penkki poroksella
Saaret,  Saarihyppely

Poros – helppo saari lyhyen matkan päässä Ateenasta

Voit jakaa postauksen tästä:

Poros

 • Väkiluku: 3900
 • Pinta-ala: 23 km²
 • Pääkylä: Poros
 • Sijaitsee Argo-Saronisten saarten saariryhmässä, vain 5 minuutin lauttamatkan päässä mantereelta.
 • Mikä matka: Road trip/saarihyppely Ateena, Argo-Saroniset saaret, Elafonisos ja Peloponnesos
 • Reitti: Ateena (3 yötä) – Poros (Argo-Saronian saari, 2) – Spetses (Argo-Saronian saari, 2) – Elafonisos (Peloponnesoksen niemimaan saari, 1) – Monemvasia (linnoitussaari, 1) – Nafplio (mantereella, 4) – Ateena (2)
 • Matkan ajankohta: 9.-24.9.2023

Poros on niitä saaria, joka keikkui sitkeästi minua erityisesti houkuttelevien saarten bucket listillä useamman vuoden ajan sopivaa käyntihetkeä odotellen. Kun matkamme suuntautui Peloponnesokselle, tuli vihdoin oiva tilaisuus suunnata Porokselle – ja tietenkin perisyntini suuriksi kasvaneiden odotusten kera.

Poros sijaitsee vain 5 minuutin lauttamatkan päässä mantereelta ja mantereen puolella sijaitsevasta sisarkaupungistaan Galataksesta. Olen toivonut löytäväni Kreikasta sen oman paikan ja saaren jolla tuntuu kuin kotiin menisi, joten käytännöllinen ja aivan liian paljon asioiden edelle menevä osa minusta mietti jo kuinka kätevää olisi, jos oma paikka löytyisi mantereen kyljessä köllöttävältä, helposti saavutettavalta saarelta. 

Ympäröivät maisemat ovat Poroksen parasta antia

Me matkasimme Porokselle Ateenasta autolla, mutta lautallakin pääsee. Nopeimmillaan Porokselle pyrähtää Ateenasta Piraeuksen satamasta vain 1 h 10 minuutissa. Poros on helppo kohde Ateenan kanssa yhdistettäväksi ja lyhyt lauttamatka mahdollistaa siihen tutustumisen päiväretkelläkin. 

Poros on pieni saari, mutta koska olimme saarella autolla, halusimme kuitenkin kiertää saaren tiet ympäri. 

Vesi saaren ympärillä on häkellyttävän kauniin väristä. Huomasimme, että saaren ympäri menevän tien varteen oli tasaisin välimatkoin laitettu penkkejä, joilla istuen voi ihailla eteen avautuvaa maisemaa. Pysähdyimme usealle penkille ja nyökyttelimme hyväksyvästi: saaren penkkivastaava oli tehnyt erinomaisen hyvää työtä. Ympäröivät merimaisemat olivat meille ehdottomasti Poroksen parasta antia.

Rantojen ja maisemien lisäksi saarella on pari nähtävyyttä: Zoodochos Pigin luostari ja Poseidonin temppelin rauniot. Emme vierailleet luostarissa, mutta katsastimme temppelin rauniot ohi ajaessamme. Noin 520 eaa. rakennetun temppelin raunioista on tosin niin vähän jäljellä, että raunioiden sijaan kuvailisin sitä ennemminkin paikaksi, jossa temppeli on joskus sijainnut. Enemmän nähtävää on Poroksen kaupungissa sijaitsevassa arkeologisessa museossa, jossa temppelin jäänteitä ja sieltä sekä muualta ympäristöstä löytynyttä historiallista esineistöä on esillä. 

näköalapenkki poros
Poroksella on ympäri saaren strategisesti maisemien äärelle sijoiteltuja penkkejä.
poros penkki
Vastapäätä olevat vuoret ovat jo mannerta.
Poseidonin temppelin rauniot poros
Poseidonin temppelin raunioista ei ollut paljoa jäljellä.

Poroksen kylä

Poroksen kylän tärkein nähtävyys on kaupungin kukkulalla sijaitseva kellotorni. Kukkulalta kellotornin ääreltä on kaunis näkymä saarta ympäröiviin vesiin sekä mantereen puolelle Galatakseen. 

Lähimmillään vain 200 metrin levyisen salmen toisella puolella mantereella sijaitsevan Galataksen pikkukaupungin voi myös laskea Poroksen “nähtävyyksiin”. Sen ja saaren välillä on helppoa ja edullista liikkua joko lautalla tai taksiveneellä, ja yhteydet pelaavat yömyöhään saakka.

