spinalongan taloja
Saaret,  Yleistä Kreikassa matkustamisesta

Spinalonga – Kreetan vaikuttavin käyntikohde?

Voit jakaa postauksen tästä:

Käsi ylös, jos olet lukenut Victoria Hislopin Saari-kirjan tai katsonut siitä tehdyn tv-sarjan. 🙋🏻‍♀️ Käsiä nousi varmasti aika paljon! 

Monella viittaajalla on varmaan tiedossa, että tuo saari, Spinalonga, on oikeasti olemassa. Ja että tänä päivänä Spinalongan saarella on mahdollista vierailla, siellä leprasiirtolana toimineen kylän raunioissa. 

Spinalonga

 • Pieni Spinalongan saari sijaitsee Kreetan kupeessa, alle 10 minuutin venematkan päässä Plakan kylästä.
 • Saari toimi vuosina 1903-1957 leprasiirtolana, jonne sairastuneet eristettiin.
 • Aluksi olot saarella olivat hyvin alkeelliset. Lopulta saarelle muodostui kylämäinen yhteisö, jossa oli palveluita kuten missä tahansa kylässä: sairaala, koulu, leipomo ja jopa teatteri. Saarella asuvien ihmisten kesken syntyi parisuhteita ja jotkut saivat lapsia.
 • Enimmillään Spinalongalla asui lähes 1000 potilasta.
 • Tänä päivänä  saari on asumaton.
 • Spinalonga on Kreetan toiseksi vierailluin arkeologinen kohde, ja leprasiirtolan lisäksi saarella on venetsialaisten vuonna 1579 rakentama linnake.

Suurelle osalle Spinalonga tuli tutuksi Victoria Hislopin Saari-kirjan ja siitä tehdyn tv-sarjan myötä. Saari on fiktiivinen kertomus Spinalongan leprasiirtolayhteisön elämästä. 

portti spinalonga

Spinalongan raunioilla

Kun matkustimme Kreetalle ja suuntasimme Agios Nikolaokseen, oli selvää, että halusin päästä käymään Spinalongalla. Kirjan lukeneena en olisi jättänyt mistään hinnasta väliin mahdollisuutta käydä saarella. 

Kylä on raunioitunut, vaikka rakennukset ovat osittain restauroituja. En tiedä johtuiko se raunioitumisesta, vai siitä että olin lukenut Saari-kirjan vasta hiljattain ennen reissua, mutta kokemus Spinalongan rauniokylän katuja kävellessä oli vaikuttava. 

Kun Spinalongalta katsoi Kreetalle, ei voinut olla miettimättä kuinka lähellä mutta niin kaukana muu maailma Spinalongalle karkotetuilta oli.

Spinalongalla asuva saattoi nähdä saarelta kotikylänsä, ehkä jopa entisen kotitalonsakin. Saattoipa sieltä erottaa vastarannalla olevan ihmishahmonkin. 

Ennen vuotta 1953 ja lääkityksen keksimistä kukaan Spinalongalle päätyneistä ei kuitenkaan enää koskaan päässyt pois saarelta, eikä nähnyt enää rakkaitaan. 

Spinalonga on upea ja vaikuttava käyntikohde. Tunnelma saarella ei kuitenkaan ole synkkä, vaikka sen historia sellainen onkin, ja saarireissulle voi hyvin ottaa mukaan myös lapset. Saaren kiertää hiljakseen kävellen noin tunnissa.

Spinalongalla vierailun hinta: 8 € / 4 € (Sisältää vain Spinalongalla vierailun, venematkat maksavat aina erikseen.)

maisema spinalongasta kreetalle (1)
Spinalongalta ei ole pitkä matka Kreetalle.

spinalongan raunioita

spinalongan saari

Kuinka Spinalongalle pääsee?

Agios Nikolaoksesta

Agios Nikolaoksesta pääsee Spinalongalle eri retkijärjestäjien päiväretkillä. Retket kestävät 4-6 tuntia ja osaan sisältyy myös retkilounas. Retkillä näet myös Olouksen merenpohjaan vajonneen kaupungin. 

