simos beach
Saaret,  Saarihyppely

Ateena, Argo-Saroniset saaret + Peloponnesos: upea reissu takana!

Voit jakaa postauksen tästä:

 • Mikä matka: Road trip / saarihyppely  Ateena, Argo-Saroniset saaret, Elafonisos ja Peloponnesos
 • Reitti: Ateena (3 yötä) – Poros (Argo-Saronian saari, 2 yötä) – Spetses (Argo-Saronian saari, 2) – Elafonisos (Peloponnesoksen saari? 1) – Monemvasia (linnoitussaari, 1) – Nafplio (mantereella, 4) – Ateena (2)
 • Matkan ajankohta: 9.-24.9.2023

Kuten yllä olevasta matka- ja reittikuvauksestakin näkyy, niin parin viikon matkaamme mahtui taas aika paljon kaikkea. Upea reissu vie meidät suurkaupungista linnoituskylään, mantereelta saarille ja lopulta jopa saariryhmältä toiselle. 

Reittimme muuttui aika lailla ennakkokaavailuihimme nähden ja laajeni hieman (tai “hieman”) matkan edetessä, mutta mikäpä sen hauskempaa! On mahtavinta mennä sinne minne mieli extempore-idean johdosta milloinkin ohjaa, ja on kutkuttavaa, kun aina ei majoituksesta ulos kirjautuessa ole päätettynä, minne pysähdymme seuraavaksi yöksi.

Kokonaisuus oli siis mielenkiintoinen ja todella upea reissu, mutta entäs ne käymämme paikat? Tässä tulee fiilikset kohteista, tarkemmat postaukset paikoista seuraavat sitten tuttuun tapaan perässä.

Ateena

Ihastuimme Ateenaan, kun olimme siellä ensimmäistä kertaa kesän alussa. Tiesimme siis mitä odottaa, mutta toisaalta on aina jännä nähdä, tuntuuko paikassa edelleen samalta, ja onko sillä vielä uutta annettavaa. 

Suurkaupungilla nyt arvatenkin on annettavaa lukuisten reissujen tarpeisiin, ja olimme yhtä ihastuneita kuin ensireissulla. Varasimme Ateenalle aika monta yötä, reissun alusta kolme ja lopusta vielä kaksi, mutta aika ei käynyt ollenkaan pitkäksi. Nähtävyyksiä ja käyntikohteita riittää, ja Ateenan keskusta-alueella on monia kivoja kaupunginosia, joilla kuljeskelu ja kaiken eteen tulevan ihmettely riittää sekin jo itsessään matkaohjelmaksi. Ateena on suurkaupunki, jossa tunnen oloni todella kotoisaksi.

psirri illalla
Psirrin alueen kaduilla Ateenassa on ihana iltatunnelma.

Poros

Vain 5 minuutin lauttamatkan päässä mantereelta sijaitseva Poros oli ollut todella kauan toiveissani, ja nyt sitten vihdoin pääsin sinne. Oliko se rakkautta? No, ei. Vesi ympärillä on hengästyttävän upean väristä ja merimaisemat kauniit, mutta kylä ja sen tunnelma ei saanut sydäntä läikähtelemään. Rantabulevardin varteen levittäytyvä kylä on ihan kiva, mutta ehkä siinä on sittenkin liikaa rantabulevardia ja liian vähän kujien sokkeloita ollaakseen minun makuuni ihana. Mukava getaway-saari Ateenasta tai siellä käynnin yhteyteen. 

penkki poroksella
Poroksella on aseteltu penkkejä hienojen maisemien äärelle ympäri saaren. Pysähdyimme aika monella. 😍

Spetses

Spetses ei ollut oikeastaan edes vaihtoehtojen joukossa ennen reissua kohteita miettiessäni, mutta sinne sitä vain päädyttiin. Minulla ei ollut juurikaan tietoa tai ennakkokäsitystä siitä, ja se olikin aika hauskaa! Sitä on kuitenkin harvoin – jos koskaan – sellaisessa tilanteessa, ettei tietäisi matkakohteestaan ennestään aika paljon asioita, sillä onhan se luontevaa ottaa selvää paikasta, jonne on menossa.