Poroksen kylä ja sen tavernat, kahvilat ja putiikit levittäytyvät rantaa myötäilevän kadun pituudelle noin parin kilometrin matkalle. Rantabulevardin takaa kylä nousee heti kukkulan rinteeksi, ja siellä on lähinnä asutusta. Kukkulan takia Poroksella ei ole sokkelomaisten kujien täyttämää kylää, jossa kadun kulmien takaa voisi löytää mahdottomaan paikkaan ahdettuja terasseja tai söpöjä putiikkeja. Rakastan rantabulevardeja, mutta sitäkin enemmän kujien sokkeloita, ja Poroksella oli liikaa rantabulevardia ja liian vähän kujien sokkeloita ollakseen minun makuun todella ihastuttava. 

Porosta on kuvailtu monessa paikassa tavalliseksi, ehkä vähän arkiseksikin, mutta juuri siinä on piillyt monelle sen viehätys saarta ympäröivien kauniiden maisemien lisäksi. Minulle Poroksen fiiliksestä tuli enemminkin mieleen veneilijöiden vierasvenesatama kuin paikallistunnelmainen pikkusaari, kun komeat veneet reunustivat rantakatua suurelta osin. Poros jäi etäiseksi. Saaressa ei ollut mitään vikaa tai sellaista, joka olisi erityisesti harmittanut, mutta meidän välille ei vain syntynyt yhteyttä.

Ironista kyllä, mutta lopulta myös minua etukäteen viehättänyt Poroksen kätevä sijainti vain muutaman minuutin lauttamatkan päässä mantereelta sai sen tuntumaan liian “mannermaiselta”, ja jäin kaipaamaan enemmän saarifiilistä.

poros kadunkulma

poros kellotorni läheltä
Lähes jokainen Poroksella kävijä käy kellotornilla.
poros lautalta
Lukuisat veneet ja kylää vartoiva kellotorni näkyvät Poroksen katukuvassa.

Poroksen kokee pikaisesti

Olimme varanneet Porokselta majoituksen kahdeksi yöksi, mutta rehellisesti sanottuna luulin, että haluaisimme pidentää oleskeluamme Poroksella – olihan saari houkuttanut minua pitkään, ja kuvittelin ihastuvani siihen ikihyviksi paikan päällä! Näin ei kuitenkaan käynyt ja koska saaren tunnelma ei iskenyt meihin alkuunkaan, olimme valmiita jatkamaan matkaamme seuraavaan paikkaan. 

Puolessatoista päivässä Poros tuntui nähdyltä, ja siitäkin ajasta olisi ennättänyt käyttää osan Galataksessa käymiseen. Päiväretken kannalta Poros on kätevä ja oiva kohde, kun kaikki on käytännössä rantabulevardin varrella. Poroksen kokee pikavisiitillä helposti, ja nopea matka Ateenasta tekee siitä helpon getaway-saaren Ateenan-matkaan yhdistettäväksi.

poros ja manner lähellä
Poros on näin lähellä mannerta ja Galataksen kaupunkia.

Mihin seuraavaksi?

Meillä ei ollut reissun jatkolle mitään varauksia eikä suunnitelmaa, minne Porokselta suuntaisimme. Kaavailuissa oli ollut Hydran saari, mutta sieltä ei löytynyt enää viime tipassa kohtuuhintaista majoitusta, eikä edes mitään järkevällä hinta-laatusuhteella. Hydralla oli tarjolla ainoastaan yli 200 €/yö maksavia majoituksia, ja olisimme kyllä olleet valmiit maksamaan sen kivasta majoituksesta. Nämä sen sijaan olivat saaneet alle 8 arvostelut Bookingissa, ja kuvien perusteella huoneet olivat nähneet parhaat päivänsä hyvän aikaa sitten. Totesimme, että ei kiitos, Hydra saa jäädä toiseen kertaan. 

Argo-Saronian saarista Spetses ei ollut kiinnostanut minua jostain syystä juuri ollenkaan, enkä ollut lukenut siitä lähes mitään – olin oikeastaan vain ohittanut koko saaren ajatuksissani. Päädyimme kuitenkin katsastamaan sen majoitustarjontaa, ja kun eteen pomppasi heti mukavalta näyttävä paikka, ajattelimme että miksipäs ei! Näin päädyimme yllättämään itsemmekin ja otimme Porokselta suunnaksemme Spetseksen. 

