folegandros maisema ja oleanterit
Saaret,  Saarihyppely

Kykladit + Ateena: ensifiilikset matkan jälkeen

Voit jakaa postauksen tästä:

  • Mikä matka: saarihyppely Kykladit + Ateena 
  • Reitti: Santorini (vain menolento) – Folegandros (3 yötä) – Milos (3) – Kimolos (2) – Sifnos (4) – Serifos (2) – Ateena (2)
  • Ajankohta: 18.5. – 3.6.2023
  • Kykladit on yksi Kreikan saariryhmistä. Saariryhmän tunnetuin saari on Santorini ja asuttuja saaria Kykladeilla on noin 30.

On perinteisen reissun jälkeisen postaukseni aika! Eli Kykladit + Ateena ja ensifiilikset matkan jälkeen. On kyllä mahtavaa päästä purkamaan reissua näppikselle – tarkemmat kertomukset kustakin saaresta ja yhteenveto matkasta kustannuksineen seuraavat siis perässä.

Olimme Kykladit + Ateena -matkalla 16 yötä. Koimme reissumme aikana 5 (+1) saarta ja Ateenan, 9 majoitusta ja 6 lauttamatkaa. Seikkailimme lukuisten perinteisten kylien katulabyrinteissä, ihastelimme loputtomasti bougainvilleoita, oleantereita, maisemia ja ihanan väristä vettä ympärillämme ja saimme navat täyteen kreikkalaisia herkkuja. 

Niin paljon koetun jälkeen tuntuu, kuin reissun ensihetkistä olisi todellisuudessa jo iäisyys! Olen joskus lukenut lausahduksen, että jos haluat itsellesi lisää aikaa, niin matkusta. Tuo todellakin pitää mielestäni paikkansa. Reissatessa tuntee kokevansa vähintäänkin tuplaten sen ajan, mitä todellisuudessa on kulunut, ja kokemuksia karttuu paljon pidemmän ajan edestä.

Millaisin suunnitelmin lähdimme Kykladit + Ateena reissullemme?

Emme suunnitelleet reissuamme tai reittiämme tarkkaan etukäteen, emmekä olleet tehneet mitään lautta- tai majoitusvarauksia. Halusimme edetä ja pysyä kohteissa fiiliksen mukaan. Varattuna oli ainoastaan lennot, eli aloittaisimme hyppelymme lentämällä Santorinille ja paluulento Suomeen olisi puolestaan Ateenasta.

Meillä oli mahdollisuus singahtaa minne tahansa Kykladien alueella, sillä matka-ajat varsinkaan nopeammilla lautoilla eivät ole kovinkaan pitkiä. Lopulta pysyttelimme läntisillä Kykladien saarilla, ainoan ennakkoon päättämämme kohdesaaren Miloksen lähettyvillä, ja reitti jalostui pikkuhiljaa matkan edetessä. 

Pienen alueen sisällä pystyimme hyödyntämään hyvin edullisempia, hitaampia lauttoja. Vaikka olimmekin varautuneet siihen, että lauttamatkoille Kykladeilla saattaa tulla hintaa, niin ilahduimme edullisesta Zante Ferriesin reitistä, jolla pääsimme tekemään useimmat siirtymät vain 7 €/hlö hintaan. Muilla vaihtoehdoilla samat siirtymät maksoivat 30-70 €/hlö.

Löimme ensimmäisen saarikohteen lukkoon vasta Santorinin satamassa lauttalippuja ostaessamme, ja majoitus etsittiin ja varattiin Booking.comista lauttamatkan aikana.

Folegandros (väkiluku noin 760)

Ensimmäiseksi saarietapiksi valikoitui Folegandros, joka olisi sopivasti matkan varrella Milokselle suunnatessamme. Olin nähnyt etukäteen kauniita kuvia Chorasta eli saaren pääkylästä ja sen yläpuolella upeana kohoavasta Panagian kirkosta, ja kuvat houkuttelivat näkemään paikan livenä.

Kun astelimme ensi kertaa Choran kujille, sen kauneus löi toden teolla ällikällä. Siisti ja kauniisti ylläpidetty kylä jaksoi ihastuttaa meitä koko vierailumme ajan.

Mielestäni Folegandroksen Chora on Kreikan suloisin ja kaunein. 

Folegandroksesta jäi hyvä fiilis ja se on mainio kohde parin päivän visiitille. Voisimme hyvin piipahtaa sinne uudelle ihastelureissulle, vaikka varsinaista kaipuuta takaisin ei jäänytkään. 

