Htipiti, eli kreikkalainen feta-paprikadippi on helppo herkku
Voit jakaa postauksen tästä:
Jos mietit, mitä hyvää (ja ehkä uutta) tekisit fetasta, niin lukaise tämä juttu. Tai vaikka et miettisikään, niin lue tämä juttu silti – ja valmista sen jälkeen jotain hyvää fetasta. Uskon, että htipiti saattaa olla hitti monessa ruokapöydässä!
Tiedättehän, kun joskus yksi asia johtaa toiseen… Toisinaan saattaa käydä niinkin mukavasti, että asiat johtavat yllättäen herkullisen kreikkalaisen reseptin luokse. 😉
En enää edes muista, mitä olin etsiskelemässä, kun törmäsin netissä htipiti-reseptiin. Koska olen tahnojen, dippien ja kreikkalaisen ruuan suuri ystävä, tämä hauskan niminen feta-paprikadippi kiinnitti huomioni heti.
Tätä ennen en ollut koskaan kuullutkaan htipitistä. Uskon, että moisen nimen kyllä muistaisi, jos sen olisi kuullut. 😀
Tirokafteri-fetatahna oli minulle kyllä ennestään tuttu, mutta en muista siinä olleen paprikaa. Asiaa googletellessani huomasin, että osassa resepteistä tirokafteri oli tehty ilman paprikaa, mutta jotkut aivan kuten löytämäni htipiti. Jossain sanottiin, että ovat oikeastaan sama asia, toisaalla taas puhuttiin että ovat kaksi eri juttua. No chilin maustamia fetadippejä ovat joka tapauksessa kumpainenkin.
Juuri reseptiä tutkiessani puolisoni sattui soittamaan, että on tulossa kaupan kautta kotiin, ja sain saman tien tilattua tarveaineet htipitihin.
Tein kuten tämän tyylisissä resepteissä yleensäkin: googletin muutamia reseptejä, katsoin mikä niille on yhteistä ja poimin ne ainesosat reseptiini, ja vaihtoehtoisista ainesosista valitsin mielestäni parhaat. Lopuksi lisätään tarvittaessa pieni annos improvisaatiota, eli maistamisen jälkeen sitä mitä ruoka tuntuu kaipaavan.
Htipiti meni meillä heti ja heittämällä lempitahnojen joukkoon!
Puolisoni kyselee kaihoisasti varmaan kerta viikkoon, että tehtäiskö taas “tipitiitä”. Hän syö sitä sujuvasti melkein minkä kanssa tahansa, ja aamu alkaa kuulemma erityisen mukavasti, kun leivän päälle saa laittaa tipitiitä. 😀
Monikäyttöinen tahna sopii esimerkiksi hyvän vaalean leivän, lihapullien tai grillattujen kasvisten kanssa tarjottavaksi. Se toimii myös sipsien tai kasvisten dippinä.
Htipitillä perus sipsit & dippi nousee juhlavalle tasolle! Testaa vaikka seuraavissa illanistujaisissa. 😋
Onneksi htipiti on nopea valmistaa etenkin säilötyistä paahdetuista paprikoista, joten herkun saa pöytään nopeasti, kun mieli tekee!
Meillä htipiti valmistuu tällaisella reseptillä:
Tarvitset
- 1 paketti fetaa
- 1 purkki paahdettua paprikaa säilykkeenä TAI paahda itse tuoreita paprikoita uunissa (3-4 paprikaa lienee aika hyvä määrä)
- 1 keskikokoinen valkosipulin kynsi
- 1 tuore chili (Laita makusi mukaan. Tulisuus sopii tahnaan, mutta sen voi jättää pois jos et pidä tulisesta.)
- 2 tl punaviinietikkaa (Älä skippaa tätä ainesosaa! Hapokkuus on monesti “se jokin”, mitä ruoka kaipaa ja mikä vie ruuan toiselle tasolle.)
- Mustapippuria
- Oliiviöljyä
Minulla paprikoiden ja fetan määrät ja suhde määräytyi sen mukaan, minkä kokoiset paketit minulle kaupasta tuotiin, ja siksi en laittanut reseptiin pakettikokoa tai grammamääriä. 😊
Uskon, että näiden suhteella ei ole niin suurta väliä – hyvää tulee joka tapauksessa, vähän erilaista vain. Kerran kokeiltuaan voi sitten jatkossa tehdä paprikaisempaa tai fetaisampaa sen mukaan, mistä itse tykkää.
Tee näin
- Jos käytät säilykepaprikoita, niin valuta paprikat siivilässä, jotta niissä ei ole liikaa nestettä.
- Jos paahdat paprikat itse, niin paahda öljyllä siveltyjä, puoliksi halkaistuja paprikoita uunissa 225 asteessa noin 25 minuuttia, tai kunnes paprikat tummuvat hieman. Paahdetuista paprikoista ei tarvitse poistaa kuoria, ellet halua, sillä paprikat soseutetaan.
- Laita muut ainekset paitsi oliiviöljy ja mustapippuri tehosekoittimeen tai sotke sauvasekoittimella tahnaksi.
- Mausta mustapippurilla ja sekoita vielä hieman. Huom! Suolaa ei todennäköisesti tarvitse lisätä, mutta maistamalla se selviää!
- Lisää oliiviöljyä, jos haluat koostumuksesta ohuempaa.
- Viimeistele tahna lorauttamalla oliiviöljyä pinnalle, kun tarjoilet sen.
Hyvää ruokahalua! Kalí órexi!
Onko htipiti tai tirokafteri sinulle tuttu herkku? Aiotko kokeilla? (Kannattaa! 😏)
Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys
Lue myös:
Voit jakaa postauksen tästä:
4 kommenttia
Kirsi
Eipä ole tullut maistettua, enkä ole edes kuullut tuosta tahnasta. Mutta kokeiluun menee ehdottomasti, niin sai veden nousemaan kielelle! Kiitos paljon ohjeesta! <3
Kati
Ole hyvä Kirsi! Tästä tuli meidän niin suuri suosikki, että piti ilman muuta jakaa ohjetta eteenpäin. 🙂
Marika / Matkalla Missä Milloinkin
Menee ehdottomasti kokeiluun. Tykkään juustoista, niitä tulee syötyä tosin liikaakin. Fetaa ei tule nykyään juurikaan käytettyä, mutta ehkäpä tässä hyvä fetaresepti omaan reseptikirjastoon.
Kati
Sama täällä, juustot maistuu! Sanoisin että ovat jopa pienoinen pahe. 🙊 Mutta htipititä kannattaa ehdottomasti testata. Siinähän on vieläpä juuston lisäksi reilu satsi kasvistakin. 😀
Meillä kans fetaa tulee käytettyä yllättävänkin vähän, oikeastaan vain kahteen muuhun juttuun tämän htipitin lisäksi. Eikä kumpikaan niistä ole kreikkalainen salaatti! Täältä ei vain kerta kaikkiaan saa niin hyvältä maistuvia kasviksia (ja tietty fetan laatuvaikuttaa myös), että kreikkalaisen salaatin makujen kombo olisi lähellekään yhtä hyvä kuin Kreikassa.