Heti alussa tuli vastaan iso yllätys ja selvisi, että Spetses on lähes autoton saari. Saarella on takseja ja autoja käytetään myös tavarakuljetuksiin, mutta turistit eivät saa tuoda saarelle autoja ja paikallisetkin liikkuvat siellä skoottereilla. Parkkeerasimme vuokra-automme mantereelle Spetsekselle mennessämme.

Spetseksen upeat kristallinkirkkaat, turkoosit vedet vehreissä maisemissa, neoklassinen rakennustyyli ja saaren kokoon nähden kaupunkimainen pääkylä (joka on myös saaren ainoa kylä) yllättivät iloisesti. 

Kreikkalaisten keskuudessa Spetsestä pidetään varakkaamman väen kohteena. Minä sanon, että Spetseksessä on häivähdys hienostuneisuutta, mutta ei tippaakaan prameilua tai pröystäilyä. Tunnelma on rento. Hintataso on hieman keskimääräistä Kreikan saarta korkeampi, mutta edelleen ihan kohtuullinen. 

Saarirakkaus ei syttynyt, mutta Spetses on tosi tosi kiva ja hieman erilainen Kreikan saari, josta jäi erittäin hyvä mieli.

spetseksen värit
Spetseksen värit! 😍 Jos en olisi omin silmin nähnyt, en uskoisi, että nämä ovat todellisia värejä. Kyllä, puut ovat neonvihreitä!

Elafonisos

Jos Spetses päätyi kohteeksemme yllättäen, niin Elafonisoksen saari tuli täysin puskista! Sinne on kuitenkin jonkun verran matkaa muista kohteistamme (ajoimme sinne 5 tuntia Spetsekseltä…), emmekä olleet ajatelleet, että menisimme niin kauas. 

Elafonisos ei kuulu Argo-Saronian saariin, mutta ei kai varsinaisesti Jooniansaariinkaan, kuten sen lähin saarinaapuri Kythera. Ilmeisesti sitä ei lasketa mihinkään pääsaariryhmistä vaan Peloponnesokseen kuuluvaksi, mutta tunnelmaltaan ja mentalitetiltaan se oli mielestäni “joonialainen”. 

Meidät houkutteli Elafonisokselle käsittämättömän väriset vedet, eikä sen suhteen tarvinnut pettyä. Minulle tuli tippa linssiin – ihan oikeasti – jo lyhyellä lauttamatkalla mantereelta saarelle mennessä. Niin epätodellisen kaunista vesi siellä oli, vaikka tulimme juuri Spetsekseltä ja Porokselta, joilla olimme katselleet niilläkin eittämättä Kreikan kauneimpiin kuuluvia vesiä.

Paratiisimaiset turkoosivetiset rannat ja rantaelämä on Elafonisoksen juttu, mutta lisäksi pienen saaren kylä yllätti eläväisellä ja mukavalla iltatunnelmallaan. Aamulla näimme suuren kilpikonnan syömässä kalastajan sille heittämiä perkeitä, ja se oli yksi koko reissun kohokohtia. 😍

Tykkäsimme Elafonisoksesta ja kannatti ehdottomasti mennä, vaikka ajomatkaa kertyikin. Varta vasten emme sinne uudelleen lähtisi, sillä Elafonisos on kuitenkin matkan päässä ja pelkkä rantaelämä ei ole meitä varten yhtä päivää enempää, mutta (oikeasti!) lähistöltä piipahtaisimme mielellämme toistekin.

simos beach 2
Simos on Elafonisoksen kuuluisin ranta.

Monemvasia

Uniikki Monemvasia on myös keikkunut toivelistallani jo vuosia. Monemvasia on linnoitussaari, joka yhdistyy mantereeseen pengertiellä. Keskiaikaisen linnoituksen muurien sisällä on hienosti säilynyt ja ylläpidetty kylä, ja unelmani on ollut yöpyä siellä ja kokea iltatunnelma muurien sisällä pelkän päiväreissun sijaan. 

Yöpyminen ihastuttavassa hotellissa Monemvasian muurien sisällä kannatti kokea, sillä päivällä ja illalla fiilis on aivan erilainen. Idyllinen ja ainutlaatuinen yhden yön kohde.

monemvasia ylhäältä
Monenvasian linnoituksen muurien sisällä oleva kylä.