Niin Folegandroksen kuin joidenkin muidenkin käymiemme pienempien saarten kohdalla on jäänyt tunne, että niillä olisi kiva vierailla sesongin ollessa jo paremmin käynnissä, vaikka yleisesti ottaen matkustammekin mieluummin kiivaimman sesongin ulkopuolella. Arviolta noin puolet palveluista oli avannut ovensa kesäkauteen meidän reissumme aikana.

Vanhan kaupungin tunnelmalliset kujat olisivat vieläkin kiinnostavampia, kun kaikki liikkeet olisivat avanneet ovensa kauteen, ja ikinä ei tiedä, tuleeko seuraavan nurkan takaa vastaa maailman suloisin putiikki, kapealle kujalle ahdettu tavernan terassi vai bougainvillean alla kököttävä kahvila. 

folegandros kadulla
Folegandroksen Chorassa on kaunista!

Milos (5000)

Milos oli kaavailuissamme reissun “pääsaari”, jolta odotimme ennakkoon paljon. Noin 5000 asukkaallaan saari on jo kohtalaisen kokoinen, ja siksikin ajattelimme viihtyvämme siellä hyvin. Olimme molemmat kuvitelleet toisistamme tietämättämme tahoillamme, että Miloksen visiitti saattaisi venyä pitkäksi…

Alku oli lupaava, sillä ensivaikutelma Miloksen satamaan saapuessamme oli hyvä.

Sarakinikon upea kuumaisema Miloksella oli eittämättä yksi koko reissun kohokohtia ja upeimpia paikkoja, missä olemme Kreikassa käyneet. 

Koimme Miloksella upeita maisemia, hienoja majoituksia, mahtavan ystävällisiä kohtaamisia ja vieraanvaraisuutta. Mutta. Milokselta jäi puuttumaan meidän makuumme olevat, kivat kylät. Päätimme jatkaa matkaamme seuraavalle saarelle kolmen yön jälkeen.

sarakiniko
Sarakinikon Miloksen saarella on maisemaltaan ainutlaatuinen.

Kimolos (800)

Olimme kaavailleet minisaarta päiväretkikohteeksi, mutta koska aikaa tavallaan vapautui Miloksen osiosta, ajattelimme jäädä Kimolokselle yöksi. Yhden yön reissulla ei ennätä tylsistyä pienimmälläkään saarella – tai saarella, josta eräs miloslainen sanoi sen olevan “kuin Milos 100 vuotta sitten”.

Kimolokselle saavuttuamme kohtasimme heti ylenpalttista tuttavallisuutta ja ystävällisyyttä. Kun olimme viettäneet saarella puoli tuntia, olimme tervehtineet aivan jokaisen vastaantulijan ja ohittamamme ihmisen kanssa. Lisäksi meidät oli kutsuttu valitsemaan tavernan pöytien sen kesän väriä ja useampi oli kysynyt meiltä tiesimmekö minne mennä, kun vedimme matkalaukkujamme rosoisen kauniin vanhan kaupungin katuja pitkin.

Nimesinkin Kimoloksen Kreikan ystävällisimmäksi saareksi.

Kimolos pääsi yllättämään meidät totaalisesti, ja päätimme jäädä suloisesti vanhanaikaiselle ja tunnelmalliselle saarelle toiseksikin yöksi. Jos Kimolokselta puuttuukin kokoa ja merkittäviä nähtävyyksiä, niin luonnetta sillä on vaikka muille jakaa.

kimoloksen apteekki kuva
Tältä näyttää Kimoloksen ainoa apteekki.

Sifnos (2600)

Minulla ei ollut ennakkoon oikeastaan mitään käsitystä Sifnoksen rakenteesta ja siitä miltä siellä näyttää.

Sifnoksen sanotaan olevan yksi Kreikan parhaita saaria ruokamatkaajille.

Ruoka on meille tärkeä osa reissuja, joten sehän riitti ennakkotiedoksi. 😅 Erään majoituksemme pitäjä kertoi matkamme aikana, että Sifnoksella on Kykladien kivoimmat kylät. Ruokaa ja kivoja kyliä, kuulostaa täysin meidän saarelta! 

Sifnoksella osoittautui erittäin kävely-ystävälliseksi saareksi. Siellä on lukuisia patikointireittejä, mutta mikä mukavinta, reittien varrella on tasaisin väliajoin kylä, ranta tai nähtävyys, missä pysähtyä. Myös kylästä toiseen on helppo kävellä monin paikoin. Sokkeloiset kylät olivat kauniita ja kivoja, kuten meille oli kerrottu. Vanha Kastron kylä Sifnoksella oli reissumme kohokohtia!

