taverna rethymnonissa
Kreikkalainen ruoka,  Yleistä Kreikassa matkustamisesta

Tippaaminen eli juomaraha Kreikassa – infoa ja esimerkkejä

Voit jakaa postauksen tästä:

Postaus sisältää mainoslinkin. Mainoslinkki merkitty *-merkillä.

Tippaaminen eli juomarahan antaminen lienee yksi niistä asioista, jotka yleisesti aiheuttavat päänvaivaa matkoilla. Ehkä sinäkin olet googlettanut ennen matkaasi hakusanoilla tippaaminen Kreikassa tai tippaaminen ulkomailla. Minä ainakin olen!

Pitääkö tippiä antaa? Kuinka paljon tippiä pitää antaa? Miten se tehdään sujuvasti?

Jotta sinulla ei menisi sormi suuhun ruokailun päätteeksi ja osaisit toimia tilanteessa luontevasti, kerron tässä Kreikan tippikäytännöstä. Annan myös konkreettisia esimerkkejä, kuinka me tippaamme siellä.

Tippaaminen ravintolassa

Ensin huojentavimmat uutiset: Kreikan tippauskulttuuri on rento ja epämuodollinen, eikä siinä ole tarkkoja sääntöjä, oikeaa tai väärää. Et siis voi mennä siinä vikaan, toimitpa sitten niin tai näin! Tippaaminen ei ole varsinaisesti pakollista Kreikassa, mutta se on kuitenkin siellä ihan tavanomainen ja kohteliaana pidetty tapa. 

Jokainen voi siis valita, kuinka asian suhteen toimii. Meillä on tapana jättää aina hieman juomarahaa. Kreikassa tavernoissa saa ruokailun päätteeksi usein jotain extraa, kuten hedelmiä, pienen jälkiruuan tai snapsin. Monesti talo tarjoaa sekä snapsin että jälkkärin. Pelkästään kaupanpäälliset ovat jo sellaista extraa, että mielestäni tippi on täysin ansaittu. 

taverna kalymnoksella
Kalymnoksella lempparitavernani oli Aegean Tavern Massourissa.

Kuinka paljon tippiä on sopivasti?

Tippiä antaakseen ei tarvitse pähkäillä prosenttilaskuja, sillä pyöristäminen tai pieni tasasumma laskun päälle toimii oikein hyvin. 1-5 € laskun päälle riittää tilanteessa kuin tilanteessa, olipa laskun summa mitä tahansa. Pyöristämme tasalukuun aina silloin, kun siitä jää sopivasti jokunen euro. Jos vaihtoraha ei tunnu sopivalta juomarahalta, jätämme tipin loppusumman päälle.

Jos haluat kuitenkin laskea prosentteja, on 5-10 % ihan hyvä nyrkkisääntö tippaamiseen Kreikassa. Silloin et ole epäkohtelias, mutta et liioin pröystäileväkään.

Miten jätät tipin?

Pyöristäminen

Pyöristäminen on ehkä helpoin tapa tipata ja varsin kätevää siksikin, että laskun maksettuasi sinun ei tarvitse jäädä odottamaan, että tarjoilija hoitaa laskusi ja tuo vaihtorahat. Voit lähteä saman tien, kun olet laittanut laskun maksuun (+mahdolliseen tippiin) riittävän rahasumman pöytään. Rahaa ei tarvitse antaa tarjoilijan käteen tai odottaa, että hän tulee hakemaan sen.

Jos tarjoilija ennättää tulla hakemaan rahoja ennen kuin lähdette, voit sanoa, että summa on tasan tai että vaihtorahoja ei tarvitse tuoda takaisin. “Keep the change” tai “It’s okay” laskua maksettaessa viestivät tarjoilijalle, ettet halua vaihtorahoja.

Tippisumma laskun päälle

Mikäli vaihtoraha ei ole sopiva summa tipiksi, niin vaihda sopivan suuruinen tippi pöytään vaihtorahat saatuasi.

