katu apollonia sifnos
Saaret,  Saarihyppely

Sifnos – monta kylää ja Kykladien kaunein Kastro

Voit jakaa postauksen tästä:

Sifnos

 • Väkiluku: 2600
 • Pinta-ala: 74 km²
 • Pääkylä: Apollonia
 • Sijaitsee Kykladien saariryhmässä
 • Sifnoksella ei ole lentokenttää, sinne pääsee ainoastaan lautalla.

 

Postaus sisältää mainoslinkin. Mainoslinkki merkitty *-merkillä.

 • Mikä matka: Saarihyppely Kykladeilla + Ateena
 • Reitti: Santorini (vain menolento) – Folegandros (3 yötä) – Milos (3) – Kimolos (2) – Sifnos (4) – Serifos (2) – Ateena (2)
 • Ajankohta: 18.5.– 3.6.2023

Sifnos päätyi kohteeksemme parista syystä: olin lukenut etukäteen, että Sifnoksella olisi Kreikan parasta ruokaa. Matkan aikana taas kuulin, että siellä olisi Kykladien kivoimmat kylät. Kun Zante Ferriesin erittäin edullinen lauttareitti sattui sopivasti matkallemme ja vei Sifnokselle, oli seuraava suunta sillä selvä. Etenimme saarihyppelyllämme ilman ennakkovarauksia ja suunnitelmia, aina sille saarelle mikä hyvältä tuntui. Sifnoksen ruokamaine painoi tosin vaakakupissa sen verran paljon, että olisimme varmaan hakeutuneet Sifnokselle joka tapauksessa jo sen takia. 

Me saavuimme Sifnokselle Kimolokselta, mutta jos tulet Ateenasta, niin matka-aika on nopeimmilla lautoilla 2,5 h. Sijaintinsa puolesta se onkin hyvä vaihtoehto myös Ateenan reissuun yhdistettäväksi. 

Sifnoksella on aika monta täydellisen saaren ainesosaa minun makuuni: Kreikan parhaaksi sanottua ruokaa, kivoja kyliä, joiden välit on käveltävissä, laattakatuja ja perinteistä kykladien arkkitehtuuria valkoiseksi kalkittuine taloineen, näköaloja korkealta, hienohiekkaisia rantoja, kauniita poukamia, kalastajakyliä… 

Ehkä ainoa, mikä puuttuu, on yksi hieman isompi kylä, jossa on kunnollinen vanha kaupunki ja katujen sokkelikko. Koska Sifnoksella on useita kyliä ja asutuskeskittymiä, mutta se on väkiluvultaan kuitenkin suhteellisen pieni saari, ovat kaikki kylät pieniä. Pääkylä Apolloniakin on kunnollisen sokkelon sijaan enemmänkin pitkulaisen mallinen, ja kylä on rakentunut sitä halkovan kävelytien ympärille.

sifnos sininen taverna
Perinteinen taverna Apolloniassa.
artemonas katuja
Artemonaksen kylän tyyliä.

Sifnoksen kylät

Kurkataanpa sitten Sifnoksen kyliin.

Sifnoksen suurimmat kylät ovat Apollonia, Artemonas, Kastro ja Kamares. 

 • Kamares on Sifnoksen vilkas lauttaliikenteen satamakylä. Se on monen saarella kävijän suosikki, sillä siellä on runsaasti palveluita ja hienohiekkainen ranta. Kamares tuntuu saaren muihin kyliin verrattuna hieman turistilliselta.
 • Pääkylä Apollonia ja Artemonas sijaitsevat saaren sisäosissa pitkulaisesti peräkkäin, käytännössä lähes toisiinsa kiinni kasvaneina.  Apollonia on kylistä tyylikkäin, Artemonas on kuin sen pikkusisko. 
 • Kastron vanhan linnoituksen kylä on Sifnoksen tunnelmallisin ja mielestäni mielenkiintoisin nähtävyys ja ehdoton käyntikohde jokaiselle saarella kävijälle. Kastroonkin pääsee Apolloniasta ja Artemonasista kävellen.
 • Platis Gialos sijaitsee kauniissa lahdenpoukamassa näyttävän, pitkän, hienohiekkaisen rannan reunalla. Se on Sifnoksen kylistä lomaresortmaisin, pienessä mittakaavassa tosin, ja useat saaren maineikkaimmista ravintoloista sijaitsevat juuri siellä. Hieno ranta ja hyvää ruokaa siis löytyy, ja suhteellisen paljon majoitusvaihtoehtoja jopa aivan rantahiekalta.
 • Vathi on jotain kalastajakylän ja minikokoisen resortkylän väliltä. 
 • Faros on kaunis kalastajakylä, jossa on muutamia tavernoita ja majoitusta. Vathi ja Faros ovat hyviä vaihtoehtoja majoituskohteeksi, jos haluaa rauhallisen paikan rannalta.
 • Cheronissos on unelias kalastajakylä, jossa on kaksi tavernaa ja keramiikkapajoja ja saaren suloisimmat kalastusveneet. 

