aurinkotuoleja Lefkaksella
Matkatavarat ja pakkaaminen,  Yleistä Kreikassa matkustamisesta

Lomalle valmistautuminen ja pyhä kolminaisuus: aurinkovoide, aurinkokapselit ja itseruskettava

Voit jakaa postauksen tästä:

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Lomalle valmistautuminen on aina omanlaisensa riitti. Tietyt valmistelut kuuluvat olennaisena asiaan ja virittävät lomatunnelmaan. 

Kun reissu aurinkoiseen kohteeseen lähenee, niin valmistautumisen pyhään kolminaisuuteen kuuluu minulla aurinkovoiteet, aurinkokapselit ja itseruskettava.

Lomalle valmistautuminen alkaa aurinkokapseleilla eli betakaroteenilla

Aurinkokapselit palasivat rutiineihini viime vuonna. Olen käyttänyt niitä monta kertaa aiemminkin, mutta viime vuonna otin asiakseni havainnoida niiden vaikutuksia toden teolla: vaikuttavatko ne minuun, jolla on todella vaalea ja huonosti ruskettuva iho, ja joka ennemmin välttelee ja suojaa itseään auringolta kuin paistattelee ruskettuakseen.

Näissä postauksissa kerron testailustani ja tuloksista:

Huomasin positiivisia vaikutuksia päivettymisessä, ja myös iho ja limakalvot tuntuivat hyötyvän betakaroteenilisästä. Innostuin tuloksista sen verran, että sovin itseni kanssa syöväni betakaroteenia jatkossakin ennen reissuja. Ostin kapseleita jopa etukäteen kotiin, jotta minun on helppo aloittaa niiden käyttö hyvissä ajoin ennen etelään suuntautuvaa matkaa! 

Jos sinulla lomareissu aurinkoiseen kohteeseen edessä, niin oikea aika ostaa aurinkokapselit ja aloittaa niiden syönti on 2-4 viikkoa ennen matkaa.

Alla on linkki Dermosilin aurinkokapseleihin – kannattaa kurkata samaan tilaukseen muutkin kosmetiikkakaapin tarpeet. 😉

ilta-aurinko asoksessa
Ilta-auringon säteistä uskaltaa nauttia ilman palamisen vaaraa.

Itseruskettava käyttöön ennen lomaa

Käytän itseruskettavaa aina ennen reissuja, joilla on tiedossa auringonpaistetta, mutta en muulloin. Jostain syystä talvenkalpeus ei häiritse ollenkaan pohjoisen pimeän talven keskellä eläessä, mutta kirkkaan auringon paistaessa tunnen oloni valjuksi kalpeine naamoineni ja säärineni. Liekö tämä sukua sille ilmiölle, kun kampaajalle mennessään tuntee häpeää hiustensa kunnosta…. 

Muutamana iltanan ennen reissua sivellyt itseruskettavat vievät mukavasti lomafiilikseen ja saa olon “lomahehkeäksi”. 😊 

Olen todennut itselleni ihan parhaaksi itserusketustuotteeksi Isle of Paradisen tipat. Sekoitat tipat oman voiteesi (tai öljyn tai seerumin) joukkoon, ja näin itseruskettava tuote sujahtaa kuin itsestään ihonhoitorutiiniisi! Ei tarvitse miettiä, laittaako itseruskettavan kasvoveden, seerumin vai voiteen jälkeen, ja tuleeko se kaiken lisäksi, vai jättääkö jotain pois. 

Aurinkovoiteet matkalaukkuun!

Moni pitää turhana rahdata matkalaukussaan sellaisia juttuja, mitä voi ostaa kohteesta. Mutta minä hommaan aina jo koti-Suomesta koko reissun ajaksi riittävän määrän kasvoille tarkoitettua aurinkovoidetta ja yhdet purkit vartalolle tarkoitettua aurinkovoidetta. Ja tästä en kyllä ihan helpolla tingi. Tuntuu, että palan jo pelkästä ajatuksesta, että minulla ei olisi aurinkovoiteita mukanani. 😅

Kasvojen aurinkovoiteen suhteen olen kranttu, enkä todellakaan halua jättää tuurin varaan, että löytäisin lomakohteesta haluamaani. Siirryin viime vuonna käyttämään suojakerrointa 50 kasvoilleni, kun 30 kertoimesta huolimatta kasvoilleni tuli pigmenttiläiskiä.