Tippiä ei tarvitse antaa tarjoilijalle suoraan käteen, vaan sen voi tehdä sulavammin jättämällä rahan pöytään lähtiessään. Lämmin kiitos palvelusta tarjoilijalle riittää, ja hän kyllä huomaa jättämäsi tipin pöytää siivotessaan. 

Näin voit toimia myös silloin, jos maksat laskun kortilla, mutta haluat antaa tipin käteisellä: jätät vain haluamasi tippisumman pöydälle tarjoilijan lähdettyä. Silloin voit miettiä rauhassa ja vaikka keskustellakin pöytäseurueesi kanssa, mikä on hyvä summa. Tarjoilijan ei tarvitse odottaa vieressä, kun mietit sopivan suuruista tippiä. 

Tippi kortilla maksettaessa

Jos haluat maksaa tipin kortilla laskun yhteydessä, ilmoita haluamasi tippisumma tarjoilijalle, kun hän alkaa veloittamaan korttimaksua. Tarjoilija kertoo siinä vaiheessa, jos korttitippiä ei haluta tai hyväksytä, ja voit sitten halutessasi jättää juomarahan käteisenä.

Esimerkkejä

 • Kahden hengen ruokailusta 1-5 € on aina täysin riittävä summa. Vitosen seteli on kelpo tippi myös neljän hengen seurueen illallisella.
 • 20-40 € laskuun jätämme 1- 5 € tippiä. 
 • Jos lasku on luokkaa 50-70 €, tippaamme yleensä noin 3-10 € riippuen siitä, pyöristämmekö summan vai annammeko tipin laskun päälle, ja millaista pientä rahaa meillä sattuu olemaan. 
 • Vitonen on aika tyypillinen tippimme 50-70 € laskuissa, mutta esimerkiksi 51,50 €:n lasku pyöristyisi vielä luontevasti 55 €:oon, eli juomarahaksi jäisi 3,5 €.
 • Jätämme kympin, jos olemme erityisen tyytyväisiä. 
 • Kymppiä suurempaa tippiä jätämme (kahden hengen ruokailusta) harvoin laskun suuruudesta riippumatta, ja silloin illassa on täytynyt olla jo jotain todella erityistä palvelun ja/tai ruuan osalta.

Huom! Olemme törmänneet ihan kaikkialla – myös Kreikassa – paikkoihin, joissa laskun loppusummaan tuotteiden hintojen päälle lisätään automaattisesti palvelulisä. Tarkoitan tässä nyt sellaisia maita, joissa ns. pakollista tippauskulttuuria ei ole. 

Tällöin asia on kuitenkin aina lukenut selkeästi ruokalistassa, jotta se ei tule asiakkaalle yllätyksenä ruokailun päätteeksi. Näissä tapauksissa laskutetun summan lisäksi ei tarvitse jättää enää tippiä.

Laskun pyytäminen

Pieni infopaketti laskun pyytämisen etiketistä:

Saadaksesi laskun illallisella sinun tulee pyytää se. Tämä pätee ihan kaikkialla, ei ainoastaan Kreikassa. Laskun viemistä pöytään ilman, että se on pyydetty, pidetään yleisesti epäkohteliaana ja kehotuksena lähteä pois. 

Kreikassa tavernoihin mennään viihtymään ja viettämään iltaa seurueen kesken. Ruokaa syödään ja tilataan pikkuhiljaa keskustelun lomassa. ja sitä saatetaan tilata vielä hieman lisää useampaan otteeseen. Tavernavierailu ei ole automaattisesti ohi ensimmäisen lautaskierroksen tyhjennyttyä.

Älä siis ihmettele, miksi lasku ei vain tule pyytämättä, vaikka olette jo tyhjentäneet lautasenne. Pyydä se sen sijaan kohteliaasti, kun ette enää halua tilata mitään lisää ja kaikki seurueesta ovat lopettaneet ruokailun. Laskun voi hyvin pyytää myös samalla, kun tilaa kahvin, jälkiruokajuoman tai jälkiruuan.

