meri ja bougainvillea
Matkatavarat ja pakkaaminen,  Yleistä Kreikassa matkustamisesta

5 mukavuutta lisäävää asiaa, joita ilman en matkusta

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Vaikka otsikosta voisi niinkin luulla, postauksessa ei kerrota paksusta matkalompakosta (koska sellaista minulla ei ole 😛).  Haluan kuitenkin kertoa muutamasta muusta asiasta, joita ilman en enää tahdo matkustaa.

Nappaa tästä postauksesta itsellesi vinkit, millä sinäkin voit lisätä matkustus- ja lomailumukavuuttasi!

Yritän pakata reissuilleni niin, että karsin matkatavaroista kaiken minulle turhan. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että minulla olisi mukanani mahdollisimman vähän matkatavaroita, mutta haluan pakata jokseenkin järkevästi. Erityisesti hyppelytyylisesti matkustaessa vähempien tavaroiden kanssa on aina helpompaa.

Olen kuitenkin myös mukavuudenhaluinen ihminen ja jotkut tavarat olen todennut sellaisiksi, että ne helpottavat eloa reissun päällä kummasti. Mahdutan ne siis mukaani aina!

1. Vastamelukuulokkeet

En liiku muutenkaan juuri koskaan kodin ulkopuolella ilman vastamelukuulokkeitani, mutta matkalla ne ovat aivan ehdottomat niin monessa tilanteessa! 🎧

Lennolla

Kuulokkeet vähentävät tehokkaasti kaikkea koneessa kuuluvaa taustameteliä, kuten moottoreiden pauhua, ilmastoinnin huminaa ja tietysti myös ihmisääniä.

Vastamelukuulokkeita käytettyäsi todellakin huomaat, kuinka kova taustameteli lentokoneessa normaalisti on, ja kuinka paljon mukavampaa on matkustaa hiljaisemmassa ja rauhallisemmassa ympäristössä kuin metelissä.

Ellet ole niin onnekas, että lennät yksityiskoneella omassa rauhassasi, joudut jakamaan lennon lukuisien muiden ihmisten kanssa.

Pienessä tilassa tuntemattomien ihmisten ympäröimänä ollessa oma rauha ja hiljaisuus vastaa lähes omaa tilaa! 

Käytän kuulokkeita aina koko lentomatkan ajan, vaikka vain esimerkiksi lukisin lehtiä, enkä varsinaisesti kuuntelisi kuulokkeiden kautta mitään. Mutta usein kuuntelen kirjaa, podcastia tai leffaa/sarjaa. Kuulokkeet mahdollistavat paljon tekemistä, joten saat lentoajan kulumaan nopeammin.

Eron vastamelukuulokkeiden ja tavallisten välillä hahmottaa todella hyvin juuri kulkuvälineissä, kuten lentokoneessa tai bussissa. Normaaleista kuulokkeista joutuu kuuntelemaan yllättävän kovalla äänenvoimakkuudella, jotta sanoista saa selvää taustamelun yli.

Korvatulppien sijaan
Vastamelukuulokkeet päässä lautalla
Kuulokkeet päässä, lautalla matkalla jonnekin. 😊

En ole ikinä osannut käyttää  korvien sisään laitettavia korvatulppia, joten korvien päälle tulevat vastamelukuulokkeeni ovat toimineet minulla monessa tilanteessa korvatulppien korvikkeena.

Jos haaveilet päivä- tai yöunista lennon aikana, ovat korvatulpat todennäköisesti tarpeen, mutta kuulokkeilla voit äänien blokkaamisen lisäksi kuunnella vaikka nukahtamista edesauttavaa musiikkia. 

Kuulokeet ovat olleet todella tarpeen myös muutamissa majoituksissa, joiden äänieristys ei ole ollut ihan parasta a-luokkaa! Esimerkiksi muuten ihana majoituksemme Rodoksen vanhassa kaupungissa olisi ollut aivan täysi katastrofi, ellei vastamelukuulokkeet olisi pelastaneet yöuniamme. 

P.S. Vaimentaa myös kanssanukkujan äänet. 😜

Tekemistä loman ajaksi

Kuulokkeista on iloa loman aikana niin moneen tilanteeseen lentokoneeseen jälkeenkin: bussimatkalle, lauttamatkalle, kahvilassa, rannalla, uima-altaalla, kävelyllä, nukkumaan mennessä… Voit nauttia rennosta lomatekemisestä lempimusiikkisi tai vaikka podcastin säestämänä missä tahansa. 

