ranta puiden alla skopeloksella
Matkatavarat ja pakkaaminen,  Yleistä Kreikassa matkustamisesta

Aurinkovoiteet – luottotuotteeni kasvoille, huulille ja vartalolle

Voit jakaa postauksen tästä:

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Aurinkovoiteet ovat lomalaisen tärkeimpiä matkakavereita. Olen käyttänyt monena keväänä ja ennen erinäisiä lomia lukemattomia tunteja aikaa googletellessani kokemuksia eri aurinkovoiteista löytääkseni itselleni sen parhaan ja sopivimman. Aikojen kuluessa on tullut käytettyä aurinkovoidepurkki jos toinenkin useammalta eri merkiltä. 

Eihän sitä mainospuheiden ja muiden kokemuksien perusteella voi vielä koskaan tietää, mikä lopulta sopii itselle. Mutta kyllä pienellä tutkimisella voi parantaa todennäköisyyksiään löytää hyvä tuote ja vastaavasti hieman vähentää hutiostoksen mahdollisuutta.

Tutkimisen ja testien myötä olen vihdoin löytänyt omat luottotuotteeni ja pääsen jakamaan hyvien aurinkovoiteiden ilosanomaa eteenpäin! 

Millainen auringonottaja ja ruskettuja olen?

Käytän aurinkovoiteissa suojakerrointa 30. Koen että se on riittävä kerroin minulle, sillä en oikeastaan koskaan ottamalla ota aurinkoa. (Lisäys 12/22: tänä kesänä siirryin käyttämään 50 suojakerrointa, sillä kasvoilleni tuli hyperpigmentaatiota.)

 • Jos vietän aikaa rannalla/aurinkopedillä, olen aina varjon alla, ja muutenkin valitsen aina varjopaikan.
 • Suojaan itseäni aurinkovoiteen lisäksi käyttämällä kovimmalla auringonpaisteella dekolteen ja hartiat peittäviä vaatteita sekä lipallista hattua.
 • Lisään aurinkovoidetta päivän aikana säännöllisesti.
 • Ihoni on siinä mielessä vähän erikoinen, että se on tosi vaalea eikä rusketu helposti, mutta se ei toisaalta ole niin altis palamaan kuin voisi kuvitella. 

Joskus nuorempana vielä yritinkin ottaa aurinkoa, sillä ruskettunut iho näytti mielestäni kauniimmalta ja halusin tavoitella sitä, mutta en myöskään ihan ollut sisäistänyt auringon haittavaikutuksia. 

Kun nyttemmin olen tietoisempi auringon haittavaikutuksista, ei auringonotto tunnu omalla kohdallani kovin mielekkäältä, kun en kerta kuitenkaan juurikaan päivety.

Pidän kuitenkin edelleen kevyesti päivettyneen näköisestä ihosta, mutta nykyisin hommaan sen itselleni turvallisesti ja tehokkaasti purkista. Kerron postauksen lopussa lemppari itseruskettavastani. Mutta mennäänpä ensin auringolta suojautumiseen.

väriero
Minä ja puolisoni eräällä reissulla. Toinen ruskettuu jo kun joku mainitsee sanan aurinko, ja toinen ei. Olen siis tuo vaaleampi. 😀

Kasvoille luonnonkosmetiikan aurinkosuoja

Suosin erityisesti kasvojenhoitokosmetiikassa luonnonkosmetiikkaa, ja ilokseni olen löytänyt sopivat aurinkovoiteet kasvoille luonnonkosmetiikan joukosta. 

Onneksi ne ajat ovat jo takana, kun luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet olivat kasvot kirkkaan valkoisiksi tekevää paksua tahnaa! Kun koostumus on kuin missä tahansa voiteessa ja valkoinen väri taitettu sävyttämällä voide ruskeaksi, on tuotteiden käyttö miellyttävää. 

