lautalla elafonisoksella
Saarihyppely,  Yleistä Kreikassa matkustamisesta

50 ennen 50

Voit jakaa postauksen tästä:

50 ennen 50.

Päätin asettaa itselleni pienen tavoitteen tulevien saarireissujen suhteen: aion käydä 50 asutulla Kreikan saarella ennen kuin täytän 50. 

Olen käynyt nyt 30 asutulla Kreikan saarella. (Tai no, 31:llä, jos lasketaan mukaan Skorpios. Skorpios on yksityissaari ja sen asukasluku on 1. Saaren yhdelle rannalle pääsee kuitenkin piipahtamaan ja uimaan, ja mekin astuimme Skorpioksen maaperälle veneretkellä Lefkakselta.)

Olen 44-vuotias, joten 20 uutta saarta viiden seuraavan kesän aikana on ihan toteutettavissa. Sen saisi kasaan helpostikin, jos matkustaisi kesäkaudella ainoastaan Kreikkaan. Mutta toisin kuin monet luulevat, me haluamme käydä ja käymme myös muualla kuin Kreikassa. 

Kreikan matkojen suhteen täytyy priorisoida uusia saaria ja uusintavierailut vanhoille suosikeille täytyy ehkä unohtaa, mikäli haluan päästä tavoitteeseeni. Uusien saarien kartuttaminen on hankalampaa, kun monia ja erityisesti helposti samalle reitille yhdistettäviä saaria on jo käytynä. Sinälläänhän vaihtoehtoja on, sillä asuttuja saaria on Kreikassa noin 230.

Talviaikaan Kreikan saarihyppelyn voi unohtaa kokonaan, joten uusia saaria pääsee kartuttamaan kesäkaudella, joka on toki Kreikassa Suomen kesää jonkun verran pidempi. Mutta vaikka matkustuskautta olisikin, niin matkustamiseen käytettävissä oleva raha ja aika asettavat rajoituksensa. Meillä on tavalliset tulot ja tavallinen määrä lomaa. Tällä hetkellä pystymme työskentelemään osittain etänä, mutta käytännössä emme kuitenkaan siinä määrin, että voisimme lähteä ulkomaille, tehdä töitä reissun päältä ja saada sillä tavoin vuoteen enemmän reissuaikaa menettämättä tuloja.

pariskunta matkalla
Tavoitetta kohti on hauskempaa matkata, kun vierellä on paras reissukumppani. ❤️

50 ennen 50 – tosissaan vai leikillään?

50 ennen 50 on kuitenkin mahdollista, joten sitä kohti! Lukumäärä ei silti ole itsetarkoitus, ennemminkin kuin hauska “peli”. On jännempää, kun on tavoite mitä kohti pyrkiä, vaikkakin vain leikkimielisesti. Ja asiat edistyvät useimmiten paremmin, kun asettaa tavoitteen ja lausuu sen ääneen.

Minusta on joka tapauksessa loputtoman kiehtovaa käydä Kreikan eri saarilla – pääsinpä johonkin lukumäärään tai en – ihmetellä niiden eroja ja yhtäläisyyksiä ja jokaisella olevaa omaa minimaailmaansa. Vastassa on aina jotain yllättävää.

En ole ajatellut kertaakaan, että saarilla ei ole enää mitään uutta ja mielenkiintoista annettavaa, tai että saarikokemukset olisivat vain toistensa toistoa. Totta puhuen luulin kyllä itsekin, että jossain vaiheessa alkaisi tuntua siltä, mutta oikeastaan on ihan päin vastoin: kiinnostus kokea jälleen seuraava ja sitä seuraavaa saari sen kun kasvaa niitä käydessä. 

Muuten: en myöskään etsi täydellistä tai parasta Kreikan saarta tavoitteellisesti, matkusta saarille ainoastaan sen takia saatika kuvittele, että joku paikka olisi kirjaimellisesti täydellinen! Ymmärrän, että lukijana asian saattaa käsittää niin, kun jo blogin nimi kuulostaa siltä, että tässä reissataan ihan vain jotta löytyisi se yksi ja paras. Saaripostauksissakin olen monta kertaa todennut, että vieläkään ei löytynyt se täydellinen saari. 

Täydellisen Kreikan saaren metsästys on kuitenkin vain yksi romanttinen sivujuonne saarihyppelyissä, niistä kirjoittamissani postauksissa ja mielestäni osuva nimi blogille kuvaamaan innostustani saarihyppelyä ja Kreikan saarten koluamista kohtaan. ”Täydellinen” ja ”metsästys” ovat vain merkitykseltään lainausmerkeissä. 

