lefkas rantakuva
Saaret

Tekemistä Lefkaksella lomailevalle – 9 ideaa

Voit jakaa postauksen tästä:

Jouduimme miettimään viimeisimmällä reissullamme toden teolla itsekin, mitä tekemistä Lefkaksella oikein olisikaan. Lefkas nimittäin kuuluu meidän Kreikan reissuhistoriassa siinä mielessä harvinaiseen joukkoon, että olimme käyneet siellä jo aiemmin.

Koska olimme tehneet asioita ja nähneet jotkut paikat jo edellisellä käynnillämme, piti nyt keksiä jotain uutta. Mitä kaikkea tekemistä Lefkaksella on lomalaiselle? 

Lefkas lomakohteena

Ensin pari sanaa Lefkaksesta yleisesti. Millaisesta Kreikan saaresta on kysymys?

  • Lefkas on lomakohteena puhdasoppinen rantalomakohde, ja toinen toistaan upeampia rantoja riittää. Yhteistä niille on käsittämättömän kirkas vesi, joka jossain näyttää maitomaisen vaaleansiniseltä, toisaalla sinivihreän turkoosilta ja yhdessä paikassa taas tummemman siniseltä…
  • Saaren kylät eivät ole pääkaupunkia lukuunottamatta järin suuria, mutta pientä kivaa tekemistä Lefkaksella kyllä riittää vähintään viikoksi, jos rantalomailun oheen kaipaa muutakin äksöniä.
  • Lefkaksella on tarjolla enemmän italialaisvaikutteisia ruokia kuin muualla Kreikassa – ollaanhan Joonialla sentään Italian kanssa samoilla vesillä.
  • Hintatasoltaan Lefkas kuuluu Kreikan edullisimpien joukkoon.
varjoliitämässä
Lefkaksella voi halutessaan tehdä muutakin kuin viettää leppoisia rantapäiviä!

Nidri ja Vassiliki ovat hyviä tukikohtia Lefkaksen lomalle

Nidri on hyvä valinta lomakohteeksi Lefkaksella. Se on ehta lomakylä, mutta ehdottomasti mukava sellainen! 

Nidri on pieni, mutta ei liian pieni. Kylän raitti on iltaisin täynnä eloa. Illallispaikkoja on runsaasti, samoin kahviloita rentoon istuskeluun. Se on leppoisa ja turvallinen kohde.

Et löydä sieltä sokkeloista vanhaa kaupunkia, vaan kylän ytimen muodostavat kylää halkova päätie, joka on tehty suurelta osin kävelykaduksi, ja rantabulevardi, josta avautuu kauniit näkymät läheisille saarille.

Rantabulevardia reunustavat tavernat, baarit ja kahvilat. 

Kävelykadun varrella on myös muutamia tavernoita, ja lisäksi sieltä löytyy pienempään nälkään gyroskojuja ja muita pikaruokapaikkoja, sekä leipomoita ja jäätelökioskeja. Marketit ja putiikit ovat myös kaikki kätevästi pääkadun varrella.

Sijaintinsa puolesta Nidri on mitä keskeisin tukikohta Lefkaksella lomailuun: kaikkialle on kohtuullinen matka. Tekemistä riittää kyllä itse Nidrissäkin, sillä esimerkiksi lukuisat meriretket lähtevät sieltä. 

Toinen varteenotetaava vaihtoehto lomakohteeksi Lefkaksella on saaren eteläosassa sijaitseva Vassilikin kylä.

Myös Vassiliki on passelin kokoinen, ei liian pieni kylänen.

Vassiliki on sijaintinsa puolesta parempi kohde erityisesti, jos haluat viettää lomastasi useamman päivän juuri Lefkaksen länsirannikon upeimmilla uimarannoilla.

Mutta katsotaanpa sitten, mitä kaikkea Lefkaksen lomalla voi tehdä! 

