kreikkalainen taverna antiparoksella
Saaret

Kreikan parhaat saaret – neljä suosikkiani

Voit jakaa postauksen tästä:

Kreikan parhaat saaret on aika väkevä ilmaisu otsikossa. Vaikka parhaiden suhteen kyse onkin aina puhtaasti mielipiteistä, niin luotan vahvasti suosikkieni kärkinelikkoon. Kyllä näitä ihanuuksia täytyykin kehua!

Minulta kysytään usein, olenko jo löytänyt täydellisen Kreikan saareni. Kun vastaan että en vielä, seuraa yleensä jatkokysymys: mikä on tähän mennessä täydellisin, suosikkisaareni tai vaikka kolmen kärki.

Ja kyllähän minulle on suosikkeja muodostunut.

Kaikki Kreikan saaret ovat omalla ainutlaatuisella tavallaan mukavia, ja meillä on ollut kivaa jokaisella niistä. Kaikilta saarilta löytyy hyvät puolensa, ja jokaiselta voi löytää jonkun asian, minkä takia juuri sinne voisi mennä takaisin. 

Postauksessa olisi hyvinkin voinut olla neljän sijaan 5-8 saarta, sillä tuntui vähän pahalta jättää ihania Kreikan parhaat saaret -listaukseni ulkopuolelle (anteeksi saaret! 🙈). Lopulta tämä neljän kärki oli kuitenkin selkeä, sillä joissain paikoissa vain on juuri oikea fiilis.

Neljän suosikkini joukossa on suurta, pientä ja keskikokoista. Saaret ovat useammalta eri saariryhmältä. Yhteistä nimittäjää näille on vaikea löytää – sen epämääräisen oikean fiiliksen lisäksi.

Kreikan parhaat saaret

Tämänhetkiset lempparini ovat Skiathos, Kreeta, Naxos ja Antiparos. 

Parhaat-lista tietenkin elää, kun uusien reissujen myötä löytyy uusia lemppareita. Tämän postauksen listaus on tehty vuoden 2022 Kreikan reissujen jälkeen. Saapa nähdä, tuoko ensi vuosi tullessaan uusia suosikkeja ja muutoksia kärkinelikkoon!

Skiathos (6100 asukasta)

Skiathos sijaitsee Sporadien saariryhmässä.

Muistan edelleen todella elävästi sen syvän onnen tunteen, jonka koin Skiathoksella, kun sinne saavuttuamme kävelimme majoitukseltamme rantaan, ja näin ihanan väristä vettä.

Skiathos oli ensimmäinen todellinen suosikkisaareni jonka kohdalla mietin, olisiko se täydellinen saareni.

Skiathoksen kaupungissa meri on poikkeuksellisen kauniisti ja kauniin värisenä läsnä. 

Pidin Skiathoksen kaupungissa siitä, että tunnelma on nykyaikainen, mutta kaupungissa on myös vanha, sokkeloinen osa mukulakivi- ja laattapäällysteisine katuineen. Pienillä kujilla on ihana tunnelma etenkin iltaisin, ja siellä on mukava kuljeskella etsimässä sitä kaikkein idyllisintä ruokapaikkaa. Pikkukaupunki tuntui juuri sopivan kokoiselta.

Saarena Skiathos ei ole kovin monipuolinen, ja sieltä puuttuvat oikeastaan kokonaan nähtävyydet, eikä saarella ole muuta kierreltävää kuin mennä rannalta toiselle.

Sellaiset paikat eivät yleensä ole makuuni, mutta Skiathoksen kohdalla tämä ei oikeastaan haittaa. Lasken nimittäin lähellä olevat Skopeloksen ja Alonissoksen saaret Skiathoksen tekemisiin, sillä niille poikkeaa helposti! 

Skiathos sopii hyvin rantaelämästä ja tunnelmallisista illallisista nauttivalle, joka ei kaipaa lomaansa pahemmin nähtävyyksiä.

Kuinka pääset Skiathokselle:

Skiathoksella on kansainvälinen lentokenttä, ja sinne on tehty valmismatkoja Suomesta. Harmi kyllä, vuodelle 2023 valmismatkoja ei ole tarjolla, eikä näin ollen suoria lentojakaan.

Skiathokselle pääsee Ateenan kautta vaihtolennolla. Katsoin, millaisia vaihtoehtoja kesälle 2023 on, ja löysin vaihtolentoja varsin mukiinmenevällä vaihtoajalla ja hyvään hintaan. Kannattaa tsekata, ennen kuin kuoppaat suunnitelman Skiathokselle menosta suorien lentojen puutteen takia! 

