
Serifos – kiva saari, jossa on paikallinen tunnelma
Voit jakaa postauksen tästä:
Serifos
- Väkiluku: 1400
- Pinta-ala: 75,2 km2
- Pääkylä: Chora
- Sijaitsee Kykladien saariryhmällä
- Serifoksella ei ole lentokenttää, sinne pääsee ainoastaan lautalla.
- Mikä matka: Saarihyppely Kykladeilla + Ateena
- Reitti: Santorini (vain menolento) – Folegandros (3 yötä) – Milos (3) – Kimolos (2) – Sifnos (4) – Serifos (2) – Ateena (2)
- Ajankohta: 18.5.– 3.6.2023
Kun Serifos valikoitui seuraavaksi saareksemme, emme tienneet siitä etukäteen juuri mitään – ja tämä johtui puhtaasti siitä, että saari ei ollut kuulunut niihin erityisesti kiinnostavien joukkoon. Sifnoksella ollessamme olimme kuitenkin sen lähettyvillä, ja oli järkevämpää suunnata Serifokselle kuin seilata Egeanmeren toiselle laidalle.
Ennakkoon tiedossa olevia matkakohteita tai kiinnostavia paikkoja tulee tietysti tutkittua mielenkiinnosta, ja sehän luo väistämättä ennakkokuvaa ja ennakko-odotuksiakin niitä kohtaan. Kun pääsee tekemään itsensäkin yllättäviä päätöksiä matkakohteen suhteen, on paikkaan mahdollista tutustua ilman ennakkokäsityksiä ja oman pään luomia ennakko-odotuksia.
Se onkin ehdottomasti yksi Kreikan saarihyppelyn suola, että tällainen on ylipäänsä mahdollista! Kreikan 230 asutussa saaressa on suhteellisen kokeneellekin Kreikan-kävijälle saaria, joihin ei ole vielä ennättänyt perehtyä, joten mahdollisia “yllätyskohteita” riittää. Saarihyppelyn voi toteuttaa turvallisesti ilman ennakkoon varattuja majoituksia ja lauttoja, kuten me yleensä teemme, jolloin reissun aikana voi yllättää itsensä ja päätyä saarille, joista ei tiedä paljoakaan. Tässä kunnostauduimme vielä tätä Kykladien reissuakin paremmin 2023 syksyllä Peloponnesoksella ja Argo-Saronian saarilla kierrellessämme. Voit lukea siitä lisää postauksesta Ateena, Argo-Saroniset saaret + Peloponnesos: upea reissu takana!
Hyvällä tavalla arkinen Serifos
Kun saavuimme satamaan Serifoksen pääkylään, siitä tuli heti hyvä fiilis. Hevosenkengän muotoisessa poukamassa sijaitsevan Livadin kylän ranta näytti kauniilta ja loi kylälle hienot puitteet. Chora puolestaan kohoaa kukkulalla Livadin yläpuolella. Postauksen kansikuvassa on Livadin rauhallisempi rantapääty ja ylempänä rinteessä näkyy Choran valkoiset talot. Kuvasta vasemmalle on kylän keskeisin osa, missä palvelut suurimmaksi osaksi ovat.
Serifoksella oli tämän reissumme saarista edullisin hintataso, ja kaikista käymistämme Kreikan saarista se sijoittuu ehdottomasti sinne edullisimpaan päähän. Minulle tuli Serifoksen tunnelmasta mieleen sana paikallinen. Vaikka saarella oli elämää ja palveluita, niin siellä tunnuttiin elävän normaalia paikallista elämää kuin missä tahansa pienessä kreikkalaiskaupungissa. Serifos on mielestäni eloisalla ja hyvällä tavalla arkinen Kreikan saari.
Serifos on myös yksi vähiten turistillisimmista Kreikan saarista, joilla olen käynyt. Matkailusesongin ollessa huipussaan turistien määrä tietenkin lisääntyy, mutta turismi on edelleen pienimuotoista, kun lentokenttää ja valmismatkoja ei ole. Uskon, että saaren tunnelma ja “pohjavire” säilyvät omanlaisinaan myös matkailijoiden saapuessa, sillä tunnelma rakentuu paikallisista ja he ovat saaren sielu.
