seinään nojailua Antiparoksella
Yleistä Kreikassa matkustamisesta

Toimiiko betakaroteenikapselit? Ihmiskokeeni tulokset

Voit jakaa postauksen tästä:

Postaus sisältää mainoslinkin. Mainoslinkki merkitty *-merkillä.

Kirjoittelin keväällä postauksen siitä, kuinka päätin aloittaa ihmiskokeen itselläni ja testata, toimiiko betakaroteenikapselit eli ns. aurinkokapselit. (Postaus täällä)

Lähtöasetelmahan oli, että ihoni on todella vaalea, vaikkakaan ei paperinvalkoinen, ja en juurikaan rusketu. En myöskään “ota” aurinkoa, vaan suojaudun siltä suojakertoimin ja vaattein, ja paikoillaan ollessani hakeudun varjoon.

Pidän kuitenkin kevyttä päivetystä kauniina.

Sain idean testata betakaroteenivalmistetta nähdäkseni, onko sillä vaikutusta ja saisinko iholleni sitä pientä päivetystä kahden viikon Kreikan reissulla, vaikka suojautuisinkin kuten tähänkin asti. 

Reissuilla aurinkoa saa joka tapauksessa, kun aikaa vietetään ulkosalla, vaikka suoranaista auringossa makoilua ei harrastaisikaan.

diy aurinkosuoja santorinilla
Kätevänä tyttönä ja tarkkana auringolta suojautujana viritin itselleni oman aurinkosuojan. Meidän terassilla oli markiisi, eikä se varjostanut kaikkina aikoina riittävästi.

Ennen reissua: milloin aloitin betakaroteenivalmisteen syömisen ja huomasinko vaikutuksia ennen reissua?

Useimmiten betakaroteenin käyttö suositellaan aloitettavaksi paria viikkoa ennen loman tai aurinkoisen jakson alkua, ja käyttöä jatketaan myös sen aikana.

Minä aloitin hyvissä ajoin, ja ennätin syödä betakaroteenia melkein pari kuukautta ennen reissua.

Betakaroteeni saattaa vaikuttaa ihon väriin ilman auringon vaikutustakin. En osaa sanoa varmaksi, tapahtuiko näin itselläni, mutta parin kuukauden betakaroteenin käytön jälkeen ainakin kuvittelin ihoni olevan hieman lämpimämmän sävyinen.

(Aurinkoa ihoni ei ollut saanut, joten siitä ainakaan ei ollut kyse. Kevään aurinkoiset päivät onnistuin olemaan töissä. 🙂)

Puolisoni ei nähnyt mitään muutosta, joten vaikka näin olisikin tapahtunut, muutos oli vain hädin tuskin huomattava. Mahdollisesti se oli vain toiveajattelua. 😛

Huomasin jonkin ajan kuluttua betakaroteenivalmiseteen syönnin aloituksesta, että iholleni nousi muutamia finnejä. Ensin en yhdistänyt niitä betakaroteeniin, sillä minulle tulee toisinaan hormonaalisia finnejä ja naamaa hautovaa maskiakin piti käyttää töissä koko työpäivän ajan.

Ymmärsin yhdistää näppylät juuri betakaroteeniin vasta kun juttelin asiasta työkaverini kanssa, ja hän kertoi saaneensa siitä finnejä.

Ihan loogista, sillä betakaroteeni on A-vitamiinin esiaste ja A-vitamiini mm. uudistaa ihoa – ja ihon uudistuminen saattaa tuoda epäpuhtauksia pintaan.

Itselleni ei tullut kuin muutama näppylä, ne eivät olleet kovin pahoja ja lähtivät pois nopeasti. Vaikka olisinkin tajunnut yhdistää ne heti betakaroteeniin, en olisi lopettanut sen käyttöä näppylöiden takia, sillä en pitänyt niitä ongelmallisina.

Työkaverini sen sijaan lopetti betakaroteenin käytön saamiensa näppylöiden takia. On ihan hyvä tiedostaa, että betakaroteenilla saattaa olla tällaisia vaikutuksia, mikäli sitä ryhtyy käyttämään.

Kun jatkoin betakaroteenin käyttöä, minusta tuntui, että niin ihoni, hiukseni kuin limakalvonikin voivat normaalia paremmin. Ehkä syynä on vain valmisteen sisältämät hyvät rasvahapot, ehkä osansa oli valmisteen karotenoideilla?

Toimiiko betakaroteenikapselit eli rusketuinko reissulla?

Kyllä, päivetyin matkan aikana mielestäni enemmän kuin koskaan auringon ottamisen lopetettuani. 

Todisteena tästä on selkeä rusketusraja kellosta. 😀 Kasvoni ovat omaan silmääni todella päivettyneet.