Onko Sifnoksella sitten mielestäni Kykladien saarien kivoimmat kylät? No minusta esimerkiksi Naxoksella on kivempia ja mielenkiintoisempia kyliä. Mutta onko vertailu reilua 18000 asukkaan saaren ja 2600 asukkaan saaren välillä..?

cheronissos Sifnos veneitä
Cheronissoksen kalastajakylä on suojaisassa poukamassa.
faros sifnos kaunis talo
Faroksen suloisin sisäänkäynti?
taverna ihan rannassa
Vathissa voi syödä vaikka varpaat rantavedessä.

Muuta nähtävää Sifnoksella

Pieneksi saareksi Sifnoksella useine kylineen on paljonkin paikkoja käytäväksi ja nähtäväksi, ja kaikki saaren kolkat on helposti ja nopeasti saavutettavissa.  

 • Sifnoksen must see on Kastro ja se takana upealla paikalla komeileva Seitsemän marttyyrin kirkko.
 • Saaren komein näköala on Agios Simeonin kirkolta, joka sijaitsee Sifnoksen toiseksi korkeimmalla huipulla (490 m). Me kävimme päiväsaikaan, mutta kuulin, että auringonlasku on sieltä nähtynä uskomaton!
 • Käy katsomassa näköalat myös Chrisopigin luostarilta ja Panagia tou Vounou -kirkolta.
agios symeon sifnos
Agios Simeonin kirkko oli suosikkini näköalapaikoista. Alhaalla näkyy Kamareksen kylä.
seitsemän marttyyrin kirkko sifnoksella
Kastron takaa lähtee laattapolku Seitsemän marttyyrin kirkolle.

Liikkuminen Sifnoksella 

Yksi Sifnoksen ja sen kylien parhaita puolia on se, että saaren keskiosan kylien välillä on helppoa kävellä. Me kävelimme Apolloniasta Artemonakseen ja sieltä vielä Kastroon, mutta kuumassa säässä kolmen kilometrin matka takaisin Kastrosta Apolloniaan ei enää maittanut.

Sifnoksen kylien välillä pääsee kulkemaan suhteellisen hyvin busseilla ja takseilla liikkuu kohtuuhintaan, eli ajoneuvon vuokraaminen ei ole siellä mitenkään pakollista, jos tarkoituksena on kierrellä saaren suurempia kyliä. Meidän ollessa lähdössä Kastrosta bussi oli juuri mennyt, ja seuraava olisi tullut vasta tuntien päästä, koska oli sunnuntai.

Menimme Kastron sisääntulon luona olevalle terassille katsomaan, sattuisiko siellä olemaan taksia, tai soittamaan taksin itsellemme. Sifnoksella on kahdeksan taksia, joista jokaisella on oma puhelinnumero. Voit siis halutessasi soittaa vaikka aina samalle, tutulle taksikuskille.  

Taksia ei näkynyt, joten istahdimme terassille juomille ja taksia tilaamaan. Silloin naapuripöydässä istunut rouva tuli juttusillemme ja kysyi pääsisikö kyydissämme vaikkapa Apolloniaan, sillä hänkin oli juuri missannut bussin. Emme olleet autolla, mutta taksin jakaminen sopi hyvin. 

Juttelimme rouvan kanssa juomien verran, ja italialainen Maria kertoi meille matkoistaan, me kerroimme omistamme. Maria oli reissannut nuorempana ympäriinsä, mutta Sifnos on vienyt hänen sydämensä. Nyt hän on käynyt siellä kesäisin jo monien vuosien ajan aina samassa, tutussa paikassa majoittuen. Maria tuli kanssamme taksilla Apolloniaan ja jatkoi sieltä bussilla majoitukselleen. 

sifnoksen kastro
Sifnoksella kannattaa varata aikaa Kastron kujien koluamiseen.
sifnos kastro värikkäitä ovia
Kastrossa on kapeat kadut ja värikkäitä ovia.
sifnos kastro kujia
Vanhaa ja kunnostettua Kastrolla.

