Fava eli kreikkalainen hernetahna – helppo ja herkullinen resepti
Voit jakaa postauksen tästä:
Fava on minulle yksi uusimmista tuttavuuksista kreikkalaisten ruokien joukossa. Fava on hernetahnaa, ja se ei ehkä ole se eniten vettä kielelle nostattavan kuuloinen ruokalaji. Ehkäpä sitä ei siksi ollut tullut tilattua.
Onneksi sitä kuitenkin tarjottiin meille kerran osana mezelajitelmaa, ja pääsimme näin favan makuun. Pidän muutenkin valtavasti erilaisista tahnoista, dipeistä ja sen sellaisista (miksi niitä nyt oikein kutsuisikaan – ehkä tuo tahna on paras nimitys), joten fava on mahtava lisä repertuaariin.
Välihuomautuksena pitää vielä sanoa, että kreikkalaiset eivät ole tehneet ruokiensa ymmärtämistä ihan helpoksi. On nimittäin olemassa favapapuja, jotka ovat sama asia kuin härkäpavut. Mutta favatahnaa ei tehdä favapavuista… Tipuin varmaan jo itsekin kärryiltä! 😀
Pääasia on, että minulla on tarjota sinulle resepti, jolla saat tehtyä herkullista hernetahnaa!
En nimittäin ole nähnyt favaa myytävän Suomessa valmiina, mutta onneksi sen tekeminen itse on helppoa. Keitellään (tapahtuu itsestään), maustetaan ja soseutetaan – siinäpä se oikeastaan onkin.
Viimeistele fava sipulilla
Fava on hyvää sellaisenaankin, mutta sipuli kruunaa sen maun ja kuuluu mielestäni favaan ehdottomasti.
Toisinaan sekoitan favaan soseuttamisen jälkeen pieneksi silputtua tuoretta punasipulia, joka tuo hernetahnaan maun lisäksi mukavan rapsakkaa tekstuuria. Toisinaan taas lempeän makuisen tahnan kanssa tekee mieli makeaksi karamellisoitua punasipulia.
Kokeile fiiliksen mukaan jompaa kumpaa – pääasia että viimeistelet favasi sipulilla jossain muodossa. 😋
Favaa voi tarjota vaikka alkupalana tai välipalana (pita)leivän kanssa tai osana mezepöytää. Favassa on runsaasti proteiinia, joten kyseessä on ravitseva ja terveellinen herkku. Kun aamiaisleivät päällystää favalla, pysyy nälkä loitolla kauan.
Fava
Seuraa favaresepti on ollut hyväksi (ja helpoksi) havaittu.
Olen käyttänyt sekä halkaistuja keltaisia herneitä että kikherneitä, molemmista tulee hyvää.
Tarvitset:
- 2,5 dl keltaisia halkaistuja herneitä tai kikherneitä
- 1 l vettä
- 3 pientä salottisipulia
- 3-4 pientä valkosipulin kynttä
- 2 laakerinlehteä
- 1 (luomu)sitruunan mehu
- 1 tl suolaa
- Mustapippuria
- Reilusti oliiviöljyä
- (Puna)sipulia
Tee näin:
- Kuori ja pilko salottisipulit ja valkosipulit. Ei tarvitse pilkkoa kovin pieneksi, sillä tahna soseutetaan myöhemmin.
- Kuullota sipuleita öljyssä siinä kattilassa jossa aiot favan keittää, ja lisää kuullottamisen jälkeen kattilaan vesi, herneet ja laakerinlehdet.
- TAI Skippaa sipulien kuullottaminen ja lisää kattilaan suoraan vesi, herneet, laakerinlehdet, raa’at sipulit ja valkosipulit.
- Keitä kunnes herneet ovat kypsiä ja pehmeitä. Keittoaika riippuu käyttämistäsi herneistä ja vie 30-60 min. Ole kärsivällinen, ja keitä niin kauan kunnes ovat varmasti pehmeitä! Kuori keittämisen aikana pinnalle nousevaa vaahtoa pois. (Tätä ei tarvitse tehdä mitenkään koko aikaa, silloin tällöin riittää.)
- Poista laakerinlehti ja valuta neste pois.
- Soseuta herneet ja sipulit sauvasekoittimella.
- Mausta tahna suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla.
- Lisää oliiviöljyä sen mukaan, kuinka paksun koostumuksen haluat. Oliiviöljy tekee favasta samettisen pehmeää.