Nafplio

Koko reissumme muodostui sen ympärille, että olemme tiettynä päivänä Nafpliossa, sillä Suomessa asuva ystävämme päätti järjestää synttärijuhlansa siellä. Nafplio kiinnosti paikkanakin, sillä samaisen ystäväni sydän on jäänyt jo vuosia sitten sinne, ja se on valikoitunut hänen reissukohteekseen kerta toisensa jälkeen. Oli mielenkiintoista päästä kokemaan ja näkemään kaupunki, joka on vienyt ystäväni sydämen ja jota yleisestikin pidetään Peloponnesoksen kauneimpana.

Nafpliossa on käytännössä kaikkea sopivan kokoisessa ja kauniissa paketissa: vanha kaupunki tunnelmallisine bougainvilleakujineen, pitkä rantabulevardi ja kaupungin uudempi osa palveluineen. Ympärillä on nähtävää, kuten useampi hieno linnoitus. Sen viehätys on helppo ymmärtää.

Nafplion visiitti oli ainutlaatuinen ja upea kokemus lämminhenkisten synttärijuhlien takia. ❤️ Oli hauskaa tavata reissun päällä ystävä, hänen ennalta tuttuja perheenjäseniään ja tutustua niihin, joita ei oltu aiemmin tavattu. 

Minun sydämeni ei kuitenkaan jäänyt Nafplioon, vaikka siinä ei kerrassaan mitään vikaa olekaan. Pikemminkin ihan päin vastoin, Nafpliossa on kaikki upean matkakohteen elementit. Meidän väliltämme vain puuttui kemia. 

nafplio katu
Nafplion vanha kaupunki on tunnelmallinen ja viehättävä.

Oivalluksia

Tämän matkan + aiempien Kreikan mantereen kokemusteni seurauksena kirkastui selväksi, että saaret ovat minun juttuni Kreikassa. No, Ateenaa lukuun ottamatta, aina pitää olla se poikkeus sääntöön. 

Mantereella on eittämättä upeita, ainutlaatuisia ja huikeita paikkoja, nähtävää ja koettavaa, kyse ei ole niiden puutteesta. Saarilla vain on oma erityinen fiiliksensä, ja saaritunnelmassa on juuri se mystinen jokin, joka viehättää minua. Jokaisella saarella on ihan oma, muista saarista poikkeava tunnelma ja mentaliteetti. Kukin saari on uniikki pieni kupla, kuin oma maailmansa Kreikan sisällä. 

Osa Kreikan saarielämystä ja saarihyppelyn viehätystä on myös matkustustapa, lautalla saarelta toiselle siirtyminen. Hymyni on lähes yhtä leveä lautan kyytiin päästessäni kuin saarillakin. 

Ai niin, joku ehkä muistaa kaavailuni Hydran saarelle menosta. Se jäi nyt toiseen kertaan, sillä majoitusta ei ollut saatavilla järkevällä hinta-laatusuhteella. Ehkä tulevaisuudessa voisi häämöttää Ateena + Hydra -matka, se olisikin potentiaalisesti aika upea reissu! 😉

Oliko reissussamme sinulle tuttuja kohteita?

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

Voit jakaa postauksen tästä:

32 kommenttia

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Kilpikonnan bongaaminen oli mahtavaa! Jäin tuijottamaan kalastajan puuhailuja, ja hetken päästä bongasin veneen vierellä ruokaa odottelevan kilpparin. Joskus utelias tuijottelu kannattaa. 😊 Uskoisin että oli valekarettikilpikonna, en tiedä onko Elafonisoksella edes muita lajeja. Sen kilpi oli arviolta 70 cm pitkä, joten oli ainakin meidän mielestä tosi iso.

   • Sari / matkalla lähelle tai kauas

    Onpas teillä ollut mielenkiintoinen reitti!
    Tuleeko sinulta vielä tarkemmat jutut näistä saarista? Vai onko ne jo täällä?
    Hydran saari on minunkin toivelistalla. Mutta on useita muitakin saaria.
    Ateenassa ehdin olla vain vajaan päivän ja se oli liian vähän. Sinne on siis päästävä vielä.

