Bloggaaja bougainvillean alla
Saarihyppely

Saarihyppely HELPOITEN ja 5 askelta sen toteuttamiseen: saarella hyppely

Voit jakaa postauksen tästä:

Postaus sisältää mainoslinkin. Mainoslinkki merkitty *-merkillä.

Olen kuullut, että moni on haaveillut Kreikan saarihyppelystä, mutta ei uskalla toteuttaa haavettaan, sillä se tuntuu hankalalta ja ehkä jopa vähän pelottavalta. Oletko sinäkin harkinnut hyppelyä, mutta mieleesi nousee kysymyksiä ja epäilyksiä?

Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon? Mistä löytäisin tietoa? Mistä edes lähtisin liikkeelle? Osaanko sitten reissun päällä toimia? Löydänkö oikeaan lauttaan oikeaan aikaan?

Ymmärrän hyvin kaikki nämä huolenaiheet. Lomalla haluaisi ehkä seikkailla, mutta ei kuitenkaan liikaa… Loman pitäisi olla rentouttava, ei stressaava! Idea saarihyppelystä saatetaan haudata, koska se tuntuu hieman hankalalta, eikä ole varma osaako järjestää kaiken. 

Tietoa on toki saatavilla. Sitä joutuu vain usein metsästämään hankalasti monista eri paikoista ja lähteistä ympäri internetin. Joskus tietoa ei lyödy suomeksi, ja se tietenkin hankaloittaa matkajärjestelyjä, mikäli oman kielitaidon riittävyys arveluttaa. Matkajärjestelyjen kohdalla kun haluaa luonnollisesti olla varma, että on ymmärtänyt asiat oikein! 

Jos sinulla on saarihyppely haaveissa, niin huolet pois! Kerron nimittäin tässä parhaan vinkkini pehmeään laskuun saarihyppelyn maailmaan, ja miten se toteutetaan. Pääset kokeilemaan varsinaista saarihyppelyä helpommin, onko suunnittelu, maisemanvaihto loman aikana ja matkalaukusta eläminen sinulle mukava tapa reissata – tuota kaikkea saarihyppely nimittäin useimmiten on.  

Kissamoksen rantakatu
Hyppely palkitsee matkailijan vaihtuvilla ja uusilla maisemilla. Kuva Kissamoksesta, Kreetalta.

Vinkkini helppoon saarihyppelyyn on saarella hyppely!

Saarihyppely tarkoittaa perinteisesti siirtymistä saarelta toiselle. Mutta tässä vinkki pehmeään laskuun saarihyppelyn maailmaan:

Saarihyppelyn opettelun voi aloittaa ja toteuttaa helpommin tekemällä saarihyppelyn saaren sisällä, saarella hyppelyn.

Onko tässä sitten mitään eroa perinteiseen matkustamiseen verrattuna, ja millä tavalla tästä saa oppia saarelta toiselle hyppelyille, saatika sitä fiilistä, mistä saarihyppelyiden kohdalla usein puhutaan? 

Vastaus on kyllä ja kyllä! Perinteiseen matkustamiseen erona on se, että nyt tarkoituksena ei ole viettää koko lomaa samassa paikassa ja samassa majoituksessa.

Eri kylissä lyhyenkin ajan majoittumalla paikoista saa aina enemmän irti, kuin vain päiväretkiä niihin tekemällä. Usein kylät heräävät vasta iltaisin eloon, kun tavernat levittäytyvät kaduille, katuja suljetaan autoilta kävelykaduiksi ja paikalliset käyvät iltavoltallaan. (Volta = kävellä. Kreikkalaisilla on tapana lähteä iltaisin kävelemään kylälle, vaihtaa siinä kuulumisia kylänraitilla tapaamiensa tuttavien kanssa.)

Päivisin kylät saattavat olla hiljaisia ja uneliaita elämän ollessa rannoilla ja sisätiloissa kesän kuumuuttaa paossa. 

Saarella hyppelyssä opit:
   • suunnittelemaan reittejä
   • suunnittelemaan siirtymiset (kulkuvälineet, aikataulut)
   • etsimään sekä varaamaan majoituksia
   • miltä lomailu paikasta toiseen siirtyen tuntuu ja onko se oma juttu
   • millainen rytmi, eli kuinka monta yötä/paikka sopii sinulle (tämä riippuu usein myös saaren/kylän/kaupungin koosta, ja tätäkin oppii arvioimaan kokemuksen karttuessa).
   • tuntuuko se lomalta, kun matkalaukut ovat koko ajan sängyn vierellä pakattuina, eikä kaappiin purettuina (ellet ole se henkilö, joka jaksaa purkaa matkatavaransa laukusta myös parin yön majoittumisen vuoksi!)
Kun olet  treenannut hyppelyä pienemmässä mittakaavassa yhden saaren sisällä, on saarelta toiselle hyppelyn suunnittelu helpompaa. Yksinkertaistettuna, lisäät yhtälöön enää vain lauttamatkat saarelta toiselle!
 