Jälleennäkemisiä

Parin päivän päästä palasimme ihastuttavaan Kastroon, sillä halusin kierrellä sen kujat uudelleen. Olimme vuokranneet auton, vaikka bussillakin olisi päässyt liikkumaan, sillä tykkäämme liikkua omaan tahtiin ja halusimme käydä kylien lisäksi myös näköalapaikoilla ja kiertää saaren kattavasti.

Saapuessamme Kastrolle näimme sisääntulon luona olevalla tutulla terassilla tutun henkilön. Maria oli myös päättänyt tulla käymään taas Kastrossa, sillä se on hänen lempipaikkojaan saarella. Hän oli juuri tilannut itselleen lounasta, ja tarjosimme hänelle kyytiä takaisin majoitukselleen, mikäli hän istuskelisi lounaallaan kierroksemme ajan. Maria sanoi odottelevansa meitä.

Kotikyydityksen päälle Maria kutsui meidät luokseen kahville. Joimme vahvaa italialaisittain valmistettua pannukahvia kauramaidon kanssa ja opimme esimerkiksi sen, että Sifnoksen poliisipäällikön homma on yksi maailman leppoisimpia, sillä saarella ei kuulemma tapahdu oikeastaan mitään poliisia vaativaa.  

Maria kertoi, että auttelee majoituksen omistajaa joka kesä siellä ollessaan mm. tekemällä maalaus- ja puutarhahommia, ja pian omistaja Kostas liittyikin seuraamme kahville. Hän osoisttautui mukavaksi tyypiksi ja mielenkiintoiseksi keskustelukumppaniksi. Marian apu on sympaattiselle Kostakselle varmasti tervetullutta, sillä majoitus sijaitsee suurella puutarhafarmilla ja viljelmien lisäksi hän pitää huolta iäkkäästä äidistään. 

Jos haluat majoittua Sifnoksella perinteiseen kreikkalaiseen tyyliin sisustetuissa siistissä huoneistossa, rentouttavassa ympäristössä viiniviljelmien, oliiviipuiden, kukkien ja hedelmäpuutarhan katveessa, niin tsekkaa Kostaksen Smaragda rooms & studios. Se sijaitsee reilun 4 km:n päässä Apolloniasta, ja liikkumaan pääsee vuokramenopelin lisäksi bussilla, sillä bussipysäkki on ihan vieressä. 

Sifnoksen ruoka

Sitten ruoka-asiaan! Sifnoksen ruokamaine on hauskasti ainakin osittain lähtöisin kokista eikä ruuasta. Modernin kreikkalaisen ruokakulttuurin tärkein vaikuttaja, kokki ja keittokirjailija Nikolaos Tselementes (1878-1958), oli nimittäin syntyjään sifnoslainen. Tselementesin merkityksestä kertoo hyvin se, että sana tselementes on kreikassa synonyymi keittokirjalle. 

Modernimpaan tyyliin kokkaavia ravintoloita Sifnoksella oli pieneksi kreikkalaissaareksi paljon, mutta sifnoslaisessa ruuassa ei ole sittenkään kyse vain siitä. Saaren tunnetuimmat, hienommat ravintolat, joista olin lukenut etukäteen ja joissa olin ajatellut käyvämme, eivät olleet niitä, mitä paikalliset suosittelivat meille syödäksemme sifnoslaista ruokaa. 

Kokeilimme lopulta sekä paria fiinimpää että niitä perinteiseksi mainittuja. Ruokalistoilla oli myös niissä perinteisemmissäkin ilahduttavasti ruokalajeja, joita ei tule ihan jokaisessa muussakin kreikkalaistavernassa vastaan. Useinhan tavernoiden menut toistavat Kreikassa vähän turhankin tarkasti samaa kaavaa ja pienikin vaihtelu virkistäisi, vaikka perinteiset kreikkalaiset ruuat hyviä ovatkin. 

Maut olivat hyviä ja annoksissa oli yllätyksellisyyttäkin. Jostain syystä emme kuitenkaan olleet superfiiliksissä. Yleensähän juoksemme nimenomaan etsimässä niitä modernilla otteella kreikkalaista ruokaa valmistavia paikkoja, ja nyt sitä sitten oli tarjolla. Eikö meille mikään kelpaa? 

Ideat olivat hyviä ja söimme Sifnoksella hyvin, kuten Kreikassa yleensäkin, mutta olemme kuitenkin syöneet muualla vähintään yhtä hyvää ja parempaakin uudella tavalla laitettua kreikkalaista ruokaa. Saavuimme saarelle kuola suupielistä valuen, ja ehkä liian suurin odotuksin. Siinä käy helposti niin, kun jotain kehutaan parhaaksi lajissaan: odotukset kasvavat liian suuriksi, ja niitä on silloin todella vaikea ylittää. Kun odotusarvona on saada jotain poikkeuksellista, “pelkkä” erinomaisen hyvä tuntuu pettymykseltä.

