portara naxos
Saaret,  Saarihyppely

Naxos – täydellinen Kreikan saari?

Voit jakaa postauksen tästä:

Naxos

 • Väkiluku: 18900
 • Pinta-ala: 429 km²
 • Pääkaupunki: Naxoksen kaupunki 
 • Saariryhmä: Kykladit
 • Matkan ajankohta: kesäkuu 2022 (saarihyppely Santorini – Ios – Naxos – Antiparos – Paros – Santorini touko/kesäkuussa 2022)

“Welcome to Naxos!” erään ravintolan tarjoilija huudahti iloisesti, kun otimme ensimmäisiä askeleitamme saaren kamaralla ja vedimme laukkujamme satamasta kohti hotellia. Tervehdys kuulosti vilpittömältä, vaikka takana olisikin ollut ajatus asiakkaiden saamisesta ravintolaan. Tuntui, että Naxos toivotti meidät tervetulleiksi tuon tarjoilijan suulla. Ihan hyvä alku!

Odotin Naxokselta ennakkoon aika paljon. Ajattelin, että hieman suurempanan saarena se todennäköisemmin olisi meidän makuumme. Pienet ja vähän syrjäisemmät saaret tuntuvat ajatuksena romanttisilta, mutta useimmiten ne eivät ole kuitenkaan meidän juttumme. Pikkusaarilla on kiva käväistä, mutta rakkaus ei ole syttynyt.

Tervetulotoivotuksesta huolimatta Naxos ei ollut rakkautta ihan ensiaskeleella. Mutta aika pian kuitenkin. Naxoksen kaupunki imaisi meidät sisäänsä nopeasti, kun pääsimme tutkimaan sitä toden teolla vietyämme matkatavarat majoituksellemme. Oli eloisaa, mutta ei tungoksen tuntua.

Nautimme vaeltelusta ympäri Naxoksen kaupunkia: sekä sen vanhassa että uudemmassa osassa, kuin myös sen historiallisilla nähtävyyksillä. Harva kaupunki tarjoaa kaikkea tuota kompaktissa paketissa. Tuli mieleen Rethymnon Kreetalla.

Vaikka tiesimmekin menevämme vähän suuremmalle saarelle, niin silti Naxos pääsi yllättämään monipuolisuudellaan. Ja monipuolisuuden takia sitä tuli monesti verrattua Kreetaan. Kreeta on Kreikan suurin saari (622900 asukasta) ja Naxos puolestaan Kykladien saariryhmän suurin ja Kreikan 10. suurin saari. 

Naxos ei pärjää koossa taikka kaupunkien ja kylien lukumäärässä Kreetalle, jonka tutkimiseen menee helposti useampi loma. Mutta yhden loman tarpeisiin Naxokselta löytyy monipuolisesti kaikkea. Väitän jopa, että näitä kahta saarta yhdistää seuraava: niillä ei ole vain jokaiselle jotain, vaan kaikille kaikkea.

naxos old market street
Yksi lukuisista, tunnelmallisista tavernoista Naxoksen vanhassa kaupungissa. 😍

Naxoksen hyvä tunnelma vetää puoleensa

Juttelin Naxoksella kreikkalaisen naisen kanssa, joka ei ole lähtöisin Naxokselta, mutta on päätynyt asumaan sinne.

“Täällä on hyvä tunnelma. Turisteja on melko paljon, mutta tunnelma ei ole turistoitunut”, nainen totesi. 

Allekirjoitan tämän täysin. Puhun paremman kuvailun puutteessa itsekin yksinkertaisesti tunnelmasta, kun jossain vain on hyvä olla, mutta syytä on sille on vaikea eritellä. Naxoksella oli meille sopiva tunnelma. En yhtään ihmettele, että monet matkustavat Naxokselle uudestaan ja uudestaan. Ja jotkut eivät edes halua lähteä sieltä pois. 

Naxoksella on paljon turisteja ja turisteille suunnattuja palveluita on niitäkin paljon. Turistipalvelut ovat kuitenkin luonteva osa kaupunkia ja ne sujahtavat sinne kaiken muun joukkoon. 

bougainvillean kurottelu Naxoksella

Kuinka Naxokselle pääsee?