Serifoksen sijainti on kätevä: se on sopiva välietappi saarien ja Ateenan välillä Kykladien saarihyppelyn alkuun tai loppuun tai helppo kohde saarivierailulle Ateenan-reissuun yhdistettäväksi. Ateenan ja Serifoksen välin taittaa nopeimmillaan 2 tunnissa. Pienen kokonsa takia saari onkin varmasti usein pikaisemman pysähdyksen paikka, mutta leppoisaa pikkusaarta etsivä voi löytää Serifoksesta oman paratiisinsa pitempäänkin oleskeluun.
Serifoksen nähtävät voi laskea yhden käden sormin, eikä se ole oikea paikka, jos haluaa paljon nähtävää ja koettavaa. Sen sijaan Serifos on sopiva kohde rentoon oleiluun, saarifiilistelyyn ja uimiseen.

Livadi on saaren keskus
Saaren satamakylä ja suurin asutuskeskus Livadi on oikein mukava ja eläväinen. Kylä on rakentunut rannan myötäisesti ja pitkulaisesti, eli käytännössä koko kylä on rantabulvardia ja pelkkää merinäköalaa rannan äärellä. Hieno hiekkaranta on käytännössä heti kylän keskustassa.
Kiersimme koko saaren, ja mielestämme Livadin ranta oli kaikkein kivoin. Rantaviivaa riittää niin paljon, että sesonkinakin mahtuu varmasti ilman tungoksen tuntua. Rantapäivän ja uimisen takia ei siis tarvitse lähteä Livadista mihinkään.
Livadissa on käytännössä kaikki tarvittava majoituksesta lukuisiin tavernoihin ja rantaan, ja se tekee Serifoksesta superhelpon ja kivan saaren pikaisellekin pistäytymiselle: hyppäät ulos lautasta ja olet saaren keskeisimmällä paikalla. Livadista on helppo piipahtaa käymään Chorassa – joka on saaren pääkylä, vaikka Livadi onkin palveluiltaan ja asukasmäärältään suurempi.


Chora
Rinteelle rakentut Chora on saaren tärkein käyntikohde ja nähtävyys. Siellä kujat kiemurtelevat kirjaimellisesti sikin sokin sokkelona, ja kapeimmat kujat ovat hädin tuskin ihmisen mentäviä. Sokkelokujat ja portaat johdattavat myös Agios Costantinoksen kirkolle, joka sijaitsee Choran korkeimmalla kohdalla. Sieltä on näköala koko saaren yli.
Serifoksen Chora on tyylipuhtaasti kykladinen: valkoiseksi kalkittuja taloja, laattakatuja joissa on maalatut laattasaumat. Chorassa on niin kauniisti kunnostetua kuin rappioromanttistakin silmäniloa.
Choran värikäs keskusaukio on koko saaren kuvatuin kohde, ja herää toden teolla eloon vasta illan tullen. Me olimme matkalla sesongin kynnyksellä, jolloin aukion terasseja vasta maalailtiin kesäkuntoon. Emme käyneet Chorassa ilta-aikaan, koska emme olleet varmoja, onko siellä oikeastaan mikään vielä auki. Serifoksesta – kuten vähemmän turistillisista pikkusaarista mielestäni monesti – saisi varmasti enemmän irti sesonkiaikaan.



Taxiarchesin luostari
Saaren tärkein nähtävyys Choran lisäksi on kaunis, punakupolinen Taxiarchesin luostari.
Chrysolorasin viinitila
Pieni luomuviinitila on hieno vierailukohde. Maisemat ovat upeat ja niiden äärellä kelpaa maistella tilan antimia. Halutessaan pääsee tutustumiskierrokselle tuotantotiloihin ja tarhoille.
Viinitilavierailu kannattaa yhdistää luostarissa käyntiin, sillä ne sijaitsevat lähekkäin. Me menimme viinitilalle vuokra-autolla, mutta päätieltä sinne menevä pinnoittamaton tie oli niin kauheassa kunnossa, että pelkäsimme toden teolla rikkovamme auton pohjan. Suosittelen menemään taksilla, se tuskin maksaa maltaita ja kuskikin voi nauttia viineistä reiluin kulauksin.


