Zaroksen kalat
Kreikkalainen ruoka,  Majoitus

Zaros, Kreeta: kylä, josta et lähde nälkäisenä

Voit jakaa postauksen tästä:

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Zaros on hyvä vaihtoehto, jos Kreetan tunnetummat paikat ja rantakohteet on jo koluttu. Haluat ehkä löytää Kreetalta jotain uutta. Ehkäpä rauhallista, autenttista, luonnon helmassa sijaitsevaa… 

Ihan tuntemattomasta paikasta ei kuitenkaan ole kyse, sillä Zaros saattaa olla jo sinullekin tuttu nimi vesipullojen kyljistä. Ja kyllä, vesi on peräisin juuri sieltä. 

Sympaattinen, perinteinen pikkukylä sopii mukavasti yhden-kahden yön pysähdykselle. 

Pienessä kylässä ei ole hurjan paljon nähtävää, mutta Zaroksen ehdottomia elämyksiä on saman perheen omistamat persoonallinen majoituspaikka ja ravintola. Zarokseen voi hyvin tehdä yhden yön retken ihan vain nämä kokeakseen!

Zaros sijaitsee keskellä Kreetaa, vuorten juurella. Bussiyhteyksiä sinne on vähän huonosti, ja lähtöpaikasta riippuen matka yleisillä vaatii yhden tai kaksi bussia, ja mahdollisesti vielä taksinkin. Käytännössä tarvitset vuokra-auton vieraillaksesi Zaroksessa.

Kylän ympäristössä on patikointireittejä Rouvas-metsän maisemissa. Helpon kävelymatkan päässä Zaroksen kylästä on kaunis pieni Votomoksen tekojärvi. Jos et halua tehdä varsinaista patikkaa, niin kävely tekojärvelle ja sen ympäri on mukava päiväreippailu.  

Zaroksen erikoisuuksiin kuuluu taimenviljelmät, jotka näet matkalla tekojärvelle. Ja illalla pääset sitten tietenkin maistelemaan taimenherkkuja.

zaroksen tekojärvi
Tekojärvelle kävelee kylästä helposti ja patikointia voi jatkaa järven ympäristössä.

Syö Zaroksessa: Taverna Vegera

Yksi Zaroksen kylän kohokohdista onkin ehdottomasti käynti taverna Vegerassa. Vegeraan mennessäsi valitset, haluatko syödä kasvis-, kala-, vai lihamenun. Siinä kaikki. Sen jälkeen vain odotat, kun pöytä täyttyy ruuasta annos toisensa jälkeen.

Me otimme kalamenut, jossa pääruokana oli luonnollisesti paikallinen taimen. 

Pöytään tuodaan herkullisia kotiruokia, joita omistajaperheen kokkailuista vastaava äiti on sinä päivänä halunnut valmistaa niistä raaka-aineista, jotka ovat juuri silloin parhaimmillaan. Raaka-aineet tulevat perheen omalta tilalta. 

Vegerassa on turha pelätä, että vatsa ei tulisi täyteen. Tarjoilusta vastaa perheen isoäiti, joka käy tasaisin väliajoin varmistamassa, tarvitaanko jotain ruokalajia lisää. Ja sitten hän tuo sitä joka tapauksessa, vaikka ei oikeastaan tarvittaisikaan. 😅

Hänen periaatteenaan on selvästi, että ovesta ei lähdetä ennen kuin vatsat ovat ääriään myöten täynnä!

Tunnelma oli kuin olisi ollut vieraana kreikkalaisessa kodissa – jossa teillä ei ole yhteistä kieltä. Isoäiti ei nimittäin puhunut englantia, emmekä me kreikkaa.

Mutta kun lämminhenkisen hymyn lisäksi saimme riittävästi ruokaa ja juomaa, niin mihinpä siinä olisi oikeastaan enää sanoja tarvittukaan?

Ravintolan sivuilla ei näy menujen hintaa, ja luulen, että hinta vaihtelee kauden mukaan. Oman kokemuksen ja arvostelujen perusteella ruokailu maksaa 15 €:n paikkeilla/hlö.

