majoitus Vamoksessa
Majoitus,  Saarihyppely

Majoituksen varaaminen omatoimimatkalla tai saarihyppelyllä

Voit jakaa postauksen tästä:

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Majoituksen varaaminen ja majoitusten tutkiminen on yksi matkailuun liittyviä lempipuuhiani, johon tykkään käyttää reissulle valmistautuessa reilusti aikaa… Joten käsitelläänpä nyt hieman sitä!

Miten, mistä ja millä hinnalla omatoimimatkailija tai saarihyppelijä saa Kreikasta majoituksen? 

Onko majoituksella väliä?

Majoitus Rethymnonissa
Täällä nukuimme hyvin Rethymnonissa Kreetalla. (Barbara Studios)

“Eihän sitä lomaa hotellihuoneessa vietetä”, sanotaan, kun perustellaan sitä, miksi majoituksella ja sen tasolla ei ole suuremmin väliä eikä siihen kannata panostaa. Jos ajattelet näin, niin majoituksen varaaminen on helppoa – hinta ja sijainti hakukriteereiksi ja valitsemaan!

Meille majoitus on tärkeä osa matkakokemusta. 

Olemme melko aktiivisia lomailijoita, eli pyrimme tekemään päiväsaikaan kaikenlaista, näkemään muutakin kuin hotellihuoneemme seinät ja kokemaan asioita hotellimme allas-alueen tai pihapiirin ulkopuolelta. Siitä huolimatta ennätämme viettää aikaa myös huoneessamme. 

Hengailemme huoneessa päivän touhuttuamme, ennen kuin menemme syömään. Emme kuluta aikaamme ilta- tai yöelämässä, vaan nautimme mieluummin olostamme illallisen jälkeen rennosti huoneessa tai huoneemme terassilla tai parvekkeella, jos sellainen sattuu olemaan. 

Vietämme huoneessa sen verran aikaa, että emme ajattele sen olevan ihan sama. Nautimme olostamme enemmän mukavassa ympäristössä, ja siellä rentoutuu ja lepää hyvin.

Omaan silmään esteettinen ja kohtuullisen kokoinen tila tekee loma-asumisesta kivempaa.

Mukava majoitus ei tarkoita meille ylellistä, mutta toisinaan pari yötä yksityisellä uima-altaalla varustellussa huoneistossa voi olla ihan paikallaan. Se tuo lomaan ihan erityistä fiilistä ja luksusta, mutta ei romuta koko loman majoitusbudjettia!

Saarihypellessä (erityisesti meidän tyylillä, jossa vaihdamme majapaikkaa melko tiheään) myös majoituksen sijainnilla on väliä: mitä lyhyemmän ajan kylässä tai kaupungissa viettää, sitä mieluummin valitsee sijainnin sieltä parhailta pelipaikoilta ja mahdollisimman käytännöllisesti sen kannalta, mitä haluaa nähdä ja kokea. 

Parasta on, kun majoituksessa on jotain hieman erikoista, pientä ja kekseliästä. Omaleimaisuutta, mikä ketjuhotellien viimeistellystä ilmeestä puuttuu. 

Millaista majoitusta Kreikassa on tarjolla?

Koska matkailubisneksellä on Kreikassa pitkät ja vahvat juuret, on majoitusta tarjolla paljon. On perinteisiä lomaresortteja, vain aikuisille tarkoitettuja luksushotelleja, sympaattisia pikkuhotelleja ja yhden tai korkeintaan muutaman huoneen käsittäviä kotimajoituksia.

Vaihtoehtoja on todellakin kaikenlaisiin tarpeisiin ja eri hintaluokissa ja mikä parasta: Kreikassa majoituksen hintataso on eurooppalaisittain varsin kohtuullinen.