Venematkan hinta: 15-30 €

Plakasta

Kaikkein lyhyin venematka Spinalongalle on Plakasta, alle 10 minuuttia. Agios Nikolaoksesta Plakaan on 16 km. 

Venematkan hinta: 10 €

Me menimme Spinalongalle Plakasta. Meillä oli vuokra-auto alla, ja olimme matkalla varhain keväällä. Plakasta löytyi helposti parkkipaikka eikä Spinalongallakaan ollut ruuhkaa – kesällä matkailusesongin aikaan tilanne on varmasti toinen.

Eloundasta

Elounda on noin 10 km:n päässä Agios Nikolaoksesta, ja lauttamatka sieltä Spinalongalle kestää noin 20 minuuttia. 

Venematkan hinta: 12 €

Jos olet liikkeellä autolla, niin kesäkuukausina Spinalongalle on suositeltavampaa mennä Plakan sijaan Eloundasta, sillä siellä on paremmin parkkipaikkoja tarjolla. 

Elounda on mukava pikkukylä ja me päädyimme sinne syömään Spinalongan visiittimme jälkeen. Eloundan kylän kiertely on mukava yhdistää Spinalongan reissuun.

Oletko lukenut kirjan tai nähnyt tv-sarjan Spinalongasta? Haluaisitko vierailla saarella tai oletko jo käynyt siellä? 

Tule seuraamaa blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

Jos Saari on vielä lukematta, niin pääset aloittamaan sen vaikka heti BookBeatissa, jossa se on sekä e-kirjana että äänikirjana. Alla olevasta bannerista pääset rekisteröitymään BookBeatiin ja voin käyttää sitä kuukauden ilmaiseksi. (Etu koskee vain uusia käyttäjiä.)


saari kansi

 

Voit jakaa postauksen tästä:

36 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Taas ihan tuntematon kohde itselleni, en ole lukenut kirjaa tai katsonut tv-sarjaa. Spinalonga toki kuulostaa oikein kiinnostavalta, ja jos Kreetalle tulisi lähdettyä, niin eiköhän tuolla tulisi käytyä. Etäisesti historiasta tulee mieleen myös Seilin saari, jossa edellisenä kesänä kävimme. Sieltäkään ei käytännössä pois päässyt.

  • Kati

   Saari kannattaa lukea! 👍 Kirja on hyvin kirjoitettu, ja vaikka tarina onkin fiktiivinen, niin uskon, että kuvaus elämästä saarella on totuudenmukainen.

 • Tyylimurun Tiina

  Myönnän, tämän kirjan olen tainnut missata, mutta pitääpä lukea ja ehdottomasti haluaisin käydä saarella. Historia kiinnostaa aina ja ilmeisesti ihan hyvin säilynyt rakenteita/rakennuksia, mitä kuvista yritän tiirailla. Karmea on kohtalo ollut aikanaan spitaalisella, eihän siihen heti kuollut, mutta tosiaan ketään tärkeää ei eristyksen jälkeen tavannut..

  • Kati

   Kirja on hyvä, kannattaa lukea! 👍

   Kyllä siellä sen verran oli säilynyt rakennuksia, että entisöinnin myötä saarella on ihan kylätunnelma. Ja entisöinti on varmasti edistynyt siitä, kun me tuolla kävimme melkein viisi vuotta sitten. Jutun kuvat eivät ole kummoisia, kun suurimmaksi osaksi pilvinen päivä ei inspiroinut kuvaamaan, eikä tuolloin vielä tiennyt, että kuvamateriaalille olisi tulevaisuudessa tarvetta blogin takia. 😄

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  En ole lukenut kirjaa enkä nähnyt sarjaa, mutta postauksesi luettua tutkin viiteaineistot. Pitää varmaan hankkia kirjan luettavaksi ainakin.
  Hulluinta on se, että leprasiittoloita on olemassa tänäkin päivänä, eikä pelkissä köyhissä Afrikan maissa, mutta myös Japanissa (josta maa sai tuomion ihmisoikeuksien loukkaamisesta). Se on erittäin traagista, koska lääkitys on olemassa ja se myös toimii, vaikka antibioottikuuri saattaa kestää 2-3 vuotta.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Minulle tuo kirja tai sarja ei ollut tuttu, mutta Spinalonga kuulostaa todella mielenkiintoiselta ja surulliseltakin paikalta. Ihan varmasti tuolla kulkiessa kirjan tarina herää eloon ja voin vain kuvitella että on vaikuttava kokemus.