Kansainvälisen lentokentän puute varmasti suojelee Naxosta äärimmäiseltä massaturismilta. Varsinaisesta piilossa olevasta helmestä ei kuitenkaan ole kyse, sillä Naxos on hyvien lauttayhteyksien varrella ja maan sisäiset lennot kuljettavat Naxokselle Ateenasta. 

Naxokselle on tarjolla valmismatkojakin, myös Suomesta. Valmismatkalla lennetään Santorinille, joka on Naxosta lähin kansainvälinen lentokenttä. Santorinilta Naxokselle jatketaan lautalla, ja väli taittuu nopeimmillaan vain 1 h 20 minuutissa. Me hyppelimme Naxokselle Iokselta ja lauttamatka kesti 40 minuuttia.

Naxoksen kaupunki

Majoituimme Naxoksen kaupungissa, joka on turistin kannalta saaren paras alue majoittumiseen. Siellä on kaikkea: kaupunkia, rantabulevardia, hieno uimaranta, historiallisia nähtävyyksiä…

Ja sitten on se ihana vanha kaupunki, jonka kadut risteilevät sokkeloisina ja kauniilla kujilla tuntuu olevan loputtomasti ihasteltavaa:

Aina vain uusia, suloisia putiikkeja. Seuraavan nurkan takaa ilmestyvä, edellistäkin upeampi bougainvillea. Siistit liuskekivikadut, joiden saumat on maalattu valkoisiksi. Kirkkailla väreillä maalatut ovet kontrastina valkoisiksi kalkituille taloille. Tavernoita, joista jokaisessa haluaisi ennättää käydä syömässä, sillä niin tunnelmallisilta ne vanhan kaupungin kaduille tungettuina näyttävät…

Naxoksen vanha kaupunki taitaa olla suosikkini kaikista käymistäni vanhoista kaupungeista Kreikassa! Sen keskellä kohoaa keskiaikainen linnoitus eli Kastro, jonka huipulla olevalle terassille kannattaa kivuta juomalle ja katsomaan maisemaa yli Naxoksen kaupungin. 

Naxoksen kaupungin ydin jakautuu vanhaan ja uuteen osaan Papavasiliou-kadun kohdalta, ja uuden osan luontevana jatkeena on vielä Agios Georgioksen kaupunginosa ja ranta. Kaupungin paras tarjonta ei todellakaan rajoitu ainoastaan vanhaan kaupunkiin, vaan pidimme sen lisäksi yhtä lailla niin uudemmasta puolesta kuin Agios Georgioksestakin. Myös sillä suunnalla on erinomaisia tavernoita ja kivoja liikkeitä, kuten mittojen mukaan ja käsityönä sandaaleita tekevä kauppa. Pieniä kahviloita, lemppariksemme muodostunut upea viinibaari ja perinteinen juustopuoti löytyvät uudemmalta puolelta niin ikään.

Olimme iloisia, että majoituimme kaupungin uudella puolella, sillä muuten emme ehkä olisi tutustuneet niin hyvin siihen osaan ja Agios Georgioksen ranta-alueeseen. 

Naxoksen vanhan kaupungin katu
Naxoksen vanhan kaupungin idylliä.
viinibaari naxoksella
Kiva viinibaari kaupungin uuden puolen sivukadulla olisi varmaan jäänyt löytämättä, jos emme olisi sattuneet majoittumaan viereisellä kadulla.
Näkymä Naxoksen kastrolta
Kaupungin keskellä kohoavalle Kastrolle kiipeämällä pääset ihailemaan Naxosta lintuperspektiivistä.

Portara

Naxoksen kaupungin maamerkki on massiivinen Portara, eli portti, joka on jäänne Apollonin temppelistä (500-l. eaa). Paikka on luultavasti Naxoksen kuvatuin, ja mikäli olet koskaan törmännyt Naxoksesta kertovaan juttuun, on siinä taatusti ollut kuvituksena juuri Portara.

En ole varsinaisesti mikään auringonlaskujen metsästäjä, mutta minulle auringonlaskun Portaran läpi oli asia, jonka halusin ehdottomasti nähdä – jopa Santorinin kuuluisia auringonlaskuja enemmän!

Ja kyllä, oranssin punaisena marmoripaasien välissä hehkuva auringonlasku kannatti todellakin kokea! 