1. Koe saaren kuuluisimmat rannat

Lefkaksesta ei oikein voi edes puhua mainitsematta sen upeita, kuuluisia rantoja: Porto Katsikia, Egremnia ja Kathismaa

Niillä käyminen on Lefkaksen lomalla ihan must, sillä rannat kuuluvat Euroopan hienoimpien joukkoon!

Vuokraamalla allesi kulkupelin voit koluta vaikka kaikki Lefkaksen rannat, ja valita sitten niistä itsellesi mieluisimman rantapäivän ja uimahetkien viettoon. Tai lähde rannoille veneretkellä, jolloin pääset ihailemaan niitä myös mereltä päin.

2. Käy Lefkada Townissa (illalla!)

Saaren pääkaupunki Lefkada Town on eloisa noin 9000 asukkaan pikkukaupunki. 

Sinne kannattaa suunnata vasta illalla, sillä päiväsaikaan kuumassa kaupungissa on hiljaista ja monet paikat vetävät ovensa kiinni siestan ajaksi. 

Auringon laskettua kadut täyttyvät. Vilinää riittää vanhan kaupungin kujilla, keskusaukiolla ja sen ympärillä olevissa ravintoloissa ja kahviloissa, sekä ilta-aikaan kävelykaduksi suljetulla rantapromenadilla.

Nidristä Lefkada Towniin on noin 17 km, ja sinne on helppo mennä viettämään iltaa autolla, bussilla tai taksilla. 

lefkada town illalla
Lefkada Townin vanha kaupunki on eloisa paikka auringon laskettua.

3. Tee meriretki

Lefkaksella on tarjolla meriretkiä taatusti jokaiseen makuun. On merirosvoristeilyjä tai veneretki yöllisiin rantabileisiin, ja kaikkea siltä väliltä! 

Nidrissä veneretkiä mainostetaan ja myydään kojuissa sekä pääkadulla että rantakadulla, joten sen kun tutkit vaihtoehtoja, vertailet hintoja, luet arvosteluja – ja valitset itsellesi sopivimman.

Kurkkaa vaikka M/S Christina, jolla me teimme Forgotten Islands -retken lomallamme jo vuonna 2015.

Tämän vuoden reissullamme näimme tutun veneen Nidrin satamassa, ja huomasimme, että reissun sisältö on edelleen sama kuin seitsemän vuotta sitten. Retket ovat saaneet erinomaisia arvosteluja vuodesta toiseen.

Vene ei ole sataman näyttävin, vaan päin vastoin, se on satamassa päivystävistä meriretkiä tekevistä veneistä sieltä pienimmästä päästä.

Kun Scorpios-saarella viereemme parkkeerasi monta kertaa suurempi, täyteen ahdettu ja meluisa retkivene, olimme viimeistään todella tyytyväisiä valittuamme retken pienemmällä paatilla ja porukalla.

En usko, että alueella elävät arat munkkihylkeet näyttäytyivät jättiveneen kyydissä olijoille, toisin kuin meille. Ja delfiinitkin tykkäsivät tanssia ainakin meidän veneemme pienemmissä peräaalloissa. 🤗

4. Matkusta Meganissin saarelle

Puolen tunnin lauttamatkan päässä Lefkaksesta on Meganissin saari.

Saarten välistä ”joukkoliikennettä” käyttämällä teet helposti omatoimisen  päiväretken pikkurahalla: lauttalippu maksaa alle 2 €, ja pääset nauttimaan pienestä merimatkasta ja -maisemista, sekä tutustumaan hieman toiseen saareen.

Lautta lähtee Nidrin satamasta ja lipun voit ostaa lautalta (ajoneuvo maksaa erikseen).

Jos sinulla on vuokra-ajoneuvo käytössä, niin se kannattaa ottaa mukaan Meganissille, erityisesti jos lautta menee Spilian satamaan (joskus lautta menee Vathiin), ja haluat nähdä saarta vähän enemmän.

Spilian satamassa on pari tavernaa ja uimaranta. Lyhyen kävelymatkan päässä, kalliolla sataman yläpuolella, on Spartohorin kylä. Sieltä on upeat maisemat, mutta kylä ja satama ovat kovin pikkuisia, eikä niissä ole sen kummemmin mitään näkemistä.

