folegandros kadulla
Saaret,  Saarihyppely

Folegandros ja Kreikan kaunein kylä

Voit jakaa postauksen tästä:

Folegandros 

 • Asukasluku: 760
 • Pinta-ala: 32 km²
 • Pääkylä: Folegndroksen kylä (Chora)
 • Sijaitsee Kykladien saariryhmässä
 • Mikä matka: Saarihyppely Kykladit + Ateena
 • Reitti: Santorini (vain menolento) – Folegandros (3 yötä) – Milos (3) – Kimolos (2) – Sifnos (4) – Serifos (2) – Ateena (2)
 • Ajankohta: 18.5. – 3.6.2023

Folegandros päätyi kohteeksemme osittain sijaintinsa ansiosta. Hyppelymme ainoa kiintopiste oli Milos, ja Folegandros sijaitsi kätevästi matkan varrella Santorinilta Milokselle suunnatessa. Pari näkemääni kaunista kuvaa Folegandroksen Chorasta ja sen yllä kohoavasta Panagian kirkosta sekä saaren runollinen nimi riittivät sinetöimään päätöksen suunnata sinne.

Varasimme majoituksen Folegandrokselle vasta istuessamme sinne menevän lautan kyydissä. Saarella on vain kaksi turistin kannalta järkevää aluetta majoittumiseen: Karavostasis, johon lautat saapuvat, ja siitä 3,5 km:n päässä kukkulalla jyrkänteen reunalla sijaitseva saaren pääkylä Chora. Karavostasissa on muutamia hotelleja, pari tavernaa ja kahvilaa sekä marketti.

Chorassa palveluita on enemmän ja se on saaren ehdoton keskus. Me halusimme ilman muuta majoittua siellä. Majoituksemme pitäjä haki meidät lauttasatamasta, joten pääsimme helposti perille.

Lentomme lähti Suomesta klo 6.30 ja olimme perillä majoituksellamme klo 15.30. Matkustuspäivälle oli kertynyt jo pituutta, sillä olimme lähteneet kotoa lentokentälle 12 tuntia aiemmin. Yöunetkin jäivät vähiin, kun lentokentälle suunnattiin aamuyön tunteina. 

Matka oli kuitenkin edennyt jouhevasti ja lautalle päästyämme rentouduimme totaalisesti upeita merimaisemia kannella katsellessamme. Lautalla ollessamme tunsimme ennemminkin olevamme jo perillä kuin edelleen matkanteossa. Tuo onkin yksi lauttamatkustamisen parhaita puolia: lauttamatkat ovat itsessään mukavaa tekemistä ja elämys sen sijaan, että tuntuisivat vain pakolliselta pahalta paikasta toiseen pääsemiseksi. 

Parvekkeeltamme Folegandroksen majoituksella avautui näkymä merelle, ja näimme sieltä myös Panagian kirkon sekä sinne johtavan polun koko komeudessaan. Niiden näköalojen äärellä oli hyvät puitteet aloittaa loma.

panagia
Parvekkeeltamme näkyi Folegandroksen tunnetuin ”maamerkki”.

Folegandroksen Chora on Kykladien – tai ehkä koko Kreikan – kaunein!

Majoitukseltamme oli noin 5 minuuutin kävelymatka kylän keskustaan, ja suuntasimme sinne hetken levättyämme. En malttanut odottaa näkeväni Kykladeille tyypillisiä suloisia, valkoisella maalilla reunustettuja liuskekivikujia, joita reunustaa valkoisiksi kalkitut talot ja bougainvilleat. 

Vaikka mielessäni pyörikin idylliset Kreikka-kuvat, en osannut sittenkään arvata, kuinka suloiseen kylään olimme tulleet. Folegandroksen Chora löi ällikällä! Katukivien reunukset hohtivat tuoreessa valkoisessa maalissaan, samoin talojen seinät. Kauniisti maalatut ovet ja ikkunoiden pielet eivät olleet ainoastaan kreikansinisiä, vaan kaikkia muitakin värejä näkyi. 