Sävytetyn aurinkovoiteen avulla ihon väri saa kevyttä tasoitusta ja voit hyvin skipata meikkivoiteen käytön. 

Minulla on ihan hyvä iho, mutta koska olen aika vaalea, niin pienetkin epätasaisuudet ihon värissä näkyvät helposti. Käytän meikkivoidetta oikeastaan aina muulloin tasoittamaan hieman ihon väriä, paitsi todella kuumalla ilmalla. Sävy aurinkovoiteessa on erittäin hyvä ominaisuus ja saa oloni huolitellummaksi helteelläkin. 

Ihoni on hieman rasvoittuva sekaiho, joka tukkiutuu helpohkosti. 

Rasvoittuvammalla iholla on tärkeää, että aurinkosuoja ei ole liian rasvaista tai paksua, jotta iho ei jää kiiltelemään rasvaisena. Lähmäinen iho ei ole miellyttävän tuntuinen, eikä tee oloa kovin freshiksi.  

Pitkään luonnonkosmetiikan aurinkosuojat olivat aika tuhteja, eivätkä ne siksi oikein “istuneet” iholleni, mutta nykyisin luonnonkosmetiikan aurinkovoiteiden koostumukset ovat miellyttäviä myös rasvaisemmalla iholla käytettäväksi.

Aurinkovoiteet kasvoille: kolme luonnonkosmetiikan aurinkovoidesuosikkiani

Olen löytänyt kolme luonnonkosmetiikan aurinkovoidetta, jotka ovat mieleeni. Laitan tähän myös tuotteiden noin-hinnat, jotta lukiessa hahmottaa minkä hintaluokan tuotteesta on kysymys. Hinnat tietysti vaihtelevat kaupoittain ja muuttuvat ajan myötä. 

1. Alga Maris SPF 30 sävyttävä aurinkovoide, 50 ml (∼ 22,50 €) 

Alga Maris on mukavan ohutta ja levittyy iholle helposti. Minun ihollani tämäkin tuntuu aluksi hieman rasvaiselta, mutta hetken oltuaan se tasoittuu jopa samettisen tuntuiseksi.

Voiteesta on saatavilla kolmea eri sävyä, joista itse käytän keskimmäistä. Plussaa Alga Marikselle hygieenisestä ja siististi käytettävästä pumppupullosta. 

2. Mossa 365 Days Defence sävyttävä aurinkosuojavoide kasvoille SPF 30, 50 ml (∼ 19,80 €) 

Mossa levittyy miellyttävästi, mutta tuntuu aluksi vähän turhan rasvaiselta. Kun sille antaa hetken aikaa (jokusen minuutin), voiteen rasvaisuus häviää ja iho jää miellyttävästi kosteutetun tuntuiseksi.

Ihan aluksi pidin Alga Mariksesta samettisuutensa takia enemmän, mutta tällä hetkellä suosikkini on itse asiassa Mossa. Tykkään kosteutetusta tunteesta, joka siitä jää. 

(Moni ehkä tietääkin, että Mossa on tunnetun luonnonkosmettiikkamerkin Madaran pikkusisko. Mossassa on käytetty hieman yksinkertaisempia raaka-aineita ja se on siksi Madaraa edullisempi. 

Onko Madaralla sitten parempi aurinkovoide? No minun makuuni ei. Testasin Madaraa kovin odotuksin, mutta en innostunut siitä yhtään! Minusta voide oli paksua ja se jäi jotenkin pyörimään ihoni pinnalle, eikä tuntunut imeytyvän  tai sulautuvan siihen ollenkaan.

Tiedän että moni on tykännyt Madarasta, mutta minulle se ei sopinut.)

3. Patyka Face sun cream SPF 30, 40 ml (∼ 32,90 €)

Täytyy myöntää, että Patyka on vielä edelläkin mainittuja paremman tuntuinen: ihanasti levittyvä ja ohut koostumus, joka ei jää rasvaisen tuntuiseksi, vaan imeytyy ihoon kuten parhaimmat kasvovoiteet. 