  • Kati

   Paikan historia on tietysti vähän traaginen, ja käýnti saarella on vaikuttava. Paikka on kuitenkin siinä mielessä hyvä käyntikohde, että tunnelma siellä ei ole varsinaisesti synkkä, ja sopii siksi myös lasten kanssa vierailtavaksi.

 • Melissa Laitakari

  Pakko myöntää etten ole koskaan kuullutkaan tästä paikasta enkä ole kyseistä kirjaa lukenut saati sarjaa katsonut. Ihan hävettää… Mutta kiitos tästä postauksesta, tulin taas ehkä vähän viisaammaksi.

  • Kati

   Turha hävetä. Moni on kuullut paikasta erityisesti tv-sarjan myötä, mutta ei Spinalonga silti ihan Euroopan kuuluisimpiin käyntikohteisiin kuulu. 🙂 Kreetalle suuntaavan kannattaa kyllä miettiä, mahtuisiko Spinalongalla käynti ohjelmaan.

 • Ismo for Takeoff

  Hullua kyllä olen nähnyt Spinalongan, mutta en käynyt siellä! Olin aikoinaan Elundassa (tai oikeammin se oli tukikohta saaren itäpään kiertelyyn), mutta jostain syystä saarikäynti jäi väliin. Yksi syy varmasti oli ajankohtaan (toukokuu) nähden poikkeuksellisen huono sää: oli kovaa tuulta, sateita ja tulviakin. Harmi kyllä, mutta kiva kuitenkin lukea, mistä jäi paitsi 🙂 Elunda oli tosiaan hyvinkin miellyttävä kylä. Varsinkin sen yläkylässä oli rauhallista ja niukasti turisteja.

  • Kati

   Eipä siellä tuollaisessa säässä kovin kiva olisikaan, kun oikein minnnekään ei pääsisi säänsuojaan tarvittaessa. Saarella on yksi (vai olikohan kaksi) kahvila, mutta en tiedä onko siinäkään asiakkaille muuta kuin terassi.

   Elounda vaikutti kyllä tosi kivalta kylältä, ja siellä viihtyisi helposti pitempäänkin kuin lounaan nauttimisen verran.

   • Kati

    Spinalongan kohdalla pieneen saareen mahtuu kyllä aikamoinen määrä erikoista historiaa. Hieno ja vaikuttava käyntikohde, jos Kreetalle menet!

    • Ilse Peltonen

     Vastaan kyllä kaikkiin kolmeen. Menimme veneellä Palkasta, koska halusin eläytyä kirjan tunnelmiin. Suositukseni kaikille kolmelle 👍

     • Kati

      Tuo on ihan totta, että venematka Plakasta viritti tunnelmaan, ja sai miettimään saarelle vietyjen (monelle viimeistä) matkaa.

 • Kirsi

  Heippa!
  Olen käynyt Spinalongalla kaksi kertaa. Aika vaikuttava paikka! Viereinen Plakan kylä oli ihana. Olen katsonut Saari-sarjan, ja sen katsominen oli itkua lähes joka jakso. Todella hyvä sarja, jonka haluaisin niin kovasti nähdä uudelleen. Kirjaa en ole lukenut, mutta jatko-osan kyllä, eli ’Eräänä elokuun iltana’. Sekin oli ihan hyvä, mutta ei varmaankaan ekan osan tasoinen.!