Minulla kävikin mieletön tuuri, sillä Patyka Face Sun Cream SPF 50 oli minulle juuri sopiva, ja uuden tuotteen löytäminen meni nappiin ensiyrittämällä. Ihastuin Patykan kevyeen koostumukseen, hyvään levitettävyyteen ja siihen, että tuotteen valkoisuus sulautuu ja häivyttyy ihoon hetken asetuttuaan. ❤️ Nämä eivät todellakaan ole itsestäänselvyyksiä luonnonkosmetiikan 50-suojakertoimen tuotteissa. Ja mikä tietenkin tärkeintä, tuote toimii! En palanut ja pigmenttiläiskät pysyivät poissa.

Luonnonkosmetiikassa käytettävät mineraalifiltterit vaativat huolellisen puhdistuksen balmi- tai öljyputsarilla, ja ne myös kuivattavat ihoa jonkun verran. Haluan kuitenkin käyttää kasvoillani luonnokosmetiikan aurinkosuojaa, ja iholle ei aiheudu siitä ongelmia, kun huolehtii huolellisesta puhdistuksesta ja kosteutuksesta.

Vartalon aurinkovoiteeksi valitsemme ihan perus Niveaa tai vaihtoehtoisesti jotain muuta tuttua markettimerkkiä, joita löytyy oikeastaan kaikkialta. En siis raahaa niveoita mukana matkalaukun täydeltä, vaan sitä ostetaan lisää reissun aikana. Mutta yksi purkki voidemaista ja yksi suihkutettavaa täytyy olla jo matkalaukussa, kun suuntaamme kohteeseen.

Mitä lomalle valmistautuminen pitää sinulla sisällään? Kuuluuko siihen rutiineja, riittejä tai hankintoja?

Lue myös:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

30 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Meillä on käytössä muutama eri Marikan tekemä lista, minkä mukaan katsotaan pakattavat tavarat. Useimmiten ei osteta mitään. Lomalle valmistautuminen onkin aika mitätöntä meillä, lähinnä valmistautuminen on meillä se, että jos jotain tavaroita puuttuu, niin siinä tapauksessa käymme ne ostamassa. Poikkeuksen tähän tekee Annapurnalle suuntautunut matka, jolloin hankintoja piti tehdä aika paljon.

  • Kati

   Teidän matkallelähtö kuulostaa ihanan järjestelmälliseltä ja helpolta. 😀 Itsellä siihen sisältyy aina vähintäänkin pieni määrä hermoilua ja kaikkea mitä pitää muka tehdä, valmistella tai varmistella! Olenkin miettinyt, että nautinkohan sittenkin alitajuisesti siitä pienestä reissua ennakoivasta säätämisestä…😛

   • Tyylimurun Tiina

    Pitäisi varmaan itsekin tuollaisia toimenpiteitä tehdä ennen lomaa! Pieni päivetys ei haittaa ikinä, tykkään siitä, mutta aurinkoa ei tule ottamalla otettua enää lainkaan. Aurinkorasvaa aina mukana.

    Vaikka kuinka valmistaudun, aina joku ”tärkeä” purnukka unohtuu. Paikan päällä sitten ostoksille. En ihan niin huonomuistinen ole kuin mieheni, kerran lähdettiin sandaaleja ostamaan ja toisen kerran shortseja hänelle perille päästyämme.

    • Kati

     Huonomuistisen onneksi niitä oikeasti tärkeitä asioita matkalle lähtiessä on lähinnä passi, maksuvälineet ja mahdolliset lääkkeet. 🙂

     Kannattaa testata, miten aurinkokapselit toimii itsellä!

