lippu ja lautta paroksella
Saarihyppely

Kykladien saarihyppely 2023: suunnitelmana suunnittelemattomuus

Voit jakaa postauksen tästä:

Kykladien saarihyppely 2023 lyötiin suunnitelmissamme lukkoon melko myöhäisessä vaiheessa. Touko-kesäkuun vaihteeseen sijoittuvaan reissuumme oli nimittäin aikaa enää alle kaksi viikkoa, kun vihdoin saimme päätettyä suunnan matkallemme. Etukäteen oli sentään jo selvää, että matkamme tulisi joka tapauksessa olemaan saarihyppely, sillä se on meille kaikkein mieluisin matkustusmuoto. 

Sopivien lentopäivien, lentojen hintojen ja kohteiden kiinnostavuuden perusteellla päädyimme suuntaamaan jälleen Kreikan ikonisimmalle saariryhmälle Kykladeille reiluksi kahdeksi viikoksi. Kykladit ovat juuri niitä saaria, joilla talot ovat tyypillisesti valkoiseksi kalkittuja, niitä koristavat siniset ovet ja ikkunanpielet ja kadut ovat valkoisella maalilla reunustettua liuskekiveä. Tunnetuin Kykladien saarista lienee Santorini.

Lennämme Suomesta Santorinille ja palaamme takaisin Ateenasta. Lennot maksoivat 363,40 €/hlö, joten tämän hetken lentohintoihin nähden saimme matkat mielestämme ihan kohtuulliseen hintaan.

kalokeri katu

Kykladien saarihyppely 2023 vs. 2022

Olimme Kykladeilla myös aika tasan vuosi sitten, touko-kesäkuun vaihteessa 2022. Silloinen reissumme oli ensimmäinen Kykladeille suuntautuva matkamme. Valitsimme tuolloin kohteiksi muutaman saariryhmän suurimmista ja tunnetuimmista saarista, ja täydensimme reittiä parilla pienemmällä ja vähemmän tunnetulla. Vuoden 2022 Kykladien saarihyppelymme reitti oli Santorini – Ios – Naxos – Antiparos – Paros.  

Vuonna 2022 halusin – syystä jota en ihan itsekään ymmärrä – varata lautat ja näin lyödä reittimme lukkoon jo etukäteen. Näin sitten teimmekin, vaikka puolisoni oli tuolloin asiasta eri mieltä. Olemme sekä ennen tuota reissua että sen jälkeenkin matkustaneet täysin ilman ennakkoon varattuja majoituksia tai lauttoja, ja nyt olemme yhteistuumin sitä mieltä, että se tyyli sopii meille kaikkein parhaiten. Tämä tietysti mikäli varaustilanne ja sesonki näyttää siltä, että niin voi tehdä.

Koska olemme nyt lähdössä matkaan toukokuussa, eikä kesäsesonki ole vielä lähellekään kiivaimmillaan, uskallamme aivan huoletta lähteä saarihyppelyllemme ilman lautta- ja majoitusvarauksia. 

Eikö matkalle lähteminen ilman varauksia jännitä?

Minulta kysytään kohdevinkkien lisäksi kaikkein eniten, eikö meitä pelota, että lautat ovat täynnä tai emme löydä sopivaa majoitusta kohtuulliseen hintaan, kun varaamme vasta viime tipassa. Lyhyesti vastattuna: ei pelota. Mikäli lautta tai majoituskapasiteetti olisi täynnä, menisimme vain seuraavalla lautalla tai vaihtaisimme suunnitelmaa ja suuntaisimme jonnekin muualle. 

Haluamme pitää mieluummin vapauden siirtyä eteenpäin niin halutessamme, tai vaihtoehtoisesti jäädä kivalta tuntuvaan paikkaan pidemmäksi aikaa, vaikka se tarkoittaisikin, että joskus tiettyyn paikkaan ei pääsisikään varaustilanteen takia.

Käytännössä toimimme niin, että kun päätämme ajankohdan jolloin lähdemme seuraavalle saarelle, kurkkaamme saaren majoitustilannetta ennen lauttalippujen ostoa. Mikäli majoitusta ei olisi ollenkaan tai vapaana olisi vain ökyhintaisia vaihtoehtoja, emme tietenkään suuntaisi sinne, vaan muuttaisimme suunnitelmaa. Meille näin ei ole koskaan käynyt, mutta tiedän kyllä, että suosituimmilla saarilla, sesonkikuukausina tai saarilla, missä majoituskapasiteettia on niukalti, tällaisia tilanteita voi todella olla. 

