Turkoosi meri Skopeloksella
Yleistä Kreikassa matkustamisesta

10 + 1 syytä, miksi Kreikka on mahtava matkakohde!

Voit jakaa postauksen tästä:

Onko ensimmäinen Kreikan matkasi vasta edessä, ja mietit, onko se sinulle sopiva kohde? Tai oletko jo käynyt Kreikassa ja pohdit, menisitkö sinne uudelleen? Kenelle tai millaiselle reissaajalle Kreikka sopii? Ajatteletko, että Kreikka on VAIN rantalomakohde?

Kerron nyt 10 + 1 syytä, miksi Kreikkaan todellakin kannattaa matkustaa (kenen tahansa!), ja mitkä asiat vetävät meitä sinne aina uudestaan ja uudestaan. Kenties sinäkin innostut tilaamaan Kreikan matkan.😉

1. Kreikkalainen ruoka

Vaikka lista ei olekaan missään tietyssä järjestyksessä, oli päivänselvää, että mainitsen kreikkalaisen ruuan ensimmäisenä. Meille hyvä ruoka on todella tärkeä osa elämää, myös matkoilla. Jos joutuisin valitsemaan kahden melko tasaväkisen matkakohteen välillä, olisi yksi vaakakupissa vahvasti painavista syistä maan ruokakulttuuri!

Kyllä, pelkästään ruokakulttuuri voisi mielestäni olla riittävän hyvä syy matkakohteen valintaan! 🙈

Lienee varmaan turha sanoa, että kreikkalainen keittiö kuuluu siis ehdottomiin suosikkeihini!  Rakastan sen makumaailmaa 😋 ja monipuolisuutta: listoilla on niin lihaa, meren herkkuja kuin kasviksiakin. Tavernoista on helppo löytää jokaiseen makuun sopiva vaihtoehto sekalaisellekin matkaseurueelle. 

Hyvä ravintolaruoka ei ole matkoilla suinkaan itsestäänselvyys, usein jopa päin vastoin. Toisinaan hyvän ravintolan löytäminen on kuin neulan etsimistä heinäsuovasta, erityisesti mitä turistillisemmilla seuduilla ollaan. Tämä on yksi syistä, miksi rakastamme matkailua Kreikassa: hyvän tavernan löytäminen on helppoa, sillä tavernat ovat oikeastaan aina joko todella hyviä tai sitten erinomaisia! 

Ulkona syöminen on Kreikassa suomalaiseen hintatasoon tottuneelle suhteellisen edullista.

Lue lisää kreikkalaisesta ruuasta täältä: Kreikkalainen ruoka: mitä, missä, milloin ja miten? 

2. Hintataso

Syömisen lisäksi Kreikka on muutenkin eurooppalaisittain melko edullinen matkailumaa. Sinne saa kohtuuhintaan niin pakettimatkoja kuin omatoimimatkailijan lennot ja majoituksenkin.

3. Rannat

Kaikki varmasti tietävät, että Kreikassa pääsee rantalomalle. Mutta sitä kaikki eivät välttämättä tiedä, että turkoosia vettä on myös Euroopassa, eikä niitä varten tarvitse matkata maailma ääriin. Voit mennä Kreikkaan! Kreikassa saat takuulla nauttia ihanan värisistä vesistä, kaikissa sinisen eri sävyissä! 💙

Mikäli lähdet lomalle nimenomaan rannat mielessäsi, kannattaa tehdä hieman taustatutkimusta: jotkut saaret ovat erityisesti tunnettuja huikeista uimarannoistaan. 

Upeita rantoja on esimerkiksi Skiathoksella, Lefkaksella ja Zakynthoksella. 

Saarien parhaat rannat eivät välttämättä sijaitse lomakohteen välittömässä läheisyydessä, ja esimerkiksi hotellin yhteydessä oleva ranta ei ehkä ole se unelmien paratiisiranta. Hienoimmille rannoilla pääset joko vuokra-autolla, skootterilla tai bussilla. Ja mikäli normaali bussilinja ei niille kulje, niin yleensä parhaille rannoille järjestetään erikseen bussikyytejä.

Jos suuret ja tunnetut uimarannat eivät ole sinun juttusi, niin omatoimisesti saarta kiertelemällä jokaiselta saarelta löytää pieniä poukamia ja uimapaikkojen helmiä, joita opaskirjat eivät mainosta.

4. Monipuolisuus

Vaikka et olisikaan varsinainen vesipeto tai viihtyisi rannoilla, löydät Kreikasta taatusti itsellesi mielekästä ajankulua, sillä se on todella monipuolinen matkailumaa! (Ja rannoista voi aina nauttia ihan vain maisemallisesti ja tunnelmallisesti.)