 • Mari/Kodinvaihtaja

  Minulla on aina pikkupurnukat aurinkorasvaa mukana, jopa käsimatkatavaroissa. En halua heti etsiä niitä. Usein tarvitsen vain alussa aurinkorasvaa, niin siksikin isojen rasvapullojen ostaminen turhaa

  • Kati

   Minä pakkaan aurinkorasvat aina niin, että ne on tarvittaessa helppo kaivaa laukusta vaikka lentokentällä. 😛 Ja toisinaan kuten sinulla, käsimatkatavaroihin pieni purkki.

 • Pirkko / Meriharakka

  Vakiolista meilläkin on käytössä, sisältäen myös erilaiset valmistelukuviot. Jossain muodossa olemme sen jo vuosia sitten julkaisseetkin https://meriharakka.net/2013/08/07/matkapakkaus-yli-100-matkan-kokemuksella/
  Aurinkovoiteetkin tapaavat olla mukana, vaikka niitä enemmän luotankin siihen, että pidän vaatteet päällä ja vältän auringossa oleilua silloin kun se jostain syystä ei ole välttämätöntä tai perustelua. Melanooma opettaa tehokkaasti, vaikka siitä säikähdyksellä selvisinkin jo yli 10 vuotta sitten.

  • Kati

   Täällä myös luotetaan varjoon ja vaatteiden suojaan, mutta aurinkovoiteet on lisäksi aina iholla. Onneksi sinulla oli melanooman kanssa tuuria matkassa!

 • Eveliina / Reissukuume

  Heh, me ollaan tosi huonoja valmistautumaan yhtään mihinkään 😀 En ikipäivänä muistaisi popsia pillereitä tms. ennen reissua. välillä pakataan jopa edellisenä päivänä, mutta monesti revitään kuivurista vaatteita vielä siinä vaiheessa, kun pitäisi jo lähteä lentokentälle…

  • Kati

   Minä taas haluan olla hyvin valmistautunut reissuun lähtiessä ja rakastan valmistautumistoimenpiteitä – ja stressaan lähtötilanteessa hieman siitäkin huolimatta, että olen hyvin valmistautunut. 😀 Pistän sen osittain innostuneisuuden piikkiin. 😅

 • Minna

  En ole koskaan kokeillut aurinkokapseleita, se alkoikin kiinnostaa. Oma ihoni on melko tyypillinen välimereniho, oliviinsävyinen ympäri vuoden, en pala lainkaan (en ole koskaan palanut), mutta rusketun välittömästi, kun auriko astuu esiin. Me pakkaamme kuitenkin suojakertoimet mukaan – kullekin sopivimmat!

  Minna

  • Kati

   Kannattaa kyllä testata, miten betakaroteenikapselit vaikuttavat itsellä. Olisi tosi mielenkiintoista kuulla vaikutuksista, kun sinulla on aivan päinvastainen iho kuin minulla!

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Minä olen sen virheen tehnyt, eli kerran lähdin aurinkoon ilman aurinkovoidetta. Kävi ilmi, ettei perillä myydäkään niitä minulle sopivia variantteja, eli SPF 30-50. Kärvistelin 15-20 kertoimilla ja sain aika monta palovamma, vaikka en käynyt lähelläkään rantaa klo 10-17. Seuraavalla kerralla olin viisaampi. Toisaalta, niitä purkkeja ei tarvitse raahata kuin menomatkalla. Paluumatkalle niitä ei tule. Sitten on tilaa tuliaisille.

  • Kati

   Apua, se on ollut kivulias reissu!

   Tuollaista kokemusta ei ole onneksi omalle kohdalle sattunut, mutta muutaminan kertoina korkeampien suojakertoimien hyllyt ovat olleet tyhjillään, ja siinä on saanut kiertää lukuisia kauppoja/apteekkeja ennen kuin on löytynyt. Joskus täydennystä on saatu Kreikassa vasta seuraavalle saarelle mennessämme. Siitä on opittu, että aurinkorasvapurkin pohjaa ei saa päästää näkymään, vaan pitää ostaa hyvissä ajoin ettei lopu kesken.

