lipsi rantaa hotellilta
Saarihyppely

Dodekanesia + Pohjoisen Egean saaret -saarihyppely oli huikea!

Voit jakaa postauksen tästä:

 • Mikä matka: Dodekanesia + Pohjoisen Egean saaret -saarihyppely
 • Reitti: Kos (1 yö) – Patmos (3) – Samos (2) – Fourni (1) – Lipsi (2) – Leros (2) – Kos (3)
 • Matkan ajankohta: 24.5-7.6.2024

Takana on taas yksi Kreikan-matka, ja ei voi kuin todeta, että Dodekanesia + Pohjoisen Egean saaret -saarihyppely oli huikean hieno kokonaisuus!

Olemme sen jälkeen kuutta uutta saarta ja yhtä uutta saariryhmää kokeneempia. Suuntasimme tällekin reissulle ilman ennakkoon varattuja lauttoja ja majoituksia tai lukkoon lyötyjä suunnitelmia siitä mille saarille menemme. Etenimme hyvältä tuntuvalla tahdilla ja sinne minne sillä hetkellä huvitti, lautta-aikataulut kuitenkin huomioiden. 

Hetkeen tarttuminen kuljetti meidät siis lopulta kuudelle eri saarelle kahdella eri saariryhmällä. Tämän reissun myötä olemme käyneet kaikilla Kreikan pääsaariryhmillä – ennen matkaa emme olleet vielä käyneet Pohjoisen Egean saarilla. Matka kahden saariryhmän välillä sujui lauttamatkoineen kaikkineen helposti ja leppoisasti, nyt käymämme saaret ovat ylipäänsä todella helppoja hypellä. Touko-kesäkuussa majoitusta löytyi ongelmitta myös meille viime tipassa varaaville.

Jotkut ehkä muistavat leikkimielisen tavoitteemme käydä 50 Kreikan saarella ennen 50 ikävuotta. Viimeisimmän reissun jälkeen käytyjä Kreikan saaria on kertynyt 38, ja tavoitteemme tuntuu nyt 45-vuotiaana ihan saavutettavalta. 

Saarimäärän kerryttäisi helpostikin, jos matkustaisimme ainoastaan Kreikkaan ja optimoisimme matkamme saarten lukumäärän kasvattamisen kannalta. Haluamme kuitenkin matkustaa ennen tavoitteen täyttymistä muuallakin kuin Kreikassa, emmekä yritä maksimoida Kreikan-matkoilla uusien saarten lukumäärää. Käymme reissuillamme edelleen juuri niin monella saarella kuin sillä hetkellä huvittaa, ja polte palata ennestään käymillemme suosikkisaarille uusien sijaan on kova. 

Katsotaan sitten viimeisenä kesänä ennen viittäkymppiä, että millainen loppukiri täytyy rykäistä. Siihen asti tavoite häilyköön siellä taustalla.

Fiilikset Dodekanesia + Pohjoisen Egean saaret hyppelyn saarista

Kos, Dodekanesian saari, 33000 asukasta

Etukäteen ajattelimme Kosia lähinnä saarihyppelymme lähtöetappina, ja Kos toimiikin oikein mainiosti todella helppona paikkana aloittaa hyppely.

Muuten emme odottaneet Kosilta paljoakaan ja ajattelimme, että siellä ei todennäköisesti ole sellaista saaritunnelmaa, josta eniten pidämme. Eikä siellä ollutkaan, mutta Kosin kaupunki yllätti kuitenkin ihan positiivisesti. Vanha kaupunki ja sitä ympäröivien katujen ja kujien alue oli kiva ja kaupungissa on helposti saavutettavissa historiallista nähtävää. Lisäksi syötiin Kosilla erityisen hyvin, sillä onnistuttiin löytämään ravintolatarjonnan joukosta useampikin helmi, mikä ei ole ihan sanottua runsasturistillisissa paikoissa. 

kosin kujia
Kosin kujia.

Patmos, Dodekanesian saari, 3000 asukasta

Patmos on todella kiva saari! Tunnelma on ystävällinen ja rentoon saarifiilikseen yhdistyy ripaus hienostuneisuutta. Chora on älyttömän kaunis ja koko saarella sopivasti kierreltävää ja nähtävää 2-3 päiväksi. 