Tuli mieleen kohtaukset elokuvista, joissa ikiaikaiset salaisuudet paljastuvat ja aarrekammioiden ovet avautuvat, kun auringon säteet paistavat jonkun rakenteen läpi sopivasti… Eteemme ei avautunut aarrekammiota eikä maa nielaissut meitä, mutta näky oli upea ja tunnelmassa oli joka tapauksessa jotain lähes maagista. Auringonlasku Portaran läpi kuvattuna päätyi itseoikeutetusti myös tämän postauksen kansikuvaksi.

portara kauempaa
Portaralle vie lyhyt pengertie.

Naxos autoillen: kyliä, kouroksia, rantoja ja raunioita

Mukavan loman voisi helposti viettää pelkästään Naxoksen kaupungissa. Me halusimme tapamme mukaan vuokrata auton ja kiertää saarta hieman. Naxoksella on mukavia, pieniä vuoristokyliä, joilla jokaisella on viehättävät ominaispiirteensä. 

Jos patikoiminen kiinnostaa, niin kaikista kylistä näytti lähtevän patikointireittejä. Patikointiloman ajankohta tosin kannattaa miettiä tarkkaan – jo kesäkuun alussa oli niin kuuma heti auringon noususta alkaen, että emme edes harkinneet moista aktiviteettia.

Filoti

Vuoren rinteellä sijaitseva Filoti on saaren toiseksi suurin asutus. Kyse on silti pikkukylästä, jonka läpi ajaa hetkessä. Kylän keskus on sitä halkovan tien varrella olevan plataanipuun alla. Puun varjossa on muutama kahvila ja taverna. Viereltä lähtee värikkäät portaat Filotisan kirkolle.

filoti portaat
Filotin kylän keskus on plataanipuun alla.
Apeiranthos

Apeiranthosin kylä sijaitsee myös vuorilla, ja se on rakentunut erikoisesti jyrkän rinteen kylkeen. Apeiranthosin kylässä kaiken sanotaan olevan tehty marmorista. 

Auton parkkeerattuamme astuimme “sisään” kylään talojen välissä olevalta kadulta, ja yllätyimme täysin: rinteellä olevassa kylässä oli marmoripäällysteisiä katuja, pieniä aukioita, tavernoita ja kahviloita. Kaduilla näkyi niin paikallisia kuin turistejakin. 

apeirantosin raunioita
Raunioituneita marmorirakennuksia Apeiranthosissa.
apeirantos ravintolakuja
Apeiranthosin marmorikaduilta löytyy myös elämää. Siellä on lukuisia kahviloita ja tavernoita.
Halki (tai Chalki)

Halki oli suosikkini Naxoksen pienistä kylistä! Kylä on tunnettu saaren erikoisuuden, limoncelloa muistuttavan kitron-liköörin tehtaastaan. Se on myös taiteilijoiden ja käsityöläisten tyyssija, ja kylässä on useita houkuttelevia myymälöitä. 

Me skipattiin kitron-tehtaassa vierailu, ja ostettiin maistiaispullo kaupungista. Suuntasimme suoraan Halkin kujille. Kylän ydin käsitti vain pari katua, mutta olisin voinut pyöriä niillä ikuisuuden, niin suloista siellä oli. 

Jos sinulla ei ole vuokra-autoa ja haluat tehdä bussimatkan johonkin saaren kylistä, niin minun suositukseni menee Halkille. Se sijaitsee 17 km:n päässä Naxoksen kaupungista ja sinne pääsee bussilla 30 minuutissa.

terassi chalkissa
Halkissa on suloista!

chalki katukuva

Apollonas

Halusimme käydä myös merenrantakylässä, ja suuntasimme Naxoksen pohjoiskärjessä sijaitsevaan Apollonasiin. Kalastajakylässä on hiekkaranta ja muutamia tavernoita aivan meren äärellä. Söimme siellä lounaaksi mustekalaa ja ehkä herkullisinta uunissa haudutettua munakoisoa, jota olen ikänään maistanut. 

Kylän ulkopuolella kävimme katsastamassa hylätyssä marmorilouhoksessa makaavan keskeneräisen kourospatsaan. Kourokselle on helppo poiketa, sillä autotieltä on patsaalle vain parin minuutin kävelymatka.