Saaret ovat usein monipuolisia maastoltaan ja maisemiltaan. Kiertely autolla tai skootterilla riittää tekemiseksi ja palkitsee, kun vastassa on sekä vuoria että laaksoja, ja sitten taas yhtäkkiä mäen takaa aukeava merimaisema. 

Lähes kaikilla saarilla on kylä tai kyliä, joissa on viehättävä vanha kaupunki (tai ennemminkin vanha kylä), joiden kujia kierrellessä tunnelma on varsin erilainen kuin rantapromenadilla.

Isompien saarien kaupungeissa pääsee nauttimaan myös urbaanimmasta tunnelmasta. Kun varsinaiset lomakohteet tai -kylät sijaitsevat usein kaupunkien ulkopuolella tai liepeillä, voit nauttia samalla lomalla sekä rennosta rantalomatunnelmasta että kaupunkilomailusta shoppailumahdollisuuksineen.

Kaupunkimaisempia kohteita ovat esimerkiksi Kreetan Hania, Rodoksen kaupunki tai Korfu.

Merelle tehdään päiväretkiä erilaisilla teemoilla kaikkialta ja maalla voit käydä tutustumassa historiallisiin kohteisiin tai vaikka oliiviöljy- tai viiniviljelmiin.

Kreikan kohteissa riittää matkailijalle jotain uutta koettavaa jokaiselle lomapäivälle niin maalla kuin merelläkin. 

Tulivuoren kraatteri Nisyroksella
Kreikassa voit kokea tällaisia maisemia (aktiivisen, mutta nukkuvan tulivuoren kraatteri Nisyroksella)...
Ranta Lefkaksella
...kuin myös myös turkoosivetisiä rantojakin. (Tämä ranta on Lefkaksella.)

5. Mahdollisuus niin pakettimatkoihin kuin omatoimimatkailuunkin

Kreikka sopii kohteeksi, halusitpa sitten viettää täyden palvelun all inclusive -lomaa tai räätälöidä täysin oman lomasi. Ja molemmat on mahdollista toteuttaa maltillisella budjetilla! Pakettimatkoja on tarjolla useille eri saarille, ja niiden joukosta löytyy sopiva vaihtoehto niin pariskunnille kuin perheillekin. 

Omatoimimatkailijalla mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Voit viipyä lomallasi valitsemallasi saarella tai kohteessa, tai käydä samalla reissulla vaikka useammalla saarella – tiheä ja sujuvasti liikennöity saaristo tarjoaa siihen mahtavan mahdollisuuden!

Lue täältä omatoimisen hyppelymatkan järjestämisestä yhden saaren sisällä: Saarihyppely HELPOITEN ja 5 askelta sen toteuttamiseen: saarella hyppely

6. Erilaiset saaret

Yksi minua erityisesti Kreikassa viehättävistä piirteistä on se, että saaret ovat keskenään toisaalta samanlaisia, mutta toisaalta myös niin erilaisia ja omanlaisiaan. 

Kreikkaan matkatessaan kannattaakin käyttää hieman aikaa siihen, että tutkii, mikä on kunkin saaren erityispiirre. Miksi juuri sille saarelle kannattaisi mennä? Vai olisiko joku toinen saari sinun toiveisiisi sopivampi? 

Oikean saaren tai kohteen valitsemalla Kreikka sopii mielestäni ihan kaikille: nuorille vanhoille, pariskunnille, sinkuille tai perheille, ja olipa kiinnostuksen kohteena sitten rannat, maisemat, historia, ruoka, kuntoilu tai rentoilu.

Esimerkiksi vuorikiipeilyä harrastavan kannattaa mennä Kalymnokselle. Monilla saarilla on patikointireittejä mitä upeimmissa maisemissa. Historiasta kiinnostuneelle taas löytyy mielenkiintoista tutkittavaa useammaltakin saarelta. 

Kokemus Kreikasta on varmasti hyvin erilainen riippuen siitä, oletko käynyt lasten kanssa bilesaareksi profiloituneella Mykonoksella vai mennyt rantabileiden toiveessa uneliaalle Alonissokselle. 

Kreikalle kannattaa antaa uusi mahdollisuus, mikäli olet jo siellä käynyt, ja kyseinen saari ei tuntunut ihan sinun jutultasi. Kreikan noin 230 asutun saaren joukossa on varmasti sinulle sopiva vaihtoehto!

Eikä kannata unohtaa, että saarien lisäksi myös Manner-Kreikassa on paljon paikkoja, joiden joukosta voi löytyä juuri sinulle sopiva matkakohde.