Ateenasta pääsee Skiathokselle myös bussi + lautta tai juna + lautta -yhdistelmällä.

minä penkillä skiathoksella
Onnellinen Skiathoksella. 😍 Lempipaikkojani Skiathoksen kaupungissa oli Bourtzin linnoitussaareke

Kreeta (645000 asukasta)

Kreeta on Kreikan suurin saari ja ei liene yllätys, että sen ehdottomia valtteja on monipuolisuus. Kreetalla onkin käytännössä kaikkea, ja siellä voi viettää lähes millaisen loman tahansa aina rantaresorttielämästä kaupunkilomaan tai patikointimatkaan – tai kokea halutessaan yhdellä matkalla vaikka ne kaikki!

Kreetan suuremmissa kaupungeissa ja lomakylissä ei ehkä ole samanlaista tunnelmaa kuin pienemmillä Kreikan saarilla, mutta pikkusaaren fiilistä löytää Kreetaltakin menemällä pienempiin ja vähemmän turistillisiin kyliin.

Kreetalaisten välittömyys ja ystävällisyys ovat mielestäni omaa luokkaansa. Kreetalaisten mentaliteetti on Kreikan saarista eniten mieleeni, ja ruoka Kreetalla on vielä himpun verran parempaa kuin muualla Kreikassa. 

Kreeta sopii mielestäni kenelle vain – kunhan vain valitsee sieltä itselleen sopivan kohteen.

Kuinka pääset Kreetalle:

Kreetalle tehdään valmismatkoja lukuisiin eri kohteisiin saarella.

Suomesta pääsee Kreetalle myös suorin lennoin keväästä pitkälle syksyyn, ja Kreeta onkin erinomainen kohde omatoimiselle lomalle.

white lake beach penkkikuva
Kreeta on suosittu saari, jonne turistit matkustavat massoittain, mutta sieltä voi löytää myös yksityisemmän palan paratiisia.

Naxos (18900 asukasta)

Naxos kuuluu Kreikan suurimpien saarien joukkoon, ja on kymmenenneksi suurin niin pinta-alansa kuin väkilukunsakin perusteella. Se kuuluu Kykladien saariryhmään.

Naxos on kuin Kreeta pienemmässä mittakaavassa.

Kuten Kreetalla, Naxoksellakin on oikeastaan kaikkea. Se kaikki on vain tiiviimmässä paketissa ja helposti ulottuvilla. Saaren ihana pääkaupunki Naxos Town muistutti minusta Kreetan Rethymnonia.

Naxoksella on poikkeuksellisen hyvä tunnelma. Turistipalvelut sulautuvat paikallisen elämän joukkoon luontevasti: asiat eivät ole alleviivatusti turisteille tai paikallisille, vaan kaikkea vain on, kaikille. Turisti ostaa matkamuistoksi paikallisen tuottajan hilloa tai hunajaa samasta putiikista, minkä paikalliset tuntevat kaupungin parhaana juustopuotina.

Naxos sopii Kreetan tavoin oikeastaan kaiken tyylisille matkailijoille. Kun Naxoksella majoittuu Naxos Townissa, niin kaikki tarvittava on lähellä.

Kuinka pääset Naxokselle:

Naxokselle järjestetään valmismatkoja.

Omatoimisesti pääset Naxokselle lentämällä Ateenasta (Naxoksella ei ole kansainvälisten lentojen lentokenttää) tai saapumalla saarelle lautalla. Naxokselle on hyvät lauttayhteydet. Voit lentää suorilla lennoilla Santorinille ja siirtyä sieltä lautalla Naxokselle (myös valmismatkat tulevat tätä kautta), tai lentää Ateenaan ja jatkaa sieltä Naxokselle lautalla.

naxos old market street
Naxoksen kaupungin vanha kaupunki on Kreikan ihanimpia.

Antiparos (1200 asukasta)

Antiparos sijaitsee Naxoksen tavoin Kykladien saariryhmässä. 

Antiparos edustaa kärkinelikossani pikkusaaria. Olin totta puhuen itsekin yllättynyt siitä, kuinka kovasti siihen ihastuin, sillä ajattelin olevani hieman suurempien saarten ystävä… Mutta niin siitä vain tuli yksi suosikkisaareni oikeastaan saman tien, kuin astuimme sen kamaralle!