Apollonas on herttainen kylä, ja kouros ja taivaallinen munakoisoannos teki siitä matkan arvoisen. Mutta saaren pohjoispuolella (Naxoksen kaupungista pohjoiseen oleva alue) ei ole oikeastaan mitään muuta. Apollonasin ja Naxoksen kaupungin välinen tie on aika tylsä, eikä matkalla ole muita pikkukyliä. Saaren keski- ja eteläosat tarjosivat hienompia maisemia, nähtävää ja koettavaa. 

Jos autoiluun on aikaa vain yksi päivä, pohjoispuoli kannattaa ehkä jättää välistä ja keskittyä saaren muihin kolkkiin.

apollonasin satama
Apollonasissa pääsee syömään veden äärellä.

Naxoksen kourokset

Naxoksella on useita kouroksia, eli miehiä esittäviä marmoripatsaita, jotka ovat noin 700-600-luvulta eaa. Halusin käydä katsastamassa ikivanhat patsaat, kun ne sattuivat melko kätevästi autoilureitin varrelle. Ei voi kuin ihmetellä, kuinka patsaan muotoilu ja siirtäminen on ammoisina aikoina toteutettu…

Apollonasin kouros oli kokemuksena vaikuttavin, sillä se sijaitsi huikealla paikalla ja ympärille avautui upea maisema. Sen lisäksi kävimme katsomassa Flerion ja Farangin kourokset.

Flerion kourokselle on helppo mennä autolla, ja parkkialueelta on kourokselle noin 5 minuutin kävelymatka puiden katveessa. Kun jatkat matkaasi Flerion kourokselta eteen päin, noin 15 minuutin kävelymatkan päässä on Farangin kouros. Kävelyreitti kulkee ylämäkeen halki vuohiaitausten, ja kuumalla ilmalla sinne on aika rankka kävellä.  

apollonasin kouros
Apollonasin keskeneräiseksi jäänyt kouros makasi vanhassa marmorilouhoksessa.

Naxoksen rannat ja Aliko

Yksi saaren erikoisimpia paikkoja ja karulla tavalla upea on keskeneräiseksi jääneen hotellin rauniot Alikossa. Raunioiden seiniä koristavat lukuisat muraalit. Raunion erilaiset rakenteet, seinämaalaukset ja taustan turkoosi meri luovat erikoisen ja kontrastisen maiseman.

Päädyimme raunioille, kun kiertelimme saaren lounaisnurkkauksen rantaviivaa. Sieltä löytyikin saaren kauneimmat autiorannat. Rantoja on niin paljon, ettei rauhallisen, oman rantaspotin löytyminen ole varmasti vaikeaa edes kesän kiivaimpaan sesonkiaikaan.

Järjestäytyneiden rantojen ystävän ei välttämättä tarvitse poistua ollenkaan Naxoksen kaupungista, tai mennä ainakaan kovin kauas. Agios Georgioksen ranta on hieno ja se on heti kaupungin jatkeena.

Siitä seuraavia lähimpiä rantoja pidetään saaren parhaina. Agios Prokopioksessa ja Agia Annassa vesi on vaalean turkoosia, ja niiden ympärille on kasvanut pieni turistikylä palveluineen. Alue on noin 6 km:n päässä Naxoksen kaupungista.

Aliko Naxos
Ainakaan maisemien puutteeseen Alikon hotellihanke ei ole voinut kariutua!
aliko hotellin rauniot
Pientä pintaremonttia, ja hulppea hotelli olisi siinä?
Aliko muraalit
Taidetta raunioilla.
Hawaii Beach Naxos
Hawaii Beach on yksi saaren upeimmista autiorannoista.

Onko Naxos täydellinen saari?

Kiva pääkapunki, jossa on uutta, vanhaa, rantaa ja historiaa. Omaleimaisia kyliä kierreltäväksi. Historiallisia nähtävyyksiä. Kirkasvetisiä rantoja ja vuoristoa. Iloisen rento, hyvä tunnelma… Mitäpä sitä muuta tarvitsisikaan! Päättyikö Täydellisen Kreikan saaren metsästys siis Naxokselle? No ei. En julista etsintää vielä päättyneeksi.

Naxos meni kyllä heittämällä lempisaarteni joukkoon.

Mutta se ei ihan ole täydellinen saareni. Naxos on mielestäni melko täydellinen lomakohde. Ja menen sinne kyllä mielelläni uudelleen.