Patyka ei ole sävytetty, mutta iholle ei kuitenkaan jää valkoisuutta, vaikka voide onkin levitettäessä kirkkaan valkoista kuten luonnonkosmetiikan aurinkosuojat yleensäkin. Ohuen ja hyvin imeytyvän voiteen päälle on miellyttävä levittää halutessaan meikkivoidetta. 

Sitten tulee se mutta, miksi en käytä Patykaa säännöllisesti: Patyka on luksusmerkki ja sen verran edellämainittuja kalliimpi, että lompakkoni ei valitse sitä vakituiseen käyttöön. 

Aurinkosuojatuotteet ovat Patykan valikoimassa sieltä edullisemmasta päästä, mutta Alga Maris ja Mossa ovat mielestäni hinta-laatusuhteeltaan parempia. Mikäli Patyka mahtuu sinun budjettisi rajoihin, niin suosittelen ehdottomasti testaamaan. (Huom! Patykan pakkaus on 40 ml ja AM ja Mossa 50 ml.) 

Luonnokosmetiikan aurinkovoiteet kestävät iholla hyvin

Luonnonkosmetiikan aurinkosuojien yksi hyvä puoli on se, että ne kestävät iholla hyvin, ja ovat siksi myös laiskemmalle aurinkosuojan lisääjälle hyvä vaihtoehto. 

Varjopuolena on sitten myöskin se, että ne kestävät iholla hyvin. 

Käytännössä luonnokosmetiikan aurinkosuoja vaatii öljypitoisen puhdistusaineen, kuten puhdistusöljyn tai -balmin peseytyäkseen pois iholta.

Minä käytän balmiputsaria ja *konjac-sientä, ja tällä kombolla luonnonkosmetiikan aurinkovoiteen saa puhdistettua kasvoilta vaivattomasti. 

Jos siis olet vaihtamassa luonnokosmetiikan aurinkosuojaan, niin ota huomioon myös sen puhdistaminen iholta ja päivitä puhdistustuotteesi tarvittaessa sopivaan.

Muista suojata myös huulet!

Olen se tyyppi, joka haluaa sutaista huulilleen samalla kertaa sekä huulivoiteen että kevyen sävyn, ilman peiliä!

Siksi lempparituotteeni huulille on jo vuosien ajan ollut Hydracolor, joka on hoitava, sävytetty SPF 25 huulirasva.

Hydracolor on aivan täydellinen monitoimituote ja suojakertoimen vuoksi erityisen passeli juuri kesäkäyttöön, vaikka itselläni se onkin käytössä yhtälailla talvella kuin kesälläkin. Hintaakin sillä on vain alle 6 €! 

Hydracolorista on saatavilla myös väritön SPF 50 versio heille, jotka eivät halua käyttää sävytettyjä huulituotteita. 

Aurinkovoiteet vartalolle

Paremman poispestävyyden takia käytän vartalolla normikosmetiikan aurinkovoidetta.

Kasvot on vielä helppo pestä läpi huolellisesti, mutta en halua kuurata vartaloa läpi tarkasti neliösenttimetri neliösenttimetriltä aina aurinkovoidetta käytettyäni! 

Vartaloaurinkovoiteista olen tykästynyt perinteiseen Niveaan.

Se on miellyttävä sekä koostumukseltaan että tuoksultaan. Olen aika laiska rasvaamaan vartaloani muuten, vaikka tarvetta todellakin olisi, joten nautin myös kosteuttavasta elementistä aurinkosuojavoidetta käyttäessäni.

Puolisolleni ostan aina helppokäyttöisen spray-version. Hän saattaisi helposti skipata aurinkosuojan käytön, ellei se olisi helposti iholle suihkittavassa muodossa… Aurinkosuoja toimii ainoastaan jos sitä käyttää!