Ulkopuolinen tosin ei mainittavaa päivettymistä ehkä huomaa, sillä kun lähtötilanne on todella vaalea, en päivettyneenäkään näytä erityisen ruskealta.

Toimiiko betakaroteenikapselit ja olivatko ne syynä ruskettumiseeni normaalia enemmän? En tiedä.

Säät suosivat reissullamme, ja ajankohtaan nähden oli poikkeuksellisen lämmintä. Lämpötilat huitelivat 30 asteessa ja vaikka jokusen pilven näimmekin reissun aikana, niin pilvisistä päivistä ei voinut puhua. 

Tämä tietenkin edisti osaltaan päivettymistä, enkä voi tietenkään tietää, onko betakaroteenilla lopulta mitään tekemistä sen suhteen, että koin päivettyneeni paremmin.

rusketusraja kellosta
Kyllä siinä on ihan selvästi päivettynyt käsivarsi ja kellon jättämä rusketusraja! Jos et näe, niin… katso tarkemmin! 😀

Aionko käyttää betakaroteenia jatkossa?

Mahdollisesti, jopa todennäköisesti! Vaikka olenkin ihan tyytyväinen nahoissani, ja päivettyneempää ulkomuotoa kaivatessani voin hyvin käyttää myös itseruskettavaa, tuo kevytkin päivetys ihoon mielestäni aivan toisenlaista hehkua kuin purkkirusketus. Siitäkään ei ole haittaa, että tuottella tuntuu olevan muutenkin hyviä vaikutuksia.

Auringonotto rusketuksen tai päivetyksen edistämiseksi ei tule kuulumaan tekemisiini jatkossakaan, ja aion jatkaa huolellista suojautumista auringolta.

Aion jatkossa käyttää myös ainakin dekolteella ja otsalla korkeampaa suojakerrointa kuin tähän mennessä. Käytössäni on siis ollut Spf 30, mutta jatkossa suojaan Spf 50:llä. 

Tällä reissulla otsaani nimittäin tuli aika voimakasta hyperpigmentaatiota ensimmäistä kertaa elämässäni. Ei sinällään mikään ihme, kun mittarissa on 43 vuotta ja auringolta suojautuminen on aikoinaan ollut vähän niin ja näin…

Onneksi pigmentaatio vaaleni todella nopeasti kotiin palattuamme, kun auringolle altistuminen oli taas huomattavasti vähäisempää.

Olen syönyt betakaroteenia vähän laiskasti nyt reissun jälkeen. Aion ottaa sen taas säännölliseen päiväohjelmaan viimeistään hieman ennen loppukesän reissuamme.

Päivitän vielä tuon reissun jälkeen, miten rusketuksen, ihon ja limakalvojen kunnon suhteen silloin kävi.

Ja toivottavasti pääsen samalla myös kertomaan, että onnistuin välttämään tai ainakin hillitsemään hyperpigmentaatiota. 😉

Oletko sinä testannut betakaroteenia ja millaisin tuloksin?

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

Voit jakaa postauksen tästä:

4 kommenttia

  • Kati

   Minusta olisi myös kiinnostavaa kuulla muiden kokemuksia. Toivottavasti tulee kommentteja!

   Betakaroteenit jäi tauolle alunperin siksi, että sain reissun jälkeen aika pitkään kestäneen vatsataudin, eikä silloin tehnyt mieli syödä mitään ”ylimääräistä”. Sitten päätin, että ehkä olen syömättä jonkun aikaa, jotta voin sitten tarkastella vaikutuksia, kun aloitan uudelleen. Näin pääsen paremmin jyvälle siitä, olivatko positiiviset vaikutukset juuri tuosta valmisteesta johtuvia, vai mielikuvitusta tai puhtaasti sattumaa.

 • Nadine G

  Minä olen joskus käyttänyt tätä samaa beetakarotiini-valmistetta (Dermosil) ennen Barbodoksen reissuja. Söin niitä säännöllisesti ainakin 2 viikkoa ennen lähtöä. Minä en kokenut, että olisin ruskettunut enemmän kuin koskaan, mutta positiivisena vaikutuksena oli se, etten ole palannut niin herkästi kuin yleensä. Oma ihotyyppini on I ja erittäin heikosti pigmentoitu. Eli minulla ei edes ole edellytyksiä ruskettua. Kunhan en pala.

  • Kati

   Hei Nadine, kiva kun jaoit oman kokemuksesi! Mielenkiintoista kuulla tuosta vaikutuksesta palamiseen. Tai siis palamattomuuteen. 😃 Minä kun en pala mitenkään älyttömän herkästi ihoni vaaleuteen nähden (tämän hetkisillä tavoilla olla auringossa ja suojautua siltä en oikeastaan koskaan), niin siihen puoleen mun ihmiskokeessa ei ollutkaan mitään sanottavaa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.