Nykyään toiminta on siirtynyt suurelta osalta nettiin, ja myös pienimmät kotimajoittajat löytää Airbnb:stä tai Booking.comista. Vaihtoehtoja on helppo vertailla ja varauksen voi tehdä kätevästi jo ennakkoon.

angels suites poreamme
Tämän majoituksen erikoisuus oli valtava terassi poreammeineen. Joskus voi panostaa pieniin ylellisyyksiin! (Angels Suites, Platanias, Kreeta)

Majoitusbudjetti

Mikäli budjettisi ei ole rajaton, on Kreikka oivallinen kohde, sillä kelpo majoitus irtoaa maltillisellakin budjetilla! 

Meidän majoituksemme ovat yleensä keskihintaisia ja kliseisesti halutaan hyvää hinta-laatusuhdetta. Sellaisia vaihtoehtoja Kreikan lomamajoitusmarkkinoilta löytyy onneksi runsaasti.

Majoituksille kannattaa määritellä noin-budjetti/yö. Minä rajaan hinnan varausjärjestelmän hakuehtoihin hieman toivomaani ylärajaa suuremmaksi, koska joskus vain vähän toivebudjettia kalliimmalla voi löytää todellisen helmen.

Yhdistelemme reissuillamme erilaisia, eri hintaisia ja eri varustetasoisia huoneita, ja näin saamme meille mieluisat kokemukset.

Useimmiten matkalle osuu siis majoituksia, joista joutuu tai haluaa maksaa hieman budjettia enemmän, mutta vastaavasti myös sitä edullisempia vaihtoehtoja. Majoitusbudjetti pysyy näin kokonaisuutena aisoissa.

Joissain paikoissa, tietyillä saarilla tai jopa tietyssä osassa saarta majoitushinnat saattavat olla kautta linjan korkeammat. Silloin kannattaa kurkata, minkä hintaista majoitusta naapurikylässä tai kaupungissa on tarjolla. 

Alonissoksen majoituksen sänky
Mukava majoituksemme Alonissoksella Machi Roomsissa maksoi 50,50 €/yö.

 

Esimerkki majoitusbudjetistamme:
  • Tavoitebudjettimme on 70 €/yö.
  • Kahden viikon reissulla majoituksiimme menisi yhteensä siis 980 €, eli 490 €/hlö.
  • Kun lennot on yleensä saanut 300 euron pintaan, olisi kahden viikon reissun lennot + majoitus 790 €/hlö.

Mitä kautta majoituksen varaaminen kannattaa tehdä?

Majoituksen varaaminen on helpointa hoitaa netissä. Erilaisia hotellivarausjärjestelmiä on pilvin pimein, ja halutessasi voit selata ja vertailla hintoja vaikka useammastakin järjestelmästä.

Keskittämällä varaukset yhteen järjestelmään hyödyt eniten kanta-asiakasohjelmasta, joissa palkintoina on ilmaisia yöpymisiä, edullisempia hintoja tai huoneluokan korotuksia. Testaamalla löydät itsellesi sopivimman varausjärjestelmän.

Me käytämme nykyään oikeastaan pelkästään *Booking.comia, koska:

  • Siellä on käytännössä kaikki majoitukset loistohotelleista kotimajoituksiin. Me majoitumme kotimajoituksissa tai pienissä hotelleissa, ja on kätevää, että kaiken tyyliset majoitukset mahtuvat saman varausjärjestelmän alle. Tällöin yhdellä haulla näkee, mitä kaikkea omilla hakuehdoilla on tarjolla, eikä eri tyylisiä majoituksia vertaillessaan joudu pomppimaan järjestelmästä ja sivustolta toiselle. 
  • Varaussysteemi on helppokäyttöinen. 
  • Saan sieltä parhaan hinnan. Jos jostain toisesta järjestelmästä saisikin hieman paremman tarjouksen, on ero niin pieni, ettei turha vertailutyö maksa vaivaa. Erityisesti, kun hyppelyllä yhdelle matkalle tarvitsee useita majoituksia! 
  • Kanta-asiakasjärjestelmän kautta saa edullisempia hintoja, huoneluokan korotuksia, aamiaisen veloituksetta jne.
  • Bookingissa näet heti kokonaishinnan, eikä päälle tule piilokuluja. Tosin, Kreikassa hinnan päälle tulee toisinaan vielä kaupunkivero. Mutta se on luokkaa 0,50 € – 1,50 €, joten en pidä sitä merkittävänä. Ilmoituksessa kerrotaan, pitääkö kaupunkivero maksaa huonehinnan päälle vai sisältyykö se hintaan.