Lisäksi Patmoksella oli sen verran siistiä, että kiinnitimme siihen huomiota – yleensä roskaisuus on enemmän tai vähemmän ongelma Kreikan saarilla. Näimme myös enemmän kierrätyspisteitä ja kierrätyksestä muistuttavia kylttejä kuin Kreikan saarilla normaalisti.

loza patmos
Loza-tavernasta on näkymä lähes koko Patmoksen yli!

Samos, Pohjoisen Egean saari, 33000 asukasta

”Täällä voisi viettää vaikka viikon”, sanottiin. Harvinaista meidän suusta! Rakastamme saaria, joista saa autolla/mönkijällä kiertäen paljon irti ja nähtävää on niin maisemien, kylien kuin käyntikohteidenkin muodossa. Samos olikin huippukohde autoilla ja juuri siksi meidän makuun: upeita maisemia, kirkasta vettä, suloisia kyliä, viinitiloja… Palaamme varmasti!

kokkarin niemenkärki
Kokkarin kylä on Samoksen helmi!

Fourni, Pohjoisen Egean saari, 1300 asukasta

Fourni on vanhanaikaisin saari, millä ollaan käyty. Jos haluat kokea palan “kuin ennen vanhaan” -tunnelmaa, minun suositus on mennä Fournille. Mielenkiintoinen nopeana kertakokemuksena.

fourni kylän kuva
Fournin pääkylä

Lipsi, Dodekanesian saari, 790 asukasta

Lipsi on pikkuinen saari, jossa ei ole rantojen ja pienen ja aika vaatimattomankin kylän lisäksi oikeastaan mitään… Mutta se on mielettömän ihana! Niin asukkailla kuin turisteillakin tuntui olevan siellä erityisen hyvä ja seesteinen olla, ja saarella vallitsee poikkeuksellinen kodikas ja vieraanvarainen tunnelma. Meidätkin kutsuttiin koko muun saaren tavoin mukaan juhlimaan häitä. Lipsi on saarirakkautta. 🥰

lipsi satama ja kalastaja
Ihastuttava Lipsi ❤️

Leros, Dodekanesian saari, 8000 asukasta

Suurehkona ja yhtenä vähemmän turistillisiin saariin kuuluvana Leros kiinnosti joskus minua kovasti. Vuosia kului ja käynti Leroksella ei vain toteutunut, ja suurin mielenkiintokin sitä kohtaan hiipui matkan varrella. Nyt oli aikaa ja Leros sattui sujuvasti reitille, joten päätimme suunnata sinnekin.

Leroksella totesimme, ettei saaren charmi purrut meihin sitten ollenkaan. Kylät eivät olleet järin viehättäviä tai rannat poikeuksellisen upeita, ja tunnelma ympäri saaren oli jotenkin… kolkko. Saari ei ollut meidän mielestämme edukseen oikein missään “kategoriassa”. 

leros näkymä
Leros, Pantelin kylä

Erilaiset saarikokemukset ovat reissun suola!

Paikasta ja tunnelmasta toiseen seilaaminen on hauskaa ja saarihyppelyreissujen ehdoton suola! Kreikan saarten erilaiset “persoonallisuudet” eivät lakkaa ihastuttamasta ja ihmetyttämästä, ja on huikeaa hypätä lautasta kerta toisensa jälkeen aina uuteen ja erilaiseen saaren minimaailmaan. 

Osa matkan saarista ihastuttaa aina toisia enemmän, jotkut eivät nappaa ollenkaan. Ihan jokainen saarikokemus on silti mielenkiintoinen, eikä yhdellekään saarelle meno ole koskaan harmittanut, vaikka siitä ei olisi suosikkia tullutkaan. Ilman varauksia matkustamisessa on se etu, että on vapaus jatkaa matkaa niistä vähemmän mieleisistä paikoista nopeasti. Se on saarihyppelyn hyvä puoli ylipäänsä, vaikka olisikin tehnyt varaukset etukäteen: kun reissuun sisältyy useampi paikka, on epätodennäköistä, että käy niin, ettei mikään kohde iske sinuun ollenkaan. 