Se on tietenkin aina plussaa, kun jonkun saaren kanssa synkkaa toden teolla. Kukapa ei tykkäisi paikoista, joissa viihtyy poikkeuksellisen hyvin ja ilahtuisi sellaisen löydettyään! Se taas olisi jo lähes lottovoitto, jos joskus löytää sellaisen, johon rakastuu sydämensä pohjasta ja tuntuu kuin olisi kotiin tullut. Mutta se tulee vastaan jos on tullakseen.

spetses maisemaa
Ihanan värinen vesi on yksi syy, miksi en kyllästy kiertelemään Kreikan saaria. 😍

Mille saarille seuraavaksi?

Mitkä saaret sitten houkuttelevat käymään seuraavaksi? Minulla on edelleen yksi kokonainen pääsaariryhmä kokonaan käymättä, Pohjoisen Egean saaret. Siellä sijaitseva Samos on bucket listini kärkipäässä. Samokselta olisi mahdollista hypähdellä myös Lerokselle, joka on kiinnostanut minua jo kauan – Leros tosin kuuluu jo Dodekanesian saariin.Tälle reissulle saisi yhdistettyä muitakin käymättömiä saaria, joten luulen, että seuraavan Kreikan-reissun suunta on melko selvä. Ehkä lähitulevaisuudessa voisi toteuttaa myös lyhyen Kreikan-matkan, jonka kohteina olisivat Ateena ja siihen yhdistettynä Hydran saari.

Nyt se on siis sanottu ääneen: tavoitteenani on 50 ennen 50. Ehkä sen jälkeen sitten kaikki Kreikan asutut saaret… 😉

Onko sinulla tavoitteita matkustamisen suhteen? Numeroilla mitattavia tai muunlaisia? 

Tule seuraamaan blogia myös Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

34 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Siinä onkin varsin pätevä tavoite, ei liian helppo, mutta kuitenkin mahdollinen. Niin ikään positiivinen asia on, että siihen pyrkiessä tulee tehtyä monta hienoa matkaa! Meillä ei ole matkailun osalta mitään numeerisia tavoitteita, en edes tiedä monessako maassa olen matkustanut – vaikka todella monta niitä toki on. Ehkä tavoite voisi olla sellainen, että pystyisimme jatkossakin matkustamaan unelmiemme kohteisiin ilman minkäänlaisia kompromisseja.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Kiitos Mikko! Tuo onkin tavoitteessa tärkeää ja motivoivaa, että se on sopivin ”ponnisteluin” saavutettavissa. Minulle on tärkeää myös se, että aihe on innostava ja sitä kohtaan tuntee intohimoa, jolloin se itse matkakin on hauska, eikä motiivina ole ainoastaan päämäärään pääseminen – eihän sinne välttämättä edes pääse. Tuo kuulostaa ihanalta tavoitteelta, että pystyisi matkustamaan unelmien kohteisiin ilman kompromisseja. 🤩 Siitä unelmoi varmasti monikin, mutta minä en ainakaan olisi osannut pukea sitä noin osuvasti sanoiksi. 👍

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Voi saarille tietysti mennä hyppelemään talvellakin, mutta ei se ole kovin mielekästä. Kaipaan talvilomaltani lämpöä, ja ei sitä Kreikan saarten talvessa ole sillä tavoin mitä lämmöllä tarkoitan. Esimerkkinä vaikkapa Naxoksen saaren talvikuukausien keskimääräiset lämmöt: päivän alin 8 astetta ja päivän ylin 15. Aurinko voi toki paistella ja olla oikein mukavan lämpimän tuntuista, mutta toisaalta voi sataa luntakin, kuten vaikkapa viime vuonna saarilla. Lauttayhteyksiä ei ole talviaikaan samalla tavoin kattavasti kuin kesällä, vaikka mikään saari ei täysin yhteyksittä jääkään – paitsi silloin kun sääolosuhteiden kuten myrskyn takia lauttaliikennettä ei olekaan. Lyhyellä lomalla olisi hankala hypellä tehokkaasti. Eli joo, mahdollista on mutta ei ainakaan minulle mielekästä (enkä kyllä tiedä kenenkään harrastaneet talvista saarihyppelyä Kreikassa, vaikka taatusti joku maailmassa niinkin on tehnyt 🙂). Mieluummin käytän talvilomani matkustamalla jonnekin, missä on oikeasti hyvä sää. 🌞

 • Cilla Maria Travel

  Enpäs tiennytkään että asuttuja saaria on noin paljon! Tavoitteesi tulee varmasti täyttymään, vaikka se vaatiikin suunnitelmallisuutta.