Ja vaikka hyppely tapahtuukin saman saaren sisällä, niin usko pois, sitä hyppelyn fiilistä reissusta ei puutu! Nimittäin jos saarien välillä Kreikassa on eroja, niin niitä on jo saaren eri kaupunkien/kylienkin välillä! Mieti vaikka, onhan siinäkin vissi ero, meneekö Turkuun vai Tampereelle… 😉

Lue lisää täältä: Millaista ja kenelle saarihyppely on (ja miksi se on upea tapa matkustaa)?

Katu Paleochorassa Kreetalla
Päiväsaikaan kylän kaduilla on kaunista, mutta tyhjää. Iltaisin kadut täyttyvät ja heräävät eloon. Kuva Paleochorasta, Kreetalta.

Saarella hyppelyn suunnittelu

1. Valitse saari

Suosittelen valitsemaan kohtalaisen kokoisen saaren, jotta homma ei menisi liian yksinkertaiseksi ja reissuun saa todellista paikan vaihdon tuntua! Myös saaren saavutettavuus on hyvä ottaa huomioon saarta valitessa, joten kohdat 1. Valitse saari ja 2. Varaa lennot voisi oikeastaan niputtaa yhdeksi kohdaksi, tai ainakin niitä kannattaa miettiä samanaikaisesti.

Saarella hyppelyyn sopivia saaria ovat esimerkiksi Kreeta, Rodos, Kos, Korfu, Zakynthos ja Karpathos. Me olemme tehneet saarella hyppelyä Kreetalla (useamman kerran) ja Korfulla. Olemme vaihtaneet majapaikkaa saaren sisällä myös saarihyppelyllä ollessamme hieman pienemmilläkin saarilla, sillä meistä se on hauskaa! 🙂 Monipuolinen Kreeta on ehdottomasti yksi suosikkisaaristamme ja sitä voin suositella lämpimästi.

Lisäksi olemme tehneet yhdistelmämatkan Lefkas-Parga. Se ei ollut oikeastaan saarihyppely eikä myöskään saarella hyppely, sillä Lefkas on saari, jolta on silta mantereelle, ja Parga puolestaan sijaitsee mantereella. Näiden kahden yhdistelmä on joka tapauksessa oikein kelpo vaihtoehto hyppelyn treenaamiseen, ja välimatkan voi taittaa vaikka vuokra-autolla. 

2. Varaa lennot 

Helpoimmalla tietysti pääset, jos valitset saaren, jonne pääsee Suomesta suoralla lennolla. Aiemmin suoria lentoja on ollut saatavilla kaikille noille suosittelemilleni saarille, mutta tällä hetkellä tilanne on tietysti hieman toinen. Kreeta ja Rodos ovat ikisuosikkeina ne saaret, jonne suorat lennot palautuivat Suomesta ensimmäisenä. 

Hyppelylle mennessä kannattaa ottaa huomioon se, monelta lento on perillä kohteessa, sillä tämä vaikuttaa olennaisesti jatkoliikenteeseesi. Esimerkiksi joinakin aikoina/päivinä Kreetalle lähtee samana päivänä useampia lentoja Suomesta, joten on järkevää valita se omaan makuun ja aikautauluihin sopivin lentoaika.

Lennot kannattaa tarkistaa AINA myös toivottua lähtöpäivää ympäröiviltä päiviltä, ellei lähdön ole pakko olla juuri tiettynä päivänä. Näin saatat sekä säästää pitkän pennin, mutta myös löytää toiselle päivälle lennot järkevämpään kellonaikaan. 

Me esimerkiksi valitsimme mielihyvin hieman kalliimmat lennot Kreetalle mennessä, koska se lähti meille sopivampaan aikaan. Edullisempi lento olisi lähtenyt sen verran aikaisin, että yöunet olisivat jääneet pariin hassuun tuntiin, ja näin ollen ensimmäinen lomapäivä olisi mennyt väsyneenä hieman sivu suun. Eikä vuokra-autolla, vieraassa maassa ja väsyneenä kentältä eteenpäin lähteminenkään ole se ideaalein tapa aloittaa lomaa…

3. Suunnittele reitti

Reitin suunnitteluun vaikuttaa myös se miten aikoo liikkua (kohta 4), joten näitä kohtia kannattaa suunnitella hieman yhdessä. 

Reitin suunnittelu kannattaa aloittaa päättämällä kuinka monessa kylässä haluat hypellä, eli majoittua.