7. Ystävällisyys

Kreikkalaiset ovat vilpittömän ystävällistä ja vieraanvaraista kansaa. Filoxenia, vieraanvaraisuus, on kreikkalaisille ennemminkin elämänarvo, kuin vain kohtelias tapa. Ystävällisyys tuntuu luonnolliselta, ei päälleliimatulta, opetellulta ja pakotetulta, ja tämä on ehdottomasti yksi niistä syistä, miksi Kreikkaan on ihanaa matkustaa.

Kreikassa hotelleissa ja ravintoloissa asiakkaista puhuttiin ystävinä tai vieraina jo ennen kuin monet suuretkin yritykset alkoivat keksiä uusia nimityksiä asiakas-sanan tilalle… Kenties koko tapa on saanut lähtönsä kreikkalaisten filoxeniasta! Hotelleissa ja tavernoissa ensi kertaa käyvääkin kohdellaan sydämellisesti, kuin vanhaa ystävää. 

Myös lapsiin suhtaudutaan Kreikassa ystävällisesti ja lämpimästi. Tavernoihin on tapana kokoontua koko perheen ja suvun voimin, joten lapsiperheiden illalliset hoituvat taatusti mukavissa tunnelmissa.

8. Turvallisuus

Pidän Kreikkaa turvallisena maana ja kreikkalaisia luotettavina. Maalaisjärki kannattaa tietysti olla aina mukana ja erityisesti suuremmissa väkijoukoissa sekaan mahtuu monenlaista väkeä.

En ole koskaan pelännyt tai epäillyt tulevani huijatuksi Kreikassa, toisin kuin monessa muussa maassa. Joissain maissa saa olla varuillaan heti saapuessaan, ensimmäisestä taksimatkasta lähtien. Loma alkaa sillä, että varmistelee taksimatkan hinnan tai onhan mittarin päällä. Ei kovin rentouttavaa!

On paljon mukavampaa, kun reissuaan ei tarvitse aloittaa sellaisissa merkeissä, eikä jatkuvasti tarvitse olla varuillaan,varmistamassa asioita tai tinkimässä hintoja.

Mitä pienempi saari, sen turvallisempi olo ja tunnelma. Ehkä tiiviissä ja suhteellisen suljetussa yhteisössä eläminen opettaa hyville tavoille, eikä siellä parane töppäillä!

9. Englannilla pärjää

Vaikka kreikan kielessä on oma aakkostonsa ja niiden tulkitseminen ei luonnistuisikaan, pärjää matkailija Kreikassa vallan mainiosti. Oikeaan paikkaan löytää kyllä, sillä tienvarsikyltit ja mainokset ovat useimmiten kirjoitettu myös meille tutuilla aakkosilla. 

Kreikkalaiset osaavat varsin hyvin ja kattavasti englantia, eli auttavalla englannin kielen taidolla varustettu selviää Kreikassa oikein hyvin.

Jos yhteistä kieltä ei meinaa löytyä, niin asia selvitetään kyllä tavalla tai toisella: otetaan vaikka puhelu kummin kaiman pojalle, joka sattumoisin osaa suomea! 

Filoxenia velvoittaa, aina autetaan ja selvitetään!

10. Lyhyet lennot

Rakastan matkustelua, mutta en pidä pitkistä lennoista. Jos ehdottomasti haluaisin jonnekin, minne on pitempi lentoaika, niin kestäisin sen kyllä… Mutta olen vilpittömän tyytyväinen siitä, että Kreikka sijaitsee niin kätevän lentomatkan päässä: suora lento minne tahansa päin Kreikkaa kestää maksimissaan 4 tuntia!

Reissatessa matkustaminen loppuu harvoin lentokentälle, eli lentoajan jälkeen tiedossa on joka tapauksessa vielä lisää matkustamista päästäkseen kohteeseen ja majapaikkaan. Lyhyempi lento siirtymien alla ei vie kaikkia mehuja, joten saapumispäivästäkin saa jo lomailon irti.

Erityisesti viikon matkoilla tai sitä lyhyemmillä lentoaika on minulle tärkeä kriteeri matkakohdetta valitessa, sillä en halua hukata turhaan aikaa lomastani vain kohteeseen siirtymiseen. 

 +1. Sama valuutta

Matkavaluutan vaihtaminen tuo omanlaistaan fiilistä ja matkailun tunnelmaa. Siinä konkretisoituu se, että reissuun ollaan todella lähdössä, muille maille! Markka-aikaan matkavaluutan vaihto oli itsestäänselvä osa matkavalmisteluja, ja se tuntui jännittävältä. 

Toisaalta, eipä silloin ollut muuta vaihtoehtoakaan, jos Suomen rajojen ulkopuolelle mieli poistua. Nykyisin asiat ovat tietysti eurovaluutan myötä toisin, kun moniin paikkoihin pääsee ilman, että uhraa ajatustakaan valuutanvaihdolle. 

