porto katsiki
Saaret

Lefkas – ja näin minusta tuli täydellisen Kreikan saaren metsästäjä

Voit jakaa postauksen tästä:

Lefkas (Lefkada)

 • Väkiluku: 22000
 • Pinta-ala: 325 m²
 • Pääkaupunki: Lefkaksen kaupunki (Lefkada)
 • Saariryhmä: Jooniansaaret
 • Saariryhmän muut pääsaaret: Korfu, Paxos, Kefalonia, Ithaka, Zakynthos ja Kythera.

Lefkas on oikeastaan “syypää” saarihyppelyinnostuksestani, vaikka siellä emme varsinaisesti hypelleetkään.

Lefkas on siis minulle varsin tärkeä paikka, sillä ilman sitä en ehkä istuisi tässä kirjoittamassa tätä postausta, en välttämättä pitäisi tätä blogia, enkä kenties koluaisi intohimoisesti Kreikan saaria sitä täydellistä metsästäen!

Olimme Lefkaksella valmismatkalla, ja kyseessä oli Apollomatkojen yhdistelmämatka.

Vietimme ensin viikon Lefkaksen saarella ja sitten toisen mantereen puolella sijaitsevassa kohteessa Pargassa. Kahden kohteen kokeminen yhdellä reissulla vaikutti asiaan, mutta ei ollut ainut syy, mikä Lefkaksen lomassamme houkutti saarihyppelyn pariin.

Tuolla matkalla ymmärsimme itsestämme matkailijoina sen, että jos haluamme olla reissussa viikkoa pidempiä aikoja, on paikan vaihtaminen meille oikeastaan aivan välttämätöntä. Ja itse asiassa jo se viikkokin on meille hieman liikaa yhdessä paikassa, jos lomailemassa ollaan. 

Vaikka keksimme päiviin ohjelmaa, retkiä ja tekemistä, niin ajatus matkustamisesta hypellen tai road trip -tyyliin houkutteli enemmän, ja samoin halu nähdä paikkoja hieman pitempään kuin vain päiväretken verran. 

Oli meillä toki kokemusta kummastakin matkustustyylistä aiemminkin, mutta ihmiset muuttuvat ja toisaalta myöskin oppivat itsestään aina lisää. Meille selkiytyi, mikä on meille sopivin matkustus- ja lomailutyyli, ja toisaalta myös se, mikä meille ei niin hyvin sovi.

Mutta nyt takaisin siihen ensimmäiseen Lefkaksen reissuumme, jolla olimme vuonna 2015.

Kahden kohteen yhdistelmämatka

Yhdistelmämatka on muuten kahden viikon matkalaisille aivan huippu vaihtoehto! Se on upea mahdollisuus kokea yhdellä reissulla kaksi kohdetta, jos omatoiminen hyppely ei tunnu omalta jutulta. Kannattaa ehdottomasti testata, mikäli sellaisia on tarjolla.

Matkatoimisto järjestää siirtymisen kohteiden välillä, joten kahden kohteen loma hoituu vaivatta. (En tosin muista, kuuluiko tämä oletuksena paketin hintaan, vai oliko lisämaksullinen palvelu, ja siirtymisen sai hoitaa halutessaan myös omatoimisesti.) 

Lefkas + Parga sopii yhdistelmämatkaksi loistavasti, sillä kohteiden välimatka on noin 100 km ja siirtymäaika on siten kohtuullinen.

Koska muita yhdistelmämatkalaisia ei tuolloin ollut, niin kuljetuksemme Pargaan oli yksityinen ja tapahtui taksilla. Meidän taksikuskimme kaasujalka tosin oli melko raskas, ja itseäni ei olisi haitannut olla perillä hieman hitaamminkaan. 😁 Muutenhan yksityinen kyyti oli ihan kiva juttu. 

Mutta odotas, mitä mitä? Miten siis siirryimme taksilla saarelta mantereelle? Tämä on tosiaan mahdollista, sillä Lefkaksen saari sijaitsee sen verran lähellä mannerta, että sen ja mantereen välille on rakennettu pengertie. Kapeimmillaan mantereen ja saaren välinen salmi on vain 250 metrin levyinen.

Kohteena Lefkaksen Nidri

Lomakohteemme Lefkaksella oli Nidri. Ehta lomakylä, joka on rakentunut tyypillisesti yhden kadun varrelle. Ei suloista vanhaa kaupunkia kujineen ja kauniine rakennuksineen. Toisaalta lomakylän etuihin kuuluu se, että sieltä kyllä löytyy kaikki tarvittava, ja pienen lomakylän etuihin kuuluu vielä se, että kaikki on myös lähellä. 