  Mulla tavoitteena käydä kaikissa Euroopan maissa (33/46), kaikilla Italian alueilla (12/20) ja kaikissa Meksikon osavaltioissa (10/32). Suluissa tän hetkinen tilanne. Lisäks maakohtainen tavoite on ollu saada täyteen 50 maata tämän vuosikymmenen aikana, ja se tulee todennäköisesti toteutumaan ensi vuonna mikäli maailmantilanne ei peruuta matkasuunnitelmia.

 • Tyylimurun Tiina

  Sinun blogisi kautta kun on tutustunut Kreikan saariin enempi niin upeilta ja kokemisen arvoisilta paikoilta vaikuttavat kaikki. Ja niitä saaria on vaikka ja kuinka! Tavoitteet ovat ihan hyviä, jännä sitten nähdä kerkiääkö tehdä sen mistä haaveilee. Itsellä ei paljoa tavoitteita ole viime vuosina ollut. Tosin jotain uutta ja eksoottista tekisi mieli lähivuosien aikana jälleen kokea.

 • Mari/ Maailma kotina

  Etäyhteydet ilmeisesti osasta saaren kodeista suht huonot? ainakin tässä kun selvittelin kodinvaihtoja sinne, niin näin näytti olevan

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Tähän en osaa sanoa omakohtaisesti mitään, kun en ole työskennellyt reissun päältä, joten puhelinliittymän datapaketti + majoituksen wifi on riittänyt omiin tarpeisiin. Mutulla sanoisin, että joo, nopea ja hyvin toimiva nettiyhteys ei ole välttämättä itsestäänselvyys, ja mikäli se on itselle tärkeä kriteeri ja aikoo esim. työskennellä, niin asia kannattaa selvittää tarkasti ennen reissua.

 • finintirol

  Tavoitteita on hyvä olla, mutta varmasti on noin parempi kuin kirjoitat, jotta ”50 ennen 50” on vain mukava ”peli”. Silloin se pysyy mielessä, mutta siitä ei tule pakkoa, jolloin reissujen rentoutumistarkoistus voisi alkaa jäämään pakon alle. Ei muuta kuin löysin rantein ja hymy huulessa uusiin saariin 🙂

  Mulle tuo blogin nimi ei ole antanut kuvaa, että oikeasti olette metsästämässä täydellistä saarta. Se antaa minulle kuvan, että monia Kreikan saaria käydään läpi, niitä voidaan vertailla ja asettaa jopa paremmusjärjestykseen joissakin asioissa. Mikäli todella se täydellinen tulee vastaan niin sitten se on vain paremmuusjärjestyksessä muita ylempänä, ei itsestään tarkoitus metsästää 🙂

  Kyllähän Skorpio pitää laskea mukaan, kun se kerran on asuttu ja olette siellä käyneet. Asukas se on yksikin ja käynti lyhytkin.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Kiitos, tässä tulikin hyvin tiivistettynä ja avattuna sekä blogin nimen että 50 ennen 50 tarkoitus. 🤗 Ja ehdottomasti rennolla otteella uteliaisuus ja into edellä, vaikka saarien suhteen ehkä pitää olla vähän suunnitelmallisuutta tulevilla reissuilla. Saa nähdä sitten miltä tilanne näyttää viimeisenä kesänä ennen kuin 50 on tulossa täyteen, ja kuinka löysin rantein silloin keräillään tavoitteesta puuttuvia saaria. 😄 Vai joutuuko esim. venyttämään sääntöä niin, että se vuosi lasketaan vielä mukaan kun täytän 50, jolloin saan yhden kesän lisää aikaa… 😄

 • Anne | Elämää Nomadina

  Tuo asuttujen saarten lukumäärä oli kyllä minullekin yllätys, ei lopu kohteet ihan heti kesken Kreikassa 😀 50 ennen 50 kuulostaa kivalta tavoitteelta, ja tosiaan sopivan haasteelliselta. Itselläni ei ole mitään suoranaisia numeraalisia tavoitteita muuten kuin juoksukilometrien suhteen, mutta ehkä sata käytyä maata voisi olla sellainen (nyt 82), mutta en tiedä minä vuonna. Vaikka nomadina olemmekin ”reissussa” koko ajan, emme matkusta maapisteiden kerääminen edellä, vaan varsin hitaasti.