Bougainvilleat ja muut kasvit ja puut näyttivät voivan Folegandroksen Chorassa niin hyvin, että epäilin monin paikoin niiden olevan tekokasveja – eivät onneksi olleet.

Koko kylä on erittäin hyvin hoidettu ja kauniisti ylläpidetty. 

Vaikka rosoisuudessakin on viehätyksensä (ja kyllä niitä rosoisempia nurkkia oli myös Folegandroksella), niin kyllä vain silmä lepäsi Choran kujia tallatessa. Välillä siellä kävellessä tuli epätodellinen tunne. Oli kuin olisi kävellyt kulississa, niin siistiä siellä oli. 

Kylän ilmeeseen panostetaan taatusti suurelta osin turisteja silmällä pitäen, mutta toisaalta, mitä sitten? Astun monta kertaa mieluummin kauniiseen turistiansaan kuin mauttomilla neonkylteillä, kuvallisilla ruokalistoilla, loputtomilla krääsäkaupoilla tai päällekäyvillä sisäänheittäjillä kuorrutettuun.

folegandros rivitalo

folegandros kissa

folegandroksen kastrolle

Choran ympäristössä on nähtävää

Folegandroksen tärkeimmät nähtävät ovat Chorassa tai sen välittömässä läheisyydessä. Lisäksi Choran sijainti dramattisesti jyrkänteen reunalta ja sieltä avautuvat näkymät voi lukea Folegandroksen nähtävyydeksi.

Kastro

Kastro on Folegandroksen Choran vanhin osa, ja se on rakennettu aikoinaan puolustuslinnoitukseksi. Yli tuhat vuotta vanhat rakennukset ovat olleet jatkuvasti asuttuja rakentamisestaan lähtien. Alueen ikä näkyy rakennuksissa, vaikka ne ovatkin kauniisti ylläpidettyjä.

Alue on aika pieni ja kävelet Kastron päästä päähän nopeasti, mutta jokin sen viehättävässä tunnelmassa saa kävelemään saman kadun edestakaisin kerta toisensa jälkeen.

folegandros kastro päivällä
Kastro on Folegandroksen Choran vanhin osa.

folegandros kastro yksityiskohta

Panagian kirkko

Panagian kirkko on saaren tunnetuin nähtävyys ja maamerkki. Ovet eivät olleet auki meidän siellä käydessämme, mutta maisemat kirkolta ovat vähintäänkin yhtä tärkeä “nähtävyys” kuin itse kirkko. Kirkolle vie erittäin hyvä ja helppokulkuinen laattapolku. Käy ihailemassa näköaloja päiväsaikaan tai suuntaa kirkolle seuraamaan auringonlaskua.

Ktima Paliomilos viinitila

Chorassa sijaitsee myös Folegandroksen ainoa viinitila ja sen erinomainen ravintola. Viinin valmistus tapahtuu Folegandroksella, mutta tila viljelee ja tuo rypäleensä vielä toistaiseksi pääasiassa Peloponnesokselta. Rypäleiden viljely on kuitenkin saatu hyvään vauhtiin myös Folegandroksella. 

Söimme erinomaisen illallisen tilan tunnelmallisella terassipihalla ja testasimme sekä heidän puna- että valkoviiniään. Jälkiruuan ajaksi siirryimme tilan päärakennuksen salonkiin, ja saimme jälkiruokaviinin kylkeen hieman suklaata sekä kuulla viinitilasta ja sen toiminnasta hieman tarkemmin isännän ennättäessä juttelemaan kanssamme.

folegandros viinitila
Viinitilan tunnelmalliselle terassille voi tulla vain illalliselle tai vain juomalle.

Onko Folegandroksella muuta kuin Chora?    

