taverna frikesissä
Kreikkalainen ruoka

Kreikkalainen ruokasanasto haltuun: tiedä mitä tilaat tavernassa

Voit jakaa postauksen tästä:

Kreikkalainen ruokasanasto saattaa tuntua lähinnä siansaksalta, eritoten ensikertalaiselle. Jokainen haluaisi varmasti olla ennakkoluuloton ja tilata paikallisia ruokia maassa, jonne on matkustanut. Mutta meneehän se kieltämättä vähän hankalaksi ja epämukavaksikin, jos ei yhtään tiedä mitä ruokalistan sanat tarkoittavat!

Kreikassa on kyllä yleensä menut tarjolla englanniksi, ainakin niissä kylissä ja kaupungeissa, joihin matkatoimistot tekevät matkojaan. Siitä huolimatta ruokalista jättää aina hiukan tulkinnanvaraa. Vai oletko muka ikinä nähnyt käännöstä moussakalle? Kyllä se on englanniksikin moussaka, ja alla on selostus ruuan ainesosista. 

Näin saattaa olla muidenkin annosten kohdalla, ja selostuksen perusteella tiedät lähinnä mistä raaka-aineista valmistetusta ruuasta on kyse. Joten ehkäpä pienestä kreikkalainen menu – suomi -sanakirjasta ei ole haittaa, jotta tiedät hieman tarkemmin mitä herkkuja eteesi kannetaan tavernassa tai ravintolassa Kreikassa!

Voit selailla alla olevaa “sanakirjaa” jo ennen reissuasi, mutta tallenna kreikkalainen ruokasanasto itsellesi myös helposti matkalla käytettäväksi!

Ymmärrä ruokien nimien lisäksi myös kreikkalaista tapaa syödä

Jotta kreikkalaista ruokalistaa ymmärtäisi paremmin, on hyvä ymmärtää myös kreikkalaisten tapaa syödä.

Ytimekkäästi: Kreikassa on tapana syödä ruoat seurueen kesken jakaen.

Mikään ei tietenkään estä tilaamasta ruokailijoille omia annoksia, mutta niin annoskoot kuin annosten sisältökin käyvät paremmin järkeen, kun ruuat jaetaan. Yksi annos ei välttämättä ole terveellisen välimerellisen ruokavalion malliesimerkki, vaan ajatuksena on, että täysipainoinen ateria koostuu useammasta annoksesta komponentit kasaten.

Alkuruoka-annoksetkin ovat yleensä sen kokoisia, että niistä riittää jaettavaksi. Sama koskee myös salaatteja: kreikkalaisen ruokalistan salaatit eivät vastaa meidän käsitystä pienestä alkusalaatista – ne ovat seurueelle jaettavaksi riittäviä ja tarkoitettuja kulhollisia.

Toisinaan on hieman häilyvä käsite, onko annos oikeastaan alkuruoka, lisuke vai kävisikö se jopa pääruuasta. Esimerkkinä vaikkapa pääruoka-kategoriassa usein oleva briam, eli kasvispaistos, joka olisi meikäläisittäin lähinnä lisuke.

Siitä ei kannata Kreikassa liikoja hikeentyä, jos tilaamasi annos tuntuu yksistään hieman yksitoikkoiselta. Silloin voi miettiä, mikä sopisi sitä täydentämään, ja tilata vielä jotain siihen kylkeen. Tai jos olet jo tilannut muita annoksia, niin odota niiden saapumista ja syö annoksia yhdistellen. 

Me pyydämme usein kaikki annokset samaan aikaan juuri tuosta syystä. Voimme syödä yhdistellen eri komponentteja mielemme mukaan huolimatta siitä, mikä varsinaisesti on alkuruoka, pääruoka tai lisuke. 

Ja vielä yksi vinkki: mikäli annoksen kanssa tulee sitruunalohko, niin se ei ole tarkoitettu pelkästään koristeeksi, vaan puristettavaksi ruuan päälle. Kannattaa testata, sillä sitruuna aateloi merenherkkujen lisäksi upeasti niin juustosaganakin kuin viinilehtikääryleetkin, vaikka ajatus saattaa aluksi tuntua vieraalta!

kreikkalainen ruokasanasto - dakos
Dakos on herkullinen salaatti vaikkapa lounaalle.

