Theodorou saari
Saaret

Tekemistä Plataniaksessa/Agia Marinassa lomaileville – 6 vinkkiä

Voit jakaa postauksen tästä:

Hanian seudulla sijaitsevat Platanias ja Agia Marina ovat Kreetan suosituimpia lomakohteita. Alue on meillekin tuttua reissuiltamme, ja lähitienoilla on monta kivaa paikkaa joissa olemme käyneet.

Koostin kokemuksiemme perusteella vinkkejä Hanian läheisyydessä lomaileville: mitä tekemistä Plataniaksessa tai Agia Marinassa on, ja mitä kannattaa nähdä ja kokea. 

Postaus kannattaa lukea myös jos lomailet Malemen tai Geranin kylissä – kylät sijaitsevat niin lähellä, että postauksen vinkeistä on iloa silloinkin.

1. Hania

Lähialueilla lomailevan ei kannata jättää välistä kauniissa Hanian kaupungissa käymistä! Se on Kreetan toiseksi suurin kaupunki (∼53000 asukasta), eli ehta, paikallisten asuttama kreetalaiskaupunki, jonka kaduille lomakaudella löytävät tiensä myös turistit.

Plataniaksesta Hanian vanhan kaupungin ja venetsialaisen sataman alueelle on noin 12 km. Haniaan on helppo mennä taksilla, tai sitten voit hypätä Haniaan menevään bussiin kyliä halkovan päätien varren bussipysäkeiltä. 

Haniassa tekemiseksi riittää ihan vain vanhan kaupungin kujien koluaminen ja venetsialaisessa satamassa käyskentely. Satamassa kannattaa kävellä aallonmurtajaa pitkin aina sen päässä seisovalle majakalle saakka. Muista käyttää tilaisuus hyväksesi ja kuvaa Hanian satama meren suunnasta!

Jos sisällytät Haniassa käyntiin ruokailun, niin tunnelmallisimmat tavernat löytyvät vanhan kaupungin kaduilta, vaikka venetsialaisessa satamassa työtään tekevät sisäänheittäjät koettavatkin houkutella turisteja syömään merimaiseman äärelle.

Minun vinkkini on käydä juomalla tai lounaalla rannassa, mutta illallisen nauttisin vanhan kaupungin puolella.

Shoppailuhalukkaille Haniassa on mahdollisuuksia lomakyliä enemmän. Haniassa on matkamuistomyymälöiden lisäksi paikallisia tuotteita myyviä liikkeitä, vaatekauppoja, urheiluliikkeitä, sisustustavaraputiikkeja, kultakauppoja, kosmetiikkamyymälöitä… 

Lempparini on Skridlof-katu eli “nahkakuja”, joka on täynnä nahkatuotteita myyviä puoteja. Nahkakujalla tuoksuu vahvasti myös muovi, sillä merkkilaukkujen kopiot tekevät kauppansa sielläkin, mutta onneksi käsityönä valmistettavat nahkatuotteet pitävät vielä pintansa. Minä löysin kadun kenties vaatimattomimmsta puodista, jonka perällä nahkaseppä valmisti tuotteitaan, ihanan ja taatusti käsin tehdyn nahkalaukun olalleni. ❤

Hanian yksi tunnetuimmista ostos- ja käyntikohteista, Hanian kauppahalli eli Agora, on tätä kirjoittaessani remontissa. Remontin on tarkoitus kestää pari vuotta, eli vuodet 2022 ja 2023.

hanian satama heijastus
Hanian sataman erikoisimpia rakennuksia on 1645 rakennetu Janitsaarien moskeija.
kukkavaunu Haniassa
Vanhassa kaupungissa on tunnelmallisia tavernoita.

2. Minijunaretket

Plataniaksen ja Agia Marinan alueella toimiva The Little Fun Train järjestää laadukkaita minijunakierroksia. Hinta on tyyriimpi kuin monissa paikoissa muutamalla eurolla rantakadun päästä päähän menevillä minijunareissuilla, mutta The Little Fun Trainin retkissä on oikeasti kiva reitti ja sisältö.

Me olemme käyneet Orange Valley -retkellä, mutta monen muunkin retken reitti näyttää kiinnostavalta.

Minijunaretki on kiva tapa päästä näkemään seutua, jos ajatuksena ei ole ottaa vuokra-autoa tai skootteria alle. Pääset käymään paikoissa, jotka eivät ole kävelymatkan päässä.