Ruuan suhteen saatoimme sortua odottamaan liikoja. Söimme siellä hyvin, kuten Kreikassa yleensäkin, mutta emme poikkeuksellisen hyvin. Emme päässeet kiinni siihen, mikä tekee Sifnoksen ruokakulttuurista erityisen.

Sifnos on kiva saari ja tulimme ihan hyviksi tuttaviksi, mutta ei se rakkautta ollut.

sifnoksen kastro uutta ja vanhaa
Sifnoksen Kastron kujilla on mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Serifos (1400)

Serifokselle menin tutkimatta sitä etukäteen oikeastaan ollenkaan. Välillä on hyvä mennä saarelle ilman ennakkokäsityksiä saati ennakko-odotuksia. 

Kun saavuimme satamaan saaren pääkylään, siitä tuli heti hyvä fiilis.

Hevosenkengän muotoisessa poukamassa sijaitsevan kylän ranta näytti kauniilta ja loi kylälle hienot puitteet.

Serifoksella oli reissumme saarista edullisin hintataso. Kimolos oli selkeästi vanhanaikaisempi, mutta sen ohella kuvailisin Serifosta paikallisimmaksi, perinteisemmäksi ja vähiten turistilliseksi tämän reissun saarista. Mukava saari ja kätevä välietappi saarien ja Ateenan välillä. 

Serifokseen päti kuitenkin sama kuin oikeastaan kaikkiin tämän reissun saariin: ihan kiva, mutta ei noussut omien suosikkien kärkijoukkoon. Toisaalta tämän reissun saarista mikään ei myöskään aiheuttanut negatiivisia fiiliksiä, sillä kyllä vain, joillain saarilla sellaisiakin on tullut. 

Ennen kuin syntyy väärinkäsityksiä, niin meillä oli mielettömän ihana reissu, koimme upeita saaria ja nautimme täysillä! Mutta viiden suosikkisaaren joukkoon nyt vain ei mahdu viittä enempää.

serifos rantaravintola
Serifoksen pääkylässä tavernat ovat rantaviivalla.

Ateena

Ateena oli tämän reissun suurin yllättäjä ja suosikki! Että näin se Kreikka ja maan suurkaupunki pääsi yllättämään vannoutuneen saaritytön. 

Ennen Ateenaan menoa koin haikeutta ja pienoista ahdistustakin rennosta saarielämästä luopumisesta. Ateena imaisi meidät kuitenkin välittömästi sisäänsä!

Olimme haltioissamme siitä, kuinka jokaisen nurkan takaa vastaan saattoi tulla aivan mitä tahansa antiikin ajan temppeliraunioista tunnelmalliseen bougainvilleoiden alla olevaan perinteiseen tavernaan tai täysin yliampuvasti koristeltuun teemakahvilaan. 

Ateena jätti syvän kaipuun takaisin tutkimaan sen loputtomien katujen tunnelmaa ja tarjontaa. Onneksi tiedossa on paluu Ateenaan jo syyskuussa seuraavan reissumme yhteydessä.

terassikuva ateenasta yöllä
Terassi Akropolis-näkymällä on Ateenan kävijän must-elämyksiä.

Oliko joukossa tuttuja saaria? Miltä Kykladit + Ateena -reissu ja rauhallisten saarien ja suurkaupungin yhdistäminen samalle matkalle kuulostaa?

Tule seuraamaan blogia myös Instagramiin ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Tarkemmin tästä reissusta:
Lue myös:

 

Booking.com

Voit jakaa postauksen tästä:

22 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Olikin hauskaa kuulla, että tykästyit Ateenaan, vaikka et ehkä sitä ihan odottanutkaan. Mielestäni esimerkiksi juuri rauhallisten saarten ja suurkaupungin yhdistäminen kuulostaa oikein hyvältä, ja ajattelisin, että matkasta tulee sillä tavalla mukavan monipuolinen, joka on positiivista. Mukavaa muuten päästä lukemaan tarkemmin ajatuksiasi eri saarista.

    • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

      Ateena toi ehdottoamsti reissuun monipuolisuutta – etenkin tämän reissumme saariin yhdistettynä, sillä ne olivat kaikki aika pieniä. Koska Ateena oli reissun lopussa, ajattelin, että on hankala päästä ”kaupunkivaihteelle” saarien jälkeen ja olisi ollut parempi, jos Ateena olisi ollut ennen saaria. Mutta ei ollut mitään ongelmaa, toimi oikein hyvin näin!

