bougainvillean kurottelu Paroksella
Yleistä Kreikassa matkustamisesta

Kreikka vai Espanja?

Voit jakaa postauksen tästä:

Kreikka vai Espanja?

Moni suomalainen tekee lomakohteensa valinnan varmasti juuri näiden kahden välillä ja pähkäilee, kumpi olisikaan parempi.

Päätin tehdä  kokemusteni perusteella oman vertailun: pistän matkailun mahtimaat paremmuusjärjestykseen 12 kategoriassa, kuten ruoka, sää ja hintataso.

Kaikki postauksessa esitetty perustuu siis ainoastaan omiin kokemuksiini ja näkemyksiini, ja kyse on vain minun mielipiteestäni. 😉

Kun blogin nimi on Täydellisen Kreikan saan metsästys, voi kuulostaa siltä, että muiden maiden vertaaminen Kreikkaan on jo lähtökohtaisesti epäreilua. Myönnän, että asia on osittain näin.

Rakastan Kreikkaa, ja jos minun pitäisi valita vain yksi kohde maailmassa, minne matkustaisin loppuelämäni, valintani olisi Kreikka. 

Kyllä me kuitenkin matkustamme edelleen ja olemme matkustaneet paljon muuallakin kuin Kreikassa. Ja tykkäämme valtavasti myös monista muista paikoista. 

Espanjasta minulla on paljon kokemusta sekä mantereelta että saarilta, niin suuremmista kuin pienemmistäkin paikoista. Olen matkustanut Espanjassa valmismatkalla, mutta suurimmaksi osaksi omatoimisesti. 

Espanjan kokemuksemmekin ovat tuoreita, sillä olimme siellä myös tänä vuonna. Vietimme talvilomamme helmikuun alussa Gran Canarian saarella kierrellen. 

Mutta lähdetäänpäs tarkastelemaan osa-alueittain, viekö voiton Kreikka vai Espanja.

Tarjonta – tasapeli

Tämän kohdan tuomitsen saman tien tasapeliksi. Kumpaiseenkin maahan on tarjolla runsaasti matkoja, niin reittilentoja kuin valmismatkojakin.

Kohdevalikoima on monipuolinen. Rantaloma, kaupunkiloma, saarikohde, mantere… Onnistuu molemmissa maissa!

Kaupunkiloma – Espanja

Jos olisin valitsemassa puhtaasti kaupunkilomaa, kääntyisin Espanjan suuntaan. Tunnettuja kaupunkikohteita, jotka ovat helposti Suomesta saavutettavissa – jopa suorin lennoin – on useampia. Esimerkkeinä manner-Espanjassa sijaitsevat Madrid, Barcelona tai Malaga.

Myös Kanariansaarille voi mennä kaupunkiloman viettoon, sillä Gran Canarialla sijaitsevassa Las Palmasissa on noin 380000 asukasta – kyseessä ei siis ole mikään pikkukylä!

Kreikkaan kaupunkilomailemaan pääsee suoraan ainoastaan Ateenaan.

Rantaloma – Kreikka

Molemmat maat ovat tunnettuja nimenomaan rantalomakohteina, mutta upeammat rannat ja turkoosimmat vedet on Kreikassa. 

Amarantoksen kuuluisimmat puut
Rakastan ihanan väristä vettä, ja Kreikassa sitä totisesti on! Kuva on Skopeloksen saarelta – onko tämä paikka sinulle elokuvasta tuttu?

Lentoaika – hienoisesti Kreikka

Lentoajassa ei ole merkittävää eroa, jos matkustaa kumpaan maahan tahansa Välimeren alueella. Matka vaatii 3,5 – 4,5 tunnin istumisen lentokoneessa. 

Lentoajat Kreikkaan ovat hivenen lyhyempiä. Helsingistä lentää Kreikan kohteisiin 3,5-4 tunnissa. (Esim. Rodokselle 3 h 45 min.) 

Espanjaan Mallorcan saarelle pääsee 4 tunnissa. Suosittu Costa del Sol eli Aurinkorannikko (lento Malagaan) on hieman pitemmän, 4 h 45 minuutin, lentomatkan päässä. 

Espanjalle kuuluville Kanariansaarille lentoaika on 6,5 tuntia. Välimeren kohteita huomattavasti etelämmässä sijaitseville saarille tehdään Suomesta matkoja vain talvikaudella. 

Sää – talvella Espanja

…Joten puhutaanpa tähän väliin säästä. Loka-maaliskuussa takuulämmintä hakeva Kreikkaan tai Espanjaan mielivä matkustaa siis Kanarialle. Espanjalle piste siitä, että kesäkeliä on tarjolla jossain päin Espanjaa vuoden ympäri.

Huhti-syyskuussa lämmintä piisaa myös Välimeren alueella ja yhtä lailla niin Kreikassa kuin Espanjassakin.

minä mirador del balconilla
Espanjassa voi nauttia kesäkeleistä keskellä Suomen talvea, kun matkustaa Kanariansaarille.