 • Pyydä lasku englanniksi: Check, please.
 • Pyydä lasku kreikaksi: Logariasmo parakalo.
 • Voit myös näyttää kirjoittavan kämmeneesi viestiäksesi kauempana olevalle tarjoilijalle, että laskun voi tuoda. Jos olette puhe-etäisyydellä, niin silloin on kuitenkin aina kohteliaampaa ilmaista asia sanoin.

Selvyyden vuoksi, sormien napsuttelu tai viheltäminen tarjoilijan huomion saamiseksi ei ole koskaan kohteliasta… Mutta ei kai kukaan niin tekisikään? 😬

Älä myöskään ihmettele, jos et saa laskua heti, mikäli pyydät sen jo siinä vaiheessa kun osa seurueesta edelleen syö omia annoksiaan. Sitä pidetään hieman epäkohteliaana ja kiusallisena muuta seuruetta kohtaan, ja lasku saatetaan tuoda vasta koko seurueen lopetettua annoksensa. 

Mikäli haluat laskun kesken ruokailun kiireen takia, niin kerro se, sillä muuten sitä ei välttämättä tuoda saman tien.

värikäs pöytä ja sangria haniassa

Baareissa ja kahviloissa

Jos tilaus tehdään ja maksetaan tiskillä, esim. kahvilassa, pikaruokapaikassa tai baarissa, tippiä ei tarvitse jättää. 

Kahviloissa tai baareissa, joissa on pöytiintarjoilu, lasku saatetaan tuoda pöytään saman tien tilatun tuotteen kanssa. Pyöristän summan, jos lasku on sopivasti jokusen kymmenen senttiä alle tasasumman kuten 9,80 €, mutta alle 10 € laskuihin en yleensä erikseen lisää tippiä laskun päälle. 

Tähän vaikuttaa kuitenkin myös se, tarjotaanko juoman lisäksi jotain naposteltavaa. Jos lasillisen kylkeen saa hyviä oliiveja tai muuta pientä suolaista, jätän mieluusti hieman tippiä. 

Taksissa

Taksissa ei myöskään tarvitse jättää tippiä, mutta sitä pidetään kohteliaana, mikäli kuljettaja auttaa matkalaukkujen kanssa tai vaikka kertoo mielenkiintoista tietoa alueesta. Pyöristäminen tai 1-2 € on sopiva määrä.

Majoituksessa

Kreikassa huonesiivoojan tippaaminen ei ole pakollista. Jos haluat muistaa hyvin työnsä tehnyttä siivoojaa, voit jättää huoneeseen lähtiessäsi noin 1 € / hlö / yö.

Koska meidän matkustustyylimme on hyppely, emme ole yhdessä majoituksessa yleensä kovinkaan kauaa. Yleisimmin vietämme samassa paikassa 1-3 yötä. Lyhyiden majoittumisien kohdalla huonesiivoojien tippaaminen ei ole yleinen käytäntö. 

Kotimajoituksissa siivousta ei välttämättä tehdä päivittäin tai sitten päivittäin käydään ainoastaan tyhjentämässä roskakorit. Tällaisissa paikoissa ja tilanteissa emme jätä tippiä. 

Jos olemme samassa paikassa pidempään, olemme erityisen tyytyväisiä siivoukseen ja huoneemme on siivottu huolellisesti päivittäin, jätämme tasasumman, joka on lähimpänä viettämiemme öiden lukumäärää, kuten 10 €.

Vinkki tippirahojen kerryttämiseen ja rahojen turvalliseen säilyttämiseen reissussa

Jos sinulla on tapana kartuttaa reissukassaa keräämällä kolikoita tai pikkuseteleitä “säästöpossuun”, niin älä turhaan vaihda kaikkia isommiksi rahoiksi matkalle lähtiessäsi!

1 ja 2 euron kolikot ja vitosen setelit ovat käteviä, sillä niillä saat aina maksettua tipin helposti tai jätettyä pöytään laskun maksua varten sopivan summan.

Korteille ja seteleille käytän maailman näppärintä, turvallista ja pieneen tilaan menevää *C-Securen korttilompakkoa. Kortit saa esille napin painalluksella, joten et joudu koskaan näpertämään kortteja ulos tiukoista korttitaskuista!

korttilompakko

Kerro kommenteissa, oliko näistä vinkeistä apua tippaamiseen. Tai kommentoi alle omat tippaamisvinkkisi.