Jos sopivaa majoitusta olisi jäljellä vain tyyliin yksi tai kaksi, tekisimme varauksen parille yölle heti lauttaliput ostettuamme.

Useimmiten meidän toivebudjettiin ja toiveisiimme sopivia majoitusvaihtoehtoja kuitenkin on. Tykkäämme siististä ja vähän modernimmasta majoituksesta suhteellisen hyvällä sijainnilla ja majoitumme mieluiten pienissä hotelleissa tai yksityismajoituksissa. Emme tarvitse välttämättöminä palveluita tai fasiliteetteja kuten aamiaista, uima-allasta tai keittiötä.

Pyrimme löytämään majoituksen 70-100 €:lla, mutta käytännössä jokaisella reissulla löytyy helmiä, jotka irtoavat edullisemminkin. Tarpeen tullen majoitusbudjettimme myös joustaa ylöspäin. Vuonna 2022 Kykladien saarihyppelyllä maksoimme majoituksista keskimäärin 83 €/yö. 

Monesti varaamme ensin yhden yön. Paikan päällä sitten kysymme, onko siellä tilaa jäädä useammaksi yöksi, jos tykkäämme sijainnista ja kyseisestä majoituksesta. Jos ei, etsimme toisen. Saatamme myös kierrellä saarta ensimmäisenä päivänä ja päättää paikkoja tutkittuamme, mihin kylään haluamme majoittua seuraaviksi öiksi.

Käytännössä majoitusta on helppo saada lyhyelläkin varoitusajalla, koska olemme yhdessä paikassa vain lyhyen ajan, muutaman yön verran. Monesti Bookingiin tulee viime hetkellä vieläpä hyviä tarjouksia, kun majoittajat haluavat saada vapaan olevat hajapäivät menemään, vaikka sitten reilusti normaalia halvemmalla hinnalla.

Tarkkojen suunnitelmien sijaan on ennakkokaavailuja

Koska meillä ei ole varauksia, niin meillä ei ole myöskään reittisuunnitelmaa. Kaavailuja kiinnostavista saarista on tietysti tehty, ja olemme tutkineet miltä eri saaret vaikuttavat.

Löysimme edellisellä Kykladien reissulla meitä ihastuttaneita saaria, mutta aiomme keskittyä nyt meille uusiin saariin – ainakin todennäköisesti, sillä mistäs sitä lopulta koskaan tietää… Viime reissulla kävimme tunnetummilla saarilla, joten tällä kertaa vuorossa on enemmän tuntemattomampia helmiä. 

Kaavailuissa ovat tällä hetkellä Folegandros, Milos, (päiväretki Kimolokselle Milokselta) ja Sifnos.

Olemme matkalla 16 yötä, ja meille sopivalla reissutahdilla reittiin sopii vielä yksi saari. Muiden ylitse nousevaa vaihtoehtoa neljänneksi saareksi ei ole vielä noussut ja mikäli sellaista ei reissupäivien aikan ilmaannu, niin pohdin tekeväni kyselyn kohdesaaresta blogin Instagramiin. Te seuraajat saisitte silloin päättää matkamme kohteen jokusen vaihtoehdon joukosta!

lautta ja kreikan lippu

Saarien lisäksi lyhyt visiitti Ateenaan!

Lennämme takaisin Suomeen Ateenasta ja vietämme siellä pari yötä. Ennätämme siis ottaa pikaiset maistiaiset Kreikan pääkaupungista, jossa emme ole aiemmin olleet. Saapa nähdä, millainen kokemus Kreikan suurkaupunki on meille saaritunnelmaan ihastuneille – aiemmat kokemuksemme Kreikan mantereelta ovat meillä huomattavasti Ateenaa pienemmistä paikoista. Vaikka saaret kiinnostavatkin Manner-Kreikkaa enemmän, niin odotan uteliaana myös Ateenan kokemista.

Palaamme Ateenaan uudelleen jo syksyn reissullamme, ja tämän kertaisesta visiitistä – fiiliksistä ja siitä mitä ennätetään näkemään – riippuu varmasti se, kuinka monta yötä vietämme Ateenassa sitten syksyllä.

Kykladien saarihyppely 2023 + Ateena, nähdään ihan kohta! On niin ihanaa päästä taas kartuttamaan uusia saarikokemuksia ja kertomaan parhaat vinkit teille sitten matkan jälkeen sekä täällä blogissa että Instaramissa.