Megalo Livadi, entinen kaivoskylä
Megalo Livadi oli aikoinaan merkittävä kaivoskylä. Kylään saapuessasi näet ensimmäisenä ruostuneen lastaussillan, joka roikkuu edelleen lahdella meren yllä. Näky on samalla ylväs ja hieman surullinen. Kylässä asui parhaimmillaan 700 asukasta ja siellä oli runsaasti palveluita. Nykyisin rakennukset ovat suurelta osin hylättyjä eikä niitä ole ylläpidetty vuosiin, mutta tyylikkäiden rakennusten rauniot muistuttavat kylän kultaisista ajoista.
Rannalla toimii edelleen kaksi tavernaa, ja söimme siellä erinomaisen lounaan. Kylä oli mielenkiintoinen kohde ja mielestäni käymisen arvoinen, jos aika vain riittää siellä vierailuun.

White tower
Antiikin aikainen, pyöreä, valkoisesta marmorista valmistettu torni on rakennettu 400-luvulla eaa, ja se oli osa saaren puolustusjärjestelmää. Sortuneen tornin restaurointityöt ovat käynnissä. Piipahda, jos ajelet lähettyvillä.
Yhteenveto
Serifos on ihan kiva, mutta ei noussut omien suosikkien kärkijoukkoon. Helppo pit stop, jossa viihtyy helposti yön tai pari. Kauniit näkymät ja rannat saarta kierrellessä vaikuttavat meillä paljon saaren viihtyisyyteen, ja pienen ja karun Serifoksen maisemat ja rannat kalpenivat monen muun Kreikan saaren rinnalla.
Sekä Chora että Livadi ovat kivoja kyliä ja saaren parasta antia, mutta kuitenkin pieniä, ja ne on tutkittu nopeasti. Rantaviivalle levittäytyneen Livadin sijainnilla on puolensa ja puolensa. Pitkulainen, yhden tien varteen levittäytynyt kaupunki tarkoittaa saman tien sahaamista mennen tullen minne tahansa mennessä, vaikkakin sen saa tehdä aivan rantaviivan tuntumassa merimaiseman äärellä. Olemme huomanneet, että tykkäämme vähiten tuon tyylisistä paikoista, jotka ovat rakentuneet yhden ainoan tien varteen – tai ainakin kyllästymme niissä nopeiten – eivätkä sellaiset paikat yleensä nouse suosikkiemme joukkoon.
Onko Serifos sinulle tuttu saari?
Tule seuraamaan blogia myös Instagamiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys
Lue myös:
- Kykladit + Ateena: ensifiilikset matkan jälkeen
- Kreikan saarihyppely ABC – kaikki suunnittelusta toteutukseen
- Sifnos – monta kylää ja Kykladien kaunein Kastro
Voit jakaa postauksen tästä:
Aiheeseen liittyy


Saatat myös pitää

Kreikan saaret, joilla olen käynyt
20.11.2022
Sifnos – monta kylää ja Kykladien kaunein Kastro
20.1.2024
28 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Kerroit, että Serifos sijoittuu hintatasolta edullisimpaan päähän. Vaihteleeko hintataso saarten välillä yleisesti paljonkin? Choran terassit ja Taxiarchesin luostari näyttivät oikein kivoilta. Mielenkiinnosta kysyn, että miksi Serifos ei kuulunut etukäteen ajateltuna niiden kiinnostavimpien joukkoon? Vaikka ehkä se tuossa yhteenvedossakin tuli todettua, jos todellisuus vastasi mielikuvia.
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Hei Mikko! Kyllä hintataso saarten välillä vaihtelee jonkin verran. Ruuan osalta tähän voi vaikuttaa esim. saaren omavaraisuus. Tosin ruuan hinnassa ero ei välttämttä ole turistin kannalta merkittävä, mutta majoitus taas on loman suurimpia kulueriä ja korkeampi hintataso saattaa tuntua jo turistinkin kukkarossa. Ns. keskimääräisen hintatason ja edullisemman saaren välillä ero ei välttämättä ole edes järin merkityksellinen, mutta sitten on muutama tunnetusti huomattavasti tyyriimpi saari, kuten Mykonos, Santorini ja Hydra. Tosin, näilläkin saarilla on kohtuuhintaisia vaihtoehtoja vähän alueesta riippuen ja varsinkin sesongin ulkopuolella.