Tule seuraamaan blogia myös Instagramiin! ➡️  kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

10 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tippaaminen ja siihen luonteasti suhtautuminen on itselleni aina hankalaa. Ravintolassa se on kyllä yleensä varsin selkeää, mutta esimerkiksi mainitsemasi taksi on mielestäni selvästi hankalampi. Samoin erinäiset järjestetyt retket ja tippaaminen niiden osalta aiheuttaa usein päänsärkyä.

  • Kati

   Hei Mikko! Hyvä kun otit myös retket esille, itse en edes tajunnut. Mun ihan täysi mutu sen suhteen on, että vois mennä aikalailla samalla kaavalla kuin ravintolassa siinä maassa missä järjestetyllä retkellä ollaan… Te kun olette tehneet noita risteilyjä ja safareita, niin annettiinko siellä mitään ohjeistusta tippaamisen suhteen?

   Taksissa ollaan menty tuolla 1-2 € kaavalla, riippuen siitä minkä kokoista rahaa on tarjolla / matkan loppusummasta ja mihin kätevästi pyöristyy. En oo edes kyseenalaistanut tätä toimintatapaani vaan pitänyt tosi sopivana. 😃 Tämä koskee nyt siis maita, jossa pakolista tippikulttuuria ei ole.

   • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Safareilla annetaan tosiaan ohjeita tippaamiseen, mutta sekään ei aina ole täysin yksinkertaista, kun joskus mukana on ylimääräisenä henkilönä esimerkiksi kokki tms., eikä ohejsitukset koske usein näitä tilanteita. Ohjeellinen tippaus oppaalle on noin 20 $ meiltä yhteensä päivää kohden. Risteilyillä ei itse asiassa kovinkaan paljoa ole käytyä, niin niissä varsinkaan ei suurimpia asiantuntijoita olla.

    • Kati

     No onpa joo hankalaa, kun on ohje, mut sitten se ei ole riittävä. 😛 Selkeät ohjeet ja systeemit olis aina kiva.

     Ja siks just tämän postauksen teinkin, et jos edes jollekulle asiaa pohtivalle olis tästä apua ja helpotusta. Mut nyt kun oot ottanu noi retket yms. esille, niin ravintolatippaaminenhan on siihen verrattuna selkeä ja helppo homma. 😊

  • Jari

   Retkillä on bussissa usein pikku kori tms nojaamassa tuulilassiin. Siinä kuskin vieressä. Siihen on hyvä tiputtaa sopivaksi katsomansa summan. Itse vippaan euron tai pari.

 • FinInTirol

  Kiitos todella havainnollisesta tippaamisohjeistuksesta.

  Taidan olla jonkinsortin ”jäykkis” tai ”ohjeiden seuraaja”, miten tuon nyt kuvailisi. Mikäli minulle esitetään lasku, jossa on selvä summa on se mielestäni se minkä myyjä on laskenut sellaiseksi hinnaksi, jolla toiminta pyörii. Mielestäni myyjän on otettava huomioon kulunsa ja maksettava henkilöstölleen oikeudenmukaisesti. Ei ole asiakkaiden tehtävä laskea, jotta millaisella palkalla tarjoilija tmv. tulee toimeen. Tällöin mielestäni myyjä eli ravintolan jne. omistaja haluaa riistää työntekijöitään ja siirtää vastuun muualle. Mielestäni se on henkilöstön hyväksikäyttöä ja tavoitetta ilmais- tai halpatyövoimasta. Olisi erittäin helppoa tehdä palkkausjärjestelmä, joka maksaa tarjoilijalle osan palkasta päivän tuoton mukaan mikäli kiinteä palkka on liian joustamaton toimintaan nähden.

  Edellämainitun vuoksi taidan olla myös yksi sukeimmista tinkaajista. Hinnan saatuani joko ostan tuotteen tai jätän ostamatta. Olen sen verran ”jäykkis”, jotta koen ylisuuren hinnan ja mahdottoman suuret alennuksen ostajan vedätyksenä. Myyjä koettaa, josko tuo ostaja olisi niin hölmö ja maksaisi mitä ensimmäisenä tulee mieleen pyytää.

