veneitä eloundassa
Saaret

Kreeta – Kreikan saarista suurin ja (kenties) monipuolisin

Voit jakaa postauksen tästä:

Kreeta

 • Pinta-ala: 8303 m²
 • Väkiluku: 634930
 • Pääkaupunki: Iraklion
 • Muita suuria kaupunkeja Kreetalla: Hania, Rethymnon, Agios Nikolaos, Ierapetra ja Siteia
 • Kreikan suurin saari.

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä

Kreeta on yksi suosikkisaaristani, mutta totta puhuen olen vähän vältellyt kirjoittamasta postausta siitä. Saari on niin suuri ja monipuolinen, että tuntuu vaikealta tiivistää sitä yhteen postaukseen. Mutta kun kyse on kerta yhdestä lempisaarestani, olisi hassua, etten kirjoittaisi siitä. 

Jos totta puhutaan, niin Kreeta ei ollut rakkautta ensi silmäyksellä.

Kyse ei ole siitä, että en olisi pitänyt Kreetasta – pidin kyllä, mutta se ei vain ollut rakkautta. 

Osittain tämä johtuu ehkä siitä, että taisin vähän kamppailla suuren ja tunnetun lomasaaren charmia vastaan. Halusin kiihkeästi löytää henkilökohtaisen paratiisini jostain tuntemattomammasta, pienestä saaresta, ja olin jo ajatuksissani sulkenut nimekkäimmät saaret pois vaihtoehtojen joukosta. Pidin Kreetaa ihan hyvänä lomailupaikkana, mutta en uskonut siitä tulevat suosikkiani. Tai en halunnut

Ajan saatossa olen kuitenkin oppinut enemmän sekä itsestäni että Kreetasta. Olen huomannut, että ihan pienet ja hiljaiset saaret eivät sittenkään ole minun juttuni. Niillä on kyllä ihana käväistä, mutta lopulta kaipaan kuitenkin hieman suurempia ympyröitä.

Sittemmin, kun olemme lomailleet Kreetalla jo useamman kerran, on pitäminen syventynyt pikkuhiljaa käyntikertojen myötä. Ensin ihastukseksi ja lopulta rakkaudeksi.

Kreetasta riittää monelle kerralle

Olemme tehneet Kreetan reissuja sekä valmismatkana että omatoimisesti. Olemme majoittuneet useammassa eri paikassa ja kiertäneet saarta ympäriinsä. Siitäkin huolimatta Kreetalla on vielä paljon sellaista, mitä emme ole nähneet, ja haluamme palata tutkimaan saarta vielä lisää. 

Kertonee jotain, että Kreeta on tällä hetkellä käymistämme saarista ainoa, jolla voin kuvitella viettävämme viikon tai sitä pidemmän ajan! Kreetaa kierrellessä tuntuu melkein kuin olisi saarihyppelyllä, sillä eri paikoilla ja kylillä on niin omat luonteensa – aivan kuten eri saarillakin.

Kreeta on Kreikan saarista suurin, ja suuri koko ja monipuolisuus ovatkin saaren parhaita puolia. Voit käydä Kreetalla vaikka kuinka monta kertaa ja kokea joka kerralla aivan erilaisen loman.

Pohjoispuoli on maisemaltaan erilainen kuin hienohiekkainen etelärannikko. Kun liikut saarella itä-länsi suunnassa, koet taas erilaisia paloja Kreetasta.

Rannan kylissä ja kaupungeissa on toisenlainen tunnelma kuin sisämaassa sijaitsevissa, ja niistä jokaisessa on oma viehätyksensä. Saaren sisäosaa hallitsevat upeat vuoret, joten aavan meren vastapainoksi pääsee ihailemaan myös täysin toisenlaisia maisemia.

Saarella riittää turistikyliä kattavine palveluineen, ja niissä pääsee viettämään mukavan ja rentouttavan loman. Paikkallisempaa meininkiä halajaville Kreetalla on vaikka kuinka paljon kyliä, joissa turistit sujahtavat paikallisen elämän lomaan. Suuremmissa kaupungeissa eletään normaalia kaupunkielämää, ja joukkoon mahtuvat myös matkailijat. 