Folegandros on todella pieni saari, ja se onkin pienin saari, jolla olemme olleet päiväretkeä pitempään. Totuuden nimessä, lähes kaikki, mitä Folegandroksella on tarjota, on oikeastaan Chorassa, ja sen koettuasi olet nähnyt saaresta sen olennaisimman.

Folegandroksella ei ole merkittäviä nähtävyyksiä eikä useampia kyliä kierreltäväksi. Choran ja sataman kylän lisäksi saarella on kolmaskin kylä, Ano Meria, mutta siellä ei ole varsinaista kyläkeskusta. Kyse on ennemminkin alueesta, jossa on taloja siellä täällä.

Monet näkemistämme turisteista olivat pukeutuneet patikointivaatteisiin, ja patikointi onkin suosittu tapa viettää aikaa Folegandroksella. Useilla Kreikan saarilla on hyvät patikointireitit ja -mahdollisuudet, eikä Folegandros missään nimessä olisi se saari, jolle suuntaisin patikointilomalle. Saari on luonnoltaan karu ja maisemat toistuvat melko samanlaisina pienen saaren päästä päähän. Reitit ovat vailla puiden tuomaa luonnollista varjoa.

Entäs rannat, saarella kun ollaan? Folegandros kohoaa merestä kalliomaisesti, ja moni saaren rannoista on saavutettavissa ainoastaan patikoiden tai jopa pelkästään veneellä. Kesäsesonkina rannoille pääsee taksiveneellä, ja halutessaan voi tehdä vaikka rantahyppelyn veneellä rannalta toiselle. Toukokuussa taksiveneet eivät vielä kulkeneet, mutta kävimme muutamalla, jotka olivat autolla ja jalan saavutettavissa.

Agali beach

Agali-rannalle pääset autolla/skootterilla perille saakka, ja myös bussilla pääsee. Agalin hiekkarannalla sinua odottaa upea, kallioiden reunustama maisema. Agalin voisi jopa sanoa olevan pienimuotoinen lomaresort, sillä siellä on pari hotellia ja tavernaakin auki kesäkaudella.

folegandros maisema ja oleanterit

Katergo beach

Katergon rannalle pääsee taksiveneen ohella kävellen. Pääset autolla/skootterilla 20 minuutin kävelymatkan päähän, ja rannalle on mukava kävely peltomaisen alueen ja kukkulan yli. Merimaisemasta ei ole tietoakaan, ennen kuin saavut kukkulan päälle. Sieltä avautuu merimaisema ja näkymä kauniille valkohiekkaiselle rannalle.

folegandros ranta
Meri ja Katergo-ranta tulevat näkyviin parinkymmenen minuutin kävelyn jälkeen.

Palaammeko Folegandrokselle?

Folegandroksen Chorassa silmä todellakin lepää, ja se on mielestäni kaunein ja suloisin ja ehdottomasti parhaiten ylläpidetty kylä Kykladeilla. Chora ei ole kovin suuri, mutta emme kyllästyneet sen katujen kiertelyyn ja ihasteluun. Samat kadut, rakennukset ja bougainvilleat jaksoivat saivat huokailemaan ihastuksesta kerta toisensa jälkeen, niin nättiä siellä on. 

Voisimme hyvinkin palata tunnelmoimaan kauniiseen Choraan uudelleen, mikäli saari sattuisi sopivasti matkan varrelle. Se pelkästään ei kuitenkaan riitä meille syyksi hakeutua Folegandrokselle uudelleen varta vasten. Saarella ei ole oikeastaan muuta nähtävää ja sen ajaa päästä päähän puolessa tunnissa. Luonto on karua eikä maisema ole kovin vaihtelevaa.  

Folegandros sopii rentoon oleskeluun ja on kiva parin yön kohde osana saarihyppelyä. Rima oli asetettu korkealle kylän kauneuden suhteen, kun jatkoimme seuraavia saaria kohden.

Onko Folegandros tuttu paikka? Kuulostaako se sinulle sopivalta saarihyppelykohteelta?