Nidrin pääkatu suljetaan iltaisin autoliikenteeltä ja siitä tulee kävelykatu. Myymälät laajentuvat kadulle ja tavernat täyttyvät. Illalla Nidri herää eloon, kuten kylät Kreikassa yleensäkin.

Eloisa tunnelma ja puheensorina kaikkialla ympärillä tekee miljööstä oikeastaan aika tunnelmallisen, vaikka ympärillä ei olisikaan kaunista arkkitehtuuria.

Me kyllä viihdyimme Nidrissä. Vaikka kylän pääkatu ei ole erityisen viehättävä, on Nidrissä eräs piirre, joka korvaa tämän moninkertaisesti: siellä on aivan ihastuttava rantabulevardi, joka kulkee rantaa pitkin pääkadun rinnalla. 

Rakastuin näkymään Nidrin rantabulevardilla, sillä siitä ei avaudu pelkästään loputon meri, vaan edessä häämöttää useita, vehreitä saaria. 

Muistan katsoneeni tuota maisemaa ja tuijotelleeni edessä siintäviä saaria ja merta. En ollut oikeastaan aiemmin ajatellut, että Kreikassakin voi olla niin vehreää, ja silloin taisin ensimmäistä kertaa toden teolla ajatella, että Kreikka saattaa olla monipuolisempi kuin olin tajunnutkaan. 

Majoituimme Nidrissä Captain Stavros -hotellissa, hyvällä paikalla pääkadun varrella. Huoneemme oli tilava, siisti ja ihan mukiinmenevä. Ehkä hieman päivityksen tarpeessa, mutta ei meillä mitään valittamista ollut. Hotellin uima-allasalue näytti sen sijaan vastikään uusitulta, ja oli oikein viihtyisä. 

captain stavros allas
Hotellissamme oli viihtyisä uima-allasalue.

Nidrissä syöt hyvin

Nidrin parhaita puolia kauniin rantabulevardin lisäksi oli ehdottomasti hyvä tavernatarjonta. Ei Kreikassa tarvitse missään huonosti syödä, mutta Nidrissä tuntui olevan erityisen paljon erinomaisia vaihtoehtoja niin pieneksi paikaksi. 

Ruoka oli hyvää kaikissa paikoissa missä kävimme, ja valitsimme illallispaikan aina fiiliksen mukaan joko rantabulevardin merimaisemien ääreltä tai illaksi vilkastuneen pääkadun varrelta.

Yksi Nidristä mieleen jäänyt taverna on pääkadulla sijaitseva Ola Kala. Se näyttäisi Tripadvisorin mukaan olevan edelleen voimissaan, ja palautteista päätellen samoilla metkuilla mennään: tavernan omistaja, edelleen vetreässä kunnossa oleva entinen sirkustaiteilija George, viihdyttää asiakkaita sekä ohikulkijoita tempuillaan.

Georgelta on vaikea välttyä Nidrissä, ja hänet on varmaan jokainen Nidrissä käynyt nähnyt temppuilevan kadulla, vaikka ei kyseiseen tavernaan olisi edes päätynyt ruokailemaan. 😀 Ola Kalan ruoka oli myös mainiota – ei siellä silmänkääntötempuilla tarvinnut harhauttaa huomiota pois itse pääasiasta.

rantabulevardi
Rannan tavernassa.

Hakeudu saaren kauneimmille rannoille

Vuokrasimme Lefkaksella auton ja lähdimme kiertämään saarta. Tämä oli yksi seikka, joka vaikutti tuleviin reissuihimme: huomasimme, että viihdymme lomallamme erityisesti autolla kierrellen. 

Lefkaksen ennättää kiertää yhden päivän aikana ja saada hyvän yleiskuvan siitä, mitä missäkin kolkassa on.

Mutta kyllä niissä maisemissa ajelee mieluusti useampanakin päivänä, joten auton tai skootterin voi huoletta vuokrata myös pidemmäksi ajaksi. Pengertien ansiosta Lefkakselta voi hurauttaa tutkimaan myös manner-Kreikkaa.

Erityisesti jos tykkäät uimarannoista ja haluat käydä useampana päivänä niillä kaikkein hienoimmilla, joista Lefkas on erityisen tunnettu, on vuokrakulkupeli kätevä. Rannoille järjestetään myös kuljetuksia sekä maa- että meriteitse, joten vuokraaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä.

Me kiertelimme ensin saarta ja ajelimme pienten kylien läpi vuoristossa, mutta lopulta mekin päädyimme juuri niille upeille uimarannoille. Täytyy myöntää, että maineensa veroisia ovat, eivätkä ne ole vain Lefkaksen, vaan koko Kreikan ja ehkäpä koko Euroopan hienoimpia!