 • Tyylimurun Tiina

  Ei ole Kreikka saarineen minulle tuttu, mutta tämä sinun matkakertomus kuvineen on ihanaa nojatuolimatkailua, kun täältä Suomesta ei mihinkään lokakuussa pääse irtautumaan. Henkeäsalpaavan kaunista ja Ateena kuulostaa noin niin kuin suurkaupungiksi oikein houkuttelevalta. Joskus sitä nimittäin ihmettelee miten suurkaupungit voivatkin muistuttaa toisiaan, vaikka maa vaihtuisi..
  Olen muuten muutamalla saarella Thaimaassa ja Seychelleillä aikaa viettänyt, joihin ei myöskään autoja saanut tuoda. Toisessa liikuttiin skootterilla, (että ei ihan moottoriton paikka) ja toisessa polkupyörillä. Tykkäsin!

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Nojatuolimatkailu on mukavaa, ja aidoista matkakertomuksista saa paremmin ideoita omiin tuleviin matkoihin kuin pelkästään matkatoimistojen mainoksia lukemalla. 🙂

   Ateena on ihana mm. siksi, että on suurkaupunkgiksi kävely-ystävällinen. Paikasta toiseen on helppo liikkua kävellen, ympärillä on koko ajan nähtävää ja kävelykatualueita on paljon. Omaleimaiset eri kaupunginosat varmaan tekevät siitä kokoaan pienemmän tuntuisen, ja eri kaupunginosissa tuntuu melkein kuin olisi omassa, pienemmässä kaupungissaan.

   Autottomuus Spetseksellä oli mielenkiintoista, mutta on sillä kääntöpuolensakin, kun kyseessä ei kuitenkaan ole moottoriton paikka. Skootterit ovat aika äänekkäitä ja skootteriliikenteen suhteen sai olla jopa varovaisempi kuin mitä autoliikenteen kanssa olisi, sillä skoottereilla sai ajaa oikeastaan kaikkialla. Odotan kovasti, että tulevaisuudessa päästään käymään Hydralla, joka on täysin moottoriton saari!

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Oli kyllä! 🤩 Upean väristen vesien näkeminen on minulle niin tärkeää, että olen valmis jopa valikoimaan matkakohteen sen perusteella. Kreikassa se on aika helppoa, ja kauniin väristä vettä näkee lähes kaikkialla. Mutta kyllä sielläkin joissain paikoissa vesi on vielä vähän upeampaa, tai tulee vaikkapa saaren muotojen takia peremmin esille ja nähtäville.

 • Minna

  Aivan ihana postaus, ja matkaan pääsi mukaan hienosti kirjoituksesi ja upeiden kuvien siivittäminä. Kiitos! Nafplion vanha kaupunki olisi paika, jossa haluaisin vierailla…

 • Kohteena maailma / Rami

  Kreikka on kyllä monipuolinen kohde, niin kuin tämäkin postaus sitä kuvaa. Itsellä edellisestä Kreikan reissusta on aivan liian kauan. Matkakuume nousi reilusti Kreikkaa kohden kyllä lisää tämän luettuani.

 • finintirol

  On teillä ollut taas kerrassaan hieno reissu upeine paikkoineen!

  Itselleni jäi mieleen Elafonisos, sillä vaimoni on myös ”hulluna” upean värisiin vesiin. Ehkäpä hän kiertäisi hihkumassa ja huokailemassa rantakallioilla parikin päivään 🙂

  Toisena mieleen jäi Nafplio, jossa olitte synttäreillä. Käymme hyvin harvoin Kreikassa, vaikka pidämme siitä paljon, ja siksi kohde, jossa on ”kaikkea sopivan kokoisessa ja kauniissa paketissa” kuulostaa sopivalta tällaiselle harvakseltaan kävijälle.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Kiitos, kyllä oli upeat paikat ja reissu. 🤗

   Elafonisos olisi varmasti teille hyvä saarikohde siinäkin mielessä, että lauttamatka sinne ei ole kuin sen viitisen minuuttia. Muistelisin, että jommalla kummalla teillä oli merisairaustaipumusta, ja lauttamatkat siksi vähän poissuljettu matkustustapa. Nafplio on kiva paketti kaikkea ja ehdottomasti erinomainen Kreikka-kohde josta ei idylliä puutu. 🫶

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Autottomuus oli mielenkiintoista, mutta ainakaan melun/rauhallisuuden kannalta siitä ei ole autoihin verrattuna oikein hyötyä. Pienimmilläkin kujilla suhaavista skoottereista lähtee aikamoinen pärinä, ja autot ajaisivat sentään vain autoteillä. Mutta päästöjen kannalta varmasti hyvä juttu.

