kefalonian viinitilat Orealios Gaea
Yleistä Kreikassa matkustamisesta

Kefalonian viinitilat – kolme erilaista tastingkokemusta

Voit jakaa postauksen tästä:

Kefalonian viinitilat kuuluivat itsestäänselvästi reissumme käyntikohteisiin, kun sinne suunnatessamme huomasimme niitä olevan runsaasti: paljon tiloja kertoo alueen vahvasta viinikulttuurista. Viininystävinä ajattelimme, että tastingit tiloilla olisivat kivoja ja olisi mielenkiintoista vertailla niitä keskenään. Kaikki käymämme Kefalonian viinitilat tarjoavat myös viinitilakierroksia, vaikka me keskityimme tällä kertaa vain maisteluun. 

Nautiskelemme puolisoni kanssa viiniä sujuvasti, mutta emme ole alan asiantuntijoita. Tästä postauksesta et siis löydä ammattimaisia viiniarvosteluja, mutta sen sijaan kerron, millaisen kokemuksen saat eri viinitiloille poiketessasi.

Meillä yhtenä ajatuksena viinitilavierailuiden takana on myös toive löytää hyviä kreikkalaisia punaviinejä. Kreikka kun ei ole punaviineissään oikein muiden Välimerenmaiden tasolla, mutta joskus Kreikan reissuillamme kaipaisimme illallisen kruunuksi hyvää punaista lasiimme. Ehkä Kefalonialla tärppäisi?

Robola-lajike on Kefalonian ylpeys

Kefalonian ylpeys on Robola-lajikkeesta valmistetut valkoviinit. Kefalonian Robolalla on PDO (Protected Designation of Origin) -laatu- ja alkuperäsuojamerkintä. Robola on sitruksinen, mineraalinen ja hapokas lajike.

Muita yleisimpiä Kefalonialla tuotettavia lajikkeita ovat Mavrodaphne, Moscato, Vostilidi, Zakynthino, Tsaousi ja Moschatella. Rieslingieistä pitävän makumieltymyksiin Robola sattui oikein hyvin, ja Robolan lisäksi erityisesti Kefalonian Vostilidit maistuivat meille erinomaisesti. 

Orealios Gaea oli suosikkimme!

Suosikkimme käymistämme tiloista oli Orealios Gaea. Kyseessä on osuuskunta, johon kuuluu nykyisin noin 300 alueen viininkasvattajaa. Jos aiot käydä vain yhdellä viinitilalla/maistelussa Kefaloniassa, niin mene tänne!

Orealios Gaeassa maistelu on toteutettu tyylillä, josta pidän eniten: maisteltavat viinit tuodaan kerralla pöytään, ja ne kaikki esitellään tässä vaiheessa. Viinien kuvaukset on kirjoitettu myös tarjoilualustaan tai erilliseen esitteeseen, joka jää maistelijalle. Näin kuvauksiin voi palata maistelun aikana. 

Tällä tyylillä toteutettuna pääset vertailemaan viinejä paremmin, kun koko viiniä ei tarvitse siemaista pois ennen seuraavan tarjoilua. Makuerot ja -vivahteet löytyvät helpommin, kun voit palata viiniin halutessasi ja toista maisteltuasi.

Orealios Gaeassa oli vaihtoehtoina 6 ja 8 viinin maistelut. Kesällä 2022 hinnat olivat 8 ja 10 euroa, joten hinnalla pilatusta elämyksestä ei todellakaan ole kysymys. Maisteluun sisältyi kylkeen tarjotut herkulliset bruschettat. 

Maisteluterassina toimiva piha tuntui saapuessamme vähän kolkolta verrattuna vaikkapa Santorinin upean kalderamaiseman äärellä kokemaamme viininmaisteluun tai Kreetalla  tunnelmallisessa puutarhassa oliivipuiden alla toteutettuun tastingiin. Terassilta avautui verrattain vaatimaton näkymä alaville viljelmille, mutta kokemus oli lopulta erinomaisen hyvä puitteiden “puutteista” huolimatta. Viinit esiteltiin innostuneesti ja esittely kannusti kysymään tarkemmin, mikäli kysyttävää herää.