Retket kestävät 2-3 tuntia ja hinnat (2022) ovat 19 €/aikuinen ja 9 €/lapsi.

3. Manousakis winery

Jos olet jo käynyt Kreetalla, niin olet ehkä kuullut Manousakisin viineistä. Kenties olet niitä jo maistanutkin!

Viinitila on tietenkin viininystävän ehdoton käyntikohde ja Hanian seudulla lomaileville Manousakisin viinitila on vain kivenheiton päässä! Plataniaksesta on sinne matkaa 12 km.

Viinitilalla on mahdollista tehdä viinitilakierros ja 5 tai 7 viinin maistelu. Lisäksi tilan kauniissa puutarhassa voi ruokailla – ravintolan ruuat ovat tietysti juuri heidän viiniensä kanssa täydellisesti yhteensopivia.

Haniasta Vatolakkosin kylään, jossa viinitila sijaitsee, pääsee bussilla. Plataniaksen suunnilta on kuitenkin järkevintä mennä joko vuokra-autolla, taksilla tai viinitilan järjestämällä retkellä. Retken hintaan sisältyy ovelta ovelle kuljetus omalta majoitukselta, viinitilakierros sekä viininmaistelu.

Me nautimme upeiden viinien maistelussa kauniissa puutarhassa, ja tilasimme viinien kylkeen hieman purtavaa. Vakuutuimme Manousakisin viineistä sen verran, että tilasimme tuon käynnin jälkeen varmaan aina Manousakisin Nostos-viiniä tavernassa käydessämme, jos sitä vain oli saatavilla. 

Kreikkalaisista, edullisista karahviviineistä valkoiset ovat ihan juomakelpoisia, mutta punaisista on harvoin kruunaamaan hyvää ateriaa. Olemme jättäneet punaviinit Kreikassa monesti tilaamatta, vaikka se olisikin sopinut ruokaan, sillä olemme pettyneet kreikkalaisiin punaviineihin niin usein. Siksi olikin mukava löytää merkki, jonka punaviiniin saattaa luottaa.

P.S. Jos olut enemmän sinun makuusi kuin viini, niin eipä hätää, sillä 13 km:n päässä Plataniaksesta on Cretan Brewery -olutpanimo! Siellä järjestetään sekä panimokierroksia että maisteluita.

manousakis wineryssä
Viinitarhan puutarhan terassilla hymyilytti.

4. Veneretki

Veneretket ovat suosittua ja mukavaa, lomaan sopivaa tekemistä Plataniaksessa tai Agia Marinassa. Retket vievät uimapoukamiin, snorklailemaan ja Plataniaksen ja Agia Marinan edessä näkyvän Theodorou-saaren ympäri. Pääset tutkimaan tarjontaa ja varaamaan retkesi helpoiten suoraan Plataniaksen venesatamasta. 

Me olemme käyneet mukavalla Theodorou-saaren kiertävällä retkellä. Retken aikana pidetän uima- ja snorklaustaukoja ja bongaillaan saarella asustavia uhanalaisia kri-kri-vuohia. Veneen kuljettaja kertoi saaresta ja sen eläinlajeista mielenkiintoisesti ja asiantuntevasti.

5. Botanical Park & Gardens of Crete

18 km:n päässä Plataniaksesta sijaitsevassa Botanical Park & Gardens of Cretessä on kasvilajeja kaikkialta maailmasta. Puiston reitti kulkee rinteessä, värikkäiden, vehreiden ja tuoksuvien kasvien keskellä. Kasvien lisäksi puistossa on myös eläimiä. Riikinkukkoja tai ankkoja voi nähdä tepastelemassa poluilla, aasit ja vuohet elelevät aitauksissaan.

Varaudu kierrokseen ottamalla mukaan riittävästi vettä ja rantasandaaleja tukevammat kengät. Kannattaa huomioida, että reitillä on aika paljon ylämäkiä.

Kierroksen jälkeen pääset nauttimaan kylmää juomaa ja kenties lounaankin puiston ravintolassa, jonka terassilta on kauniit näkymät vehreään laaksoon.