Saaren muihin kyliin, Vathiin ja Katomeriin, on Spiliasta matkaa. Saarella palvelee vain yksi taksi sekä minibussi, joka periaatteessa kulkee kylien ja lauttasataman väliä lautan aikataulujen mukaisesti. Muihin kyliin saattaa siis päästä myös bussilla.

Meidän lautan tullessa minibussia ei näkynyt, joten retkemme Meganissille käsitti lopulta vain Spartohorin kiertämisen ja lounaan siellä, sillä lähdimme Meganissille jalkamiehinä.

Pikkusaari näytti kauniilta, ja erityisesti Vathin kylä olisi ollut mukava nähdä, mutta reissu oli joka tapauksessa mukava lounasretki näinkin. 

meganissilla
Spartachorin kylästä Meganissilla näkee kauas merelle.

5. Virkistävä käynti vesiputouksella

Noin neljän kilometrin päässä Nidristä on pieni vesiputous. Kävely vesiputouksille (ja virkistävä pulahdus kylmään veteen!) on mukava päivälenkki, mutta pääset lähemmäs putousta myös autolla.

6. Vieraile vuorilla

Vuorilla on viileämpää myös keskellä kuuminta kesää. Siellä on merkittyjä patikointireittejä, mutta omatoimisestikin pääsee reippailemaan.

Lefkas on hieno näky lintupektiivistä, ja ajelu vuorille ja kävely villiyrttien huumaavan tuoksun keskellä oli suosikkijuttujani Lefkaksella. Ota suunnaksi ainakin seuraavat kohteet vuorilla:

profiti ilias
Profiti Ilias kirkolta oli kenties Lefkaksen parhaat maisemat!

7. Kokeile vetovarjoilua tai varjoliitoa

Jos mielit toden teolla yläilmoihin, niin Lefkaksella liitely onnistuu. Veneen perässä vedettävää vetovarjoilu on mahdollista monilla rannoilla. 

Rohkeammille on tarjolla pääsy vieläkin korkeammalle: saarella on useita yrityksiä, joiden kautta pääset varjoliitelemään tandemina!

Puolisoni uskaltautui testaamaan tandem-varjoliitoa, ja kokemus oli arvattavasti ikimuistoinen. Hän vieraskynäili kokemuksestaan postauksen Tandem-varjoliito Kreikassa on ikimuistoinen elämys

Hän osti palvelun Lefkada Paraglidingilta, ja toiminta oli ystävällistä sekä ammattitaitoista. Hintaan kuului lennon kuvaus GoPro-kameralla. Lisäpalveluna sai vielä ostaa dronekuvauksen lennosta.

8. Visiitti viinitilalle

Lefkaksella on muutama viinitila, joilla pääset tutustumaan viinin viljelyyn. Ja mikä parasta, tietenkin myös maistelemaan tuotteita tekijöidensä opastuksella ja viljely-ympäristössään.

Jos asustelet Nidrissä, niin vain 13 km:n päässä on Lefkaditiki Gi viinitila. Vierailu ei vaadi siis välttämättä vuokrakulkupeliä, vaan voit toteutta sen myös taksilla.

9. Tutustu Micro Farmiin

Sain tähän vinkin eräältä paikalliselta, mutta harmikseni emme itse ennättäneet käymään.

Perhetilalla pääset perehtymään opastetusti  vihannesten kasvatukseen tilalla ja tutustumaan tilan eläimiin. Ehkä pääset jopa osallistumaan tilan töihin! 

Tilalle ei ole pääsymaksua, mutta sekä tilan pitäjät että kävijäkin tulee varmasti tyytyväiseksi, jos käynnin päätteeksi ostaa pari takuutuoretta luomuviljeltyä hedelmää.

Löytyikö postauksesta sinulle sopivaa tekemistä Lefkaksella lomailuun? 

Tule seuraamaan blogia myös Instagramiin kreikan_saaren_metsastys!

Lue myös:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

4 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.