Euromaahan matkustaessa sinun ei tarvitse pähkäillä, onko valuutanvaihto järkevintä, edullisinta ja turvallisinta hoitaa automaatista nostamalla, pankissa etukäteen vai kenties kohdemaan valuutanvaihtopisteellä. 

Ei tarvitse myöskään miettiä, kuinka paljon valuuttaa on riittävästi lomallesi, mutta ei kuitenkaan liikaa, jotta niitä ei tarvitse sitten turhaan vekslata takaisin euroiksi. 

Loman aikana sinun ei tarvitse toimia ihmislaskimena (tai olla kalkulaattori kädessä) ymmärtääksesi paljon paikallisen valuutan hinnat euroiksi muunnettuna tarkoittavat. 

Harva varmaan valitsee matkakohdetta pelkästään sillä perusteella, onko siellä käytössä euro vai ei, mutta minusta euromaassa on mukavan vaivatonta matkustaa, ja euron käyttö on yksi lisäplussa Kreikalle matkailumaana!

Viihdyn siellä missä on bougainvilleoita 🙂

…mutta sitten on vielä kemia

Kun sain postauksen kirjoitettua ja kävin sitä läpi, minulle tuli tunne, että jotain olennaista jäi sanomatta. Että asiat mitkä kirjoitin ovat kyllä totta, näin minä ajattelen, mutta teksti tuntui silti jotenkin… lattealta. 

Sitten tajusin, että se mikä tekstistä ei välity on kemia. Usein asiat voivat näyttää paperilla hyviltä tai huonoilta, mutta lopulta kemia ratkaisee. Tämä pätee niin moneen asiaan, kuten ihmissuhteisiin, työpaikkaan ja asuntoon. Lähes kaikkeen! Myös lomakohteeseen.

Hoksasin myös, että vaikka minun ja Kreikan väliset kemiat ovat kohdanneet ja siitä olisi kiva kirjoittaa, jotta teksti ei kuulostaisi lattealta mainospuheelta, ei meidän välisestä kemiasta kirjoittaminen oikeastaan auta sinua matkakohteen valinnassa. 

Voin vain yrittää auttaa löytämään sen paperilla sopivalta vaikutavan paikan! Ja jos Kreikka tuntuu paperilla hyvältä, on paremmat mahdollisuudet sille, että teidän välillä myös kipinöi.✨ 

Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä kriteerejä matkakohdetta valitessa? Joko tekee mieli varata matka Kreikkaan, tai onko se jo varattu?

Postauksen kansikuva on Skopelokselta.

Voit jakaa postauksen tästä:

4 kommenttia

 • Tuija

  Olipa inspiroiva löytö tämä blogisi! Täytyy pysähtyä ajan kanssa tämän äärelle! Terveisin Tuija alias Samos in my mind

  • Kati

   Hei Tuija! Kiitos ja kiva kun löysit blogiini. Toivottavasti jutuista on iloa talven keskelle. 🙂 Ja täytyypä mennä lukemaan Samoksesta, joka (monen muun saaren ohella) on myös siellä loputtoman pitkällä bucket listilläni. 😀

 • Maarit

  Oi kyllä! Allekirjoitan tuon kemian täysin… Kreikassa vain on sitä jotain, miksi siellä niin moni suomalainen viihtyy! Jotain tuttua ja turvallista, helposti lähestyttävää.. Tuo saarten/saariryhmien määrä ja erilaisuus oli jotenkin vaikea hahmottaa, kun alkoi miettiä Kreikkaa lomakohteena ensi kerran. Jokaisessa on niin omat erityispiirteensä ja tunnelmansa. ”Lomailin Kreikassa” -lause voi pitää sisällään niin monenlaisia asioita, yhdelle se tuo mieleen yhtä ja toiselle toista! Mutta varmasti jokaiselle on yhteistä ainakin tuo herkullinen ruoka 😄

  • Kati

   Niin totta tuo ”lomailin Kreikassa” -pointti! Kertoohan se tietysti jotain, mutta itse takuuvarmasti kysyn heti perään missä tarkemmin ottaen, jos joku kertoo olleensa Kreikassa. 😊 Ja totta myös tuo, että ei sitä oikeasti hahmota kuinka erilaisia saaret ja paikat ovat, ennen kuin on itsellä vertailukohteita.

   Hyvä syy varata uusi Kreikan loma, jos on käynyt siellä vain kerran: pitäähän se nyt jokaisen itse todeta, että onko eri Kreikan saarten välillä eroja vai ei… 😃

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.