aurinkovarjoja
Yleistä Kreikassa matkustamisesta

Kalkkilaivan kapteenin ihmiskoe: betakaroteenikapselit eli aurinkokapselit

Voit jakaa postauksen tästä:

Postaus sisältää mainoslinkin. Mainoslinkki merkitty *-merkillä.

Betakaroteenikapselit nousivat esille, kun juttelin erässä instapostauksessani aiheesta erilaiset rutiinit ennen reissua.

Ei siis pakkaamisesta yms. itsestään selvästi matkaan liittyvistä pakollisista tekemisistä. Tarkoitin juttuja, jotka kullekin ovat muodostuneet rutiineiksi, jotka tehdään aina ennen reissua. Sellaisia juttuja, jotka ovat oleellinen osa reissuun valmistautumista ja vievät ehkäpä osaltaan jo matkafiilikseen.

Suurin osa kommentoijien rutiineista liittyi kauneudenhoitoon: hiukset lomakuntoon tai  lomakynsien lakkaus esimerkkeinä. Sitten mainittiin terveyteen liittyviä asioita, kuten maitohappobakteerien syönti ja antihistamiinilääkityksen aloitus, jos lomakohteessa on tiedossa jo siitepölyä. 

Betakaroteenikapselit eli ns. aurinkokapselit ja niiden syöminen kuuriluontoisesti ennen aurinkolomaa menee ehkä jonnekin kauneuden ja terveyden välimaastoon. Betakaroteenin käytön toivotaan edistävän ruskettumista ja toiset käyttävät sitä hillitsemään aurinkoihottumaa.

Tehdäänpä ihmiskoe!

Asia jäi mieleeni, ja mietinkin, että miksipä en tekisi pientä ihmiskoetta itselläni ja testaisi, kuinka betakaroteenin syöminen vaikuttaa minuun. Vai vaikuttaako mitenkään.

Ajankohta oli mitä parhain, sillä aloittaessani aurinkokapselien syönnin maaliskuussa ihoni oli täysin talven jäljiltä vailla pientäkään häivähdystä päivetyksestä (eipä sillä, että sitä päivetystä olisi pahemmin muulloinkaan). 😛

Tulevaan Kreikan lomaamme oli aloittaessani aikaa pari kuukautta, eli ennätän tankata betakaroteenia riittävästi ennen lomaamme. Testialusta ja olosuhteet ovat siis huippukunnossa! 

Olen käyttänyt betakaroteenivalmisteita aiemminkin, mutta viimeisimmästä kerrasta on jo useita vuosia aikaa. Luulisin, että seitsemisen vuotta. Tuolloin vielä havittelin kauniisti päivettynyttä ihoa, ja yritin ruskettua ottamalla aurinkoa. 

Ihoni on hyvin vaalea, enkä rusketu juuri lainkaan, vaikka saisin aurinkoa kuinka paljon.

Rakastin rusketusraitoja, joita muut välttelivät, sillä usein ainoastaan ne todistivat päivettymistä tapahtuneen minun ihollani. 😅 Päivettyneenäkin ihoni on edelleen todella vaalea. 

Tuolloin luulin havaitsevani, että rusketun paremmin betakaroteenia käyttäessäni.

Koska oikeasti muiden silmin havaittavaa ruskettumista tapahtui tuskin ollenkaan, niin en sitten tiedä, että kuvittelinko vain ruskettuvani paremmin? Vai yritinkö silloin vain kahta kovemmin haalia jokaisen mahdollisen auringonsäteen keholleni reissuilla, ja rusketuin siksi hieman paremmin?

Sittemmin aloin tiedostaa paremmin auringon haittavaikutukset ja rupesin käyttämään korkeampia suojakertoimia, sekä suojaamaan ihoa paremmin auringolta myös vaatteilla. Lakkasin “ottamasta” aurinkoa ja valitsen nykyisin istumapaikan tai kävelyreitin varjon puolelta. 