Miten majoitushakua kannattaa rajata?

Mikäli joku asia on sinulle majoituksessa ehdottoman tärkeä, rajaa hakua aina sen mukaan. Kriteerejä voivat olla esim. merinäköala, uima-allas, sijainti rannalla, oma keittiö/keittotila tai sisältyykö majoitukseen aamiainen.

Näin löydät kätevämmin itsellesi relevantit vaihtoehdot, etkä hukkaa aikaasi sellaisiin, jotka eivät kuitenkaan vastaa sinun tarpeitasi. Kun rajaat hakutuloksia hieman, jää jäljelle järkevä määrä vaihtoehtoja, joista voit syventyä valitsemaan sinulle parhaimman.

Joskus on kiva tsekata, mihin hintaan löytyisi jotain pientä kivaa luksusta. Laita hakuehdoksi jotain mikä mielestäsi olisi kiva, mutta jota yleensä ei löydy budjettisi rajoista, esimerkiksi oma uima-allas tai poreamme. Joskus käy tuuri, ja kohdalle voi sattua hyvä tarjous!

Meillä ei yleensä ole majoitukselle muita kriteerejä kuin ilmastointi. Sen lisäksi rajaan hinnan ja asiakasarviopisteet.

Asiakasarviopisteiden alarajaksi asetan 8, mutta käytännössä en helpolla varaa majoitusta, jonka arviot ovat alle 8,5. Kiitettävät arviot saaneet saavat usein kautta linjan niitä kiitettäviä arvioita, kun taas 8 tai alle saaneiden arvostelut hajaantuvat huonoihin, hyviin ja kaikkeen siltä väliltä. Koska majoitus on meille melko tärkeä juttu matkoillani, niin haluan valita sellaisen, joka vaikuttaa olevan tasalaatuisen hyvä.

Sijainti

Majoitushakua kannattaa rajata myös etäisyyden perusteella. Etäisyyttä mitataan esim. kaupungin keskustan, sataman tai vanhankaupungin mukaan.

On turha tutkia vaihtoehtoja, jotka sijaitsevat samassa kaupungissa mutta vaikkapa 10 km:n päässä keskusta-alueesta, jos juuri siellä haluaa aikaansa viettää.

Ennen varaamista kannattaa katsastaa majoituksen sijainti vielä “näytä kohde kartalla” -toiminnon avulla.

Olen huomannut, että mikäli arvosteluissa puhutaan toistuvasti majoituksen sijaitsevan pitkän ylämäen päässä tai muuta vastaavaa, niin tämä kannattaa ottaa ehdottomasti todesta. Kyseessä ei mitä todennäköisimmin ole turha valitus pienen mäennyppylän takia. 700 metrin matka ydinkeskustaan ei ehkä kuulosta pitkältä, mutta 700 metrinen ylämäki on aivan toinen juttu! 

Uima-allas Skopeloksella
Majoituksemme Skopeloksella oli rinteessä keskustan liepeillä, pienen mutta ihan suoriuduttavan ylämäen päällä. (Thea Home Hotel)

Kuvat 

Majoituksen kuvat kannattaa katsoa tarkasti. Minä saatan hylätä jonkun majoitusvaihtoehdon jo kuvien (fiiliksen) perusteella, jos paikka ei näytä meille viihtyisältä lomakodilta.

