tsatsiki ja perunarieskat
Kreikkalainen ruoka

Tsatsiki – helppo ja nopea kastike, joka käy lähes kaikkeen!

Voit jakaa postauksen tästä:

Tsatsiki ei varmasti sen suuremmin esittelyjä kaipaa. Vaikka ei olisi tuota herkkua maistanut, on todennäköisesti kuullut siitä. Useimmat tunnistavat, että kyseessä on kreikkalainen jugurttikastike, jossa maistuu kurkku ja valkosipuli. 

Monelle tulee varmasti ensimmäisenä mieleen juuri tsatsiki, kun puhutaan kreikkalaisesta ruuasta.

Tsatsiki on superhelppo valmistaa. Jos hinta-laatusuhteen tapaan reseptejä arvioitaisiin helppous-maukkaussuhteella, niin julistaisin tsatsikin välittömästi sen asteikon kärkipäähän!

Juuri tuon helppouden takia olin tähän saakka kirjoittamatta tsatsikin reseptiä blogiin. Kun tsatsikiin tulee vain muutamaa raaka-ainetta ja valmistaminenkaan ei ole hienontamista ja sekoittamista kummempaa, niin mietin, onko ohjeen kertaamiselle edes tarvetta.

Tsatsiki vieläkin nopeammin ja helpommin – näin se tehdään!

Päätin kuitenkin, että jaan teille tsatsikiohjeen, jossa vien tsatsikin helppouden vielä yhden askeleen verran eteenpäin.

Tämän ohjeen juju on siinä kuinka kurkut käsitellään: raastamisen ja valuttamisen sijaan kurkku vain pilkotaan. 

Jos teen tsatsikin raasta & valuta -metodilla, teen valuttamisen ajan kanssa. Annan suolatun kurkkuraasteen valua lävikössä, painelen sitä välillä lusikalla, annan taas valua jne… 

Raastettu kurkku vetistää tsatsikin helposti, ja hyvä valuttaminen ehkäisee vetistymistä. Se vaan ottaa aikansa. Minä käytän valuttamiseen aina vähintään puoli tuntia, useimmiten vieläkin kauemmin, sillä kurkkuraastetta lusikalla painaessa nestettä irtoaa vielä puolen tunnin jälkeenkin paljon. 

Tässä ohjeessa pilkottuja kurkkuja ei siis ole tarkoitus valuttaa. Pilkkominen ei niinkään helpota tsatsikin tekemistä, vaan ennen kaikkea nopeuttaa sitä. Joskus herkun haluaa pöytään todella nopeasti!

Pilkotut kurkut eivät vetisty jugurtin joukossa niin helposti, ja on niissä mielestäni toinenkin hyvä puoli: koostumus. Pieneksi kuutioitu kurkku rapsahtelee kivasti syödessä ja tuo tsatsikiin tekstuuria. 

Erityisesti jos olemme tekemässä hieman suurempaa tsatsikisatsia, josta olisi tarkoitus riittää toisellekin syöntikerralle, teemme sen nimenomaan kuutioimalla kurkut raastamisen sijaan, koska tsatsiki vetistyy silloin vähemmän.

Toisaalta, koska tämä on niin nopea tehdä, niin hyvin voi tehdä vain yhtä ruokailua varten ja seuraavalle tekee sitten taas tuoreen. 

tsatsiki ja kurkku
Raaputa kurkun keskiosa pois lusikalla ja pilko – melkein valmis!

Mihin tsatsikia voi käyttää?

Yksinkertaisesti: mihin vain, mihin käytetään kastiketta tai dippiä.

Pitaleipien tai hampurilaisten väliin, grillatuille lihoille tai kasviksille, lohelle, liha- tai kasvispyöryköille, uunijuureksille, uunipernoiden täytteeksi, quinoa/couscoussalaatin kastikkeeksi, dippikasviksille, leivänpäällisenä…

Jugurttikastikkeen raikas maku sopii moneen, eikä se ole monista kastikkeista poiketen lainkaan liian rasvainen.

Nopea tsatsiki (sopiva määrä kahdelle)

Tarvitset:
  • Noin 200 g kreikkalaista tai turkkilaista jugurttia
  • Puolikas kurkku
  • Valkosipulin kynsi (keskikokoinen tai oman maun mukaan)
  • Suolaa n. ¼ tl
  • Sokeria n. ¼ tl
  • Kuivattua oreganoa tai tuoretta minttua, jos pidät jommasta kummasta
Tee näin:
  • Pese kurkku ja poista siitä lusikalla kaapimalla keskuksen siemenosa.
  • Pilko kurkku haluamasi kokoisiksi palasiksi. 
  • Hienonna valkosipuli veitsellä. Tämä on helpointa tehdä niin, että lyttää kynnet veitsen lappeella sen paksuimmasta kohdasta niin litteäsi kuin saa, ja sitten vain pilkkoo sen sopivan pieneksi.
  • Sekoita kurkkusilppu ja valkosipulisilppu jugurttiin.
  • Mausta suolalla ja sokerilla.
  • Mausta halutessasi kuivatulla oreganolla tai tuoreella mintulla.
  • Jos aikaa on, niin laita kastike jääkaappiin ja anna makujen tasoittua 15-30 min. 

Kali orexi! Hyvää ruokahalua!

Oletko sinä tehnyt itse tsatsikia? Tule kommentoimaan mitä mieltä olet, jos testaat tätä helpotettua versiota!

Klikkaa seuraamaan myös blogin Instagamtiliä kreikan_saaren_metsastys. Kuvien ohessa on aina kreikkatietoutta niin ruuasta, saarista kuin nähtävyyksistäkin.

Kurkkaa myös muut reseptini kreikkalaisiin herkkuihin:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

4 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.