Aiotko äänestää Instagramissa, mille saarelle menemme? 😉

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

  

Voit jakaa postauksen tästä:

28 kommenttia

 • Heidi

  Hei, mielenkiinnolla odotan raporttia suunnittelemattomasta reissustanne! Uskon, että on ajankohtaan nähden hyvinkin mahdollista toteuttaa reitti mikä tahansa. Kuitenkin jo kesäkuun lopulla viime vuonna oli useilla saarilla se tilanne, että kohtuuhintaiset majoitukset olivat todella kiven alla. Saati sitten heinä-elokuussa! Joten varoituksen sana myöhemmin kesällä matkustaville: voi olla että entisenlainen vapaa reissaaminen on sesonkina mennyttä aikaa. Sesonkikin vaikuttaa pidentyneen ainakin nyt heti koronan jälkeisinä aikoina. Vielä vuosikymmen sitten mekin otettiin majoitus vasta saarella satamasta (jopa keskellä yötä!), enää en siihen touhuun uskaltaisi lähteä. Onneksi nykyään voi netistä tutkia kaikkea vaikka hiukan etukäteen niin tietää mitä saa. Ja ihanaa jos reitti on niin vapaa – ja aikaakin tarpeeksi – ettei ole sidottu tiettyyn aikatauluun. Ihanaa matkaa!

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Ehdottomasti täytyy itse miettiä oma ns. riskinottokyky ja riskinottohalu! Me ollaan oltu reissussa ilman varauksia myös sesonkiaikana elo-syyskuussa useamman kerran, ja löydetty erinomaiset majoitukset ilman ennakkovarauksia, MUTTA silloin täytyy ehdottomasti olla valmis joustamaan, eikö ole todellakaan sanottua, että halutunlainen majoitus järjestyy noin vain. Täytyy aina punnita, mikä on itselle tärkeää.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Oho, heti alussa olikin yllätys, en muistanut enkä olisi arvannut, että viime vuotinen reissunne oli vasta ensimmäinen Kykladeille. Tuossa ennakkovaraamisessa on se juttu, että jos paikkana on jokin tietty, jonne ilman muuta haluaa, eikä olisi valmis tekemään sen suhteen kompromisseja, silloin se ehkä on järkevää… Jos tällaista tilannetta ei ole, on varmaan rentouttavinta toimia juuri niin, että ei ole tehnyt liikaa varauksia ennakkoon.

  Ja heh, on muuten hauskaa kyllä kuulla mielipiteesi Ateenasta!

 • Liisa / Hollanninhippiäinen

  Hyvältä kuulostaa! Kreikka inspiroi. Luulen, että varhainen ajankohta pelastaa ihan kauheimmilta helteiltä (elokuussa paahtuu joskus jo liikaa…) Meillä on vielä kesäkuun lomalle suunnitelmat auki ja täytyy tosissaan katsella noita saaria.

 • Mare Kinanen

  Seikkailun makua. Sitä on hyvä olla aina vähän reissussa mukana 🙂 Lomalla suunnittelemattimuus on vaan hyvä asia. Noilla main varmasti löytyy jostain suunnasta hyvä kohde jos joku paikka on sitten täynnä.

 • Tyylimurun Tiina

  Hyvältä kuulostaa teidän suunnitelmat. Tai siis suunnittelemattomuus. Luulen, että ”ennen vanhaan” niin tehtiin enemmänkin. Sitä on jo vähän unohtanut millaista aika ennen nettiä oli. Ateenan luulisi olevan mielenkiintoinen kohde, vaikka varmaan vähän pikkusaarten vastakohta. Kiva kuulla lopuksi mitä mieltä kaikesta olitte! 🙂

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Haluaisinpa oppia matkustamaan niin kuin te. Spontaanisti ilman tarkkoja suunnitelmia. Itse olen liiaksi kaikesta huolissani ja siksi pitää aina etukäteen tietää mitä tuleman pitää ja minne päänsä kallistaa. Siinä kuitenkin menettää hetkeen tarttumisen mahdollisuuden.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Jos haluaa turvallisesti (=hyviä majoitusvaihtoehtoja on varmasti ja etenemään pääsee aina halutessaan) kokeilla suunnittelematta matkaa, niin Kreikka on siihen ehdottomasti erinomainen kohde. 😊 Ja korkeimman sesongin ulkopuolella tietenkin. Ehkä joskus kokeilet… Minäkin olen perusluonteeltani varautuja ja turvallisuushakuinen, mutta Kreikassa olen oppinut suunnittelemattomuuteen – ja se on ihanaa!