Tule seuraamaan Täydellisen Kreikan saaren metsästystä myös Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

30 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Toden totta, on kyllä suloisen näköinen kylä valkoisiksi kalkittuine taloineen. Olisin kuvitellut, nimenomaan kreikansiniseksi maalatuista ovistaja ikkunoiden pielistä, mutta itse asiassa nuo muutkin värit näyttävät oikein hienoilta. Voisihan tuo sopia ihan hyvin sarihyppelykohteeksi, vaikkakaan kovin pitkää aikaa emme siellä viettäisi.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Saarihyppelyn hienous on juuri tuossa, että pääsee kokemaan ja aistimaan erilaisia paikkoja. Jokaisen ei tarvitse olla se ”kaikkein paras”, jossa on omaan makuun vaikka ja mitä. Yhdellä saarella on jotain ja toisella saarella sitten pääsee kokoemaan jotain muuta itselle mukavaa. 🙂

 • Tanja for Takeoff

  En muista edes kuulleeni Folegandrosista, mutta sait kiinnostukseni heräämään! Ah noita valkoisia taloja, sellaisesta olen haaveillut lapsesta asti.
  Tuollainen pieni saari voisi olla hauska patikoida ympäri. Tosin kuten sanoit, puuttomuus ei ole kovin kivaa ainakaan kesähelteillä patikoidessa.
  Tässä tulee kyllä nyt tosissaan ongelma valita mihin sitä lähtisi, kun postauksissasi on toinen toistaan kiinnostavampia kohteita!
  Ehkä meidän pitää tehdä seuraava pidempi reissu hetken Suomessa oleskelun jälkeen niin, että mennään vaikka vuoden mittaiselle saarihyppelylle Kreikkaan!

 • Anne | Elämää Nomadina

  Aijai, Chora todellakin näyttää viehättävältä! Loman ensimmäisen kylän on tietty helpompi tehdä vaikutus jo senkin vuoksi, että fiilis on maiseman muutoksen jälkeen korkealla ja silmä lepää kaikessa kauneudessa, mutta kyllähän tämä varmasti viehättäisi myös myöhemmässä vaiheessa reissua. Ehdottomasti voisi täälläkin joskus piipahtaa jos sattuisi reitille, kiitos siis vinkistä!

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Tuon on kyllä ihan totta, että reissun ekan paikan on helpompi tehdä vaikutus. Tosin, kun vertailupohjaa on kertynyt aiemmilta matkoilta aika paljon, niin tulee vertailtua jo käytyihin ja vanhoihin suosikkeihinkin. Välillä miettii, että onko tullut vähän krantuksi, ja silloin on mukava huomata, että kyllä paikat edelleen sykähdyttävät ja ihastuttavat. 😊

 • Merja / Merjan matkassa

  Folegandroksesta en ole koskaan kuullut, mutta näyttää todella kauniilta ja hyvin ”kreikkalaiselta”. Jos sattuisi reitin varrelle, niin kyllähän tuolla päivän tai pari saisi kulumaan.

 • Tyylimurun Tiina

  On söpöä, viihtyisin! Kiva, kun panostetaan ulkoasuun. Pahimpia todella ovat ne sellaiset muoviset paikat, joissa open-valokyltti ja viime joulun valot. Mutta ah, nyt haluaisin tuollaiseen idylliin! Ihania paikkoja olette valinneet saarihyppelyllenne.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Tuolla Chorassa todellakin viihtyy, ja sinällään olisinkin jaksanut kiertää ja ihastella niitä muutamia kujia vaikka viikkotolkulla. Mutta kun kaivattiin jotain muutakin tehtävää ja nähtävää päiviin, niin oli aika jatkaa matkaa. Jos haluaa kokea takuuihastuttavan ja kauniin, idyllisen paikan, niin Folegandrokselle vain!