Kuvia katsoessa kannattaa muistaa, että majoitukset valitsevat luonnollisesti kaikkein edustavimmat kuvat ensimmäiseksi. Kauniit kuvat voivat olla deluxe- tai sviittitason huoneista, eikä niiden tyyli välttämättä ulotu tavallisiin huoneluokkiin. 

Tarkista huoneen kuvat aina valitsemasi huonetyypin takaa.

Itse en edes varaa sellaista majoitusta, jossa selvästi on täysin erihintaisia ja siten eritasoisia huoneita, mutta edullisemmista huoneista ei ole kuvia.

Kuvat kertovat majoituksen yksityiskohdista. Lomaillessa on mukava päästä nauttimaan erilaisista asumuksista; sellaisista jotka on sisustettu kivasti, tyylikkäästi, erikoisesti, leikkisästi tai kekseliäästi – ja eri tavalla kuin oma koti!

Hauskoja diy-ratkaisuja voi ihastella parin yön verran majoittuessaan, vaikka sellaista ei valitsisi omaan kotiinsa. Ja maalaisromanttisessa huoneistossa on oma viehätyksensä hetkellisesti, vaikka normaalisti oma silmä lepäisikin modernimmissa tyylissä.

Riipputuolissa Haniassa
Riipputuoli oli ihan hyvä syy varata juuri tämä majoitus! (Favela Living Space, Hania, Kreeta)

Miten lukea muiden asiakkaiden arvosteluja?

Majoitus Skiathoksella
Etukäteen varaamamme majoitus Skiathoksella vaihtui lähtöä edeltävänä iltana ylibuukkauksen takia tähän… (Design Architectonika)

Mikäli majoitus on sinulle vain katto pään päällä ja tyyny jolle painaa päänsä yöksi, voit hypätä tämän kappaleen yli. Silloin majoitus löytyy helposti rajaamalla itselle tärkein hakukriteerein, ja arvostelujen lukeminen on ajan hukkaa.

Jos haluat hieman panostaa majoitukseesi, niin kannattaa lukea mitä muuta asiakkaat ovat paikasta sanoneet. Sanallisista asiakasarvioista saat kuvan siitä  mitä paikassa kehutaan tai moititaan. Pelkät pisteet eivät aina kerro koko totuutta.

Tsekkaan arvosteluista ensin alimmat pisteet saaneet arvostelut. Siten saan käsityksen mistä asiakkaat eivät (toistuvasti) paikassa pidä, ja onko se asia, jolla on meille merkitystä.

Jos huonot arvioit tulevat vaikkapa lasten kanssa matkustavilta siitä, että uima-allas ei sovi pienille lapsille, on asia meille merkityksetön, ja voimme jättää pisteitä alentavat arviot huomiotta.

Poikkeuksellisen hyvät arvostelut saaneiden paikkojen (9,7-10) kohdalla katson, mitä hyvää asiakkaat ovat kirjoittaneet.

Jos kympin arviot ovat pelkkiä numeroita ilman sanallista palautetta, tai sanalliset arviot kuulostavat kliiniseltä mainostekstiltä, hylkään paikan “liian hyvä ollakseen totta” -perusteella. Arvostelut eivät ole silloin välttämättä todellisia, oikeiden majoittujien kokemuksia.

Todellisia täyden kympin paikkojakin on, ja erotat ne kyllä taatusti joukosta. Arvioista välittyy henkilökohtainen kokemus, jonka tyytyväinen majoittuja haluaa vilpittömästi jakaa vinkiksi muillekin. 

Skiathoksen majoituksemme
…huone oli kuitenkin varsin kiva! (Design Architectonika)

Jos löydät kympin paikan itselleen sopivaan hintaan ja muihin omiin kriteereihisi sopien, kannattaa tarttua kiinni heti: huippuarvostelut saaneet majoitukset menevät yleensä nopeasti!