Valkoiset Robolat ja Vostilidit olivat maukkaita, mutta hyvää punaviiniä emme täältäkään löytäneet. 

kefalonian viinitilat orealios

orealios myymälä
Maistelun jälkeen suosikit voi ostaa mukaan Orealios Gaean myymälästä.

Sarris Wineryn maisemat veivät voiton

Sarris Wineryn maisteluterassin puitteet olivat kauneimmat Kefalonialla vierailemistamme tiloista: terassilta pilkotti turkoosi meri ja tunnelma oli rauhaisa. Maistelu toteutettiin eri tyyliin kuin Orealion Gaessa, eli viinit tarjoiltiin ja esiteltiin yksitellen, seuraava aina kun edellinen oli siemailtu. Maistelun tueksi ei ollut tarjolla esitettä.

En pidä tästä tavasta yhtä paljon kuin siitä, että viinejä voi maistella omassa rauhassa ja ristiin. On harmi, että tietoa tastingin toteutustavasta ei löydä etukäteen oikein mistään, joten käyntikohdettaan ei voi valikoida sillä perusteella. 

Viini kerrallaan tarjoiltavissa tastingeissa esittelijän rooli on suuri. Meidän esittelijämme Sarriksella vaikutti aluksi hieman innottomalta kertoessaan viineistä. Kun ensimmäisten viinien jälkeen kysyimme tarkentavia kysymyksiä, äänensävy muuttui, esittelystä tuli innokkaampaa ja innostavampaa myös meille maistelijoille. Paikalla ei ollut lisäksemme muita asiakkaita.

Myös Sarriksella on tarjolla erikokoisia ja -hintaisia paketteja, ja niihin sisältyy hieman leipää, oliiviöljyä, tomaatteja ja juustoa viinien kaveriksi. Me valitsimme 15 € hintaisen paketin, johon kuului tuolloin 7 viiniä. Maistelimme jälleen erinomaisia kefalonialaisia valkoisia, mutta vakuuttavaa punaviiniä emme löytäneet.

Sarris sijaitsee upeiden rantojen kuten Avithos beachin lähellä, joten siellä käynnin voi yhdistää vaikka kivaan rantapäivään. 

kefalonian viinitilat - sarris
Sarris Wineryltä saa ihailla pilkottavaa merta.

Gentilini Winery jätti toivomisen varaa

Gentilini Wineryn maisteluterassin puutarhamaiset puitteet olivat houkuttelevat. Paikalla oli useampi maistelijaseurue ja toiminta vaikutti hyvin organisoidulta ja tuotteistetulta. Maistelusettejä oli useampia ja erityisen kiinnostavana tarjolla oli Exclusive Premiun Pairing wine & chocolate tasting. 

Suklaan ja viinin yhdistelmää ei kuitenkaan ollut saatavilla, joten otimme jälleen perinteisen. Gentilinillä tastingiin ei sisältynyt mitään pientä syömistä, mutta siellä oli mahdollisuus tilata purtavaa erikseen. Tilasimme viinien kylkeen bruschettoja. Maistelu toteutettiin jälleen niin, että viinit tarjoiltiin ja esiteltiin yksitellen. 

Itse maistelu oli aikamoinen pohjanoteeraus. Esittelijä kuulosti ja vaikutti todella kyllästyneeltä, ja litania kustakin viinistä papatettiin ilmoille nopeasti ja robottimaisesti. Lisäksi hän katseli puhuessaan kaikkialle muualle kuin meihin tai edes käsissään pitämäänsä pulloon päin, kuin olisi lukenut esittelytekstiä jostain taivaallisesta prompterista. Siitä tuli hämmentynyt ja vähän kiusaantunutkin fiilis ja esittelypuheesta oli vieläkin hankalampi saada selvää, kun sanat osoitettiin taivaisiin. 