Serifos ei ole onnistunut herättämään mielenkiintoani varmaan siksi, että eteeni ei ole sattunut siitä juttujam, joissa olisi noussut esiin mitään erityisen mielenkiintoista saaresta. Pienellä saarella niitä highlighteja onkin tietysti usein vähemmän, ja viehätys piilee ennemminkin saaren tunnelmassa – ja lopulta saaren ja kävijän välisessä kemiassa, jota joko on tai ei.
Sari / matkalla lähelle tai kauas
Kun saarihyppelin Kreikassa, oli minulla listalla Serifos. Sinne en sitten mennyt. Kiva päästä näin lukien vierailulle saareen.
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Todellakin, nojatuolimatkat ovat myös kivoja! Ja siellähän se Serifos odottelee tulevia Kreikan-reissuja… 😉
Eveliina / Reissukuume
Kiva lukea näistä vähemmän tunnetuista Kreikan saarista 🙂 En siis ollut edes kuullut tästä aiemmin, ainakaan muistaakseni. Ja muutenkin ihanaa, että löytyy tällaisia aitoja kohteita, jotka ei ole niin turisteille ”tehtyjä”!
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Kiva kuulla, että myös tuntemattomammat paikat ja omatoimikohteet kiinnostavat, ettei ihan turhaan niistä kertoile. 🙂 Kreikassa kyllä riittää saaria, jotka eivät ole jääneet massaturismin alle tai sitä varten täyteen rakennettuja. Ja kuten Serifoskin (2 h lautalla Ateenasta), niin monet ovat vieläpä suhteellisen helposti saavutettavissa, vaikka toisin voisi luulla!
Petra / Mäet ja Mainingit
Oi rakastan paikkoja, joissa paikallisuus huokuu. Ihana nähdä, miten paikalliset elävät eikä aina vain turistien touhuja. Kivan näköinen saari!
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Kreikassa on onnkesi paljon paikkoja ja saaria, joita massaturismi ei ole tallonut. Kyllä näille Kreikan pienemmille ja tuntemattomille saarillekin turisteja riittää kesäisin, mutta se on silti täysin eri asia kuin kohteet, joihin tehdään runsaasti valmismatkoja ja joissa on selkeästi vain turismia varten rakennettuja kyliä. Eikä valmismatkakohteissakaan mitään vikaa ole, mutta tarkoitan, että vaihtoehtoja on kyllä jokaiseen makuun. 😊
Tyylimurun Tiina
Kauniita kuvia ja kivanoloisia kohteita siellä ainakin on. Varmaan olo on välillä kuin tutkimusmatkailijalla, kun saapuu uudelle saarelle eikä tiedä mitä vastaan tulee. Kiemuraiset pikkukujat kuulostivat kiehtovilta!
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Seriifos on ehdottomasti kiva pikkusaari. 🙂 Ja kyllä, se on todellakin aina ihan paras tunne, kun saapuu uudelle saarelle ja alkaa tutustua siihen! Saarissa on aina oma juttunsa ja ne on vähän kuin jokainen oma maailmansa vs. että menisi johonkin uuteen kaupunkiin mantereella. 🤗
Heidi / Maailman äärellä
Blogien lukeminen on kyllä vaarallista: sait tartutettua minuun nyt haaveen Kreikan saarihyppelystä. Olenkin joskus vuosia sitten tehnyt pienimuotoisen saarihyppelyn Kreikassa, mutta siitä on selvästi liian pitkä aika.
Tällaisissa uinuvissa, turistittomissa saarissa on kyllä oma viehätyksensä, vaikkei juuri Serifos nyt tuntunut minustakaan siltä, että sinne pitäisi päästä. Mutta jos päädyn suunnittelemaan Kreikan saarihyppelyä, sinun blogista siihen saa varmasti rutkasti ideoita ja inspiraatiota♡.