Antiparoksella minua viehättää sen estetiikka. Olin (onnen)tippa linssissä lähes koko siellä olomme ajan, kun kaikki vain oli minun silmääni niin kaunista. 😍 

Kuten Skiathoksellakin, vesi on siellä läsnä poikkeuksellisen kauniisti ja upean värisenä. Antiparoksen pääkylä on tyylikäs ja kaunis, eikä bougainvilleat ja muut kukkaset ole näyttäneet missään ihanammilta kuin siellä, ihan oikeasti! Käytinköhän jo sanaa kaunis..?

Jos pieni, tyylikäs ja rauhallinen saari sekä ihanan väriset vedet houkuttelevat, niin Antiparos voisi olla sinun paikkasi.

Saaren pienuudesta huolimatta aika Antiparoksella ei käy tylsäksi, sillä Paros on aivan naapurissa muutaman minuutin lauttamatka päässä. Antiparokselta pyrähtää helposti tutkimaan Parosta. 

Kuinka pääset Antiparokselle:

Antiparokselle ei tehdä valmismatkoja Suomesta. Edit. vuonna 2024 Antiparos on Apollomatkojen valikoimassa!

Antiparokselle pääsee ainoastaan lautalla Parokselta. Paroksella on kansallinen lentokenttä, joten voit lentää sinne Ateenasta. Parokselle on hyvät lauttayhteydet, ja pääset sinne lautalla esim. Santorinilta tai Ateenasta.

antiparos illalla
Antiparoksen kaduilla oli iltaisin tunnelmalllista.

Saaret heti kärkinelikon takana?

Ios, Ithaka ja Skopelos ovat kaikki ihania saaria, joille matkustaisin uudelleen milloin vain.

Skopelos on maisemallisesti kenties kaikkein kauneinta Kreikkaa, ja vesi siellä on huikean turkoosia. 

Ithakan maisemat puolestaan ovat upeat, koska saari on kapea, pitkulainen ja korkea, ja siellä näkee merelle lähes kaikkialta. Lisäksi Ithakan rannat ovat olleet minun mieleeni enemmän kuin missään muualla Kreikassa – ja minä olen aika kranttu uimapaikkojeni suhteen.

Tunnelmaltaan näiltä saarilta jäi kuitenkin puuttumaan jotain, joka olisi vienyt ne suosikkieni terävimpään kärkeen.

Ioksen tunnelma puolestaan oli mukava ja rento. Pikkusaarella on muutama mielenkiintoinen paikka koettavaksi, ja erinomaisia ravintoloita tuntui olevan saaren kokoon nähden rutkasti. Meidän makuumme se puuttuva jokin Ioksella on ehkä vähän suurempi pääkylä.

Löytyikö Kreikan parhaat saaret -listaltani kiinnostusta herättäneitä saaria? Mitkä Kreikan saaret kuuluvat sinun suosikkeihisi?

Joko seuraat blogia Instagramissa? Klikkaa blogin Instagramiin tästä: kreikan_saaren_metsastys

Postauksen kansikuvan ihanan värisistä vesistä pääsee nauttimaan Antiparoksella.

Lue myös:

Voit jakaa postauksen tästä:

28 kommenttia

 • Samavain

  Reissussa on aina ihan korvaamatonta niin kauniit maisemat että niiden äärellä ihan herkistyy. Ja tietysti paikalliset herkut matkamuistona 😊. Mutta mielestäni on upeaa, kun pieniäkin pakkoja arvostetaan, niitä on kuitenkin paljon enemmän kuin suurkaupunkeja ja ne ovat yleensä ihanan autenttisia.

 • Mari/Kodinvaihtaja

  Montako saarta olet kolunnut? Onko tullut ajatusta, että voisit jonnekin asettua ja hommata kakkoskotia?

  • Kati

   Saaria on käytynä reilut 20, eli nähtävää riittää vielä vaikka kuinka! Saarien koluamisen tarkoituksena on osittain se, että löytäisi sen itselle täydellisen saaren, jonne haluaisi palata. Kakkoskoti ei siinä tapauksessa ole poissuljettu vaihtoehto, tai se, että sinne jäisi pysyvämminkin, mikäli elämäntilanne sallisi. Mutta ensin kierrellään, etsitään ja katsotaan mitä löytyy. 🙂

 • Mare Kinanen

  Kuvien perusteella kaikista tulisi suosikkejani 🙂 Kreikan saarista olen tainnut tutustua vai Rodokseen joskun vuosituhannen alussa.
  Niin lämpimältä ja kauniilta näyttävät kaikki. Erakkoluonteellani taitaisi Antiparos kiinnostaa eniten. Voohdymme omilla lomillamme aina pienissä paikoissa ja mielellään turistikohteiden ulkopuolella.
  Kiinnostavaa luettavaa saarista.