Kreikkalainen menu – suomi -sanakirja

Jaottelen tässä ruoat samoin kuin ne tavernoiden ruokalistoillakin yleensä ovat, eli tahnat ja salaatit, mezet/alkuruuat ja pääruoka-annokset. Sinun on helpompi löytää etsimäsi, mikäli käytät tätä apuna ruokalistaa tutkiessasi, ja kreikkalainen ruokasanasto on pienistä epäloogisuuksistaan huolimatta helpommin hahmotettavissa. 🙂

Tahnat ja salaatit

Salaatin käsite on Kreikassa hieman laajempi kuin mihin me olemme tottuneet, ja erilaisia tahnoja ja dippejä kutsutaan niitäkin salaateiksi. Moni salaatin tilannut on varmasti ollut Kreikassa ihmeissään! Jos tilaat esimerkiksi munakoisosalaattia, saat munakoisotahnaa.

Tahnoja syödään joko leivän kanssa alkupalana tai muiden ruokien lisukkeena tai kastikkeena. Mikäli pöytään ei ole tarjoiltu automaattisesti leipää, niin pyydä tarjoilijalta annos tavallista leipää tai vaikka ihanaa, ohutta pitaleipää tahnojen kaveriksi.

  • Horiatiki = kreikkalainen salaatti: tomaattia, kurkkua, (puna)sipulia, oliiveja ja fetaa. Kreikkalaiseen salaattin ei perinteisesti kuulu salaatinlehdet.
  • Dakos: korppuleivän päällä runsaasti oliiviöljyä, pieneksi silputtua tomaattia ja (feta)juustoa. Joskus myös sipulia ja kapriksia. Annos on ehdottomasti herkullisempi miltä kuulostaa, ja sopii erinomaisesti lounaalla nautittavaksi.
  • Jos listalla lukee dakos salad / Cretan salad, niin annos on tehty kreikkalaisen salaatin tyyliin, mutta seassa on dakoskorpun palasia.
  • Melitzanosalata: munakoisotahna
  • Taramosalata: mädillä maustettu tahna 
  • Tzatziki: kurkulla ja valkosipulilla maustettu jugurttikastike
  • Fava: hernetahna
  • Tirokafteri: tulinen juustotahna
  • Htipiti: paprika-juustotahna
  • Skordalia: valkosipulitahna, jonka pohjana on joko leipä tai peruna
kesäkurpitsapyörykät ja juustotahna
Kolokithokeftedekset ja htipiti ovat alkuruokasuosikkejamme!
Mezet/alkuruoat
  • Keftedes, keftedakia: yrttimausteisia lihapullia. Keftedakiat ovat pienempiä lihapullia. Lihapullat tarjoillaan toisinaan tomaattikastikkeessa, toisinaan sellaisenaan, mutta tämä mainitaan yleensä ruokalistassa. Mikäli lihapullien kanssa ei tule kastiketta, voit aina tilata kylkeen jonkun herkullisen kreikkalaisen dipin. 
  • Kolokithokeftedes: friteeratut tai paistetut kesäkurpitsapyörykät, joissa on (feta)juustoa ja usein mausteena minttua.
  • Tomatokeftedes: friteeratut tomaattipyörykät.
  • Saganaki: kuulostaa japanilaiselta, mutta on perikreikkalainen annos! Listalla voi olla juustosaganaki (cheese saganaki) tai katkarapusaganaki (shrimp saganaki). 
  • Juustosaganaki on pannulla paistettua leivitettyä juustoa. Se voidaan tehdä niin fetasta kuin jostain muusta paikallisesta juustostakin. 
  • Katkarapusaganakissa katkaravut paistetaan pannussa juuston ja tomaattikastikkeen kanssa.
  • Gigantes: valkoisia jättipapuja tomaattikastikkeessa.
  • Dolmades: yksi kreikkalaisen ruuan ikonisimpia klassikoita eli täytetyt viinilehtikääryleet. Täytteenä on yrteillä maustettua riisiä, toisinaan täytteessä voi olla myös hieman jauhelihaa.
  • Kolokythoanthoi: yrteillä maustetulla riisillä täytettyjä kesäkurpitsankukkia.
  • Tyropita: juustopiiras.
  • Spanakopita: pinaattipiiras. Piiraita saa Kreikassa tietenkin leipomoista, mutta monesti niitä on tarjolla myös tavernoiden listoilla alkupalaksi.
Pääruoat