  • Elina / elinanmatkalaukussa

    Olipa kiva tämä koko matkan yhteenvetopostaus! 🙂 Ja hauska, että nimenomaan Ateenasta tulikin koko reissun paras kohokohta! En oo ite Ateenassa käynyt, eikä kaikki sitä oo kehunut. Kiva kuulla, että pitkän Kreikkan kokemuksen jälkeen piditte siitä! Nuo käymänne saaret vaikutti ihanan pieniltä ja varmasti keskenään kuitenkin erilaisilta.

    • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

      Ateena jakaa taatusti mielipiteitä, kuten tietty kaikki paikat. Ateena on aika rosoinen ja kaupunkikuvassa on paljon ränsistynyttä, ja voisin kuvitella, että se on ainakin yksi seikka, mikä ei miellytä kaikkia. Me ei koettu Ateenaa rosoisuudestaan huolimatta epäsiistinä eikä vaarallisena paikkana.

      Kirjoitan nyt postaukset kaikista saarista käyntijärjestyksessä, ja kunhan pääsen Ateenaan saakka, niin avaan siinä sitten tarkemmin sitä, miksi tykästyimme. 🙂

    • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

      Ateena on tosi eri asia kuin Kreikan saaret. 🙂 Jos mielessä siintää Kreikkaan menoa ajatellessa turkoosit vedet, valkoiseksi kalkitut talot, rentoilu uima-altaalla jne. niin silloin ei tietenkään kannata suunnata Ateenaan. Jos taas haluaa tutustua todella mielenkiintoiseen kaupunkiin, niin silloin kohteeksi voi valita Ateenan. Ja tietysti voi yhdistää samaan reissuun saaret ja Ateenan ja saada vieläkin monipuolisemman reissun!

  • Tyylimurun Tiina

    Huikeita paikkoja! Kaikki näyttävät niin kutsuvilta ja kuulosti omaan korvaan just hyvältä, että turistimassat ei vielä täyttänyt kapeita kujia. Liekö sinne putiikkeihin olisi edes mahtunut… Mielelläni kävisin noissa kaikissa ja Ateenan historialliset kohteet kiinnostaisivat niiiin paljon!! Tosi paljon kerkisitte yhden reissun aikana nähdä ja kokea.

    • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

      Näiden saarien kohdalla varsinaisista turistimassoista ei ole pelkoa, kun eivät taida olla valmismatkakohteita (pl. Milos, sinne saatetaan tehdä valmismatkoja). Tunneltummilla/suositummilla saarilla, jotka ovat pakettimatkakohteita, voi kiireisemmän sesongin aikaan olla ruuhkan tuntua. Mutta pienemmät saaret voivat olla jopa parhaimmillaan high seasonilla, kun kaikki paikat ja palvelut on auki ja toimii, ja siellä on sopivasti elämää.

      Kerettiin kyllä paljon ja oli taas upea matka!

  • Pirkko / Meriharakka

    Muutamaan kertaan Ateenassa olleena asetan sen ehdottomasti yli rauhallisten saarien 🙂
    Näistä pienistä saaristasi tuli mieleen, että näinhän se on, että mistä tahansa löytyy kyllä tekemisen ja kokemisen arvoista, kunhan rajaa alueen tyyliin, että ”mitähän kivaa täällä on”. Kohteet eivät ehkä nouse Tripadvisorin tms. listoille, mutta kyllä ne ovat siellä. Vaikka sitten Suomessa jollain pikkupaikkakunnalla – Kreikassa tietysti sää suosii varmemmin.

    • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

      Jäin tietysti heti pohtimaan tuota rauhalliset saaret vs. Ateena -juttua. Ja aivot meni solmuun samoin tein näissä ”toisaalta mutta toisaalta” -ajatuksissa. 😀 Ateenassa viihtyisi helposti pitkäänkin, ja uutta nähtävää ja ihmeteltävää riittäisi taatusti vaikka kuinka pitkälle ajalle. Rauhallisilla pikkusaarilla viehätys on sitten toisenlaisissa jutuissa, ja vaikka mekään ei pienillä saarilla viihdytä kuin se pari yötä kerrallaan, niin minulle ne eivät ole kuitenkaan Ateenaa huonompi vaihtoehto. Pienissä ja rauhallisissa saarissa (kuten myös suuremmissakin) on kyllä paljon eroja. Joku voi olla vähän tylsä, joku taas kolahtaa itselle kaikessa yksinkertaisuudessaan. Parasta on tietysti, kun pääsee kokemaan sekä että ja vaikka samalla reissullakin!

  • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

    Hyvää kuulla, että Ateena oli mukava kokemus. Se kun on meiän bucket-listassa 🙂.

    Mulle on tullut mieleen, että kun joissain saarilla (erityisesti pienemmillä) paikat olivat kiinni, voiko olla, että ne on pysyvästi kiinni? Täällä Maltallakin, erityisesti Gozolla, on paljon yrityksiä, joiden tie päätyi koronan aikana. Eiväthän turistimäärät ole vieläkään yhtä suuria, mitä ennen oli.

    • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

      Ateena oli tosiaan upea jo nyt parin päivän pintaraapaisulla. Syyskuussa mennään uudelleen, joten Ateenasta tulee tänä vuonna useampikin postaus. 🙂

      Korona kaatoi varmasti yrityksiä, mutta tässä yhteydessä kyse oli puhtaasti sellaisista, jotka olivat kyllä selvästi avaamassa kesäsesongiksi. Monissa paikoissa julkisivuja maalattiin tai ulkona oli maalatut, osittain maalatut tai maalausta odottavat terassikalusteet. Sama juttu majoituspaikkojen suhteen: monissa laitettiin paikkoja kuntoon eikä niistä vielä voinut varata huoneita, kesäkuun puolella vasta. Myös rannoille kulkevat taksiveneet aloittivat joillain saarilla toimintansa vasta kesäkuussa.

      Kreikan turismi on heidän onnekseen elpynyt hyvin, ja 2022 oli jo vuoden 2017 tasolla euromääräisesti.

  • Annemaria/Samppanjaa muovimukista

    Miten mahtavia Kreikan-kohteita ja upeita saaria. Ihan täydellistä Kreikka-tunnelmaa! Olen seurannut sun upeita reissukuvia myös Instassa ja alkanut haaveilemaan jälleen vuosikymmenten tauon jälkeen Kr3eikan matkasta.

  • Mare

    Upeita paikkoja ja maisemia kaikki 🙂 Niin lämpimän näköistäkin että tekee mieli hypätä kuvaan mukaan.
    Ateena mukavana poikkeuksena. En ole käynyt sielläkään.

    • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

      Kiitos Mare! Se on juuri noin kuin sanoit: upeita paikkoja kaikki – eikä pelkästään kuvissa. 🤗 Ateena on tosiaan ihan eri Kreikka saariin verrattuna. Molemmissa on oma viehätyksensä, ja ihan parasta on, jos pääsee samalla reissulla kokemaan Kreikasta sekä saaritunnelman että Ateenan huikean kaupungin.

    • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

      Olipa hyvin sanottu, inhimillisen kokoisia paikkoja. Ja niinhän Kreikan saaret ovat oikeastaan aina, suuremmillakin saarilla on kuitenkin pikkupaikan fiilis. Ja vaikka Ateena onkin suurkaupunki ja aluksi epäröin mahdanko viihtyä, niin sielläkin tunnelma oli pikkukaupunkimainen. Eri kaupunginosat olivat jokainen kuin oma pieni kaupunkinsa. 🙂

  • Anna | Tämä matka -blogi

    Hieno koonti eri saarista.
    Ja kyllä minä luotan siihen, että noin paljon saaria kieränyt tietää, milloin kyseessä on todella helmi ja mikä sitten on vain taso ”ihan kiva”.

    Ateena on upea. En ole valitettavasti päässyt sinne vuosiin, mutta haaveena olisi tehdä matka vain Ateenaan.

    • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

      Kiitos Anna! Tuo helmi vs. ihan kiva onkin mielenkiintoinen juttu. Vaikka kokemusta ja vertailupohjaa on, niin lopulta ne helmet ja suosikit ovat sitä vain itselle, ja joku toinen löytää suosikkisaarensa ihan muualta. Tuntuu, että se mitä saarella on tai ei ole ja miltä siellä näyttää, ei edes ole se syy tykätä tai ei tykätä paikasta. Kyse on kemiasta, ja jonkun paikan kanssa vain synkkaa – joskus, vaikka paperilla paikan ei pitäisi olla ollenkaan omaan makuun sopiva.

      Tämä on mysteeri ja yksi syistä, jonka takia rakastan saarihyppelyä: mistään ei voi päätellä, onko saari lopulta omaan makuun (yritetty on, logiikkaa ei tosiaan löydy!). Täytyy vain mennä, aistia ja todeta itse. 😊

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.