yatzya plataniaksessa
Matkatavarat ja pakkaaminen,  Yleistä Kreikassa matkustamisesta

Hauskoja ja helposti mukana kulkevia pelejä matkoille

Voit jakaa postauksen tästä:

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Otatteko te matkoille mukaan pelejä tai muuta tekemistä? Me ainakin kaipaamme reissuillemme ajanvietettä, vaikka olemmekin melko aktiivisia lomailijoita. Päivään jää kuitenkin hetkiä, joihin on kiva olla jotain yhteistä puuhaa.

On kivempi hengata vaikkapa majoituksen parvekkeella tai terassilla jotain tehden, sen sijaan että molemmat vain tuijottaisivat omia puhelimiaan – siihen se nimittäin helposti ajautuu. 🙈

Yleensä vietämme majoituksella aikaa päivän aktiviteeteista palattuamme, ennen illalliselle menoa. Tuohon väliin jää jokunen tunti, ja siinä ennättää vaikkapa hörpätä aperitiivin hauskan pelin siivittämänä.

Emme myöskään jää nykyisin oikeastan illallisen jälkeen enää mihinkään “kylille” (jep, ollaan tultu juuri niin vanhoiksi, että ruuan jälkeen jo heti ramasee), mutta omassa huoneessa jaksaa vielä hetken pelata ennen nukkumaan menoa. 

Kerron nyt meidän suosikkimme matkalle mukaan otettavista peleistä. Kriteereinä hyvälle matkapelille on:

  • Riittävän pieni, jotta on helppo kuljettaa mukana.
  • Ei sisällä liian suurta määrää komponentteja ja sälää, jotta on mielekästä kuljettaa mukana.
  • Peli ei saa olla liian pitkäkestoinen. 
  • Sen pitää olla tietenkin hyvä.

Me pelaamme näitä kaikkia pelejä myös ihan kotosalla ollessamme, joten hyviä ovat. 😀

Yatzy-peli

Yatzya varten tarvitset mukaasi vain viisi noppaa ja kynän ja paperin tuloksia varten. Tämän pienempään tilaan ei hauska peli edes voi mennä!

Yksi peli on nopea pelata. Meillä on tapana pelata kahteen voittoon ja panoksena on  kyseisen saaren/paikkakunnan mestaruus. Meillä taitaa olla kumpaisellakin sen verran kilpailuviettiä tai voitontahtoa, että pieni panos – ihan merkityksetönkin – on mukava asettaa, ja se tuo peliin pientä lisäjännitystä.

Jostain syystä Vamoksen (kylä Kreetalla) mestaruus on jäänyt elämään legendaarisimpana. Vamoksen mestari on siis puolisoni, joka muistuttelee asiasta tasaisin väliajoin. 😂

Hauska panos voisi olla, että voittaja saa valita illallispaikan. Tai häviäjä valmistaa seuraavan aamiaisen. Mikä teille vain sopii!

Yatzy sopii oikeastaan minkä kokoiselle seurueelle tahansa, ja koska pelin idea on yksinkertainen, se käy myös kaiken ikäisille. Siksi Yatzy kannattaa pakata mukaan oikeastaan kaikenlaisten matkaseurueiden laukkuihin, pariskunnista perheisiin! 

*Edullinen Yatzy-setti Matkavarusteelta.

yatzya paleochorassa
Yatzy kulkee mukana ja sitä on helppo pelata melkein missä vain! Paleochorassa ei tainnut irrota mestaruutta meikäläiselle ilmeestä päätellen.

Smart 10

Smart 10 -peli on uusi suosikkimme tietovisapeleistä!

Kaikeksi onneksi se on kompaktin kokoinen, joten toimii erinomaisesti myös matkapelinä. Olemme tainneet hommata peruspelin lisäksi jo kaikki mahdolliset lisäkysymyskortit! 

Peli sopii oikeasti pelattavaksi ihan missä tahansa, sillä peli ei vaadi ollenkaan pöytätilaa tai pelilaudan ja muiden välineiden levittelyä. Voit ottaa erän Smart 10:ä vaikka lennon ajankuluksi tai aurinkopedillä köllöttellessäsi.

Pelin tarvikkeina on ainoastaan 12 cm x 12 cm kokoinen pelilauta ja nippu kortteja. Pelilauta on kotelo, ja kysymys- ja vastauskortit laitetaan sen sisään. Jokaisessa kortissa on kysymys ja 10 eri vastausvaihtoehtoa, jotka ovat piilossa pelilaudassa olevien nappuloiden alla.  

Kortin kysymykseen vastataan vuorotellen, yksi vastaus kerrallaan. Vastaaja saa valita, mihin vaihtoehtoon tai väittämään kortissa haluaa vastata. Jos vastaa oikein, saa nappulan (eli pisteen). Jos vastaa väärin, ei saa pisteitä ja menettää myös kaikki siitä kortista aiemmin saamansa pisteet. Pelaaja voi halutessaan päättää ”jäädä siihen”, jolloin hän saa talletettua kaikki kyseisestä kortista saamansa pisteet.