  • Kati

   Moikka Mare ja kiitos! Kreikasta löytyy kyllä myös erakkoluonteelle sopivia saaria. 😉 Ja toisaalta suuremmilla ja suositummilla saarillakin on usein pieniä, ihania kyliä, joihin eksyy vähemmän turisteja – mutta jotka ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia.

 • Tyylimurun Tiina

  Ihania vinkkejä! Jos nyt matkaa Kreikan saarille buukkaisi, niin kyllä dilemma olisi lähtisikö pienemmälle vaiko isommalle saarelle.. Mahtavaa tutustua saariin näin. Eiköhän se matkakohdekin saataisi valittua 🙂

  • Kati

   Kiitos Tiina! Aina se kohde jotenkin valikoituu. 😀 Ehkä minä olen sen takia innostunut juuri saarihyppelystä, että silloin ei tarvitse valita vain yhtä kohdetta, vaan yhdellä matkalla pääsee kokemaan useamman erilaisen.😀

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Jaa-a, nämä olisivat varmasti kaikki loistavia matkakohteita. Oma suosikki ensimmäiselle Kreikkaan kohdistuvalle (saari)matkalle tuntuu vaihtuvan tasaisen säännöllisesti. Nyt tuntuu, että suosikki voisi olla monipuolisuutensa vuoksi Kreeta.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Muistan aikoinaan lapsuudessa kaverin matkustaneen Naxokselle ja muistan sen siksi, että saaren nimi kuulosti jotenkin niin hauskan erikoiselta 😀 Tykkäisin ite nimenomaan pienistä saarista ja tässä tulikin muutama kiva vaihtoehto, sitten kun joskus suunnataan Kreikkaan. Muu perhe ei oo siellä koskaan käynyt, joten eiköhän heidätkin viedä sinne kokemaan Välimeren tunnelmaa parhaimillaan <3 Tässä matkakuumeisena ei koskaan tiiä, vaikka varaisikin matkan Kreikkaan 😀

 • Tanja for Takeoff

  Tämä oli odotettu postaus! Just sulta odotan sitä vastausta, että mihin kannattaa asettua jos päädymme chillaamaan Kreikan saaristoon tyyliin loppuelämäksi 🙂 Että innolla odotellaan täällä muuttuuko tämä listaus uusien reissujen myötä.

  • Kati

   Voi vitsi että kuulostaakin hyvältä tuo Kreikan saaristoon loppuelämäksi chillailemaan päätyminen! 😀 Yritän kovasti kierrellä saaria ja kertoa niistä eteenpäin, niin eiköhän sieltä jotain vinkkejä irtoa. 😉

 • Reissu-Jani

  Jälleen kerran kattavasti Kreikan saarista kirjoitettu. Näistä kiinnostuksen herätti Antiparos jo heti nimen perusteella. Santorinilla olessania katselin karttaa ja ihmettelin Paroksen ja Antiparoksen nimiä. Näistä muista saarista olen käynyt vain Kreetalla. Kiva paikka. Voisin mennä sinne uudestaankin, koska se on niin iso saari ettei sitä viikossa ehtinyt kuin hieman kiertämään. Olen käynyt myös Korfulla, Rodoksella ja Symillä. Näistä Symi on toistaiseksi ehdottamasti suosikkini niistä viidestä saaresta joilla olen Kreikassa käynyt.

  • Kati

   Kiitos Jani! En kyllä ihmettele yhtään, että tykästyit ihastuttavaan Symiin, siellä on niin kaunista. Pienemmissä saarissa, kuten Symi ja Antiparos, on erityinen viehätyksensä. ❤️ Suuremmilta saarilta sitä pikkusaarten tunnelmaa voi sitten löytää menemällä pienempiin kyliin. Eli Kreikassa on ainoastaan hyviä vaihtoehtoja. 😉

  • Jenni | Boarding Time

   Kaikki saaret kuulostavat ja näyttävät aivan ihanilta. Näistä en ole käynyt kuin Kreetalla ja Naxoksella, joten mikä tahansa voisi olla vaikka seiraavan kesän matkakohde. Antiparos ja Skopelos erityisesti ovat kiinnostaneet jo pitkään, eikä postauksesi ainakaan vähentänyt kiinnostusta.
   Itselleni Kreikan saarista ehkä ihanimpana on jäänyt mieleen pikkuruinen Ioni, missä käytiin joskus muinoin veneilyreissulla vanhempien kanssa.