Saarihyppely ja monen paikan kokeminen samalla reissulla – oletko kokeillut tai haluaisitko?

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

Voit jakaa postauksen tästä:

34 kommenttia

 • Kirsi

  Ihana reissu teillä taas takana 🩵 Viikon odotus vielä, niin päästään tuonne ihastuttavaan Kokkarin kylään Samokselle 🥰
  Kaikki nuo kuvasi eri kylistä ovat ihastuttavia ja kauniita. Niiden perusteella olisi vaikea valita, minne mennä. ❤

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Onnistuneelta kuulostava Kreikkssn kohdistunut reissu jälleen kerran!

  Varsinaista saarihyppelyä ei ole missään tullut kokeiltua, mutta lähes aina tulee matkalla koettua useita paikkoja ja pyrimme suosimaan pitkiä matkoja.

  Onko muuten eri saariryhmillä yleensä selvästi toisistaan poikkeava tunnelma vai huomaisiko sitä edes välttämättä, että on eri saariryhmillä

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Kiitos Mikko!

   Saariryhmillä on ehdottomasti omat ”ominaispiirteensä” tai tunnelmansa, miten sitä nyt haluaakaan kutsua – kuten on sitten vielä eri saarillakin saman saariryhmän sisällä. Saarten ja saariryhmien erot on yksi minua älyttömästi kiehtova ja innostava aihe, ja saariryhmien eroista/piirteistä onkin tulossa oma postauksensa. 🤗

   Sen verran täytyy kuitenkin todeta noista eroista, että koska tämän reissun saariryhmät ja eri saariryhmiin kuuluvat saaret olivat maantieteellisesti niin lähellä toisiaan, eivät erot olleet silmiinpistäviä. Erot eivät siis ole aina suinkaan sellaisia tyyliä kuin olisi ihan toiseen maahan tullut, enkä tiedä huomaisiko niitä eroja välttämättä, mikäli ei erityisesti kiinnittäisi huomiota. 🙂 Osa liittyy ihnmisten mentaliteettiin (mitkä maat ovat lähellä, mistä tulee vaikutteet), osa puhtaasti maantieteeseen ja sijaintiin (vehreys, karuus, veden väri, tyypillinen kasvillisuus), osa esim. arkkitehtuuriin.

 • Minna

  Oi, miten ihanan näköistä ja kuuloista! Samos ja Patmos alkoivat heti houkutella. Lämpöön ja kauniisiinmaisemiin pitäisi pästä oitis. 🙂

 • Tyylimurun Tiina

  Miten hauskalta kaikki kuulostaakin! Viihtyisin teidän lomallanne enemmän kuin hyvin! Ollut mielenkiintoista lukea eri saarista ja olen yllättynyt miten erilaisia ne lopun viimeksi ovat. Vaikka siellä samalla maantieteellisellä vyöhykkeellä, samaa Kreikkaa ovat.
  Ja kyllä, monta paikkaa samalla lomalla on ollut taktiikkana monta kertaa.

 • Mari / Maailma kotina

  Oma fiilis vaikuttaa usein kokemukseen. Luuletko, että olet jonkun saaren kohdalla saanut ”väärän” käsityksen johtuen vaikka siitä, että ollut kipeä, ollut jotain riitaa tai muuta murhetta tai ollut jotenkin todella huono sää tms?

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Varmasti fiilis vaikuttaa, ja fiilikseen taas vaikuttaa moni pieni asia, mitä ei oikein edes tiedosta.

   Mutta jos nyt mietin niitä paikkoja, joista ei olla niin kovasti pidetty, niin niiden kohdalla ei ole kyllä ollut oikein mitään tuollaista tekijää kuten sää, huono majoitus, sairastaminen tai huonotuulisuus – päin vastoin, ollaan esim. todettu tosi tyytyvväisinä, että onneksi just tänne sattui tää poikkieuksellisen kiva majoitus, kun muuten paikka ei jostain syystä oikein iske. Sairastumisia taas on ollut kohteissa, joista on jäänyt siitä huolimatta tosi hyvä kuva.