Kun ruskettumista ei kuitenkaan tapahdu juurikaan, on ehkä järkevämpää lakata yrittämästä kaikin keinoin, ja mieluummin suojata ihonsa auringon haittavaikutuksilta.

yhdessä kraatterissa
Tästä kuvasta huomaa hyvin, kuinka vaalea olen päivettyneeseen puolisooni verrattuna. Ehkä betakaroteenikapseleiden avustuksella ero ei ole noin suuri?

Miksi sitten haluan testata betakaroteenikapseleita?

Aurinkokapselikokeiluni tavoite on nyt testata, huomaanko niistä mitään vaikutusta, kun tapani olla aurinkoisissa paikoissa on muuttunut ylimääräisiltä auringonsäteiltä suojautuvaksi.

Teen tämän osittain ihan vaan mielenkiinnosta, mutta toisaalta myös pinnallisista syistä. En voi väittää, ettenkö edelleen pitäisi kevyesti päivettynyttä ihoa kauniina, hehkuvamman ja terveemmän näköisenä.

Todella vaaleasta ihosta pienetkin punoitukset näkyy aina tosi selvästi, vaikka iho olisikin ihan hyvä, ja ihon sävyä tekee usein mieli tasoitella hieman. Päivetys ajaa meikin asian, kun värierot eivät paista iholta niin selkeästi ja olo on freshimpi meikittäkin.

Olen löytänyt itselleni mieluisan itseruskettavan, *Isle of Paradisen kasvovoiteeseen sekoitettavat tipat, jonka avulla saan nauttia päivettyneestä ihosta täysin ilman auringon haittavaikutuksia.

Haluan silti vielä testata betakaroteenin vaikutusta, sillä itseruskettavan käytössä on aina omat kommervenkkinsä. Lisäksi luonnollinen päivetys on mielestäni kauniimpi ja hehkuvampi kuin purkista saatava tulos. 

Viime vuosina – auringon ottamisen lopetettuani – en ole käytännössä ruskettunut ollenkaan. En, vaikka olemme reissanneet kuinka aurinkoisissa paikoissa ja viettäneet päivämme ulkosalla. 

Tämä antaa mielestäni hyvän lähtökohdan havainnoida, onko betakaroteenikapseleista hyötyä! Näkeekö eroa pariviikkoisen Kreikan reissun jälkeen?

Onko kalkkilaivan kapteenin mahdollista päivettyä betakaroteenikapseleiden boostaamana ilman varsinaista auringonottoa?

Raportoin ihmiskokeen tuloksista sitten lomamme jälkeen, kesäkuussa. 😀 (Postaus tuloksista nyt täällä: Toimiiko betakaroteenikapselit? Ihmiskokeeni tulokset).

Syön betakaroteenia annostuksen mukaisesti päivittäin noin kahden kuukauden ajan ennen reissuamme ja koko reissun ajan. 

Betakaroteenin syöminen neuvotaan yleensä aloittamaan 2-3 viikkoa ennen aurinkoisen kauden tai esim. rantaloman alkua. Suomen kesään ennättää siis valmistautua vielä varsin hyvin aurinkokapselikuurilla. *Dermosilin Solstica-kapselit sisältävät karotenoidien lisäksi E-vitamiinia ja hyviä rasvahappoja. 

Onko betakaroteenikapselit sinulle tuttu juttu? Jos on, niin millaisia kokemuksia sinulla on niistä?

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

2 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Heh, itse en ollut kuullutkaan betakaroteenikapseleista, mutta hauskaa silti kuulla, onko niiden popsimisella havaittavaa vaikutusta. Nykyään ei oikein mitään erityisiä rutiineja ole, aiemmin noita maitohappobakteereja tuli syötyä esimerkiksi eteläiseen Afrikkaan tma. kohteeseen suunnatessa, mutta nykyään sekin on jäänyt.

  • Kati

   Haha, muistelisin, että sinuun tarttuu aurinko hieman toisella tavalla kuin tähän kalkkilaivan kapteeniin, joten ei liene ollut kovin tarpeellinen tuote. 😀

   Maitohappobakteerit kuuluivat joskus meidänkin rutiineihin, mutta sama juttu, on jäänyt.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.