Hintataso – Kreikka

Yleisesti ottaen selviämme aina edullisemmin reissuistamme Kreikkaan kuin Espanjaan. Piste Kreikalle.

Edullisia tai kalliita valintoja voi tehdä tietenkin kumpaan maahan tahansa matkustaessaan. 

Mutta jos käytetään esimerkkinä ns. keskitason valintoja, joita me yleensä teemme, maksavat ne vähemmän Kreikassa. Tai vastaavasti tietyllä rahasummalla saa enemmän ja laadukkaampaa vastinetta Kreikassa. 

Tämä pätee erityisesti reissujen kahteen suurimpaan menoerään (matkojen jälkeen), majoitukseen ja ruokailuun: molemmat hoituvat edullisemmin tai paremmalla hinta-laatusuhteella Kreikassa.

Majoitus – Kreikka

Kreikka voittaa minun silmissäni kirkkaasti majoituksen suhteen. Kreikassa majoitusta tuntuu ensinnäkin olevan tarjolla enemmän, jopa ylitarjonnaksi asti.

Valinnanvara on tietysti mukava asia matkailijan kannalta, sillä silloin yleensä löytyy paremmin jokaiselle jotain, lompakon paksuudesta ja kriteereistä huolimatta.

Johtuneeko sitten kilpailusta, mutta majoitusten suhteen Kreikassa saa myös ns. “samalla rahalla reilusti enemmän”  kuin Espanjassa.

Summalla, jolla majoitumme oikeastaan missä tahansa päin Kreikkaa mukavasti (keskeisellä paikalla, usein remontoiduissa ja kauniiksi laitetuissa majoituksissa), ei Espanjasta tunnu saavan oikein mitään. 

Autonvuokraus – tasapeli

Meillä on mennyt autonvuokraukset ihan mallikkaasti molemmissa maissa, joten tasapeli. 

Me vuokraamme auton aina – olimmepa missä maassa tahansa – vuokraamosta, jonka arvostelujen keskiarvo on korkea ja perustuu lukuisiin arvioihin. Emme koskaan vuokraa yksittäisen suosittelun perusteella. 

Uskon, että tällä tavoin minimoimme huonon vuokrauskokemukseen mahdollisuuden maasta riippumatta.  

bougainvillean takana kanarialla
Molemmissa maissa saa ihailla bougainvilleoita! Tässä Espanjassa Gran Canarialla…
Bloggaaja bougainvillean alla
…tässä taas Kreetalla.

Ruoka – Kreikka

Tämä oli itselleni selkeä: Kreikka on ruokavertailussa näistä kahdesta maasta ykkönen. En tiedä miten tiivistän sanottavani tästä aiheesta, mutta yritetäänpä!

Hinnan suhteen Kreikassa syö edullisemmin, tai samalla summalla syö paremmin, kummin vain. 

Ruuan hinnasta puhuttaessa Espanjasta otetaan usein esiin edulliset Menu del dia -tarjoukset. Niissä jopa noin 10 €:lla saa alkuruuan, pääruuan, juoman ja kenties jälkiruuan tai kahvinkin. 

Kuulostaa hyvältä diililtä, mutta löydäpä hyvä sellainen sieltä kaikkien vaihtoehtojen joukosta. Minun kohdalleni ei ole osunut kummoisia päivän menuja Espanjassa, ja kynnys testata niitä jatkossakaan on siksi korkea.

Maksan mielihyvin hieman enemmän vaikkapa vain yhdestä maukkaasta annoksesta, kuin syön ja juon koko setin jotain, joka on vähän sinne päin. Kympillä syö kuitenkin Kreikassakin helposti hyvän ruuan, ihan tavernoiden perusvalikoiman edullisista annoksista.

Ottamalla listalta perinteisiä kreikkalaisia ruokia voit helposti koota aina itsellesi sekä maukkaan, monipuolisen että vaihtelevan aterian, hyvällä hinta-laatusuhteella. Samalla hinta-laatusuhteella emme vain onnistu syömään yleisesti ottaen Espanjassa.

Meillä menee Espanjassa illalliseen 1,5-2 kertaisesti rahaa Kreikkaan verrattuna.

Ravintoloiden tasosta (hintatasosta riippumatta) Kreikka vs. Espanja täytyy sanoa, että Kreikassa saat hyvää ruokaa lähes aina, eikä ravintoloiden tutkimiseen tarvitse käyttää loputtomasti aikaa huonot välttääkseen. Espanjassa ravintoloiden joukkoon taas mahtuu suhteessa paljon enemmän niitä ei niin hyviä.

Jos puhutaan kumpaisenkin maan perinteisestä ruokakulttuurista puhtaasti maun puolesta, niin ne ovat tietysti makuasioita. 😀 

Minun mieleeni on tässäkin suhteessa enemmän kreikkalainen ruoka – aromaattisuus, kasvisten maukkaus ja tuoreus ja ruokien monipuolisuus painavat vaakakupin minun silmissäni Kreikan suuntaan. 