Lähdimme Spetsestä kohti ilman ennakkokäsityksiä ja -odotuksia. Kun tutkimme, mistä lautat saarelle menevät, tuli vastaan yllätys: turistit eivät saa viedä Spetsekselle autoja ja saari on muutenkin muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta autoton. Sehän teki Spetseksestä heti monta kertaa kiinnostavamman! 

Ovatko Argo-Saronian saaret ja Poros sinulle tuttuja? 

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

Voit jakaa postauksen tästä:

26 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Meidän seuraava ulkomaille kohdistuva matka tulee kohdistumaan Balkanille. Ajattelin ensin, josko Ateenan ja jonkun lähisaaren olisi sisällyttänyt matkaan. No, tässä matkaa kun on suunnitellut, on saanut huomata, että ei ole mitään toivoa, että Kreikan voisi sisällytettyä tuohon mukaan. Aika ei järkevästi riitä. Ehkä siis pitää tehdä niin, että yrittää miettiä itselle ne kaikkein sopivimmalta vaikuttavat kohteet ja tehdä oma matka näille saarille ilman kompromisseja.

 • Kirsi

  Moikka Kati!
  Minä pidän paljon rantabulevardeista, joten Poros kuulostaa mielenkiintoiselta saarelta Ateenan lähdeisyyden lisätessä kiinnostusta. Onko siellä minkälaiset rannat? Sekin on meille tärkeä asia 🩵
  -Kirsi

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Moikka! Osa rannoista ei näyttänyt erityisen syköhdyttäviltä, mutta nähtiin kauniitakin. Ei tosin käyty niillä uimassa, joten en tiedä uimaominaisuuksien osalta, enkä katsellut esim. kylän lähimpiä rantoja yhtään sillä silmällä. 🤔 Kuvien perusteella kylää lähellä oleva paralia Kanali kyllä näyttää ihan kivalta. Uskon, että ei Poroksella uimatta tarvitse olla ja hyviä uimamahdollisuuksia on. 🙂 Sijainti on tosi kätevä Ateenan yhteyteen ajatellen. 👍

 • Mari/ Maailma kotina

  Kuviesi perusteella ei kyllä minunkaan silmiin vaikuta niin ihanalta kuin monet muut postauksesiesi saaret. Mutta harmi, sillä kuten sanoit, olisi kiva jos lempikohde olisi logistisesti helppi

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Ihan totta, minunkaan silmiini Poroksella ei ole ihan niin paljon niitä perinteisiä kreikkalaisia kuvauksellisia elenttejä kuin monessa muussa paikassa – vaikka mukavaa ja nättiä sielläkin on. Kai sitä tulee väkisinkin hieman ronkeliksi, kun on paljon toinen toistaan upeampia vertailukohteita.😍 Ja jokainen paikka ei vain voi olla se kaikkein kaunein omaan silmään – jonkun toisen silminhän taas tilanne on aivan eri.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Minun odotuksethan eivät edes olleet konkreettisia, että olisipa siellä sellaista ja sellaisia asioita. Odotukset kohdistuivat juuri siihen tunteeseen mikä saaresta tulisi tai saaren ja minun väliseen kemiaan, ja sitähän ei todellakaan voi ennakkoon tietää, kuinka siinä käy, onpa paikka paperilla millainen tahansa. 😃 Realistisesti siis tiedän ja osaan suhtautua jo ennakkoon odotuksiini niin, ettei niillä ole oikein mitään pohjaa – mutta en pysty silti aina välttämään odotusten muodostumista. 😝 Visiitti oli kuitenkin antoisa ja mukava kuten aina, vaikka saaresta ei omaa suosikkia tullutkaan.

 • Tyylimurun Tiina

  Tulin huokailemaan ihanien kuvien äärelle. Omassa työhuoneessa on tällä hetkellä kaihtimet kiinni. Ulkona tuuli vinkuu, maisema on valkoinen ja vettä rihmoo päälle. Mieluummin katselen siis näitä kuvia Porokselta!

 • Eveliina / Reissukuume

  Kivat maisemat, ja hienoa että siellä oli valmiina penkitkin parhailla paikoilla! 🙂 Kreikassa on niin paljon ihan älyttömän kauniita paikkoja, että odotuksetkin ovat siellä ehkä jotenkin korkeammalla kuin monessa muussa kohteessa. Kiva kuitenkin tietää, että halutessaan tuon voi helposti yhdistää Ateenan-reissuun!