Peli on mukavan nopeatempoinen, ja siinä yhdistyy mukavasti tieto sekä vähän tuurikin, ja myös pientä taktikointia tarvitaan!

*Smart 10  -peli Adlibrikseltä.

smart 10
Kysymyksien aihealueet sekä tyylit vaihtelevat. Tässä kysytään mitä maata kyseinen artisti on edustanut euroviisuissa, mutta kysymys voisi olla myös muotoa ”onko artisti voittanut euroviisut?”, ja vastausvaihtoehdot olisivat simppelisti joko kyllä tai ei. Pelilaudan koko on todellakin vain 12 cm x 12 cm!

Hauska DIY-visailupeli pelikorteilla

Pelikortit ovat melkeinpä itsestäänselvä viihdyke, ja korttipelien ystäville pakasta riittää tekemistä eri pelejä pelaamalla vaikka loputtomasti. 

Tässä vinkkinä hauska visailupeli, joka on helppo toteuttaa ja tehdä itsekorttipakan avulla, mutta ei ole varsinainen korttipeli.

Osta vaikka matkakohteestasi kohdetta mainostavat edulliset kortit ja tuunaa ne tähän peliin sopivaksi! Lisäksi tarvitset ainoastaan ajastimen (puhelimessa on yleensä tällainen toiminto), kynän ja paperia.

Pelin idea lyhyesti:
  • Pelaajien tulee vuorollaan keksiä aihepiirin mukainen vastaus, joka sisältää hänelle arvotut vokaalin ja konsonantin. Esim. eläin jossa on O ja N -> hevonen.
  • Pelaajat vastaavat vuorotellen kuhunkin aihepiiriin ja hänelle arvotuin kirjaimin, sovitussa määräajassa (esim. 40 sekuntia).
  • Väärästä vastauksesta saa ruksin, ja sovitun ruksimäärän (esim. kolme) saanut pelaaja tippuu pelistä. Kierroksia pelataan niin kauan kunnes muut paitsi yksi on tippunut, eli voittaja on löytynyt!
Pelivalmistelut:
 • Ensin tuunataan pelikortit: kirjoita pelikortteihin aakkoset, yksi kirjain yhteen korttiin. Et siis tarvitse koko pakkaa, vaan vain aakkosten verran kortteja. Me emme käytä yleensä kirjaimia F, W, X, Z, Å ja Ä, mutta tämän voi tietenkin päättää itse.
 • Jaa vokaalit ja konsonantit omiin pinoihinsa. Sekoita omissa pinoissaan olevat kortit niin, että kirjaimet ovat sattumanvaraisessa järjestyksessä.
 • Seuraavaksi pelaamista varten keksitään kategorioita, joiden mukaan vastataan. Me valitsemme yleensä viisi kategoriaa. Olemme käyttäneet mm. seuraavia: mies/naisnäyttelijä, mies/naisurheilija, bändi, mies/naismuusikko, maa, kaupunki, urheilulaji, elokuva, ruokalaji, vihannes, eläin.
Esimerkkipeli 2 pelaajalla:
 • Sovitaan, että tässä esimerkissä kategorioiksi on valittu 1. kaupunki, 2. elokuva, 3. miesmuusikko, 4. naisurheilija ja 5. ruokalaji.
 • Kun kategoriat on valittu, peli voi alkaa. Kukin pelaaja vastaa vuorollaan. Ensimmäisellä kierroksella vastataan ensimmäisen kategorian aiheeseen, eli haetaan kaupunkia.
 • Korttipinoista käännetään Pelaaja 1:lle yksi vokaali ja yksi konsonantti. Hänen tehtävänään on keksiä siis kaupunki, jossa esiintyy nuo molemmat kirjaimet (järjestyksellä ei ole väliä, kunhan molemmat löytyvät) sovitun aikarajan puitteissa. Me sovimme ajaksi yleensä 40 sekuntia.
 • Korteista tulee vokaali  O ja konsonantti K. Ajastin laitetaan käyntiin. Pelaaja 1:llä on 40 sekuntia aikaa keksiä kaupunki, jossa on O ja K. Pelaaja 1 vastaa TuKhOlma. Hän siis onnistuu tehtävässään ja vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.
 • Pelajalle 2 käännetään kortit ja niissä on E ja N. Hänen pitää myös vastata kaupunki-kategoriaan. Pelaaja 2 ei keksi mitään, joten hänelle merkitään ruksi.

Pelissä ei siis saa pisteitä oikeista vastauksista, vaan merkinnät tulevat vääristä vastauksista. 