  • Kati

   Moikka Kirsi! Menisisn itsekin Spinalongalle mieluusti uudelleen, jahka taas päädymme Kreetalle ja sinne Spinalongan suunnille. Eräänä elokuun iltana odottaa minulla lukuvuoroaan seuraavana. 🙂 Eikös se ollut niin, että se ei varsinaisesti enää sijoitu Spinalongalle, vaan kertoo ajasta Spinalongan jälkeen, kun sieltä selvinneiden piti taas integroitua yhteiskuntaan.

   • Kirsi

    Näin on! Kirja kertoo enimmäkseen Manoliksen ja Marian elämästä,sekä vähän Antreaksen vankilassa olosta. Mutta Manolis on pääosassa tässä kirjassa. Voi, kumpa siitäkin tulisi sarja!

 • Mari/Kodinvaihtaja

  Potilas/orja/vankisaaret ovat aina todella kiehtovia ja mieleenpainuvia kohteita. Oletko käynyt Seilin saarella? Se ainakin vastaava Suomessa.

  • Kati

   No niinpä, erikoinen historia kiehtoo. En ole käynyt Seilin saarella, mutta olisi kyllä mielenkiintoinen käyntikohde.

 • Pirkko / Meriharakka

  Televisiosarjan myötä kohde tuli minunkin ”listalleni”, mutta ei ole vielä edennyt toteutukseen asti – Kreetalla kun olimme jo aikaisemmin käyneet, joten sen kertaamisella ei ole tuntunut olevan kiire.
  Hislopiltahan tuli muuten äskettäin (parin vuoden sisällä) jatko-osakin tuohon sarjaan, eli tarinan seuraavat vaiheetkin voi nyt halutessaan lukea.

  • Kati

   Uskon, että käynti Spinalongalla on entistä antoisampi, mitä pidemmälle entisöinnit saarella etenevät. Siinäkään mielessä ei haittaa, mikäli reissu ”lykkääntyy”. Mutta ehdottomasti kannattaa pitää kohde siellä listalla!

   Minä sain nyt oman postaukseni innoittamana vihdoin aloitettua tuon Saaren jatko-osan. 😀 Lukulista kun on lähes yhtä pitkä kuin matkahaavelista… 🙈

 • Amalian maailma

  En ollut tästä saaresta aiemmin kuullut, en ole lukenut kirjaa, enkä katsonut tv-sarjaa. Pitääpä ottaa listalle! Todella kauniin näköinen paikka, vaikka sen historia traaginen onkin.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Mulle ei oo tuo kirja eikä saari tuttu, mutta mukavaa että kuulin siitä nyt tämän blogin kautta ! Tuollaiset kohteet onkin tosi mielenkiintoisia ja jos Kreetalle joskus lähtee, niin pitää pitää tuo kohde mielessä 🙂

  • Kati

   Kannattaa laittaa muistiin! Spinalonga on mielenkiintoinen ja mukava käyntikohde (vaikka historialtaan onkin synkkä).

 • Raija / Kohti avaraa maailmaa

  Juuri kuuntelin äänikirjana Saaren (lukija oli kyllä raivostuttavan hidas eikä muutenkaan miellyttänyt), tv-sarjasta en ikävä kyllä ole kuullutkaan. PItänee kaivella jatko-osa kirjasta myös jostain. Toukokuussa sitten katsastetaan paikka, ja ajattelisin että Plakalta sinne mennään!

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Tuo vie kyllä niin paljon kirjan kuuntelusta iloa, jos lukija ei miellytä. Minulla on esimerkiksi jäänyt yksi Kreetalle sijoittuvaa kirja kuuntelematta, kun se lukija ei vain toimi omaan korvaan. Onneksi voi myös lukea, mutta kirjoen kuunteluun viime vuosina tottuneena ei vain tunnu saavan ikinä aloitettua. 🙂 Hitauteen muuten auttaa lukunopeuden nosto. Minä kuuntelen kaikki kirjat 1,2xnopeudella.

   Minä sain juuri kuunneltua Saaren jatko-osan. Ei ollut mielestäni Saaren tasoinen, mutta tarinan jatko tietysti kiinnosti.

   Aivan ihanaa ja upeaa reissua teille! 🤗

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.