   Ollaan mietitty tätä paljon, että mistä syntyy se tykkääminen / ei tykkääminen, ja kyllä se vaan on edelleen suuri mysteeri. 😃

 • Eveliina / Reissukuume

  Ihanaa, että saarihyppelyä voi toteuttaa vähemmälläkin suunnittelulla ja mennä vaan fiiliksen mukaan! 🙂 Mä oon ite tällainen haihattelija, niin liian tiukka ja ennaltasuunniteltu aikataulu tuntuisi ehkä hieman ahdistavalta.

  Mutta huikeita kohteita tälläkin kertaa! Tavoitekin lähestyy hurjaa vauhtia!

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Saarihyppelylle voi todellakin lähteä ilman ennakkovarauksia ja suunnittelua, mutta silloin täytyy olla valmis olemaan joustava. Tosin korkeimman sesongin ulkopuolella ei tarvitse pahemmin joustaakaan, majoitusta ja lauttoja on tarjolla hyvin. 😊 Jos tuntuu, että tämä tapa sopii omalle luonteelle niin ehdottomasti kokeilemaan. Toisillehan taas ilman varauksia matkustaminen aiheuttaa huolta ja stressiä matkantekoon, mutta saariohyppely on upea kokemus myös ennakkoon suunniteltuna. 🤗

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Saaria tosiaan riittää – ja onneksi riittää, koska on vaan niin huippu matkustustapa. 🤗 Kiitos, kyllä mekin kuitenkin toivotaan, että tavoite tulee täyteen. Mutta ei pelkästään sen tavoitteen täyttymisen takia vaan siksi, että sehän tarkoittaa, että ollaan päästy kiertelemään paljon uusia Kreikan saaria. 😃

 • finintirol

  Tuo on hieno tapa matkustaa, tehdä varaukset matkalla ja voi suunnata mihin milloinkin hyvältä tuntuu. Se on vapautta ja lomaa.

  Mielestäni onkin turha matkustaa antamiensa lukujen perusteella. Mitä sitten vaikka on käynyt 45 tai 50 saarta, jos pitää väkisin puskea ja käydä vaikka tunniksi yhdellä saarella, jotta saa ”numerot kohdalleen”. Jatkakaa sinne minne hyvältä tuntuu ja palatkaa suosikkeihin, mikäli siltä tuntuu. Se on enemmän elämää kuin juosta numeroiden perässä, minun mielestäni.

  Samos voisi olla hyvä kohde meillekin, kun sanot, että autolla on erinomaista liikkua, siellä on suloisia kyliä ja kirkasta vettä. Vielä mikäli on kauniita hiekkarantoja niin se voisi olla meidän paikka 🙂

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Joo ei me tavoitteen saaavuttamisen takia minnekään mennä tai kiiruhdeta seuraavalle saarelle, vapaus matkustamisessa on meille tärkeämpää. Mutta uteliaisuus saa meidät luonnostaan hyppelemään aika tiiviiseen tahtiin ja valitsemaan uudet saaret vanhojen tuttujen sijaan. 😊 Ollaan ihanimmillakin saarilla usein vain vähän aikaa (ajatuksena, että palataan kyllä vielä), sillä kun pohditaan jäädäänkö vielä vai lähdetäänkö katsomaan miltä seuraavalla saarella näytää, niin uteliaisuss sitä vielä näkemätöntä paikkaa kohtaan voittaa yleensä aika nopeasti. Sellaisia meidän reissuluonteet vaan on. 😃

   Ja Samokselta löytyisi teille taatusti ihania uimapaikkoja. 😍

 • Virpi / Virpin Maailma

  Onpas ihana reissu teillä takana. Samos on kiinnostanut itseäkin pitkään ja sinne näkee usein ihan kohtuuhintaisia ellei jopa edullisia matkoja. Kyllä taas Kreikka-ikävä heräsi, ei ole tullut nyt moneen vuoteen siellä käytyä kun aina on näitä muitakin kohteita mitä haluaa nähdä.