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Haha, Kreikan saarihyppely täytyy ehdottomasti tehdä tasaisin väliajoin. 😉 Hyviä saarivaihtoehtoja on vaikka millä mitalla ja jokaisessa on ihanat puolensa. Saarihyppelyssä on sekin hyvä puoli, että matkaan voi yhdistellä tällaisia pieniä, vähemmän aktiviteetteja ja nähtävyyksiä sisältäviä paikkoja ja runsaammin tekemistä tarjoavia saaria. 😊
Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra
Sellaisissa epäturistisissa paikoissa kuin Serifos on omia hyviä ja huonoja puolia. Niissä on paikallista tunnelmaa aidoimmillaan, mutta ne myös kärsivät turisteille suunnattujen nähtävyyksien ja palveluiden puutteesta. Se on tietysti ymmärrettävää, koska kaupungit ja kylät ovat rakennettuja paikallisten tarpeisiin.
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Ihan totta, kaikissa ja kaiken tyypisissä paikoissa on puolensa. Ja se onko joku asia hyvä vai huono puoli tai merkityksellinen riippuu myös siitä, mitä kohteelta sillä hetkellä hakee. Saarihyppelyllä on just ihanaa, kun voi valita erilaisia kohteita ja viettää niillä sitten erilaista aikaa lomallaan: toisissa paikoissa vain ollaan, ihmetellään ympäröivää elämää ja rentoudutaan, toisessa taas koetaan vaihtuvia maisemia ja nähtävyyksiä. Monesti Kreikan saarien ja siellä viihtymisen kohdalla on kyse siitä, kuinka kauan kohteessa viettää ja onko siellä itselle mieluisaa tekemistä ja näkemistä (tai sopivat puitteet ihanaan tekemättömyyteen 😊) tuoksi ajaksi.
Terhi
Hauska lukea saaresta mistä ei ole ikinä kuullutkaan, mutta jos Kreikan saaristosta löytyy 230 saarta niin ei siinä oikeastaan olekaan ihmettelemistä ettei niistä kaikista ole kuullut.Tyypilliset, kreikkalaisenihanat maisemat ovat ainakin kohdallaan ja katsomistakin riittää. Voisi olla kivan rauhallinen saari.
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Serifos on ehdottomasti käymisen arvoinen saari ja ainakin lyhyeen visiittiin riittää ihasteltavaa. 🤩
Kreikan saarien lukumäärä tulee monille yllätyksenä! Itsestä tuntuu, että toistelen tuota lukumäärää jatkuvasti, mutta haluan ehdottomasti jakaa tietoa siitä, että Kreikka (Kreikan saaristo) on niin paljon muutakin kuin Santorini, Rodos, Kreeta ja ne muutamat muut tunnetummat valmismatkakohteet. Nekin ovat ihania saaria, mutta pakettimatkakohteet ovat todellakin vain murto-osa Kreikan ihanista saarista. 😍
Elina / elinanmatkalaukussa
Tämä kuulostaa sellaiselta saarelta mihin kannattaa mennä, jos odotuksena on ettei halua juurikaan tehdä mitään lomalla 😀 olla vaan, nauttia lämmöstä ja paikallisesta elämästä! 🙂
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Nimenomaan! Ja erona moniin tunnettuihin lomakohteisiin juuri tuo, että siellä nautiskelee olostaan paikallisuuden lomassa. 👌
Melissa Laitakari
Uskon, että minä saattaisin hetkisen viihtyä tuolla, on sen verran suloisen näköinen paikka. Saarihyppelyt kiinnostaa todella paljon tuolla. Ollaan jo alettu suunnittelemaan meidän 20 vuotis hääpäivää ja meillä on suunnitelmissa viettää se Kreikassa.
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Kreikka on mitä romanttisin hääpäiväjuhlan kohteeksi ja saarihyppely on ihanaa lomailua. 😍 Ja mikä parasta, saarihyppelyllä pääsee kokemaan useampia erilaisia kohteita!
Anna | Tämä matka -blogi
Kreikan sarine määrä ja erilaisuus on kyllä tullut yllätyksenä minulle. On hienoa päästä lukmenaa niistä blogisi kautta.
Tuosta viinitilavierailusta tuli mieleen juuri sama asia, eli taksi on useinkin se mukavin vaihtoehto. Muuten kuljettaja parka joutuu sylkemään suustaan liki kaiken.