 • Heidi / Maailman äärellä

  Oi, minäkin rakastan saaria! Kreikan saaria en tosin kauheasti ole kiertänyt, joitain kuitenkin. Sinun postauksen kohteista olen käynyt Ateenassa ja Poroksella, mutta siitäkin on aikaa ikuisuus. Olin siellä lukion jälkeen kesällä kreikkalaisen kirjekaverini luona.
  Sinulla on muuten ihastuttava blogi Kreikka-faneille. Vinkkaankin tämä heti ystävälleni, joka rakastaa Kreikkaa – ja on nytkin itse asiassa Kreikassa. Mikä on muuten ollut sinusta tähän asti se kaikkein ihanin Kreikan saari (mietin, jos itsekin pitkästä aikaa suunnittelisin reissun kreikkaan).

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Kiitos Heidi! Minähän tietenkin sanon, että totta kai alat suunnittelemaan reissua Kreikkaan… 😊

   Kaikki saaret ovat kivoja ja moni on tosi tosi ihana. En pysty nimeämään vain yhtä tähän asti kaikkein ihaninta! Saaret on myös tosi erilaisia, kun on suurta ja monipuolista, pientä ja rauhallista, jossain on paljon nähtävää ja tehtävää, toinen saari taas sopii rauhoittumiseen ilman virikkeitä. Jossain on poikkeuksellisen hienot maisemat, toinen on tunnettu erityisen upeista rannoistaan… Sen lisäksi on tietysti kemia, joka joidenkin saarien kanssa vain on ja toisten ei niinkään, vaikka periaatteessa sielläkin olisi kaikki ihanan saaren elementit olemassa. Yksi suosikeistani on Naxos, ja minusta se sopii oikeasti ihan kaikille! Suuremman saaren monipuolisuus eli aktiviteetteja, luontoa, historiallista nähtävää ja todella upeita kyliä, sekä ihana Naxoksen kaupunki, jossa on todella kiva vanha kaupunki. Naxokselta on hyvät lauttayhteydet monille Kykladien saarille ja se sijaitsee kätevästi aika lailla saariryhmän keskella, mikäli haluaa vierailla myös muilla saarilla. Tässä postaukseni Naxoksesta: Naxos – täydellinen Kreikan saari?

 • Mare

  Kreikka ei ole miltään ositaan minulle tuttua, mutta jos joskus sinne suuntaan niin se on varmaan pitkälti tämän bogisi innoittamaa 😀
  Niin kauniita paikkoja ja historiaa monin paikoin niin paljon että kerralla ei varmaan pysty omaksumaan.

 • Pirkko / Meriharakka

  Kivalta kombolta vaikuttaa! Jään uteliaana odottamaan, että miten Ateena Akropoliksen kanssa kävi, päädyittekö sinne vai tyydyittekö vain ihailemaan kauempaa. Jäikö Napfliossa aikaa kiivetä linnoitukselle?

 • Merja / Merjan matkassa

  Olin Ateenassa muutaman päivän syyslomalla viime viikolla. Se oli minulle ensimmäinen kerta siellä ja tykästyin kaupunkiin todella. Ei sitä turhaan kehuta! Olisi ollut kiva käydä myös saarilla, mutta nyt ei aika riittänyt. Seuraavalla kerralla sitten..

 • Melissa Laitakari

  Ai että mitä maisemia. Kyllä nämä sinun postaukset kyllä saa aikaan sen, että alkaa Kreikka kiinnostamaan matkakohteena. En nimittäin ennen ole edes ajatellut, että tuonne pitäisi päästä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.