  Tippaus on hieno ele ja tapa kiittää hyvästä palvelusta.
  Tippaan itsekin joskus, kun näen, että näin tehdään tai siitä on erikseen ohjeistettu sekä saadessani sydämellisestä palvelua.

  • Kati

   Hei FinInTirol, kiva kuulla, että postaus oli nimenomaan havainnollinen. 😃 Siihen juuri pyrin, että nille jotka tätä tietoa kaipaavat, ohjeistus olisi riittävän selkeä. Toisinaan ohjeet tämän tyylisissä jutuissa on vähän ”riippuu mistä roikkuu” -tyylisiä, niin niistä ei sitten välttämättä ole konkreettisesti hyötyä ja apua niille, jotka sitä oikeasti tarvitsisivat ja joille asia on epäselvä.

   Olipa mielenkiintoista pohdintaa ja pointteja tippaamisesta /tippaamatta jättämisestä, kiitos!

   Tipin ei pitäisikään olla palkan osa (maissa joissa näin ei läpinäkyvästi ole), mutta kyllähän se sitä varmasti todellisuudessa monessakin maassa on. Ehkä haluaisin vähän kuitenkin kannustaa tippaamaan juuri sellaisissa maissa, joissa tippi ei ole pakollinen, mutta kuitenkin melko yleinen maan tapa (ja palkat suhteessa maan hintatasoon eivät ole esim. Suomen tasolla – Suomessa kuitenkin ravintolatyöllä on mahdollista elää ilman tippejäkin). Ja toivon, että esim. tämä postaus kannustaisi siihen sillä, että useampi tajuaisi, että se pieni tippi ja pyöristäminen on ihan ok! Luulen, että moni saattaa jättää tippaamatta kokonaan, kun ei ole varma kuinka paljon on sopivasti, ja sitten tuntuu helpommalta olla jättämättä mitään… -> pienistä summista useammalta asiakkaalta kertyy kuitenkin isompi summa, eikä asiakkaan tarvitse tosiaankaan tuntea painetta siitä, mikä on häneltä riittävästi työntekijän elannon kerryttämiseen.

   Me tippaamme useimmiten kaikkialla, ellei sitten ole painavaa syytä olla tippaamatta. Tämä tarkoittaa, että asiat olisivat menneet pahasti pieleen, eikä niiden korjaamiseksi ole tehty oikein mitään. MUTTA, en ole mitenkään automaattisesti avokätisten tippien kannalla, ja esim. 10 % on jo minusta sellainen määrä, joka pitää ansaita jollain muulla kuin sillä perustekemisellä. Perustekemisestä ja perusystävällisestä palvelusta pieni pyöristys riittää, enkä koe tästä huonoa omatuntoa enkä itseäni pihiksi, sillä tarjoilijalla/ravintolalla on ollut mahdollisuus omalla tekemisellään vaikuttaa siihen tipin suuruuteen. Tähän täytyy tietenkin vielä lisätä, että ei me ihmeitä vaadita jotta tippiä irtoaa vähän enemmän. Oikeastaan aika vähälläkin kokemukseen saa persoonallista tuntua tai fiiliksen siitä, että nyt oli yritystä. 😛

   Hyvä pointti myös tinkauksesta! Vedätykseltä se nimenomaan tuntuu, kun lähtöhinta asetetaan ihan toiselle tasolle kuin se millä ollaan valmiita myymään. Minäkin olen surkea tinkaaja, ja koen sen hankalaksi ja kiusalliseksi! Jos menen paikkoihin, joissa on tapana tingata, niin toivon lukevani aiheesta havainnollisen tinkausoppaan. 😛 Ei se siitä minulle miellyttävää tee, mutta ehkä edes hieman helpompaa.

 • Merja

  Hei kreikaksi lasku on to logariasmo, a-kirjain puuttuu tekstistäsi. Το λογαριασμό παρακαλώ =
  To logariazmo’ parakalo’

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.