Ero hyvän ja mahtavan majoituksen välillä on usein se, että mahtavassa saat majoituksen lisäksi myös kokemuksen. Se ei ole vain rahalla ostettavaa luksusta, vaan joku täysin erityinen piirre, joka tekee majoittumisestasi ja lomastasi vieläkin paremman ja ikimuistettavamman.

Jos joku asia, niin mukava sänky olisi hakuehto, jonka perusteella haluaisin voida rajata majoitusvaihtoehtoja. Tällaista valintaa ei kuitenkaan ole, joten toisinaan tsekkailen asiakasarvosteluista, mitä sängyistä sanotaan. Mukava peti ja hyvät yöunet on meille tärkeä juttu, ja koska yllättävän usein arvioissa on otettu kantaa sänkyihin, lienee se merkittävä asia muillekin. 

Etukäteen vai ex tempore? Milloin majoituksen varaaminen on hyvä tehdä?

Mitä aikaisemmin on liikkeellä, sitä enemmän vapaita vaihtoehtoja luonnollisesti on. Etukäteen varaamalla säästyt valintojen tekemiseltä loman aikana ja voit vain edetä suunnitelman mukaisesti.

Me emme varaa majoituksiamme kovin aikaisin.

Olemme aina löytäneet mieleiset majoitukset Kreikassa myös viime tipassa ollessamme, jopa elokuussa kesälomasesongin ollessa parhaimmillaan.

Tämä selittynee sillä, että emme etsi niitä kaikkein edullisimpia vaihtoehtoja, mutta emme ole myöskään kiinnostuneita suosituimmista lomahotelleista valtavine uima-allasalueineen. Ne ovat ensimmäisinä täyteen varattuja. Meidän etsimiämme, useimmiten melko tavallisia ja keskihintaisia vaihtoehtoja on ollut tarjolla ihan hyvin.

Majoitusta on helppo löytää lyhyellä varoitusajalla myös siksi, että saarihyppelyllä yhdessä paikassa ollaan vain muutama yö. Pitemmän majoittumisen kohdalla tilanne on tietenkin toinen.

Majoituksen varaaminen on hyvä hoitaa etukäteen, jos et halua tehdä järjestelyjä enää matkan päällä tai tiedät saavasi harmaita hiuksia, jos varauksia ei ole hoidettu ennakkoon. 

Haluan kuitenkin sanoa, että saarihyppely onnistuu hyvin, vaikka et olisikaan tehnyt varauksia kuukausia ennen matkaasi. Jopa vaikka et olisi varannut niitä ollenkaan ennen reissuasi! Me olemme hypelleet monesti niin, että matkalle lähtiessämme meillä on varattuna ainoastaan ensimmäisen yön majoitus.

Teemme suunnitelmaa matkan edetessä ja fiiliksen mukaan. Saatamme kirjautua ulos majoituksesta vailla tietoa, missä vietämme seuraavan yön. Kierrämme saarta vuokra-autolla, ja kun löydämme sopivan idyllisen kylän jossa tuntuu olevan hyvä tunnelma, etsimme majoituksen sieltä. 

Minne nenä näyttää -tyylillä lomailu Kreikassa on superhauskaa ja sopivan jännittävää myös minulle, vaikka olen perusluonteeltani enemmänkin varautuja ja etukäteen suunnittelija kuin spontaani heittäytyjä. 😀 Mikäli tämän kaltainen seikkailullisuus houkuttelee sinuakin, niin se on helppoa ja turvallista toteuttaa Kreikassa saarihypellessä!

Onko majoituksen varaaminen ja vaihtoehtojen tutkiskelu sinusta mukavaa puuhaa? Mitä kautta sinä varaat majoitukset?

Postauksen kansikuvaan pääsi makuuhuoneemme Vamoksen kylässä Kreetalla. (Elianthos Villas)

Tutki postauksessa mainittuja majoituksia:

Lue myös:Booking.com

Voit jakaa postauksen tästä:

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.