 • Terhi

  Täytyy tunnustaa, että olen kovin huoleton matkalle lähtijä. Aurinkovoiteita en yleensä käytä, korkeintaan merellä sivelen nenänpäähän. Päivetyn nopeasti enkä kauheasti jaksa istua auringossa, mutta ymmärrän kyllä vaaleaihoisten tarkkuuden tuotteiden suhteen.

  • Kati

   Haha, ollaan Terhi sitten ihan päinvastaisia, kun minä haluan sekä valmistautua hyvin että suojautua auringolta huolella. 😃

 • Ismo for Takeoff

  Meillä valmistautuminen on jo vuosia ollut se, että noin tuntia ennen lähtöä aletaan pakata käsimatkatavaroita, eikä muita sitten mukaan tulekaan 🙂 No, aikoinaan vuorotteluvapaalle puoleksi vuodeksi lähtiessä piti miettiä tarkemmin ja sille reissulle sitten jäätiinkin. Pari vuotta oli helppo matkustaa, kun muisti vain ottaa majapaikasta mukaan kaiken, mitä sinne oli tuonutkin, ehkä eväitä lukuunottamatta.
  Itsehän olen myös sitä sarjaa, että palan varjossa muuallakin kuin merenrannalla tai altaalla. Niinpä vähintään +30 aurinkovoide kuuluu matkavarusteisiin aurinkolomalle lähdettäessä. Tosin toissa vuonna Kyprokselle matkattaessa sitä ei ollut valmiina mukana ja sitten kyllä sattuikin Ismoa leukaan, tai oikeastaan palaneeseen jalkaan. Aurinkokapselit voisivat olla hyvä idea, usein olen kesän tullessa alkanut popsia porkkanaa.

  • Kati

   Hei Ismo! Täällä yritetän kovasti opetella pakkaamaan matkoille vähemmän, koska niin lähteminen kuin matkalla oleminenkin on paljon helpompaa vähemmän tavaramäärän kanssa. Kilojen puolesta pärjäisin varmaan käsimatkatavaroilla, mutta aurinkorasva-arsenaalin mukaan ottaminen pitäisi sitten miettiä uudestaan. 😃 Valmistautujaluonteena pakkaan kyllä ne vähätkin tavarat varmasti valmiiksi huomattavasti aikaisemmin, kuin vasta viimeisellä tunnilla ennen lähtöä… 😃

   Aurinkokapseleita kannattaa testata, monet on niistä hyötyneet! (Ja porkkanan syöminen on hyvä idea aina. 😉)

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Mä en oo koskaan kuullutkaa aurinkokapseleista ! 😀 Yritän pitää pakkaamisen aina rutiinina, siis niin että aina melko lailla samat asiat mukaan. Riippuu tietysti kohteesta mihin se suuntautuu ja mihin vuodenaikaan. Aina tulee joka tapauksessa fiilis, että onko nyt varmasti muistanut ottaa kaiken mukaan 😀

  • Kati

   Haha, olen ajatellut, että about kaikki ovat kuulleet aurinkokapseleista. 😀

   Onkohan kaikki varmasti mukana -ajatukset taitaa kuulua ihan vakiona matkalle lähtemiseen. 😀 Tällaisena varautujaluonteena pyrin muistuttamaan itseäni, että oikeasti pakollisia asioita mukaan on vain passi ja maksuvälineet. Olen myös opetellut pakkaamaan vähemmän ja pikkuhiljaa sitä alkaa itsekin uskoa, että viikon tai kahden reissulle ei tarvitse varautua kaikkeen maaan ja taivaan väliltä. 😅