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Kyllä kyllä, odotukset nousee, kun on nähnyt niin monta superupeaa paikkaa, jolloin moni tosi kiva ei enää tunnukaan niin erityisellä. Paikassahan ei välttämättä ole kerrassaan mitään vikaa, kuten ei Poroksessakaan, mutta joku paikka vaan saa sydämen läikähtelemään ja toinen taas ei.

 • Heidi / Maailman äärellä

  MInäkin haluaisin tällaiselle reissulle, jossa voisi fiiliksen mukaan matkustaa yhdeltä Kreikan-saarelta toiselle.
  Mutta itse asiassa tulin blogijuttuusi sen takia, että ajattelin, jos se herättäisi muistoja. Olen nimittäin käynyt Poroksella päiväretkellä Ateenasta vuonna 1993, kun olin ateenalaisen kirjeystäväni luona. Ehkäpä Poros ei ollut minulle silloin kuitenkaan niin ihmeellinen elämys, kun muistot ovat pyhkiytyneet niin hyvin, ettei nämä kuvasikaan niitä juuri palauttaneet. Pitänee kurkata seuraavaksi omaa valokuva-albumiani ja katsoa, kävimmekö edes tuolla kellotornilla. Muistiini on jäänyt vain kuva jostain yksinkertaisesta kahvilasta, jossa istuimme.

 • Virpi / Virpin Maailma

  Aina joskus käynyt itsellekin niin, että ennakko odotukset jostain paikasta ovat isommat kuin mitä itse paikka sitten onkaan. Kivalta saarelta Poros vaikuttaa ja päiväretkikohteena varmasti oivallinen!

 • Ailaja Juha

  Mielenkiiintoinen tavoite käydä 50 saarella ennen 50 ikävuotta. Se on enemmän mahdollista kuin meillä, kun olemme käyneet vasta 40:ssä Saksan linnassa, niitä kun on noin 25000. Taivaan ja meren sininen väri puhuttelee, samoin maisemien katsomiseen varatut penkit. Kreikka on toistaiseksi ollut työmatkojen kohdemaa, mutta nyt seniorina pitäisi päästä uudelleen, vaikkapa saarihyppelyille.
  Juha

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Joo nuo pyöreät numerot (50 ja 50) sattuivat olemaan aika sopivasti hollilla ja niin, että tavoitteessa on sopivasti haastetta mutta kuitenkin realistinen. 😊 Kenties sen jälkeen otan tavoitteeksi käydä kaikki Kreikan asutut saaret, joita on noin 230…

   Ehdottomasti Kreikkaan myös turistin ominaisuudessa, upeita kauniin värisiä merimaisemia riittää! 💙

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Onpa sääli, ettei Poros ollutkaan se oikea saari. Saaren kuvista päätellen paikka on varsin viehättävä. Harmi, ettei siellä ole yhtään mitään kauniiden maisemien lisäksi. Mutta kiitos vinkistä, päiväretki saarelle Ateensta on tosi hyvä idea.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Nämä on lopulta näitä kemiajuttuja. 🙂 Jossain paikassa viihtyy hyvin, vaikka siellä ei olisikaan mitään sen kummempaa, toisaallta taas ei, vaikka olisi mitä maailmanluokan nähtävyyksiä tai huvituksia. Ja onnkesi joka paikka on jollekin se ihan paras, ettei kaikki ihastuta sanoihin paikkoihin. 😊

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Mielenkiintoista lukea miten nopeasti kykenette muodostamaan mielipiteen saaresta. Tietenkin, kun on niitä niin monta käytynä, tietää mistä tykkää ja mistä ei. Se on sitä kuuluisaa ”kemiaa” 🙂

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Tuo on totta, että meidän (ja useimmiten todellakin meidän, eli ollaan samoilla linjoilla – onneksi) ja paikan välinen kemia ja sen kautta mielipide syntyy yleensä nopeasti. En sano, etteikö se voisi myös muuttua, jos paikkaan menee uudestaan tai viettäisi siellä jostain syystä aikaansa pitkään.

   Se taas, että monen paikan kokemuksella tietää mistä tykkää ja mistä ei, ei päde. 😄 Tai siis vaikka tietää millaisista jutuista ja asioista pitää / ei pidä, niin ei se ole paikkojen kohdalla niin yksinkertaista. Paperilla täydelliseen kohteeseen ei aina rakastu ja päin vastoin, vaan kyse on lopulta siitä mystisestä kemiasta. 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.