Sifnoksella testaamistamme ravintoloista suosikkimme oli Apolloniassa sijaitseva Cayenne. Ruoka oli modernia ja maut loppuun asti vietyjä, yllättäviä ja monivivahteisia. Ravintolan miljöö on mielenkiintoinen, sillä omistaja-kokki on myös taiteilija, ja hänen teoksiaan on esillä sisätiloissa. 

cayenne sifnos
Cayenne-ravintolan toisen kerroksen pöydistä on kiva katsella tunnelmalliselle pihalle.

Kiva saari mutta rakkaus ei syttynyt

Sifnos oli mukava tuttavuus, mutta minä en saanut ihan kiinni siitä mikä se on saariaan. Kivan saaren elementtejä on kasassa paljonkin ja Sifnoksella on mielestäni Kykladien upein Kastro. Aina oikeat ainesosat eivät vaan riitä, niiden täytyisi olla myös oikeissa suhteissa. 

Tai kenties kyse oli siitä, että saavuimme sinne Kimolokselta, jonka tunnelmaan olimme ihastuneet täysin. Heti pikkuruisen, ystävällisen ja ylitsepursuavan tuttavallisen Kimoloksen jälkeen Sifnos tuntui etäiseltä. Kimoloksella kaikki vastaantulijat tervehtivät toisiaan. Olimme ehdollistuneet kaikkien tervehtimisen kulttuuriin tehokkaasti lyhyessä Kimoloksella vietetyssä ajassa, ja moikkailimme aluksi automaattisesti vastaantulijoita Apollonian kujilla kävellessämme. Apolloniassa tervehdyksiimme ei vastattu. Liiallinen tuttavallisuus ei kuulu asiaan enää 2600 asukkaan saarella.

Onko Sifnos tuttu saari?

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

Voit jakaa postauksen tästä:

28 kommenttia

 • Tyylimurun Tiina

  Sympaattiselta paikalta vaikuttaa ja mielelläni kävisin. Niin kaunista! Reissuilla onkin mukavaa, kun pääsee juttelemaan muiden matkailijoiden ja paikallisten kanssa. Tuo vähän lisää siihen kokemukseen kuin vain itsekseen kulkiessa. Pieni ja rauhallinen saari kelpaisi, kun haluaisi rentoutua kunnolla.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Mielenkiintoiset kohtaamiset ovat ehdottomasti yksi reissujen suola! Pieniä kohtaamisia osuu joka reissulle, mutta välillä tulee vastaan tällaisia, joiden seurassa viihtyy luontevasti pitempäänkin. 🤗

   Sifnos kannattaa ehdottomasti laittaa korvan taakse, jos vaikkapa joskus on tarve mukavalle saarikohteelle Ateenasta käsin. Mukavan mittainen lauttamatka, kaunis saari, sopivan pieni ja tunnelmallinen, mutta kokoisekseen ihan monipuolinen. 👍

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Niinhän se yleensä on monenkin asian osalta, että jos odotukset ovat kovin korkealla, helposti saattaa seurauksena olla jonkinlainen pettymys. Maisemat näyttävät joka tapauksessa oikein mukavilta – kyllähän niissä viihtyisi. Tuo Cheronissoksen kalastajakylä näyttää todella kauniilta!

 • Mari/ Maailma kotina

  Olen alkanut haaveilla, että löytäisin maailmalta paikan, jonne haluaisin palata. Oikeasti lähellekään mitään sellaista ei ole löytynyt. Ehkä ei löydykään. Ehkä sitä on kulkuri. Ja toisaalta oma koti on se, tänne haluan palata.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Minun Kreikan saaren metsästys liittyy pitkälti juuri tuohon. Haluan palata Kreikkaan (ja ihan mielelläni moneen muuhunkin maahan), mutta haluaisin löytää tarkemmin jonkun paikan, tietyn saaren tai kylän, johon todella haluan palata ja jossa haluaisin olla pitemmän aikaa. Joka tuntuisi kuin kotiin olisi tullut. Upeita, kivoja ja hienoja paikkoja on, jopa ihaniakin. Mutta mikään ei ole ollut vielä juuri se oikea. No, onneksi tämä etsiminenkin on ihan mahtavaa. 😊