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Kreikan saarten lukumäärä yllättää mone, ja varsinkin se, että valmismatkoilta tutut saaret ovat todellakin vain murto-osa niistä! Sen lisäksi, että blogin kautta myös muut saaret tulevat tutummiksi toivon, että jutut avaavat myös sitä, että Kreikan saarilla omatoimimatkailu on lopulta helppoa – paljon helpompaa, mitä äkkiseltään ajattelisi. Kaikki ihanat saarihelmet ovat lähes kenen tahansa ulottuvilla. 🤗
Amalian maailma
Kuulostaa ja näyttää mielenkiintoiselta saarelta. Mua kiehtoo erityisesti se, että pääsee kokemaan paikallista tunnelmaa ilman suuria turistimääriä. Tuo olisi varmasti just hyvä paikka kiireettömään oleiluun🙂
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Ehdottomasti olisi! 👍 Ja hyvä yhdistelmä juuri vaikka Ateenan tai jonkun saaren kanssa, jossa on enemmän aktiviteetteja ja nähtävää.
Petra - Sängyn alla
Mahdollisimman tylsä loma kuulostaisi just mulle sopivalta 😀 Tuo lastauslaituri jäi kiinnostamaan lisää 🙂
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Joskus juuri sellainen kohde onkin paikallaan, missä ei ole pahemmin nähtävää tai koettavaa. Eipähän tule paineita siitä, että nähtävyydet pitäisi kiertää, kun sinne kerta on mennyt… Varmasti tuttu ajatus monille matkoilta! Serifoksella kuitenkin on nämä muutama käyntikohde ajankuluksi, jos siltä tuntuu. Kun eivät kuitenkaan ole tyyliä maailmanluokan nähtävyys, niin ne voi hyvillä mielin skipata halutessaan. 🙂
Anna K. - Kaukaa haettua
Viime syksynä olin ystävän kanssa Serifoksella ja mun mielestä se ei ollut kovin edullinen. Yksi syy voi olla se, että syötiin siellä astetta fiinimissä ravintoloissa, joissa ruoka oli todella hyvää ja myös hintavampaa. Pikkumarketeissa aamupalatarvikkeet oli niin kalliita, että ostettiin mieluummin leipomosta valmiiksi täytetty leipä. Samoin edullisen majoituksen löytyminen oli vaikeaa, mutta lopulta onnistui.
Serifokseen verrattuna mun talvinen elämä Kreetalla oli todella halpaa! Mahdollisesti hinnat on halvemmat talvella ja Kreetan omavaraisuus näkyi todella esim. hedelmien ja vihannesten hinnoissa.
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Kreeta kuuluu minustakin niihin edullisimpiin Kreikan saariin, ja varmasti siihen vaikuttaa omavaraisuus ja valinnanvaran määrä.
Pienten saarten mittakaavassa ja samaan matkustusajankohtaan verrattuna Serifos tuntui edullisemmalta perustavernoiden perusruokien ja -juomien sekä kaupasta ostaamiemme tavanomaisten juttujen osalta. Ei ne erot kovin suuria ole välttämättä, mutta niin että kiinnitettiin kuitenkin huomiota: tyyliä jos muilla saman reissun saarilla (Folegandros, Milos, Kimolos, Sifnos) kreikkalainen salaatti maksoi 7,50 €, Serifoksella se oli 6,50 €. Lopultahan se on tietenkin vain mielikuva, joka meille syntyi, ja voi olla että puolin ja toisin kyseessä on vain sattuma sen suhteen, millaisiin paikkoihin osuttiin. 🙂 Uskon, että ainakin keskikesäksi monet hinnat tuollakin saarella nousevat, en sitten tiedä syksystä.
Muistan muuten noita sinun ravintolapostauksiasi Serifokselta, ja muistan myös miten harmittelin, ettei osuttu niihin ravintoloihin. Kuulosti niin hyvältä ja ihan meidän tyyliseltä! 😋 Tosin meidän käynnin aikaan toukokuun lopulla moni paikka oli vielä kiinni, ehkä nekin paikat – alkukesän reissun varjopuolia.