Rannat, varsinkaan suuret ja ruuhkaisemmat, eivät ole varsinaisesti meidän juttu, mutta Lefkaksella emme voineet vastustaa kiusausta: turkoosin veden ja vaalean hiekan yhdistelmä oli pakko kokea konkreettisesti siellä hiekalla maaten ja vedessä lilluen. 

Valitsimme Lefkaksen upeista rannoista mielestämme sen kaikkein kauneimman, eli Porto Katsikin, jonne pääsemiseksi täytyi nähdä vaivaa “muutaman” portaan verran…

Ei meistä tullut sen enempää rantaihmisiä tuon kokemuksen jälkeenkään. Vaikka ranta näyttikin upealta kauempaa, niin samalta ne hiekka ja vesi siellä tuntuivat kuin muuallakin. 😅

Rantahengailun jälkeen menimme välipalalle kauniiseen Vassilikin kylään ennen palaamista Nidriin. Olimme nähneet upeita paikkoja, ja olin oppinut hieman lisää siitä, miten monipuolisissa maisemissa Kreikassa voi lomailla. 

Lähde merelle ja tutki lähisaaria

Yhdelle päivälle varasimme retken merelle. Laiva ja retkiporukka oli sopivan pieni, ehkä parikymmentä asiakasta. Näimme reissun aikana valtavia retkilaivoja, jotka pursuilivat turisteja ja soittivat kovaäänistä bilemusiikkia. Heillä näytti olevan hauskaa, mutta olimme tyytyväisiä, että olimme valinneet rauhallisemman meriretken.

Tuo meriretki oli nimittäin yksi avaintekijä siinä, että innostuin Kreikan saarihyppelystä. En ole aivan varma, olisiko kokemus ja tunnelma ollut sama ruuhkaisella tai bileteemaisella laivareissulla – ja ehkä koko saarihyppelyinnostukseni olisi saattanut jäädä syttymättä! 

Kiersimme useiden saarten läheltä ja pysähdyimme välillä uimatauoille. Bongailimme munkkihylkeitä kallioiden koloista ja delfiinit ilahduttivat meitä hyppimällä retkilaivamme ympärillä.

Me ihastelimme koko matkan ajan, kuinka monen eri sinisen sävyinen meri voikaan olla, aina heleän turkoosista syvän tummansiniseen! 

Rantauduimme kahdelle pienelle saarelle. Toinen niistä oli Scorpio, jossa pääsimme käväisemään samalla rannalla, missä Jackie Onassis (eli entinen Kennedy) oli aikoinaan paistatellut päivää uima-asussaan. Saaren omisti tuolloin Aristoteles Onassis, ja se on edelleen yksityisomistuksessa, vaikkakaan ei enää Onassiksen suvulla.

Scorpiolle on mahdollista poiketa ainoastaan hetkeksi tuolle kyseiselle rannalle. Näimme saarta vartioivan veneen kiertelevän koko ajan saaren rantojen ympärillä, joten pelkästään ihmisten oman ymmärryksen varaan asiaa ei ole jätetty – sinne ei ulkopuolisilla tosiaankaan ole menemistä. 

Toinen saari, jonne menimme maihin, oli Kastos. Kastoksella on asutusta noin 80 asukkaan verran.

Turismi on kaltaisiamme päiväretkeläisiä Lefkakselta sekä saaren sataman poukamassa pysähtyviä purjeveneilijöitä. Saaren palvelut käsittävät pari tavernaa, pari kahvilaa ja myymälän.

Kastoksella minä olin myyty. Pieni saariyhteisö, jossa saari on melkein kuin täysin oma maailmansa kuulosti niin idylliseltä, romanttiselta ja houkuttelevalta, että en saanut enää ajatusta mielestäni.

Luulen, että tuolloin, Kastoksella, minusta tuli Täydellisen Kreikan saaren metsästäjä!

Olen kyllä tajunnut myöhemmin, että aivan pienimmät saaret eivät ole minun omin juttuni, mutta siitä se ajatus kuitenkin lähti. 😍

Laivaretkellä ohitimme useita Joonianmeren saaria ja reissu havainnollisti hyvin sekä sitä, kuinka paljon Kreikassa tosiaan on saaristoa ja saaria, mutta myös sitä, että ne todellakin ovat helposti hypeltävissä ja hyvien yhteyksien päässä toisistaan.

kastos satama
Kastoksen satama näyttää vaatimattomalta verrattuna vilkkaampien saarien satamiin.
kastos kylänraitti
Kastoksen kylänraittia.