 • Terhi

  Yllättävän monta asuttua saarta Kreikassa, laskin heti, että olen käynyt vain seitsemällä.
  Täytyy myöntää, että minulla on tuo sama sairaus mitä kutsut intohimoksi, minä kutsun sitä keräilygeeniksi. Matkailun suhteen voi keräillä kaikenmoista, kuten jonkun maanosan maita, kaupunkeja, kansallispuistoja, Suomen kuntia mistä geokätkö, meriä missä uinut jne. Ei siitä toki onnellisemmaksi tule, mutta se on matkailun lisämauste.

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Hei Terhi! Seitsemän käytyä Kreikan saarta on minusta jo paljon! Ei tietysti siihen verrattuna, kuinka paljon niitä kaikkiaan on, mutta matkailijan näkökulmasta. 🙂

   Hyvin sanottu tuo ”matkailun lisämauste”, sitä tämä keräily tai tavoitteen asettaminen ehdottomasti on. Ja jos nyt ei onnellisemmaksi tee, niin ilahduttaa ainakin. Minulla ei taida varsinaisesti olla sitä keräilygeeniä, kun en Kreikan saarten lisäksi keräile tai laske mitään muita matkailuun liittyviä juttuja (tai magneettien lisäksi mitään muutakaan 😄).

 • Amalian maailma

  Onpahan, mistä valita! En tiennyt ennen kuin aloin lukemaan blogiasi, että saaria on noin paljon. Tavoitteita on hyvä asettaa, vaikka se olisikin ”peli”, niin sillä voi olla vaikutusta. Olen sen itsekin huomannut😊

 • Pirkko / Meriharakka

  Kivan omaperäinen tavoite – ja varmaan ihan hyvä, jos Kreikkaan on ihastunut 🙂
  Meillä on matkan varrella ollut monta tavoitetta liittyen itsenäisiin valtioihin ja/tai Traveler’s Century Clubin listaan ja sitten aina kun joku tavoite on saavutettu, niin on jatkettu ja löydetty jokin uusi tavoite. Tällä hetkellä taidetaan mennä kohti 80% itsenäisistä valtioista, eli 154 maata – ja tälläkin kertaa ajattelen, että se voisi olla siinä, kunnes sitten kuitenkin taas innostun jostain uudesta mahdollisuudesta, jäähän niitä tuohon vielä 39 vaihtoehtoa …

 • Sarianne / Matkalla kaikkialle

  Kuulostaa hyvältä tuo tavoite! Pidän itse myös välillä tavoitteiden asettamisesta matkustukseen liittyen, vaikka tosiaan ne on hyvä ottaa hauskana pelinä ja nauttia itse reissuista. Olen itse harkinnut tavoitteeksi 100 maata ennen 40, koska se kuulostaa hyvältä ja omalla bucket listalla on todella paljon maita joissa haluaisin käydä 🙂 Tuohon ikään itsellä on 4 vuotta jäljellä ja tämänhetkisen maailmanympärimatkani jälkeen jäljellä tulee olemaan luultavasti 21 maata 100:n tavoitteeseen, joten tavoite menisi aika tiukille. En aio ottaa asiasta stressiä tai tehdä kompromisseja matkojen mielekkyyden suhteen, mutta hauska katsoa miten lähelle pääsee 🙂

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

   Uu, tuo tavoite kuulostaa tosi hyvältä (ja sehän on tärkeää, että tavoite tosiaan kuulostaa hyvältä ja on esim. hauska tasaluku 😄)!

   Täällä tosiaan sama periaate, että ei kompromisseja matkojen mielekkyyden suhteen, mutta vaatinee hieman suunnitelmallisuutta ja optimointia kuitenkin.

 • Mare

  Menestystä metsästykseen 🙂 Tavoitteita pitää aina olla ja jos ne on vielä hauskoja niin mikä sen parempaa!
  Mukava on seurata täältä etäämpää tavoitteseen pääsemistä.

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Kiva tavoite sulla 🙂 Kreikka oli mun nuoruuden suosikkimatkustusmaa ja olen usein miettinytkin, että pitäisikö lähteä verestämään vanhoja muistoja. Erityisesti jäi mieleen Kreeta, jonne tehtiin mun miehen kanssa ihka eka yhteinen matka. Mainitsemasi Samoskin tuli koettua. Jäi mieleen tosi kivana ja aitona paikkana, toisin kuin esimerkiksi Kos.

 • Elsa

  Miten ihana projekti!! ☀️🩷 Kreikka on kohteena ihana ja sen saaristossa selvästikin riittää monipuolisesti nähtävää ja koettavaa!

  Mun on kanssa ehdottomasti pakko päästä kiertämään lisää Kreikan saaria, vasta yksi nähty, eli paljon edessä! 🤞🏻✨

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.