 • finintirol

  Vau, onpas Folegandroksen Chorassa upean näköistä. Nyt tiedän Kreikan saariston kauneimman kylän, kiitos 🙂 Tuonne, kun joskus suotuisat tuulet kuljettaisivat minut vaimoni kanssa 🙂

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Folegandros on kyllä upea Kreikka-idylli. 😍 Jos suuntaaatte sinne joskus, niin iso mutta hitaampi lautta keikuttaa vähemmän (jos ollenkaan). Nopeilla merimatkasta selviää no, nopeammin, mutta kyyti voi olla keinuttavampaa. Folegandroksella ei ole edes sisäisten lentojen lentokenttää, joten lauttamatka on pakollinen paha…

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Choran kylä on kieltämättä söpö. Tosin, Folegandrosilla minua jäisi harmittamaan se, että rantoihin on niin vaikea päästä. Patikointi siellä on varmaan parasta talvella, jolloin aurinko ei paahda niin kuumana. Ja kallioilta aukeavat upeat maisemat.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Rannat eivät tosiaan ole ihan vieressä, jos majoittuu parhaalla paikalla eli Chorassa. Muutaman kilometrin päässä on parikin rantaa, joille pääsee autolla perille saakka. Joten jos auto on käytössä, niin uimaan pääsee silloin suht helposti. Muuten autolla ei tee saarella oikein mitään, kun ei siellä ole juurikaan teitä ajeltavaksi eikä siten nähtävääkään.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Hah joo, välillä reissukuvia katsellessani mietin itsekin, että ihanko totta, eikö tämä nyt muka ollut… 😅 Folegandroksen Chora on ihastuttava, mutta kokonaisuutena saari ei päässyt kaikkein suurimpien suosikkien joukkoon. Vaikka paikassa ei olisi kerrassaan mitään vikaa, niin ne on niitä kemia-asioita. Joku paikka vain sykähdyttää ja joku ei, syistä joita ei osaa itsekään ihan määritellä. 🙂

 • Kirsi Mäntynen

  Kyllä on söpö saari, ihan täydellisen näköinen! 💙 Ainoastaan uimarantojen puute haittaisi, se kun on meille tärkeä juttu 👍🏼

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Jos majoittuu Folegandroksen Chorassa, niin autolla / skootterilla / bussilla pääsee uimaan, pari rantaa on kuitenkin saavutettavissa ilman patikointia/venematkaa. Se ei tietty ole sama, kuin majoitttuminen ihan rannan läheisyydessä ja helppo uimamahdollisuus. Karavostasissa voi majoittua veden läheisyydessä, vaikka se ei olekaan Choran kaltainen kaunis kylä. Sitten vain menee ihastelemaan Choraa, illalliselle ja iltaa viettämään bussilla tai autolla. 🙂

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Pienille saarille pari yötä on joo aika sopivasti. Tosin sitten on aina ne kemia-asiat, ja joskus pienelläkin saarella viihtyisi pitempäänkin, vaikka siellä ei olisikaan mitään sen kummempaa. Tai vastaavasti suurempi saari ei tunnu itselle mieluisimmalta, vaikka periaatteessa näkemistä ja tekemistä riittäisi. Siksi on ihan parasta matkustaa ilman varauksia ja suunnitelmia, ja siirtyä tai jäädä sen mukaan, mikä hyvältä tuntuu. 🤗 Tämä onnistuu tietysti parhaiten, kun ei matkusta korkeimman sesongin aikaan.

 • Mare

  Kaunis paikka 🙂
  Asukasmääräkin sopiva saarella.
  Lomapaikoiksi tupataan itse valitsemaan paikkoja joissa ei niin paljon ole ketään. Viime vuonna asuttiin Itävallassa pienessä kylässä jossa oli 14 ympärivuotista asukasta.

 • Minna

  Viihtyisin minäkin! Kaunista ja kutsuvaa. Vaikka juuri palasimme lomamatkalta, sait aikaan matkakuumeen tällä postauksella. 😉

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.