Jos emme ole vuokranneet autoa, emme vaihda majoitusta yhtä usein kuin vuokra-autolla liikkuessamme. Autottomina pyrimme myös pitämään välimatkat hieman lyhyempinä ja valitsemme kohteiksi suurempia kyliä, joihin kulkuyhteydet yleisillä kulkuneuvoilla ovat helpompia ja menevät useammin. Esimerkiksi suloiset ja syrjäiset vuoristokylät saavat odottaa niitä kertoja, kun allamme on vuokra-auto. 

Meille sopiva tahti ilman vuokra-autoa on 2-3 majoitusta viikossa, ja autolla liikuttaessa 3-4. Ensikertalaisen suosittelen valitsemaan mielummin pienemmän määrän siirtymiä / eri majoituksia. Jatkossa tahtia voi sitten halutessaan kiristää, kun oppii mikä itselle sopii! 😊

Käynti- ja majoituskohteita miettiessäsi parhaat kaverisi ovat kartta ja google! Minä yleensä googlaan kohdesaarta saadakseni ensin yleiskäsityksen.

Sitten teen tarkentavia googlauksia esimerkiksi sen mukaan, mikä sillä hetkellä tuntuu kiinnostavalta tai mieleiseltä tekemiseltä, vaikkapa ”viinitila Kreetalla”, ”Kreetan parhaat rannat”, ”Kreetan parhaat patikointireitit” tai ”Kreetan kauneimmat kylät”. Näin löydän kylät/alueet, joihin haluan hypellä ja majoittua.

Hyppelyn viimeistä etappia miettiessä kannatta ottaa huomioon lähtölento. Jos lento on varhain, on ehkä järkevää olla melko lähellä lentokenttää.

Mikäli taas liikut vuokra-autolla ja lähtölentosi on vasta myöhempään, voi olla ihan hauska idea majoittua jossain vähän kauempana, jolloin viimeisenä päivänä voi vielä tutkia saarta, pikku hiljaa lentokenttää kohti siirtyen.

Meillä reitti muodostuukin monesti niin, että olemme ensin päättäneet viimeisen etapin, ja alamme luomaan siitä reittiä tavallaan taaksepäin. Ripottelemme valitun määrän yöpymisiä tasaisesti järkeväksi reitiksi, niistä löytämistämme kiinnostavista kohteista.

Esimerkki saarella hyppelyn reitistä

Tässä esimerkkinä meidän reittimme Länsi-Kreetalla hypellessä. Olimme reissussa yhteensä 9 yötä. Kylän perässä oleva numero tarkoittaa kuinka monta yötä olimme ko. paikassa:

(lentokenttä) – Kissamos (2) – Paleochora (1) – Vamos (1) – Georgioupoli (1) – Kalyves (1) – Platanias (3) – (lentokenttä). 

Meillä oli vuokra-auto käytössä kuusi ensimmäistä päivää, eli lentokentältä Plataniakseen. Olisimme pitäneet auton koko reissumme ajan, mutta lomamme ajankohdan ollessa keskellä parasta kesälomasesonkia elokuussa + viime tippaan jätetty matkan varaus ja suunnittelu tarkoitti sitä, että ainoa koko Kreetan saarelta löytämämme vuokra-auto oli tuo, jonka saimme ja vain noiksi kuudeksi päiväksi! Plataniaksesta lentokentälle menimme taksilla. 

Meidän hyppelyssä oli tällä kerralla aika monta yhden päivän majoitusta. En kuitenkaaan suosittele montaa yhden päivän majoitusta ensikertalaiselle, tai jos et varmasti tiedä pitäväsi tuollaisesta tahdista majapaikan vaihtamisen suhteen! Meille tuo sopii, ja tiedämme nauttivamme lomailusta paikkaa tiheästi vaihtaen.😊

Kartasta ja reitistämme myös huomaa hyvin kuinka suuri saari Kreeta on. Kreetalla riittää takuulla näkemistä, kokemista ja tekemistä useammallekin hyppelylle! 

4. Suunnittele miten siirryt paikasta toiseen

Autonvuokraus on meille ehdottomasti mieluisin tapa liikkua, ja suosittelemme sitä jokaiselle, joka kokee itsensä ihan hyväksi kuskiksi. Autoillessa ei ole riippuvainen aikatauluista ja silloin on mahdollista mennä lähes minne vain!

Kreikassa autoilu ei ole erityisen vaikeaa. Liikennekulttuuri on inhimillistä, eikä kaupunkien ruuhkissa ajamista tarvitse pelätä, sillä saarilla suuria kaupunkeja ei juurikaan ole. Autonvuokraus on järkevän hintaista ja kreikkalaiset vuokraamot tuntuvat olevan pääsääntöisesti ihan luotettavia. Perus maalaisjärki ja varovaisuus kannattaa autoillessa ja vuokra-asioissa tietenkin muistaa.