Rentoilua ja retki vesiputoukselle

Kolmen-neljän kilometrin päässä Nidristä on pieni vesiputous, ja käppäilimme sinne eräänä kuumana päivänä. Hikisen kävelyn päätteeksi päädyimme ihanasti puiden varjossa olevalle pienelle vesiputoukselle, jonka vesi oli virkistävästi jääkylmää.

Muuten päivät Nidrissä menivät leppoisasti. Nautimme uima-altaalla olosta ja hyvästä ruuasta. Tutustuimme samassa hotellissa asuneeseen mukavaan suomalaispariskuntaan, ja vietimme aikaa heidän kanssaan.

Matkalla vesiputoukselle (1)
Vesiputoukselle oli sopiva kävelymatka.

vesiputous

Lefkas on huoleton ja helppo lomakohde

Lefkas on hyvä paikka upean ja huolettoman loman viettoon, ja  siellä pääset helposti nauttimaan monipuolisesta ympäristöstä niin maalla kuin merelläkin. Lefkaksen kaupungissa (17 km Nidristä) on kaupunkitunnelmaa ja shoppailumahdollisuuksia sitä kaipaavalle.

Upeiden rantojen ystävälle Lefkas on aivan must-kohde!

Jos et halua lomailla vain yhdessä paikassa, on Lefkakselta kätevät yhteydet niin mantereelle kuin saarillekin. 

Minä uskon palaavani vielä Lefkakselle, sillä Jooniansaarilla riittää hypeltävää. Lisäksi haluan ehdottomasti käydä verestämässä mukavia muistoja Lefkakselta, koska sieltä Täydellisen Kreikan saaren metsästykseni sai alkunsa!

Onko Lefkas vienyt sinun sydämesi?

Postauksen kansikuva on Porto Katsikin rannalta.

Lue myös:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

8 kommenttia

 • Kirsi

  Me vierailimme Lefkaksen Nidrissä vuonna 2011. Kiertelimme nuo samat paikat kuin tekin. Pidin Nidristä, mutta pieni paikkahan se toki oli. Odotan innolla blogiasi Pargasta, jos sellainen on tulossa. Parga (v. 2013) on mielestämme Kreikan kohteista Top3-listalla <3

  • Kati

   Hei Kirsi, hauskaa, että ollaan tallailtu (taas) samoja polkuja! 😉

   Reissumme Parga-osuudesta on ehdottomasti tulossa oma postauksensa. Parga on kaunis paikka ja ympäristössä upeaa nähtävää, kuten huikea Meteora. ❤

 • Kirsi

  Kiva kuulla, että Pargastakin kirjoitat! Meteora on todellakin uskomaton paikka, joka kaikkien pitäisi nähdä! Ei voi käsittää, kuinka ne luostarit on saatu sinne ylös rakennettua 😳

  • Kati

   No sanopa muuta! Tuntuu nykyajan logistiset haasteet mitättömiltä, kun miettii just vaikkapa Meteoran luostareita.

 • Marika / Matkalla Missä Milloinkin

  Oli kiva lukea, miten alkujaan menetit sydämesi Kreikalle. Viikko yhdessä pienessä paikkassa kuulostaa pitkältä ajalta minullekin. En ole rantaihmisiä. Ehdottomasti siis sinun tapaasi kulkisimme Kreikassa saarelta toiselle kierrellen.

  • Kati

   Kiitos Marika! Ja olisikin kyllä mahtavaa ja inspiroivaa lukea teidän saarihyppelyreissusta – mistä sitä tietää, jos vaikka joskus sellaiselle päätyisittekin. 😉

 • Maarit

  Lefkas on minun ensikosketukseni Kreikkaan, ja se oli menoa! 😅 Kävin autoillen mantereella Pargassa ja Sivotassa, risteilyllä Meganissilla -ja tajusin että lyhyessäkin ajassa voi nähdä ja kokea monta erilaista paikkaa. Saarihyppelylle oli päästävä, nyt ensimmäinen koettu ja toinen suunnitteilla.😀 Olipa kiva huomata että jaoimme monta samankaltaista kokemusta Lefkakselta! En tiedä, johtuneeko ”ensirakkaudesta”, mutta paikasta muodostui tosi rakas minulle ☺️

  • Kati

   No joo, meidän kreikkarakkauden alkutaipaleessa on selkeästi yhtäläisyyksiä. 😀

   Ihan mahtavaa, kun löytää itselle mieleisimmän tavan reissata! Odotan jo innolla sitä sun seuraavaa saarihyppelyä, että pääsee ”mukaan” Joonialle sun instan ja blogin kautta – mikäli siis suunnitelma Jooniansaarista on vielä voimisaan. 😉

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.