- Kun tarjoilet favan, kaada vielä reilusti oliiviöljyä pinnalle.
- Kruunaa fava (puna)sipulilla: laita raakaa sipulisilppua pinnalle tai sekoita se favan joukkoon, tai lisää pinnalle karamellisoitua punasipulia.
Karamellisoitu punasipuli
Tarvitset:
- 2 punasipulia
- 1 rkl voita
- 1 rkl sokeria tai hunajaa (Mikä tahansa sokeri käy, mutta tummat sokerit kuten fariini- tai muscovadosokeri sopivat erityisen hyvin.)
- 1 rkl punaviinietikkaa tai tummaa balsamietikkaa
- ripaus suolaa
Tee näin:
- Kuori ja viipaloi sipulit. Voit tehdä renkaita tai puolirenkaita.
- Sulata voi ja sokeri pannulla.
- Lisää seokseen sipulit ja paistele kunnes sipulit ovat pehmeitä.
- Lisää etikka ja suola ja kiehauta. Valmis!
Onko fava tuttu juttu? Ja meneekö resepti(t) testiin? Jos päädyt valmistamaan favaa tällä reseptillä, niin tule kertomaan kommentteihin mitä pidit!
Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys
Lue myös:
Voit jakaa postauksen tästä:
6 kommenttia
Marika / Matkalla Missä Milloinkin
Favareseptisi menee varmasti testiin. Pystyyköhän tuon tekemään tavallisista vihreistä herneistä? Syön pääosin kasvisruokaa, joten kiva kokeilla favaa. Resepti oli riittävän simppeli itselleni, juuri sellaisista pidän.
Kati
Hei Marika, kiva jos saat uutta materiaalia ”reseptipankkiisi”. Tavallisissa, vihreissä, kokonaisissa kuivatuissa herneissä on kuori päällä, joten vaativat käsittääkseni ennakkoliottamista ja pidemmän keittoajan. Halkaistut herneet on just tämän tyylisiä ruokia varten, koska niiden käsittelyaika on lyhyempi. Mutta periaatteessa voi kyllä tehdä kokonaisistakin. Värieron lisäksi herneissä on vähän makueroa, keltaiset ovat hieman pähkinäisemmän makuisia.
Ei ole kreikkateemainen, mutta tässä vielä tosi herkullinen ja nopea hernepyre/tahna/levite pakasteherneistä. Me tehdään tätä tarjolle esim. hyvän leivän kanssa tai vaalean kalan kylkeen: Pussillinen sulatettuja pakasteherneitä, 1/2 sitruunan mehu (+voi raastaa kuortakin joukkoon), 1/2 dl cashewpähkinöitä (voi käyttää myös maapähkinöitä tai manteleita), 1-2 valkosipulin kynttä, 1/2 tl suolaa, 1 rkl oliiviöljyä, 1 puntti minttua (tavallista, ei vahvaa), mustapippuria myllystä -> sauvasekottimella tahnaksi, valmis!
Raija / Kohti avaraa maailmaa
Kyllä tulee tehtyä esimerkiksi Sri Lankalaisittain maustettua ruokaa aika usein. Kap Verden matkan jälkeen tein Cachupaa muutaman kerran. Moussaka on kautta aikain ollut suosikkiruokaani, joten sitä myös teen vähän muunnellen joka vuosi muutaman kerran.
Vähän favan tyyppistä tahnaa tein synttäreilleni muutama vuosi sitten muitten lisukkeitten oheen, paistoin tortillat pannulla täytettäviksi. Tuollaiset on kivoja tarjottavia.
Kati
Oi, kuuulostaa ihanilta kaikki nuo sinun kokkailusi! 😋
Moussaka on minunkin yksi suurimmista herkuista ikinä. 😉 Nykyään teemme useammin vähän toisenlaista munakoisoruokaa, jossa on kuitenkin aika lailla moussakan maut. Reseptiä on tulossa… 😉
Jouni
Tutustuin tähän herkkuun Santorinilla jo vuonna 2001. Siitä lähtien on kuulunut jokavuotisen Kreikka-teemaamme. Tämä reseptisi on ihan hyvä. Pinnalle vielä pieni lusikallinen kapriksia ja sitruunan siivu. Sen oliiviöljyn kanssa ei kannata sitten nuukailla.
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Hyvä vinkki, kaprikset ovat tähän loistava lisä, ja sitruuna tietty toimii aina. 👍