Yhden loman aikana Kreetalla voi halutessaan kokea sekä puhdasoppisen rantaloman, kaupunkiloman ja aktiiviloman vaikka patikoinnin merkeissä. Tai sitten jokaiselle Kreetan lomalle voi ottaa vaikka eri teeman. Kreetalla voit tehdä ja kokea oikeastaan mitä vain.

Jos mahdollista, kiertele ja kolua saarta, se kannattaa! Mikäli taas suunnitelmanasi on viettää Kreetan loma yhdessä kohteessa, kannattaa kohteen valintaan käyttää hieman aikaa ja vaivaa. Uskon nimittäin vakaasti, että Kreetalta löytyy sopiva kohde lähes jokaisen lomatoiveisiin.

kujamerelle
Kalyvesin kylässä Kreetalla voit kääntyä tälle kujalle.

Sijainti mahdollistaa pidemmän lomakauden

Kreeta on Kreikan suuremmista saarista eteläisin, ja eteläisimmän sijaintinsa ansiosta se tarjoaa Kreikan kohteista eniten lämpöä myös keväisin ja muita paikkoja aiemmin. Olemme olleet Kreetalla juuri tuosta syystä usein keväällä.

Talviloma Kreikassa ja lämpimässä on vähän hankala yhdistelmä, mutta onnistuu takuuvarmimmin Kreetalla. Se tosin tarkoittaa, että talviloman pitämistä täytyy venyttää maalis-huhtikuulle. Ei Kreetallakaan silloin hellettä vielä ole, mutta parin kympin lämpötiloja jo kuitenkin. Aurinkoisena päivänä saattaa tulla hikikin!

Kreetalainen ruoka

Eikö kreetalainen ruoka ole sama asia kuin kreikkalainen ruoka? Kyllä ja ei. 

Jos kreetalaisilta kysytään, niin he identifioituvat ennen kaikkea kreetalaisiksi, ja sitten vasta kreikkalaisiksi. Ja sama tuntuu pätevän myös ruokaan, jos heiltä itseltään kysytään: kreetalainen ruoka on aivan eri asia kuin kreikkalainen ruoka. 

Ei sitä eroa välttämättä matkailija huomaa, mutta Kreetalla syö kieltämättä oikein hyvin. Haluan myötäillä tässä kreetalaisia: kreetalainen ruoka saattaa olla hivenen parempaa kuin kreikkalainen ruoka ylipäänsä. 

Suuremmalla saarella ruokien, tavernoiden ja ravintoloiden suhteen on myös enemmän vaihtelua ja valinnanvaraa. Vaikka rakastankin perinteistä kreikkalaista ruokaa, niin vaihtelu virkistää, ja parasta on päästä kokemaan välillä kreikkalaisia makuja myös uusilla tavoilla laitettuina.

Autoillen saat saaresta enemmän irti

Aautoilu ympäri lomakohdetta on jo itsessään minulle ja puolisolleni mieleistä tekemistä. Aina ei tarvitse olla mitään päämäärää, vaan pysähtelemme fiiliksen mukaan kauniiden näköalojen äärelle, sievissä kylissä tai mukavan rannan osuessa kohdalle. 

Kreetalla autoilija palkitaan monipuolisilla näkymillä. Ajele kaunista rantareittiä, käänny sisemmälle saarelle menevälle tielle, ja pian jo katseletkin huikeita vuoria ja rotkomaisemia! Kreetalla pääset ajelemaan oliivilehtojen läpi tai laaksossa, joka on täynnä appelsiinipuita. 

Autolla pääset omassa tahdissa katsastamaan ne itselle mielenkiintoisimmat paikat. Vaikka Kreeta on saareksi suuri, ovat kaikki paikat kuitenkin periaatteessa päivämatkan päässä saavutettavissa, jos alla on oma auto – minä suosittelen kuitenkin tutkimaan Kreetaa vähän pienempi osa kerrallaan.

raunioitunut kylä
Vuoristossa ajellessa vastaan saattaa tulla vaikka raunioitunut kylä.