Pelin alussa sovitaan, pelataanko esim. kolmeen tai viiteen ruksiin. Sovitun ruksimäärän saanut tippuu pois pelistä. Jos pelissä on useampi kuin kaksi osallistujaa, peli jatkuu niin kauan kunnes kaikki muut ovat tippuneet ja jäljellä on enää yksi pelaaja, ja näin voittaja on selvillä.

 • Peli jatkuu seuraavasta kategoriasta, eli haetaan elokuvaa.
  pelin merkkaaminen
  Pelaajalla 2 on tiukat paikat, kun on saanut jo kaksi ruksia. Peli loppuu kolmannesta.
 • Pelaajalle 1 tulee pakasta A ja S. Hän vastaa TuntemAton Sotilas, eli hyväksytty vastaus.
 • Vuoro siirtyy Pelaajalle 2, ja on hänen vuoronsa vastata elokuva-kategoriaan. Hän saa kirjaimet Y ja H. Pelaaja 2 ei taaskaan keksi, ja saa jo toisen ruksin.

Näin edetään kategoria kerrallaan. Viimeisen kategorian jälkeen kysytään taas kategoriaa 1 jne. Peli jatkuu kunnes jäljellä on ainoastaan yksi pelaaja.

aakkoset korteissa
Matkamuistokortit Lefkakselta pääsivät visailupelin korteiksi – samalla saa katsella korteissa olevia kauniita maisemia.

Pelin variointi

Peliä voi helpottaa tai vaikeuttaa omilla variaatioilla: säätämällä aikaa, jättämällä hankalat kirjaimet pois, tai sopimalla, että samaa vastausta ei saa käyttää saman pelin aikana. 

Otimme tuon viimeisen rajoituksen käyttöön, kun huomasimme, että toisinaan pitkissä nimissä tai sanoissa on niin paljon kirjaimia, että ne käyvät vastaukseksi kierros toisensa perään, tulipa pakasta lähes mitkä kirjaimet tahansa. 

Olemme kokeileet vastausaikana 30 sekuntia ja 40 sekuntia, ja tulleet siihen tulokseen että 40 sekuntin aikarajalla on mukavampi pelata, kun ei ole koko ajan niin paniikkitunnelma päällä.

Kategorioiden suhteen vain taivas on rajana, ja voitte päättää omanne omien mieltymysten, harrastusten tms. mukaan. 

Vinkkinä kategorioihin: olemme huomanneet, että vastaaminen on helpompaa, kun aihe on rajatumpi! Esimerkiksi on helpompaa keksiä vastaus kun kysytään NAISnäyttelijää sen sijaan että kysyttäsiin vain näyttelijää. -> Liian suuresta määrästä vaihtoehtoja aivojen on hankalampaa haarukoida sopiva vastausvaihtoehto lyhyehkössä ajassa!

Onko teillä tapana ottaa matkoille mukaan pelejä? 

Tule seuraamaan blgia myös Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

Voit jakaa postauksen tästä:

3 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Heh, meillä ei kyllä ole tapana ottaa mitään pelejä matkalle. Varsinkin nykyisin mukaan sellaisia hetkiä varten on otettuna kirja tai kaksi. Varsinkin minä tykkäisin kyllä myös pelailla, kivaa ajanvietettä. Näistä vain Yatzy oli itselleni tuttu ja sitä kyllä tykkään pelata. Ja mikä ettei, varmaan tuota korttipeliä voisi koittaa, mukavalta kuulostaa! 🙂

  • Kati

   Me ollaan aina tykätty pelailla esim. ystävien kanssa milloin mitäkin, ja on ollut kiva löytää mielekkäitä pelejä myös kahdestaan pelattaviksi.

   Lomilla on erityisesti aikaa pelailla, kun ei ole arjen askareita hoidettavana, eikä tarvitse miettiä, olisiko sittenkin jotain tähdellisempää tekemistä. Ollaan tosiaan molemmat hiukan kilpailuhenkisiä, ja erityisesti tietoa/nokkeluutta vaativissa jutuissa kumpikin todellakin haluaa päihittää aina toisen. 😃 Hyvässä hengessä tietenkin.

   Kirjat on tietty myös ihanaa ajanvietettä, ja kulutetaan niitä erityisesti äänikirjojen muodossa päivittäin. Kirjojen ainoa huono puoli on, että eivät ole yhteistä tekemistä.

  • Kati

   Piti vielä sanoa, että olen oppinut teidän blogista juttuja, jotka ovat auttaneet minua tuossa meidän suosikissa, mainitsemassani Smart 10 pelissä! Yksi kysymys esim. oli, että mitkä näistä (vastausvaihtoehdoista) ovat pingviinilajeja. En ole tiennyt aiemmin pingviineistä mitään, mutta olin juuri sattunut lukemaan blogianne reissustanne etelämantereelle, ja siellähän oli juuri ollut juttua eri pingviinilajeista. 😃

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.