Mitä kuulokkeita käytän ja suosittelen?

Me käytämme puolisoni kanssa molemmat *Sonyn WH-1000XM3-vastamelukuulokkeita, ja olemme todenneet ne oikein hyviksi.

Koska minulla ei ole kokemusta muista merkeistä, en voi sanoa niiden olevan muita paremmat, mutta oman kokemukseni perusteella voin suositella niitä lämpimästi!

Puolisollani on lisäksi nappimalliset Jabra-kuulokkeet tilanteisiin, joissa ulkopuolisen hälinän häivyttäminen ei ole niin oleellista, ja hän käyttää niitä esimerkiksi nukkumaan mennessä kirjan kuunteluun. Minä olen jo tottunut käymään nukkumaan korvien päälle tulevien kuulokkeideni kanssa. 😊

2. Ääni- ja e-kirjat (BookBeat)

Oletko joskus pähkäillyt, mitä kirjoja valitsisit mukaan lomalle, ovathan ne sitten hyviä ja onkohan lukemista varmasti tarpeeksi…?

Jos vastasit kyllä, niin ymmärrän sinua todella hyvin! Minulle kirjat ovat kuuluneet aina olennaisena osana lomiini, vaikka arjessa ei olisikaan tuntunut olevan aikaa lukuharrastukselle. Ja lukemista pitää olla lomalle aina riittävän paljon!

Olen pakannut lukuisia kertoja kilotolkulla kirjoja mukaan, sillä suurin huolenaiheeni on ollut, että lomalukeminen saattaa loppua kesken. 🙈 Tiedä sitten kumpi on oikeasti pahempaa: se että lukeminen saattaisi loppua kesken, vai se että on täyttänyt puolet matkatavaroistaan niillä kirjoilla… 

Onneksi asiaan on helppo ja käytännöllinen ratkaisu, ja moisia ei enää tarvitse miettiä, nimittäin ääni- ja e-kirjapalvelut! 😍

Niissä on tarjolla lähes loputon määrä kirjoja ja aivan kaikkea uutuuksista klassikoihin. Matkalukeminen ei siis todellakaan lopu kesken, etkä joudu ennen reissua valitsemaan tarkoin, mitä ottaisit mukaan. Voit ladata kirjat offline-tilassa käytettäväksi eli käyttö ei vaadi edes nettiyhteyttä. 

Kuvittelepa kirkas kesäpäivä, kun aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Lekottelet mukavasti kirjaa lukien. Mutta onko se sittenkään niin mukavaa, kun aurinkolaseista huolimatta silmiä hieman häikäisee? Tai kun selällään ollessa kirjaa pitää kannatella epämukavasti lukuasennossa ja kasvojen edessä, ja koko ajan ei ehkä haluaisi olla mahallaankaan?

Itse ainakin huomasin, että (lomalla) lukeminen oli usein hankalaa epämukavan asennon tai kirkkaan sään takia!

Äänikirjan kanssa näitä ongelmia ei ole, ja voit aina hakeutua mukavimpaan mahdolliseen lomailuasentoon. Mikä parasta, äänikirjaa voi “lukea” vaikka silmät kiinni – ja lomallahan ei haittaa vaikka vähän torkahtaisikin. 

Olen ollut BookBeatin ääni- ja e-kirjapalvelun äärimmäisen tyytyväinen käyttäjä jo useamman vuoden ajan, ja aloitin sen käytön itse asiassa juuri lomareissulla. Otin loman ajaksi käyttööni ilmaisen kokeilujakson, ja sen jälkeen en ole siitä luopunut!

Siitä lähtien lukuharrastus on sisältynyt taas sujuvasti myös arkeen, sillä äänikirjasta on helppo nauttia niin työmatkoilla, lenkillä, kauppareissulla kuin siivotessakin.

Bannerista pääset BookBeatia maksutta ja saat kuunnella ja lukea kirjoja rajattomasti 30 päivän ajan! Etu koskee vain uusia BookBeat-käyttäjiä.

3. Niskatyyny

Oletko huomannut, että matkustusasento lentokoneessa, junassa tai bussissa on usein epämukava niskalle, sellainen ”jäkittävä”? Rentoa asentoa on vaikea löytää.