Viini – Espanja

Viinien kohdalla peli on mielestäni oikeastaan kaikkein selkein, ja Espanja vie tämän erän. 

Kyse ei ole siitä, etteikö Kreikastakin voisi löytää hyvää tai jopa erinomaista kreikkalaista viiniä. Kyse on siitä, että Espanjasta nyt vain saa erinomaista viiniä oikeastaan kautta linjan. Ja se on siellä edullista! 

Ravintoloissa voi vain ihmetellä viinilistoja ja hyvien viinipullojen ravintolahintoja – kaupoissa ne tuntuvat lähes pilkkahintaisilta. Loistoviinejäkin Espanjasta saa todella kohtuulliseen hintaan.

Perusviinit, ns. talon viinit, ovat Kreikassakin toki edullisia ja valkoiset yleensä ihan juotavia. Jos ruuan kanssa kuitenkin kaipaa hieman ryhdikkäämpää viiniä, niin tavernoissa viinilistaa ei välttämättä edes ole. 

Nimekkäämmät kreikkalaisviinit taas ovat hinnoissaan. Eikä siinä mitään, kyllä sen hinnan mieluusti maksaa, jos tuote on tuttu ja tietää saavansa hyvän viinin kruunaamaan ruokailun. Viininystävää vaan hemmotellaan Espanjassa Kreikkaa enemmän.

Turisti-infra / maan helppous turistille – hienoisesti Kreikka

Koska turismi on tärkeää kummallekin maalle ja sillä on pitkä historia, on turisti-infra kehittynyt hyvin molemmissa. Erityisesti valmismatkakohteissa elämä on helppoa kummassakin maassa. Tasapeli tässä suhteessa.

Yksi asia, jossa maiden välillä on mielestäni selkeä ero, on englannin kielen taito.

Kreikassa englantia osataan Espanjaa yleisemmin ja paremmin. 

Espanjassa yllättävästi jopa turistialueilla, selkeästi ulkoimaalaisille turisteillekin suunnatuissa palveluissa, esim. myymälöissä tai ravintoloissa, ei henkilökunta osaa välttämättä englantia (tai mitään muutakaan kieltä kuin espanjaa). Tämä koskee myös nuorta väkeä, alle kolmekymppisiä. 

Kreikassa englantia osataan kattavammin syrjäisemmissäkin paikoissa ja vanhemmatkin ihmiset osaavat sitä yleensä vähintäänkin auttavasti.

Turvallisuus – Kreikka

Kreikassa saarilla, erityisesti niillä hieman pienemmillä, tunnelma on usein jopa lintukotomaisen turvallinen. 

Jos vaikkapa yksinmatkustavana naisena haluat valita lomakohteen turvallisuusnäkökulma edellä, niin mene jollekin hieman pienemmälle Kreikan saarelle.

Jos Kreikasta ottaa vertailukohteeksi Ateenan, niin tilanne on tietenkin toinen, eikä Ateena ole Espanjaa turvallisempi.

Kumpi voitti, Kreikka vai Espanja?

Kreikka vai Espanja -vertailuni lopputulos näyttää tältä:

  • Tasapeli: 2
  • Espanja: 3
  • Kreikka: 7

Koska jotkut kriteerit painavat vaakakupissa aina toisia enemmän, ei pisteitä laskemalla löydy tähän vertailuun voittajaa. Sekin, mikä kriteereistä on tärkeä, riippuu täysin henkilöstä. 

Jollekin maan ruokakulttuurilla ei ole mitään merkitystä lomaillessa, toisella taas on varaa olla välittämättä kohteen hintatasosta. 

Lopulta se oma suosikki selviää vain testaamalla!

Oletko samaa vai eri mieltä näistä vertailuni tuloksista! Kerro kommenteissa oma mielipiteesi!

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

Voit jakaa postauksen tästä:

2 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Heh, ehkei kovin yllättävä lopputulos! 🙂

    Tuosta olen täysin samaa mieltä, että kaikki osiot eivät vaakakupissa ole missään tapauksessa saman painoisia ja vaihtelevat myös henkilöiden välillä. Esimerkiksi itse en juo käytännössä lainkaan viiniä, joten sillä kohdalla ei juurikaan ole itselleni merkitystä. Sen sijaan listalta puuttuva vertailu ”historialliset kohteet” kiehtoo ja siinä Kreikka epäilemättä vetää pidemmän korren.

    • Kati

      Joo totta, historialliset kohteet/nähtävyydet olisi ollut hyvä kohta tähän listaan. Merkittäviä nähtävyyksiä ja mielenkiintoista koettavaa on tietenkin molemmissa maissa, mutta historiallisten kohteiden osalta Kreikka on kyllä omaa luokkaansa. Lähes kaikkialla Kreikassa, joka saarella, syrjäisissä ja pienissäkin paikoissa, on aina jotain historiallista nähtävää.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.