 • Amalian maailma

  Kuulostaa todella hyvältä tuo, että matkalla on vapaus valita, eikä tarvitse mennä valmiin suunnitelman mukaan. Pitääkin seurata Instagramin stooreja, että pääsee äänestämään. Ihanaa matkaa! 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Hah ha … tuohan alkaa kuullostaa purjehdusreissulta. Aluksi aina ajatellaan, että nyt mennään sopivien tuulien mukaan, mutta sitten lopussa tulee vastaan loman loppuminen tai muu syy olla tiettyyn aikaan tietyssä paikassa ja sitten on pakko puskea vastatuuleen (teidän tapauksessanne lähteä tiettyyn suuntaan).
  Toukokuisesta Kreikasta vuosien takaa tulee myös mieleen, että voi olla haasteita löytää aukiolevia ravintoloita tai jopa kauppoja pienemmistä paikoista ainakaan – sesongin ulkopuolella matkustamisessa on hyvät ja huonot puolensa.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Avoin suunnitelma ja fiiliksen mukaan reissaaminen on mahtavaa! Toki jos on reissussa pahimman sesongin aikaan, niin ennakkovaraukset voi säästää harmailta hiuksilta. Mietin samaa kuin Heidi, että sesongit vaikuttavat pidentyneen. Me esimerkiksi ollaan juuri nyt reissupakulla liikkeellä Pohjois-Portugalissa, ja täällä jo nyt toukokuussa ollaan tultu käännytetyksi joiltakin leirintäalueilta kun on täyttä, ja siis vieläpä viikolla, ei viikonloppuna. Pistää vähän miettimään, että minkälainen tilanne mahtaa olla keskikesällä. Mutta siis, takaisin Kreikkaan, mielenkiinnolla odottelen teidän reissukertomuksia Kykladien saarilta ja kustannusyhteenveto olisi kiva myös, no lennot on kyllä olleet varsin kohtuullisen hintaiset. Ihanaa reissua teille!

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Joo ihan totta, sesonki tuntuu pidentyvän ja toisaalta nyt pandemian jälkeen ihmiset tuntuvat reissaavan vielä aiempaa ahkerammin. Esim. viime kesänä Kreikassa oli ennätyspaljon turisteja (paikallisilta majoituspitäjiötä kuultua, ei siis virallista tietoa).

   Kustannusyhtenvetoa on ehdottomasti tulossa lennot + majoitukset + lautat osalta. 👍 Ruuasta ja tekemisten kustannuksista ei pidetä kirjaa, mutta varmaan kirjoitan jotain myös yleisesti hintatasosta niiden osalta.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Suunnittelemattomuus kuulostaa hyvältä! Ite oon vaan jotenkin niin malttamaton, että haluan että on jotain lukkoon lyötyä muuten tuun levottomaks jos reissun sisältö on jotenkin löysässä hirressä. Mutta todellisuudessa meilläkin on usein vaan matka varattuna ja sitten matkan päällä päätetään mitä tehdään / minne mennään, etenkin jos on roadtrip niin vasta tien päältä päätetään missä ollaan yötä. Matalasesongin aikaan on varmasti helppo lähteä näin vailla mitään varauksia. Ihan uusi tieto tämä, että noita valko/sinisiä taloja on muuallakin kuin ikonisella Santorinin saarella 😀

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Ymmärrän tuon tunteen, että reissu ei ikään kuin ole olemassa, jos ei ole varattuja juttuja. Minulla on tuo lentojen suhteen: jos ei ole lentoja varattuna, matkaa ei ole tulossa, vaikka kuinka satavarmasti tietäisin, että lähdetään kyllä. 😀

   Sini-valkoista idylliä on tosiaan muuallakin! Santorinin maisema on tietysti uniikki, kun osa kylistä on rakentunut kalderan reunalle.

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  No ihan best! 🙂 Reissuun vaan ja reippaasti, just parhautta joskus vain mennä ja antaa matkan kuljettaa eteenpäin liikoja suunnittelematta. Ties mitä upeuksia eteen tulee ja suunnittelemattomuus ja avoimuus ne parhaat seikkailut ja hauskimmat muistot aina takaa. Ihanaa reissua!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.