…mutta ilman autoakin pääsee ja näkee paljon

Olemme lomailleet Kreetalla myös ilman vuokra-autoa, ja silloinkin on mahdollista kokea kaikenlaista. Tuolloin olemme suosineet majoittumista suuremmissa kaupungeissa (Hania tai Rethymnon) tai niiden kupeessa olevissa kylissä. 

Suuremmissa kaupungeissa on itsessään näkemistä ja tekemistä useammaksi päiväksi ja niistä pääsee liikkumaan myös muualle saarelle helpommin bussilla. Myös majoituspaikan vaihtaminen ilman omaa autoa onnistuu varsin kätevästi suurempien kaupunkien välillä, ja lomansa voi jakaa vaikka niin, että viettää puolet ajasta Hanian seudulla ja toisen puolen Rethymnonissa.

Kaupungeista ja lomakylistä järjestetään paljon mielenkiintoisia retkiä sekä maalla että merellä, joten tekemistä riittää taatusti ilman omaa autoakin.

Kreetan kohokohtia

Hania ja Rethymnon

Kaupungit ovat saaren suosituimpia, eivätkä suotta. Lomalainen haluaa usein kokea myös aitoa tunnelmaa paikassa, joka ei ole ainoastaan turistien tarpeisiin rakennettu, ja molemmat kaupungit ovat ehtoja kreikkalaiskaupunkeja. Kummankin vetonauloja ovat viehättävä vanha kaupunki ja kaunis satama-alue. 

Matkailija voi valita majoittua joko kaupungissa tai kaupunkien liepeillä olevilla alueilla, joilla suurimmat hotellit sijaitsevat. Vaihtoehtoja on taatusti jokaiseen tarpeeseen ja makuun.

urbaani satama
Rethymnonissa on urbaanimpaa tunnelmaa.
Spinalonga

Spinalonga on asumaton kalliosaari Agios Nikolaoksen lähistöllä, Kreetan pohjoisrannikon edustalla.

Saaren historia on synkkä, sillä siellä sijaitsi vuosina 1903-1957 leprasiirtola, jonne lepraa sairastavat eristettiin. Saarelle muodostui oma kyläyhteisönsä, jossa oli myymälöitä, tavernoita, kirkko ja sairaala. Saarella on venetsialaisten rakentaman linnoituksen rauniot ja leprasiirtolayhteisön kylän rauniot. Spinalonga on Kreetan toiseksi suosituin arkeologinen kohde Knossoksen jälkeen.

spinalongan taloja
Spinalongan kaduilla.
maisema spinalongasta kreetalle (1)
Spinalongan raunioilla kävellessä näkee helposti Kreetan rannalla sijaitseviin lähimpiin kyliin. On sydäntäsärkevää ajatella, että Kreeta on ollut Spinalongalaisille niin lähellä, mutta niin kaukana.
Manousakis Winery

Hanian seudulla sijaitseva Manousakisin viinitila on ehdoton käyntikohde viineistä kiinnostuneelle. Tilalla järjestetään tutustumiskierroksia ja viininmaisteluita ja siellä on myös mahdollista ruokailla kauniissa puutarhassa oliivipuiden katveessa. 

Kivoin kaupunki/kylä

Kreetan kylistä Paleochora on yksi viihtyisimmistä ja mieluisimmista. Olemme olleet siellä vain yhden yön ajan, mutta jäin kaipaamaan ehdottomasti enemmän! Pidin kaupungin koosta: ei liian pieni, ei liian suuri. 

Kaupungin värikkäät, hieman meksikolaishenkiset talot tekivät kaupunkikuvasta iloisen, erilaisen ja mielenkiintoisen. Siellä oli hyvä, rento tunnelma.

värikäs talo paleochora
Paleochorassa on ihan omanlaisensa tunnelma!
Kivoin ranta

Kreetalla on upeita suuria rantoja, mutta me olemme  rauhallisten, syrjäisten, kauniiden rantojen ystävä. Ja sellaiseen minulla on antaa mieletön vinkki!