  • Moussaka: lasagnen tapaan vuokaan kasattu ruokalaji, jossa on lasagnelevyjen sijaan ainakin munakoisoa, toisinaan perunaakin. Siinä on myös on jauhelihakastiketta, jossa maistuu usein kaneli. (Kaneli saa ruuan maistumaan erityisen kreikkalaiselta!) Päällä on vielä tooodella paksu kerros bechamel-kastiketta.
  • Pastitsio: kreikkalainen vastine makaronilaatikolle, tai paremminkin kuin putkimakaronista tehty lasagne.
  • Kokkinisto: lihapata tomaattikastikkeessa.
  • Stifado: lihapata, jossa punaviiniliemessä/kastikeessa on myös tomaattia ja sipulia. Stifadon mausteena käytetään tietenkin kanelia.
  • Giouvetsi (juvetsi): riisinmuotoista orzo-pastaa ja naudan- tai lampaanlihaa tomaattikastikeessa.
  • Kleftiko: marinoitua lampaanlihaa uunissa haudutettuna. Ruoka saa makunsa sipulista, valkosipulista, rosmariinista, sitruunasta ja kefalotiri-juustosta – ja totta kai kanelista. Annos kääritään voipaperiin, jotta maut tarttuvat haudutettaessa lihaan. Usein kleftiko myös tuodaan pöytään tarjolle voipaperissa.
  • Spetzofai: makkarapata, jossa on paljon paprikoita ja tomaattikastike.
  • Souvlaki: souvalakit ovat kanasta, porsaanlihasta tai lampaasta tehtyjä lihavartaita. Vartaita myydään kappaleittain tai annoksina. 
  • Gyros: kebabia eli vartaassa grillattavaa kanaa tai porsaanlihaa. Vartaasta vuollaan annokseen herkullisia lihalastuja. 
  • Pitagyros: pitaleipä + gyrosliha, eli gyrosta pitaleipään käärittynä. Leivän sisälle kääräistään myös tomaattia, sipulia, jugurttikastiketta ja ranskalaisia – perunat todella tulevat pitagyroksen sisään! Jokaisen Kreikkaan matkaavan täytyy maistaa pitagyrosta!
  • Open gyros tai gyros plate -annoksissa gyrosliha ja lisukkeet sekä pitaleipäviipaleet kootaan lautaselle.
  • Bifteki: jauhelihapihvejä.
  • Soutzoukakia: kuminalla maustettuja pitkulaisia lihapullia tomaattikastikkeessa.
  • Papoutsakia: papoutsakia on saanut nimensä pientä kenkää muistuttavasta ulkomuodostaan. Ruokalajissa on pitkittäin halkaistuja munakoisoja, joissa on täytteenä jauhelihakastiketta, bechamelia ja juustoa. Eli moussakan maut mutta toisenlaisessa muodossa.
  • Gemista: maustetulla riisillä täytettyjä tomaatteja ja paprikoita
  • Boureki: kreetalainen kesäkurpitsa-perunagratiini. Toisinaan bourekissa on myös filotaikinaa.
  • Briam: oliiviöljyssä paistettuja kauden kasviksia. Usein esimerkiksi perunaa, kesäkurpitsaa, sipulia, munakoisoa, tomaattia, paprikaa tai porkkanaa.
  • Fasolakia: tomaattikastikkessa paistettuja vihreitä papuja.
  • Horta: paistettuja villivihanneksia. 
Jälkiruoat

Tavernoissa ei useinkaan ole jälkiruokalistoja, mutta talo saattaa tarjota aterian päälle pienen makean leivonnaisen, hedelmää tai jugurttia hunajan kanssa. Ja jos herkkuhammasta jää kolottamaan, niin voit napata jälkiruoan leipomosta tai jäätelökojusta ravintolakäynnin jälkeen.

Miltä vaikuttaa, avautuuko kreikkalainen ruokasanasto tämän perusteella? Tallenna/jaa postaus itsellesi, jotta sanakirja on käytössäsi kreikkalaisen tavernan pöytään istuessasi. 🙂

Kerro kommenteissa, jos sinulle on sattunut joku hauska väärinkäsitys, väärinymmärrys tai kommellus ruokalistan kanssa matkoilla! 

Tervetuloa seuraamaan blogia myös Instagramiin: kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:
Reseptejä:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

22 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.