 • Raija / Kohti avaraa maailmaa

  Hmmm… Kehtaanko edes kertoa, miten valmistaudun… 🙂 Olen luontaistuotefriikki (siksi nuo mainitsemasi kapselit tulee nyt varmasti tilattua :D) ja yritän noudattaa ketoruokavaliota ainakin kotona. Ja olen huonosti jaksava ja huonosti nukkuva. Ja turpoan. Sen takia mukana on oltava neljän suolan jauhetta, puhdistamatonta merisuolaa (joo, tiedän että merisuolaa saa reissusta mutta ei puhdistamatonta), kollageenijauhetta ja psylliumia. Ja käytössä olevista luontaistuotteista osa.
  Noita ”sinun” kapseleita en ole ikinä käyttänyt, mutta kokeilen nyt. Iho on todella kuiva talvisin, katsotaan auttaisivatko. Käytän vain ekologisia aurinkovoiteita, sekä itseni että meri- ja allasvesien takia, joten ne on myös kotoa mukana ja tulevat mukaan paluumatkallekin. En raski joka reissua varten hankkia uusia.
  Olen aikamoinen auringonpalvoja. Aiemmin en palanut koskaan, mutta aurinko on muuttunut, tai ilmakerros sen edessä, kuten tiedetään. Kunnon aurinkovoiteita siis tarvitaan.

 • Sanna I Seven Seas

  Ajan saatossa on kyllä muotoutunut tietyt rutiinit mitä yleensä aina teen ennen reissun lähtöä. 🙂 Kuten vaikkapa kulmien kestovärjäys ja aurinkolomalle ihon kuorinta jne. Ja omat suosikit aurinkorasvoista löytyy tietty myös! kasvoille käytän pigmenttisuojaista aurinkorasvaa.
  Käytin itsekin joskus aiemmin noita aurinkokapseleita, mutta ne on kyllä nyt jääneet. Mielenkiintoinen tuttavuus nuo aurinkotipat. Täytyypä tutustua!

  • Kati

   Rutiinit helpottaa lomalle lähtemistä, mutta ne tuovat myös sitä kivaa reissun odotuksen fiilistä. 🙂

   Kulmien värjäys on muuten lomalle aivan ehdoton! Itsellä kulmien värjäys alkoi just siitä, että värjäsin ennen reissuja, mutta jäi sitten jatkuvaksi rutiiniksi.

 • Anne N

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Mun iho on talvella todella vaalea ja tuo on kyllä niin totta, ettei se Suomen talvessa haittaa, mutta auringossa tilanne on ihan eri. Aurinkokapselit olikin ihan vaipununeet unohduksiin, pitääpä laittaa muistilistalle.

  • Kati

   Ole hyvä Anne! Kannattaa testata aurinkokapseleita uudemman kerran. Itse ainakin huomaan niistä olevan vielä enemmän hyötyä näin 40+ iässä kuin joskus parikymmentä vuotta sitten. 🙂

 • Tuija

  Valmistelut matkaan aloitan ajoissa. Oikeastaan jo edelliseltä palatessa. Pesen, silitän ja viikkaan valmiiksi matka-asumme, mikä on myös lempipuuhaani. Aurinkokapseleilla olen saanut matkakumppani säästymään palamiselta ja itselläni säilyy päivetys pitkään, kun jatkan kapseleiden syöntiä. Hyväksi todetut suihkutettavat aurinkovoiteet ostamme aina matkaan mukaan Suomesta. Rannalla makoilijoita emme ole, mutta päasiassa viihdymme ulkona liikkeellä joko kävellen tai pyöräillen. Auringon laskiessa mailleen ja anivarhain aamulla ovat minulle ihanimmat hetket kameran kanssa. Lisäksi käsimatkatavaroissa minulla on aina ympäri vuoden nenäkannu ja merisuolaa sekä Vogelin Echinacea-Salvia tipat, joiden avulla olen torpannut lukuisat kröhät.
  Ai, että tuli ihan kaipuu pakkaamiseen, mikä on ihanaa. On hauskaa järjestää matkatavarat selkeästi. Vaatteet väreittäin ja muutenkin pyrin harmoniaan. Ai niin, matkalla on jo vuodesta 2007 ollut sama huivi, joka toimittaa pöytäliinan virkaa ja tarvittaessa kietaisen sen ylleni tai vaikka alleni. Alkaa olla vähän hiutunut, mutta rakas onnenamuletti.
  Hyviä suunnitteluja tuleville retkille! Tuija alias samos_in_my_mind

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.