White Lake Beach oli meidän mieleemme. Löysimme tämän oman paratiisirantamme kuuluisan vaaleanpunaisen Elafonissin rannan läheltä. Ainoat “palvelut” siellä ovat muutama kaislasta tehty aurinkovarjo. Ranta on pieni poukama, jonka kivet ikään kuin rajaavat muusta merestä järvimäiseksi omaksi alueekseen. Kivimuodostelmat tekevät alueesta todella upean ja erikoisen näköisen.

t white lake beachilla

yleisnäkymä white lake beach
White Lake beach on ranta meidän mieleemme.
Kaunein maisemareitti

Kreetalla ajellessa upeita maisemia on oikeastaan kaikkialla, mutta kaikkein hienoin on ollut rannanmyötäisin reitti Kissamoksesta Elafonissille. Tuolle reitille osuu pieni tienvarsikahvila Petroulas Bar – oikeastaan se on enemmänkin kokemus kuin vain kahvila! Kirjoitin siitä täällä: Eläimellistä menoa Kreetalla

Rotkot

Kreeta on vuoristoinen saari, ja jylhien vuorten välissä on myös upeita rotkoja. Samarian rotko on niistä suurin ja tunnetuin. Rotkoilla voi patikoida, mutta mikäli patikointi ei kuulu lomasi ohjelmaan, niin ainakin niitä kannattaa käydä ihailemassa maisemallisesti. 

Vuoristokylät

Koukkaa rannikolta sisämaahan ja näet varsin erilaista Kreetaa. Pikkukylissä on hauskaa viettää vaikka yksi yö!

Mukavia vuoristokyliä ovat esimerkiksi Zaros tai Vamos, joka espanjalaishenkisestä nimestään huolimatta sijaitsee Kreetalla.

Parhaat majoitukset

Kreetalla on hurjan paljon valinnanvaraa majoituksen suhteen, ja sitä löytyy kaikenlaisiin tarpeisiin ja eri kokoisille budjeteille. 

Olemme onnistuneet oikeastaan kaikissa majoitusvalinnoissamme Kreetalla, mutta mainitsen tässä niistä pari vähän kuin Michelin-oppaan hengessä. Näiden takia kyseiseen kylään tai kaupunkiin kannattaa mennä, sillä majoitukset olivat poikkeuksellisen mukavia:

angelssuites terassi
Vietämme harvoin aikaa niin paljon majoituksellamme, kuin vietimme Angels Suitesissa! Mutta täällä todellakin nautimme olostamme! Poreallas on tuon ”pömpelin” toisella puolella.
 • Barbara Studios, Rethymnon: Loistavalla paikalla Rethymnonin vanhassa kaupungissa sijaitseva tarjoaa uniikisti ja kauniisti sisustettuja huoneita. Pienet yksityiskohdat tekivät huoneista erityisen viihtyisät.

Onko Kreeta sinulle tuttu saari? Mistä sinä erityisesti pidät Kreetassa tai Kreetalla?

Tule seuraamaan blogia myös Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Postauksen kansikuvan kalastajaveneet ovat parkissa Eloundan kylässä. 

Lue lisää Kreetasta:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

10 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Ei ole Kreeta tuttu. Tässä oli kuitenkin mainio infopaketti siihen liittyen. Itseäni yllätti se, että Kreeta tarjoaa Kreikan kohteista eniten lämpöä. Jotenkin olin mieltänyt, että tuon puolesta ei oikein olisi väliä, mihin päin Kreikkaan matkustaa. Uskon, että vuoristokyliä kierrellen ja jylhiä maisemia ihaillen Kreetalla viihtyisi varmasti useamman viikon.

  • Kati

   Hei Mikko!