 • Raija / Kohti avaraa maailmaa

  En taas muista, onko ollut puhetta että olen saarihyppelyt tehnyt juuri Kreikassa. On varmaan. Mutta vain kaksi saarta siis, Mykonos ja Kreeta. Ja vuosi oli 1981. En muista myöskään tuota sinun 50/50 -tavoitetta, mutta kuulostaa kivalta! Varmasti saat sen suoritettua 🙂
  Vaikka en ole saarilla hypellyt, niin tänä vuonna olen hypellyt Espanjan kylissä, ja sitä voi kyllä mielestäni täysin verrata sinun saarihyppyfiiliksiin! Ei voi etukäteen tietää mikä viehättää, missä tulee se olo, että tänne voisi jäädä.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   On siitä sun saarihyppelystä joskus ollut puhetta! Aivan varmasti kylähyppely tuo just saman fiiliksen. Ehkä meillä yhdistävänä tekijänä on myös se taustalla oleva ajastus siitä, että olisi kiva löytää se paikka, jossa tulee juuri oikeanlainen ”kotiintullut” fiilis. 🤗

   • Raija / Kohti avaraa maailmaa

    Niin varmaan 🙂 Piti vielä sanoa, että olisikohan sinun mahdollista saada tällaisiin artikkeleihin kartta noista saarista, missä sijaitsevat? Tuossahan on kartta, mutta ainakaan minun kärsivällisyys ei riitä sitä pyörittämään ja etsimään löytyykö nämä saaret siitä. Hävettää sanoa, että minulla on niin huono maantieto, että on vaikeuksia sijoittaa mitään kartalle. Monesti blogijuttuja lukiessa huomaa miettivänsä, että missähän tämäkin paikka on… 😆

    • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

     Ehdottomasti olisi hyvä idea tällaisissa postauksissa, missä esitellään useampia saaria. 👍 Pitää tutkia ja laittaa, jos löydän hyvän kartan mitä saa käyttää. Oon varovainen lainaamaan kuvia tai siksi en oikeastaan lainaa kuvia ollenkaan, kun oon epävarma niiden käyttöoikeuksista. Täysin vapaasti käytettävät kuvat on yleensä huonoja, ja sellasiset mitä saa vapaasti käyttää mutta ei kaupallisiin tarkoituksiin – saako niitä sitten käyttää jos blogissa on esim. affiliatemainoksia, vaikka ko. kuvaa ei varsinaisesti käytä kaupalliseen tarkoitukseen? 🤔

     Tuo kartta minkä linkkaan on kuitenkin aina laitettu oikealle kohdalle, esim. nyt kun zoomaa suuremmaksi, niin näkee heti kaikki nuo artikkelin saaret yhdellä kertaa.🙂

 • Hannamari Henrika / Kohdemaa numero 28

  Aivan ihania maisemia! Ja tuo teidän leikkimielinen tavoite on juuri todella hieno tavoite! 😊 Me bongataan mieheni kanssa maita, ja koska hän on käynyt Kreikassa pari kertaa joskus aikanaan perheensä kanssa, emme ole priorisoineet Kreikkaa matkakohteeksi (itse en ole siellä käynyt vielä). Mutta nyt Kreikka on alkanut tuntumaan hyvin todennäköiseltä kohteelta jo aivan lähivuosina. Samos vaikutti heti ihastuttavalta! Ehkä siinä on meille kohde, ja olisihan se mukava käydä muutamallakin eri saarella. 😍

 • Pirkko / Meriharakka

  Kosilla, Leroksella ja Patmoksella pistäydyimmekin aikoinaan purjehtiessamme Ateenasta Kosille. Samosta olen silloin tällöin katsellut kiinnostavana kohteena, sillä tuolla Pohjoisen Egean saariryhmän alueella on ole vielä käynyt millään saarella. Suoria reissuja sinne taitaa olla vähemmän tarjolla, mutta ”saarihyppelynä” varmaan onnistuisi.

 • Aila ja Juha

  Hyviä kuvia mukavan kertomuksen lisäksi. Tämä puoli Välimerta on toistaiseksi meille vierasta. Tosin tulevana syksynä aiomme ajaa siihen suuntaan. Skopjessa on MM-kilpailut, johon kaksi lastenlastamnme osallistuu. Sieltähän pääsisi eteenpäin, vaikka jonku saaren rantaan ja sitten …
  Juha

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.