Jossain vaiheessa esittelijämme kysyi meiltä ennen seuraavan viinin tarjoilua, mikä meidän edellinen viini oikein olikaan. Me olimme siitä vielä vähemmän kärryillä kuin hän, sillä maistelun tukena ei ollut esitettä, eivätkä maistatetut viinit tuntuneet noudattavan valitsemamme paketin viinejä. Tilan eri viinien pullojen kuvat ja nimet olivat painettu pöydällä oleviin paperisiin tabletteihin, ja yritimme pysyä siitä kärryillä maistatettavasta viinistä, mutta tuossa kohtaa emme olleet varmoja. Jatkettiin sitten jostain.

Ehkä kyseessä oli huono päivä tai takana oleva pitkä turistien täyteinen kesä painoi. Kun maistelusta ei montaa euroa köyhtynyt, niin kokemus ei varsinaisesti jäänyt harmittamaan – ensikertalaiselle tastingit tosin saattaisivat jäädä tällaisen jälkeen siihen yhteen. 

Huonosta esittelystä huolimatta saimme kuitenkin jälleen maukkaita kefalonialaisia valkoviinejä ja vahvistuksen sille, että Kefalonian viinitilat taitavat kyllä valkkareiden valmistuksen. Hyvää punaista ei harmillisesti löytynyt tästäkään tastingista.

kefalonian viinitilat - gentillini
Maisteluilta ei löytynyt punaviiniä joka olisi vakuuttanut.

Onnistuuko viininmaistelu, jos joku seurueesta on kuski?

Me teemme puolisoni kanssa nykyisin niin, että jaamme yhden maistelusetin – erityisesti silloin, kun toisen tarvitsee olla auton ratissa (koska emme sentään halua sylkeä viiniä pois edes maistelun nimissä 🙊). Tätä ehdotettiin meille Santorinilla, ja Orealios Gaeassa tastingesitteessä oli erikseen mainittu, että kaksi henkilöä voi jakaa yhden maistelupaketin.  

Vaikka määrät lasissa eivät näytä suurilta, niin kaksi maistelee niistä varsin hyvin, ja pidemmät setit olisivat oikeasti vähän liikaa kuskille. Kuljettaja voi tietysti myös olla nielaisematta viinejä ja päästä nauttimaan maisteluista, tai ottaa vähemmän viinejä sisältävän maistelupaketin.

Viini kerrallaan -tyylillä esitellessä tuntuu olevan vähän niin ja näin, että olisiko tarkoitus kuitenkin ottaa jokaiselle henkilölle omat. Me olemme kuitenkin aina kysyneet jakamisen mahdollisuutta ja aina se on onnistunut.

Onko paikallisiin viineihin tutustuminen sinulle reissulla jeij vai nej? Ovatko Kefalonian viinitilat tai viinit sinulle tuttuja?

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

Voit jakaa postauksen tästä:

27 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Minä en oikeastaan lainkaan pidä viineistä, mutta viinit ylipäätään aiheena kiinnostavat kyllä. Vähän ristiriitaista, mutta paikkojen miljöö aina kiehtoo. Harmin paikka tuo Gentilini-viinitila, mutta aina ei voi osua nappiin.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Viinitilat ovat kyllä yleensä upeita ja viehättäviä miljöitä ja antoisia paikkoja, vaikka ei viininysrtävä olisikaan. Suppea maistelusetti sopii mielestäni hyvin myös vähemmän viineistä pitävälle – siinä voi hyvin kokeilla, josko joukosta löytyisi kuitenkin jotain omaan makuun sopivaa.