   Keskikesällä Kreikassa on vähintäänkin riittävästi lämpöä kaikkialla, mutta keväällä/syksyllä sijainnilla on jo väliä. Kreetalla on keväisin/alkukesästä tosi kivat säät juuri aktiivisempaan lomailuun, kun liika kuumuus ei vie mehuja!

   Kreetalla on pienempiin saariin verrattuna etuna myös se, että suurena saarena siellä on elämää myös lomakauden ulkopuolella.

 • Kirsi

  Kreeta on ollut meidän suosikki kaikista ihanista Kreikan saarista. Se tosiaan poikkeaa muista saarista. Olemme olleet Paleochorassa, Rethymnonissa, Haniassa, Plataniaksessa, Ierapetrassa, Hersonissoksessa, Agios Nikolaoksessa. Kaikki omalla tavallaan ihania paikkoja. Hersonissokseen olisi tarkoitus mennä uudelleen elokuussa. Rethymnoksessa ja Agios Nikolaoksessa olemme olleet monta kertaa. Kreetalla riittäisi tutkittavaa vielä useiksi reissuiksi, mutta seuraava kohde on kuitenkin Skiathos <3

  • Kati

   No vau Kirsi, teillä onkin Kreetaa kattavasti koluttuna! Mutta Kreetasta riittää kyllä monelle, monelle kerralle. Ja Kreetalla voi kokea aina myös jotain uutta, vaikka menisikin jo etukäteen tuttuun paikkaan.

   Ihanaa kun, teillä on MONTA Kreikan reissua jo näköpiirissä (ja ihan huippupaikkoihin, jos minulta kysyttäis). 🙂 Minä aloittelen tässä orientoitumisen alkukesän Kreikan reissun suunnitteluun, nyt kun viime yönä päästiin Suomen kamaralle talvilomamatkalta Gran Canarian road tripiltä. Kun vain osaisi päättää, minne tällä kertaa suuntaisi. 😃

   • Kikka

    Tästä oli unohdettu Loutro, joka sijaitsee Kreetan etelärannalla. Sinne pääsee vain veneellä.
    Kreikkalaisten oma lomapaikka, mihin majoitus pitää varata sesonkiaikaan ajoissa. Kreikkalaiset itse varaavat kuukausia etukäteen. Täällä silmä ja mieli lepää.

    • Kati

     Hei Kikka!

     Mukavaa kun tulit kommentoimaan ja otit esille Loutron! Ehdottomasti hyvä vinkki Kreetalle suuntaaville. 👍

     Loutro puuttuu kirjoituksestani, sillä en ole vielä päässyt käymään siellä, ja kirjoitan omien kokemusteni perusteella. 🙂 Teemme reissuvaraukset- ja suunnitelmat usein sen verran myöhään, että Loutroon ei ole ollut enää majoitusta tarjolla silloin, kun se olisi muuten reittiin sopinut. Mutta Loutro pysyy ehdottomasti bucket listilläni ja toivottavasti toteutuukin vielä. 😉

 • Linda

  Heippa!
  Ensi kuussa kohteena on Rethymno😍 Olisiko suositella, mistä olisi turvallisinta vuokrata auto kreetalla?

  • Kati

   Moi Linda! Meillä ei ole mitään vakkarivuokraamoa Kreetalla, jota voitaisiin erityisesti suositella. Ollaan otettu eri vuokraamoista, missä kulloinkin on ollut tarpeisiimme sopiva parhaaseen hintaan tarjolla.

   Toimimme autovuokraamojen suhteen oikeastaan kaikkialla samalla tavalla: tsekkaamme vuokraamot netistä, ja otamme auton sitten siitä erinomaisesta arvostelut saaneesta, josta löydämme sopivan auton parhaaseen hintaan. Ajattelemme niin, että kun arvosteluja on satoja tai tuhansia, niin arvio vuokraamosta on varsin kattava, realistinen ja luotettava – verrattuna yhden ihmisen kokemukseen yhden, kahden vuokrauksen perusteella.

   Ihanaa loman odotusta ja lomaa! ❤

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.