 • Eveliina / Reissukuume

  Kreikkalainen ruoka on ihan mielettömän hyvää! Olisikin hauska päästä testaamaan, miten herkullista se ”parhaimmillaan” olisi 🙂 Harmi, ettei saari sen suuremmin sytyttänyt.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Naulan kantaan, perinteinen kreikkalainen ruoka on ihanaa! Siksi me metsästetäänkin aina myös sellaisia paikkoja, jotka laittavat sitä uudella tavalla, eli halutaan nähdä (tai siis maistaa!), mitä kaikkea siitä makumaailmasta voikaan saada irti. 😋

   Voin vilpittömästi sanoa, että Sifnos on tosi kiva saari. Ja selvyyden vuoksi pitää vielä mainita, että missään nimessähän kyse ei ollut siitä, että ei oltaisi tykätty siitä tai ettei olisi kiva saari. Nimenomaan vaan noin kuten kirjoitit, että saari ei siltikään sytyttänyt – ihastus ei leimahtanut liekkeihin ja joku kemia jäi lopulta puuttumaan meidän ja saaren väliltä.

 • Mare

  Upeita kuvia jälleen. Lämpö hehkuu tänne saakka.
  Kiinnostavia paikkoja. Jännä se miten jonnekin syntyy se rakkaus ja kaipaus niin, että palaa uudelleen.

 • Minna

  Ihana ja symppis paikka! Minusta tuo kävelyretkikin kuulostaa sellaiselta, että tykkäisin. Näistä postauksista tulee hirmuinen matkakuume!

 • Ne Tammelat

  Meinasin sanoa, että Kreikan saarilla vierailuista on vierähtänyt pitkä tovi, mutta kyllähän me teimme pysähdyksen Korfulle pari vuotta sitten risteilyn yhteydessä. Kieltämättä noissa pienissä saarissa on kyllä oma tunnelmansa ja varmasti lauttareissu nostattaa jonkin verran kynnystä virailuun. Näyttää tosi idylliseltä ja kivalta saarelta!

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Kaikissa Kreikan saarissa on oma tunnelmansa. 😊 Se, että jonnekin pääsee ainoastaan lautalla, nostaa varmasti kynnystä vierailla – mutta todennäköisesti vain ensimmäisellä kerralla! Kerran lauttamatkustamista ja saarihyppelyä kokeiltuaan huomaa, että homma sujuu helposti ja kätevästi ja sitten koko maailma (tai ainakin Kreikan saaristo) onkin auki!. 🤗

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Tämä kuulosti kivan saarelta ja itse voisin kuvitella yöpyväni Faroksessa. Tosi kauniilta tämä(kin) saari näyttää! Tuo on kyllä vähän petollista kehua blogissa jotain paikkaa (puhu nyt itsestäni), jos oon tykännyt jostain paikasta ja kehunut hirveästi ja sitten muut ovat sinne lähteneet suurin odotuksin ja tulleet ”oli ihan kiva” fiiliksellä takas, niin heh. Ei oo siis mun korviin tällaista kantautunut, mutta voin hyvin kuvitella että näin voisi käydä 🙂 Usein yllättyy positiivisesti, jos ei ookaan mitään ennakko-odotuksia.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Ihan totta tuo, että muiden ihastuneet kommentit kohteista nostaa helposti odotuksia. Omat (suuriksi kasvaneet) odotukset on kuitenkin omalla vastuulla, ei niiden, kenen kehuja on kuunnellut tai lukenut. Minusta blogissa todellakin saa ja pitääkin kehua vuolaasti niitä paikkoja, joista itse on pitänyt! 😊 Joka paikalle riittää sekä tykkääjiä että vihaajia ja oma mielipide selviää vasta itse testaamalla.

 • Katja / Pinkkis

  Tuollaiset kohtaamiset on kyllä mahtavia matkan viehätyksen lisääjiä, mitä teillä on ollut Marian kanssa! Viehättävän oloinen saari kyllä, voisin hyvin kuvitella käyväni tuolla. Kun nyt ylipäätään joskus pääsisi Kreikkaan 😀
  Noinhan siinä usein just käy, että kun on korkeat odotukset niin ne ei sitten täytykään, vaikka sama paikka olisi voinut vähemmillä odotuksilla olla justiinsa niin upea kuin mitä on muilta kuullut.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   No tuopa juuri, että suuria odotuksia on aina hankalampi täyttää, vaikka on niinkin käynyt eikä se ihan mahdotonta ole. 😊 Ollaan puolison kanssa tultu aina siihen lopputulokseen, että lopulta kyse on kuitenkin tunnelmasta ja kemiasta meidän & saaren välillä. Se on se viimeinen silaus, joka tekee eron ihan kivan ja aivan ihastuttavan välillä. 😍

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.