 • Tyylimurun Tiina

  Kamalan vähän olen viinitilojen maisteluissa käynyt, joten mielenkiintoista lukea tätä. Haaveilen ehkäpä, että joku päivä miehen kanssa innostuttaisiin näistä. Lasten toki pitää kasvaa vielä aika lailla että kotiin tai jotain muuta tekemään jäisivät. Että aikaa menee vielä, mutta silti, joku päivä…

 • Martina

  Viinimatkailu on yksi lempiasioistani maailmassa. Olipa kiva lukea teidän kokemuksianne Kreikasta. Kreikkalaiset viinit ovat jääneet mulle tosi vieraiksi, mutta tutustun niihin ihan varmasti kun seuraavan kerran suuntaan Kreikkaan. Oli se sitten Kefaloniassa tai muualla. Punaisilta viineiltä en kuitenkaan odota liikoja.

 • Mari/Kodinvaihtaja

  Viinitastingit niin ihania. Jo se tunnelma. Mulle ei niin merkitystä edes ”korkeatasoisuudella”

 • Pirkko / Meriharakka

  Tuo ongelma, että viinitiloille pääsemiseksi usein tarvitaan autoa, mutta sitten kuski ei voi osallistua kunnolla maisteluun – tätä on pyöritelty aina silloin tällöin. Hyvä ratkaisu on viinikierrosbussi, joka jossain kohteissa on ollut tarjolla. Tuo, että viinit tarjoillaan kerralla ja kunnolla etiketöitynä kuullostaa kyllä tosiaan parhaalta vaihtoehdolta, myös jos vaikka haluaisi ostaa jotain!

 • Amalian maailma

  Upeissa maisemissa olette päässeet viinejä maistelemaan! Mä en pahemmin viinejä juo, mutta maistella kyllä voisin. Jospa mullekin löytyisi sellaiset viinit, mistä tosi paljon tykkäisin. Pelkästään maisemienkin takia voisin lähteä maisteluretkelle 🙂

 • Mare Kinanen

  Pari kertaa olen tainnut olla maistelutapahtumassa. Ne ovat olleet ihan passeleita ja avartanut kyllä sillä hetkellä näkemysta ja ymmärrystä viineistä. Se on sitten eri asia, että onko oppi jäänyt elämään maistelun jälkeiseen elämään 🙂

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  En oo koskaan käynyt viinitilalla, mutta vaikuttavat tosi kiehtovilta paikoilta. Erilaisia viinejä on maailmassa niin mielettömän paljon, etten pysy niiden perässä ollenkaan, saatikka mikä on hyvä ja huono viini – paitsi silloin jos se on hyvän makuista, niin ehkä se on silloin hyvää viiniä? 😀 Kuulostaa siltä, että viinitilan punaviinit ei niin kovasti vakuuttanut, mutta kokemuksena varmasti tosi mukava! Itekin tykkään noista tastingeista, kun saa maistaa vain vähän mutta ei tarvitse lasikaupalla juoda.

  Ps. Tykkään siis viineistä, mut en oo niihin sen lähemmin perehtynyt 😀

 • Anna| Muuttolintu.com

  Kefaloniaa ollaan mietitty seuraavalle Kreikan matkalle ja olisihan se kiva vierailla yhdellä jos ei useammallakin viinitilalla. Itselle maistuu parhaiten kesällä valkoviinit. Maisteluissa tykkään ehkä eniten siitä, että esittelijä lorauttaa viinit ja vähän kertoo niistä, mutta jättää sitten rauhassa maistelemaan, kunnes on seuraavan vuoro. Tykkään myös siitä, että on myös se esite pöydällä, jos joku esittelyssä menee ohi tai haluaa jotain tarkistaa.

 • Aila ja Juha

  Mielenkiintoista on lukea tämmöisiä viininmaistelupostauksia. Voi, kun itsekin osaisi! Kun olemme matkoilla, seuraava polvi lähettelee kuvia viinipulloista, joita olisi mukava saada tuliaisiksi. Espanja, Ranska tai Saksa tuotta vat eri kuvatoiveita…
  Juha

 • Minna

  Olipa kiva lukea tästä! Me olemme kerran käyneet viinitilalla ja tastingissa. Italiassa. Oli mukava ja mieleen jäänyt kokemus kaikkinensa.

  Minna

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.