Minun täydellinen saareni on sellainen, jossa voin kuvitella viettäväni pitempiä aikoja. Naxos on lähellä, mutta ei aivan…

“Ei tuo kyllä löydä sitä ikinä”, saattaa joku siellä miettiä. Ehkä en. Se on mahdollista. Mutta en voi lopettaa metsästystä ihan vielä, sillä minulla on Kreikan saaria vielä niin paljon käymättä. Kyllä se saattaa vielä niiden joukosta löytyä! Ja etsintä on joka tapauksessa mukavaa puuhaa. 😉

Miltä Naxos vaikuttaa sinusta meidän kokemuksemme perusteella? Olisiko siellä puitteet hyvään lomaan?

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! kreikan_saaren_metsastys 

Muita postauksia Kykladien saarihyppelystämme:
Lue myös:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

8 kommenttia

 • Kirsi

  Kiitos taas Kati!
  Tuon kirjoittamasi luettuani olen satavarma, että Naxos on ensi kesän kohteemme ja siinä sivussa Paros. Pitää vaan miettiä, että onko se omatoimimatka, vai Apollon kautta viikko toisella saarella ja viikko toisella. Olen niin kiitollinen, kun laitat näihin juttuihisi niin tarkasti tietoa, kuten nuo Naxoksen aikataulut. Kiitos siitä! Helpottaa paljon suunnittelua! Tykkään tosi paljon blogistasi! <3

  • Kati

   Minä puolestani olen kiitollinen saadessani tällaista ihanaa palautetta, että joku kokee kirjoitukseni hyödyllisiksi ja/tai inspiroiviksi. Kiitos Kirsi ! 🤗

   Ja hei sehän on hyvä, jos olet lukinnut seuraavan kohdevalinnan! Pääset toden teolla suunnittelemaan. 😃 Minulta saa myös aina kysyä, jos jostain asiasta kaipaa tietoa – autan jos suinkin osaan.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  No nyt oli mainio otsikko! Vaikka saari ei lopulta aivan täydellinen ollutkaan, niin kivalta se omastakin mielestäni vaikutti. Sen verran monta saarta olet päässyt näkemään, niin herää kysymys, voiko olla mahdollista, että täydellistä saarta ei ole olemassakaan?

  • Kati

   No kyllähän se on täysin mahdollista, ettei sitä täydellistä saarta ole. 😄 Onneksi matka itsessään eli se etsiminen on niin mukavaa, ettei se haittaa vaikkei löytyisikään. 😉

  • Kati

   Hyvä vinkki Merja, kiitos. Nämä varmasti kiinnostavat monia! Me kun ei juurikaan käytetä valmisretkiä, niin ei ole antaa niistä mitään vinkkejäkään.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Näyttää ja kuulostaa todella upealta lomakohteelta, vaikka ei sitten vieläkään ollut teille se ihan täydellinen saari 😀 Mahtavia hetkiä tulevien saarihyppelyiden parissa ja kiitos kun jaat kokemuksia ja tietoa täällä, tämä blogi tulee meillekin varmasti olemaan tärkeä tietolähde sitten kun joskus aletaan suunnittelemaan omia saarihyppelyjä Kreikassa!

  • Kati

   Hei Anne ja kiitos että kävit lukemassa ja kommentoimassa! 🤗

   Naxos on aivan ihana saari ja niin on tietysti moni muukin, vaikka eivät vielä sen täydellisen leimaa saisikaan. Enhän minä tiedä, onko sellaista edes olemassakaan, joka tuntuu minulle täydelliseltä!😃 Mutta koska minusta Kreikassa on oikeastaan vain hyviä ja vielä parempia paikkoja, niin sen täydellisen etsiminen on joka tapauksessa oikein mukavaa puuhaa. Ei se päämäärä vaan se matka… 😉

   Tervetuloa vaan lukemaan ja toivottavasti täältä löytyy inspiraatiota ja tietoa saarihyppelynne suunnittelun tueksi, sitten kun se on ajankohtaista. Minulle saa myös aina laittaa viestiä, jos on jotain kysyttävää. Autan mielelläni, jos vain suinkin osaan.

   Kuukauden päästä onkin jo seuraava hyppely edessä, joten postausaiheita ja tietoa jaettavaksi tulee koko ajan lisää!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.