   • Kati

    Hei Jenni! Antiparos ja Skopelos ovat erinomaisia matkaunelmia, jos minulta kysytään. 😉 Venereissu Kreikan saaristossa on ollut varmasti kokonaisuutena upea ja ikimuistoinen kokemus! 🥰

 • Kirsi

  Kivat saaret valitsit, tosin vain kahdella niistä olen käynyt. 🩵 Olet kuitenkin kertonut saarista, Naxos ja Antiparos, niin seikkaperäisesti, että tuntuu kuin itsekin olisi vieraillut niissä. Eilen luettuani tätä juttuasi oli ihan hilkulla, ettenkö vaihtanut alkukesän Ateena-Aegina reissua Naxoksen ja Paroksen reissuun. Lentoliputhan meillä on Ateenaan varattu ja maksettu, mutta samat lennot sopisi myös muutoksen jälkeen, vaihtaisi vain Ateenan kentällä konetta Parokselle! Hotellit olen varannut Booking.comin kautta, joten nekin olisi voinut perua ja ottaa uudet Naxokseslle ja Parokselle. Laskin kulutkin vertaillakseni hintaeroa, sekään ei paljon ylittynyt voimassa oleviin varauksiin. Mutta mieheni sai minut palautettua maanpinnalle sanomalla, että älä nyt ala säätää hyvää suunnitelmaa! No ehkä sit seuraavana kesänä olisi vihdoin vuorossa Naxos ja Paros!!

  Skiathos ja Kreeta kuuluvat ehdottomasti minunkin suosikkisaariin. Osaatko tarkemmin eritellä Kreetalta, mikä kylä tai kohde on erityisesti jäänyt mieleesi? Olemme käyneet Kreetalla Haniassa, Rethymnonissa, Plataniaksessa, Agios Nikolaoksessa, Hersonissoksessa, Ierapetrassa ja Paleochorassa. Tosi vaikea valita noista parasta 🤔

  • Kati

   Ihana Kirsi. ❤️ Miehesi sanat kuulostavat järkeviltä. 🙂 Teille tulee varmasti upea matka Ateenassa ja Aeginalla, ja Naxokselle ja Parokselle ennättää sitten toisella kertaa.

   Minulla on vähän sama juttu Kreetan kanssa, että vaikea valita suosikkipaikkaa. Tykkään monista kohteista siellä. Paleochora oltiin niin vähän aikaa, että ainakin sinne ehdottomasti uudelleen seuraavalla Kreetan reissulla! Rethymnon on ihanan monipuolinen, mutta tykkään myös Hanian alueesta… Enpä taida osata sanoa suosikkia edes noista kahdesta! Kreetan itä- ja eteläosat ovat jääneet vähemmälle tutkimiselle, joten niissä riittää vielä koluttavaa. Ehkä niiltä seuduilta löytyisi joku kiva kylä suosikkipaikaksi. 🙂

 • Melissa Laitakari

  Itseäni on alkanut Kreeta kiinnostamaan. Tyttöni kävi siellä elokuussa ja kun on lueskellut näitä sinun postauksia, niin on alkanut vähän kutkuttamaan…Ehkä vielä ehdin minäkin tuonne.

  • Kati

   Kiva jos ollaan tyttäresi kanssa saatu pientä Kreikka-innostusta ilmoille! 🙂 Ei kun tuumasta toimeen vaan ja suunnittelemaan!

 • Mari

  Hei,
  Seuraava matka syyskuussa suuntautuukin Santorini- Paros ja Antiparokselle, vaikka olenkin Sporadien lumoissa ollut jo pidempään.
  Kiitos infosta ja muutama must kohde on jo laitettu mapsiin. Etenkin tuo parturi miehelle Paroksella👍

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Hei Mari! Ai että, teille tulee taatusti upea matka Kykladeilla – vaikka ymmärrän täysin Sporadien lumouksen. 😍 Ja myönnettäköön, että olen hieman kateellinen teille on mahdollisuus mennä Antiparoksella Kalokeriin syömään.

   Paroksen parturi… Googlen arvostelut pitivät kyllä täysin paikkaansa. 😉

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.