Lisäksi Vegera tarjoaa kokkauskursseja sekä mahdollisuuden vierailla heidän maatilallaan katsomassa, mistä ja miten raaka-aineet tavernan pöytiin tulevat.

ruokia Vegerassa
Kalojen lisäksi pöytään kannettiin muitakin ruokalajeja. Myös ruokajuomat kuuluivat hintaan.

Nuku Zaroksessa: Hotelli Keramos

Toinen “must” Zaroksessa on majoittuminen Keramos-hotellissa, jonka omistaa siis sama perhe kuin Vegeran. Hotellin huoneet ovat perinteisesti sisustetut ja tunnelma hotellissa on majatalomainen. 

Majoittumisen kohokohta on aamiainen. Olimme lukeneet siitä etukäteen, mutta emme silti oikeastaan osanneet valmistautua siihen, mitä oli edessä. 

Itseasiassa ennätimme hieman pettyä aamiaiselle mennessämme. Sivupöydälle oli katettu jugurttia ja leipää päällysteineen. Taisi siellä olla jotain vastapaistettuakin, mutta näky ei vastannut sitä uunituoreista leivonnaisista yltäkylläistä aamiaista, josta olimme lukeneet. 

Olimme juuri saaneet haettua itsellemme annokset jugurttia ja aamiaisleivät, kun keittiön ovi kävi ja perheen naiset astelivat sieltä salin puolelle mukanaan röykkiöittäin vastapaistettuja herkkuja.

Kaikki uunilämpimät tarjoiltiin suoraan asiakkaiden pöytiin.

Pian orastava pettymys olikin jo vaihtunut ällistykseen, kun pöytämme oli täytetty lukuisista erilaisista suolaisista ja makeista piiraista, pullista ja kakuista. 

Tajusimme, että selviäisimme ehkä juuri ja juuri sellaisesta määrästä, että emme vaikuttaisi epäkohteliailta tai siltä, että meille ei maistu… Kaikkea emme saisi mitenkään syödyksi, se oli selvää. 

Olisi varmaan pitänyt arvata, että siinä ei suinkaan ollut kaikki, ja pian meille jo tuotiin täydennystä pöytään. Emme ennättäneet sanoa sanaakaan, kun meille oli jo tarjoiltu jälleen uusi herkkulajike.

Seuraavan kohdalla onnistuimme jo sanomaan, että emme millään jaksaisi syödä enempää! 

“Mutta otatte vain sitten mukaanne evääksi kaiken sen, mitä ette jaksa nyt syödä”, meille sanottiin.

Vakuuttelimme, että kaikki oli erittäin herkullista, mutta pöydässä oli jo enemmän kuin riittävästi. En tiedä, kuinka loputtomasti herkkuja olisi tullut pöytään, jos emme olisi kieltäytyneet lisätarjoiluista. 😀

Jos tämä kuulostaa hyvältä, niin voin kertoa vielä iloksesi, että Keramos on todella edullinen paikka majoittua. Esimerkiksi elokuussa 2022 Keramoksessa majoittuu 40 €:lla/yö.

Ympäröivien patikointimaastojen, tekojärven ja taimenviljelmien lisäksi Zaroksessa ei oikeastaan ole juurikaan muuta. Mutta niiden lisäksi yksi yritteliäs perhe tekee pikkukylässä vierailusta erityisen elämyksen. 

Ja Zaroksesta et lähde ainakaan nälkäisenä!

Miltä Zaros vaikuttaa? Kuulostaako pikkukylä visiitin arvoiselta?

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Postauksen kansikuvassa on Vegerassa pöytään kannetut taimenet.

Postauksen linkit:
Lue myös:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

2 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Piti googlettaa vesipullot, kun ei ollut nimenä tuttu, eikä kyllä kuvankaan jälkeen näytä tutulta, mutta jatkossa täytyy pitää silmät auki näiden suhteen eri tavalla. Taverna Vegera kuulostaa huippukokemukselta, ihan vastaavaa ei kyllä muualta tule mieleen. Ja kyllä, ilman muuta kuulostaa visiitin arvoiselta!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.