Puistovisiitti oli mukava ja käymisen arvoinen kävelyretki kauniissa ympäristössä, ja me poikkesimme sinne helposti, sillä meillä oli vuokra-auto käytössä. Itse en tuonne kuitenkaan lähtisi, jos pitäisi mennä taksilla tai bussilla – silloin pitäisi ehkä olla enemmän ja syvempää kiinnostusta erilaisia kasveja kohtaan.

Hinnat 2022:

 • Aikuiset 6 €
 • Lapset 6-12 v. 4 €
 • Lapset alle 6 v. ilmainen

Botanical Parkiin on suora bussiyhteys Plataniaksesta ja Agia Marinasta kerran päivässä. Näet aikataulun täältä.

upea kukka
Botanical Parkissa oli eksoottisia kukkasia. Tämä upeus oli kuin samettikankaasta tehty!
Botanic garden
Vehreyden keskellä oli mukava kävellä.

6. Käy saaren upeimmilla rannoilla

Moni odottaa lomaltaan juuri rantaelämää, ja se on varmasti kaikkein suosituinta tekemistä Plataniaksessa tai Agia Marinassa lomaillessa!

Uimaan ja aurinkoa ottamaan pääsee tietysti Plataniaksessa tai Agia Marinassakin, mutta jos haaveilet todella hienoista hiekkarannoista, sinun täytyy lähteä hieman kauemmaksi. 

Rannoilla viihtyvän kannattaa käydä ainakin yhdellä Länsi-Kreetan kuuluisista ja upeista rannoista; Baloksella, Elafonissilla tai Falasarnalla. Rannat sijaitsevat 40-60 km:n päässä Plataniaksesta.

white lake beach
Me pidimme erityisesti pienestä ja rauhallisesta White Lake Beachista.

Olen suositellut auton vuokraamista varmaan kaikissa postauksissani, vakkarilukijoille varmasti kyllästymiseen saakka. Mutta mainittakoon se nyt tässäkin, jos joku ei ole vielä päässyt paasauksestani osalliseksi: kannattaa vuokrata auto, jos seurueesta vaan löytyy ajokortillinen ja ajohalukas henkilö!

Auton vuokraamalla pääset omassa tahdissa haluamiisi paikkoihin, kuten poikkeamaan kivoihin kyliin tai niille saaren hienoimmille uimarannoille. Omalla autolla voit löytää myös oman paratiisisi ja valita hieman rauhallisemman rannan. Meidän suosikkimme on White Lake Beach, josta kirjoitin oman postauksen. 

Hinnaltaan autonvuokraus on yleensä erittäin kilpailukykyinen järjestettyihin retkiin vertailtuna. Hinnan puolesta jo kahden henkilön poppoonkin kannattaa harkita vuokra-autoa, suuremmasta porukasta puhumattakaan!

Jos autonvuokraus ei kuulu suunnitelmiin, niin kurkkaa järjestettyjen retkien valikoimaa esimerkiksi täältä: Destination Platanias.

Löytyikö postauksesta sinulle mieleistä tekemistä Plataniaksessa tai Agia Marinassa lomailuun? Kannattaa tallentaa postaus matkaa varten ja jakaa myös reissukaverille!

Tule seuraamaan blogia Instagramiin ➡️ kreikan_saaren_metsastys 

Postauksen pääkuvassa näkyy Theodorou-saari, joka maisemoi näköalaa kaikkialta Plataniaksesta tai Agia Marinasta merelle päin katsottaessa.

Lue myös:

Voit jakaa postauksen tästä:

2 kommenttia

 • Marika / Matkalla Missä Milloinkin

  Meidän tulee reissuilla ostettua todella harvoin. Haluamme ostaa vain tarpeeseen ja aika vähän mitään varsinaisesti puuttuu. Teetä ja kahvia tulee ostettua ja Mikolle joskus t-paitoja. Ne ovat olleet ahkerassa käytössä ja kiva muisto kyseisestä reissusta. Tuo sinun löytämäsi paikallisen nahkasepän tekemä laukku on todella kiva löytö! Käytännöllinen ja ihana muisto Kreetalta.

  • Kati

   Hei Marika! Meillä on sama juttu, että jos ostetaan niin tarpeeseen. Silloin kun ostaa, niin on ihana tukea käsityöläisiä/pienyrittäjiä jos mahdollista. Nahkasepän puodeissa on kyllä vaikea pitää kiinni periaatteesta ostaa vain tarpeeseen… 😍

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.