Jos päädyt liikkumaan vuokra-autolla, kannattaa suunnitellun reitin siirtymien kohdalla tarkistaa välimatkan lisäksi myös matka-ajat! Esimerkiksi vuoristoisilla seuduilla tai reitin kulkiessa pienempiä teitä voi matka-ajan pituus yllättää.

Jos vuokra-auto ei ole vaihtoehto, niin yleisen liikenteen varassa pääsee liikkumaan varsin mainiosti. Googlettamalla löytää hyvin tietoa saarten bussi-, lautta- ja taksiliikenteestä.

Aikatauluja tutkiessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä se, että kahden paikan välillä on olemassa bussiyhteys ei välttämättä tarkoita sitä, että se menisi joka päivä! Nimimerkillä ”joskus ollut matkalla paikasta a paikkaan b, sinä ainoana päivänä viikossa, jolloin niiden välinen bussiyhteys EI kulje.” 🙈

Lautalla liikkuminen ei muuten aina tarkoita matkaa toiselle saarelle, vaan Kreikassa lautalla voi usein matkustaa myös saaren sisäisesti! Esimerkiksi Kreetalla etelärannikon kylästä toiseen voi olla kätevintä (ja hauskaa!) mennä lautalla, sillä vuorten takia siellä ei kulje koko etelärannikon myötäistä maantietä.

Kreikassa taksimatkat ovat vielä järkevissä hinnoissa, joten matkaseurueen koosta ja matkan pituudesta riippuen taksimatka voi olla oikein hyvä vaihtoehto. On aivan sallittua hypellä myös taksin kyydissä! 😉

5. Varaa majoitukset

Kun reittisuunnitelma on jo tehty, niin seuraava askel on hakea varausjärjestelmästä valitulta alueelta/kylästä ja reitin mukaisille päiville sopivat majoitusvaihtoehdot. Me käytämme majoitusten varaamiseen nykyisin oikeastaan ainoastaan *Booking.com-varausjärjestelmää. 

Käytitpä sitten mitä varausjärjestelmää tahansa, kannattaa hakutuloksia aina hieman rajata omien speksien mukaan (esim. uima-allas, merinäköala), jolloin hakutulokset vastaavat parhaiten toiveitasi. Myös ehdoton maksimihinta/yö kannattaa asettaa, jolloin budjettiin sopimattomat vaihtoehdot rajautuvat pois. 

Hyppelyllä majoitusten kohdalla kannattaa ottaa huomioon erityisesti pari seikkaa. Mikäli liikut vuokra-autolla, kannattaa auton parkeerausmahdollisuus selvittää jo ennen kuin majoituksen varaa.

Mikäli majoituksen tiedoissa ei ole mainintaa (ilmaisesta) paikoituksesta majoituksen yhteydessä tai lähistöllä, niin muiden majoittujien arvioista löytyy taatusti kokemuksia parkkeeraamisesta.

Yleisillä kulkuneuvoilla liikuttaessa sijainnissa kannattaa ottaa huomioon majoituksen sijainti suhteessa bussipysäkkiin/lauttasatamaan. Perille pääsee varmasti aina, mutta tämä on ihan hyvä ottaa huomioon, sillä matkatavaroiden kanssa välimatka saattaa tuntua yllättävän pitkältä. 

Lue lisää täältä: Majoituksen varaaminen omatoimimatkalla tai saarihyppelyllä

 + Bonusvinkki rohkealle: lähde matkaan ilman lukkoon lyötyä suunnitelmaa ja ennakkoon varattuja majoituksia!

Parhaimmat reissumme ovat olleet niitä, joilla ainakin osa matkasta on jätetty spontaanien, matkan varrella tulleiden päätösten ja ideoiden varaan! Voit lukea eräästä kokemuksestamme tästä postauksesta:  JVG:tä Skopeloksen illassa.

Olemme varanneet ehkä osan majoituksista, kuten ensimmäisen ja viimeisen, mutta päättäneet siinä välillä olevat kohteet ja majoitukset reissun edetessä ja fiiliksen mukaan. Kovimpaan sesonkiaikaan tämä ei ehkä ole paras idea, mutta off seasonilla majoituksen saa takuulla ongelmitta myös extempore.

Matkustaessa kokee aivan uudenlaista vapauden tunnetta, kun tunnelmalliseen kylään saapuessaan voi päättääkin jäädä majoittumaan sinne yöksi tai pariksi. Ja se, että ei ole vielä ihan varma minne seuraavana päivänä matkaansa jatkaa, tuo mukavaa jännitystä reissuun!

Haaveiletko sinä saarihyppelystä? Olisiko saarella hyppely sinusta hyvä tapa tutustua hyppelyyn?

Postauksen kansikuvan upeat bougainvilleat 😍 on kuvattu Kalyvesissä, Kreetalla.

Lue myös: 

Voit jakaa postauksen tästä:

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.