Sprayn huono puoli on, että purkillinen hupenee melko nopeasti, mutta spray on hyvä vaihtoehto, jos rasvan levittäminen jäisi kokonaan tekemättä.  

Minä käytän sprayta toisinaan aurinkosuojan lisäilyyn päivän mittaan, ja siihen tarkoitukseen se on myös todella kätevä.

huivi harteilla
Olen kova tyttö suojautumaan auringolta. Vaikka meidän menopelissä oli katto ja aurinkovoiteet tietysti iholla, niin suojauduin silti vielä huivilla – aurinko tuntui porottavan aina sivusta!

Rusketus purkista!

Toisinaan haluan näyttää vähän päivettyneemmältä, ja koska auringonotolla on haittavaikutuksensa enkä juurikaan rusketu, on päivetys turvallisinta ja kätevintä hommata pullosta.

Suosikki-itseruskettavani on Isle of Paradise -tipat, joita sekoitetaan omaan kosteuvoiteeseen tai kasvoöljyyn. Ihan paras juttu, sillä tuolloin tuote sopii omalle iholle koostumukseltaan juuri parhaiten! Lisäksi voit itse säädellä värin vahvuutta käyttämälläsi tippojen määrällä.

Pullossa on annostelusuositukset, ja käyttäessä oppii nopeasti, millaisen tuloksen milläkin annostuksella suurinpiirtein saa. Tuotteessa on aluksi tyypillinen itseruskettavan tuoksu, mutta tuoksu on mielestäni mieto ja se haihtuu nopeasti.

Oletko sinä jo löytänyt omat luottotuotteesi aurinkovoiteista?

Lue myös:

Voit jakaa postauksen tästä:

4 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että en kovin helposti pala. Selästä snorklatessa varmaan kyllä palaisin, mutta tapana on käyttää ns. stinger suitia, mikä samalla suojaa auringolta. En siis joudu käyttämään mitään aurinkovoiteita. Toki jos pitkän pimeän syksyn jälkeen lähden keskellä talvea päiväntasaajan paikkeille, niin pari ensimmäistä päivää pidän ainakin osan ajasta lippistä, mutta sen jälkeen ei ole enää palamisesta huolta.

  • Kati

   Hei Mikko! Tuo on kyllä ihan kätevä ominaisuus ettei pala helposti, erityisesti jos tykkää viettää aikaansa aurinkoisissa paikoissa. 🙂

   Mielenkiintoista kuulla ajatuksia aurinkovoiteiden käyttöstä sellaiselta, joka ei pala. Useimmat varmasti ajattelevat aurinkosuojan käyttöä juuri tuosta palamisen näkökulmasta. Itse pidän tarpeellisena suojata ihoa uv-säteilyn haittavaikutuksilta (aurinkovoiteella), vaikka palamisen pelkoa ei olisikaan.

 • Nadine G

  Aurinkovoiteet ovat etelässä se kaikista tärkein varuste, ainakin minulle. Saan helposti aurinkoihottuman, joten hurahdin aurinkosuojaan heti, kun sen tietää siitä (vuonna 1995 muistaakseni). Olen tietysti pyhittänyt aurinkovoiteelle oman postauksen:
  https://viaperasperaadastra.com/2020/07/03/laiskan-perheenaidin-parhaat-aurinkovoiteet/

  Käytän aurinkosuoja enimmäkseen terveys edellä, sekä pakotan muuta perhettä siihen, koska meillä kaikilla on taipumusta iho-ongelmiin.

  • Kati

   Meillä on myös vähän silleen, että hieman joutuu pakottamaan, tai nykyään ehkä vain hienovaraisesti toisinaan muistuttamaan puolisoa aurinkosuojan käytöstä. 🙂 Siksi olen ostanut hänelle tuota helppoa sprayta, että tulee käytettyä. Voiteiden kanssa menisi varmaan enemmänkin päivittäiseksi pakottamiseksi.😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.