Tiedän tunteen, mutta löysin myös helpon ratkaisun. Tai ennemminkin tajusin ottaa muiden matkailijoiden esimerkistä vihdoin neuvoa! 🙈

Noin 10 € maksava tyyny on edullinen panostus lentomukavuuteen! Hyvä niskatyyny kuuluu todellakin kategoriaan “olisinpa tajunnut tämän aiemmin”.

Myönnän, että olen hieman naureskellut matkustajille, joiden käsilaukusta tai selkärepusta roikkuu lyhyehkölle lennolle mennessä valtava niskatyyny. En pitänyt sellaisen möhkäleen raahaamista mukana neljän tunnin pituisille tai jopa lyhemmille lennolle mitenkään järkevänä. 

Kerran puolisoni päätti ostaa niskatyynyn reilun kuuden tunnin lentoa varten. Tuon pituinen lento on mielestäni jo pitkä, ja päätin siis antaa sille mahdollisuuden ja ostin sellaisen itsellenikin. Niin siinä sitten kävi, että minäkin liityin siihen joukkoon, joka raahaa niskatyynymöhkälettä lennoille! 🤭

Huomasin, että niskatyynylle on oikeastaan paljon muutakin käyttöä matkoilla:

  • Tyyny on mukava bussi-, lautta- ja junamatkoilla, kuten myös automatkaillessa. 
  • Niskatyyny voi pelastaa myös yöunet, jos majoituksen tyynyt eivät ole ihan mieleisiä. 
  • Tyyny kannattaa ottaa mukaan rannalle/uima-altaalle mennessä, ja on niin paljon mukavampi loikoilla!

Hyvä niskatyyny on nimenomaan sellainen memoryfoamista tehty riittävän iso möhkäle, ei missään nimessä puhallettava versio!

Minulla on käytössä nyt *tällainen perushyvä versio, mutta mikäli ostan joskus uuden, panostan hieman paremmin muotoiltuun versioon, *kuten tämä Travelonin tyyny.

Minulla oli aiemmin puhallettava tyyny, ja vaikka raahasin sitä uskollisesti mukanani lennolta toiselle, en kokenut siitä mainittavaa hyötyä. Memoryfoam-tyyny sen sijaan antaa oikeasti riittävästi tukea ja istuimessa saa aina mukavamman, rennon asennon. 

4. Matkapyyhe

pyyhejoutsenet
Ei rantakäyttöön.

Omatoimisesti matkaillessa ja erityisesti hypellessä kannattaa huomioida, että majoitukset tarjoavat kyllä käyttöösi pyyhkeet, mutta niitä ei ole tarkoitus eikä kohteliasta käyttää rantapyyhkeinä. Jos siis haluat pulahtaa lomallasi, tarvitset oman  pyyhkeen.

Matkapyyhkeet ovat kevyitä, pieneen tilaan meneviä ja nopeasti kuivuvaa (ja usein myös antibakteerista) materiaalia – mutta aivan tavallisen kylpypyyhkeen kokoisia.

Sitä on helppo pitää mukana repussa vaikka koko ajan, ihan vain jos uimahimo iskee extempore.

Hyvä ja kestävä matkapyyhe on järkevä investointi sen sijaan, että ostaisit aina reissun päältä lomakohdetta mainostavan froteepyyhkeen, joka kuivuu hitaasti ja täyttää repun puolilleen. 

Meillä on aina reissuseurana *100 cm x 150 cm kokoiset Biwakin pyyhkeet, jotka suuresta koostaan huolimatta sujahtavat pieneen tilaan ja kuivuvat todella nopeasti.

5. Villasukat

Jos joku on sitä mieltä, että villasukat ovat vain talvikauden tuote, hän on väärässä! Piste. En voisi kuvitellakaan matkustavani minnekään tai minkäänlaiseen ilmastoon ilman villasukkia, sillä lattiat ovat AINA kylmän ja inhottavan tuntuisia. Eikä ole yhtään sama asia laittaa lomalla jalkaan tavallisia sukkia, sillä NE vievät kesäfiiliksen… Loogista, eikö? 😝

Jos puikot eivät pysy omissa käsissäsi tai pukki ei enää tuo joka vuosi uusia villasukkia, voit tilata  *Helsingin Villasukkatehtaan sukkia täältä.

Mitä ilman sinä et matkusta? Meinaatko ottaa jotain näistä vinkeistä käyttöön?

Postauksen kansikuva on otettu Skiathoksella.

Lue myös:

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.