Näin löydät lautta-aikataulut ja ostat lauttaliput Kreikassa
Voit jakaa postauksen tästä:
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Lauttamatkustaminen on Kreikan saarihyppelyn perusta, joten perehdytäänpä hieman lauttamatkustamisen saloihin! Aloitetaan alusta, eli aikatauluista ja lipuista: mistä lautta-aikataulut näkee, mistä liput ostetaan ja milloin se kannattaa tehdä?
Tämän postauksen jälkeen voit siirtyä lukemaan lisää postauksista:
- Kreikan saarihyppelyn suunnittelu: näin pääset alkuun
- Lautalla matkustaminen Kreikassa: näin toimit satamassa ja lautalla
Tulossa on myös oma juttunsa siitä, kuinka lautoilla matkustetaan auton kanssa.
Lauttamatkustaminen ei liity tietenkään pelkästään saarihyppelyllä olemiseen. Kannattaa siis lukaista juttu, vaikka olisit suuntaamassa Kreikkaan valmismatkalla.
Monilla saarilla on päiväretkietäisyydellä olevia naapurisaaria, joille reissun tekeminen on helppoa myös itse – varsinkin kun tiedät, miten homma toimii!
Mistä löydät lautta-aikataulut?
Syksyn pimeät illat tai talven kylmimmät päivät ovat muuten hyvää aikaa suunnitella seuraavan kesän saarihyppelyä, mutta reittisuunitelman pääset viimeistelemään vasta lähempänä kesää. Aikataulujen julkaisuajankohdan suhteen ei ole vakiintunutta käytäntöä, mutta yleensä lautta-aikataulut ilmoitetaan noin 6-3 kk aikaisemmin.
Eri lauttayhtiöiden aikataulut kokoavia sivustoja on lukuisia, ja on lähinnä mieltymyskysymys, mitä haluat käyttää. Lauttamatkojen hinnat ovat samat kaikilla sivustoilla ja eri yhtiöiden matkat löytyvät yhtä lailla kaikilta sivustoilta.
- *Ferries.gr – selkeä ja helppokäyttöinen
- *Ferryscanner – visuaalisesti tyylikäs ja mukava käyttää
- Openseas – tällä sivustolla näet kaikki lähtösaarelta toteutuvat yhteydet, kun valitset määränpääksi all ports. Kätevä ominaisuus, jos vasta tutkit reittivaihtoehtoja.
Ferries.gtp.gr
Tämä sivusto on hieman erilainen, sillä se näyttää myös vaihtoa vaativat reitit saarelta A saarelle B. Aina saarten välillä ei ole suoraa yhteyttä, mutta täältä näet, millaisin vaihdoin sinun on mahdollista päästä haluamaasi kohteeseen.
Lisäksi voit käyttää sivustoa inspiraationa saarihyppelyllesi: Kartan avulla on helppo tarkastella visuaalisesti, minne mistäkin paikasta ylipäänsä on yhteyksiä, ja minä päivinä ne toteutuvat. Klikkaat vain kartasta lähtösatamaa ja valitset sopivan päivän. https://ferries.gtp.gr/greek-ferries/ferry-ports
Vinkki! Saarihyppelyreitin suunnittelu tapahtuu useimmiten käsi kädessä aikataulujen tutkimisen kanssa. Lautta-aikataulut ja reittien toteutuminen vaikuttaa aiottujen saarten käyntijärjestykseen, joskus jopa kohdesaarten valintaan.
Käyntijärjestys kannattaa suunnitella mahdollisuuksien mukaan niin, että saaret “ketjuttuvat” reitillesi. Säästät sekä aikaa että rahaa, kun et joudu menemään saarten välillä siksakkia.
Mistä lauttaliput ostetaan?
Lauttaliput ostetaan ennen lautalle menoa, niitä ei myydä lautoilla. Vaihtoehtoja on kaksi:
1. Netistä
Voit varata liput etukäteen ennen matkaasi. Pääset varaamaan liput suoraan aikataulusivustolta, mutta silloin lipun hintaan saattaa tulla pieni palvelumaksu. Hyvänä puolena on, että tällöin kaikki varauksesi ovat helposti samaa kautta tilattuina, mikäli teet useamman lauttamatkan sisältävän saarihyppelyn.
Varauksen voi tehdä myös suoraan operoivan lauttayhtiön sivulta. Silloin hintaan ei tule välityspalkkiota, ja voit halutessasi hyödyntää lauttayhtiöiden kanta-asiakasohjelmia.
Saat varausvahvistuksen sähköpostiisi maksettuasi lipun. Varausvahvistus ei ole vielä matkalippu, etkä pääse sitä näyttämällä laivaan! Systeemi on oikeastaan sama kuin lentolippujen kohdalla.
Matkalipun lunastamiseen on kolme vaihtoehtoa:
- Monilla lauttayhtiöillä on nykyisin käytössä e-lippu, jolloin voit tehdä check-inin netin kautta ennen matkaa (aivan kuten lennoillekin).
- Jos e-lippua ei ole, sinun täytyy käydä vaihtamassa varausvahvistus varsinaiseksi matkalipuksi matkatoimistossa tai lippukojussa (vrt. chek-inin tekeminen tiskillä lentokentällä). Kojuja on saarilla aina sataman läheisyydessä. Saat lauttalipun esittämällä varaushvahvistuksen sähköpostista tai tulosteen varausvahvistuksestasi.
- Lipun voi halutessaan tilata myös postitse kotiin, mutta tämä on yleensä maksullinen palvelu. Itse en ole koskaan tehnyt näin, koska lipun hakeminen lippukojusta on niin helppoa, että postitetusta lipusta olisi aivan turha maksaa.
2. Satamasta
Jos et halua lyödä lauttamatkoja lukkoon jo ennakkoon tai varata lippuja netistä, voit ostaa lauttaliput reissun päältä satamien matkatoimistosta tai lippukojusta.
Poikkeus vahvistaa säännön: Joillekin lautoille lippuja myydään vain suoraan lautalta, eikä paikkoja voi varata etukäteen. Nämä ovat yleensä vain (lyhyttä) reittiä kahden saaren välillä kulkevia lauttoja, kuten Paroksen ja Antiparoksen väliset lautat.
Silloin kannattaa tietysti olla paikalla hyvissä ajoin ennen lautan ähtöä, jos haluat varmistaa lautalle pääsyn. Sesonkina tällaisia lauttoja menee yleensä suht tiheästi, eikä seuraavaa tarvitse odottaa loputtoman kauan, jos et mahdu siihen mihin ensin aioit.
Matalamman sesongin aikana vuoroja ei mene yhtä tiheään, mutta silloin matkustajiakin on toisaalta vähemmän, ja kyytiin mahtuu varmemmin.
Milloin lauttaliput kannattaa ostaa?
Se kannattaako lippuja varata etukäteen riippuu sekä reissusi ajankohdasta että omista mieltymyksistäsi.
Jos matkustat korkeimman sesongin aikaan (heinä-)elokuussa ja haluat päästä siirtymään tiettynä päivänä, voi mielenrauhan vuoksi olla parempi varata lauttaliput ennakkoon.
Säästyt samalla myös reissun aikaiselta suunnittelulta ja voit vain keskittyä matkalla oloon ja matkan toteuttamiseen ilman, että enää tarvitsee suunnitella mitään.
Muina kuukausina mahdut lautoille mitä todennäköisimmin ilman reilusti ennakkoon ostettuja lippuja.
Kesäkuukausina lauttamatkustajia on liikenteessä runsaammin aina viikonloppuisin, kun kreikkalaiset tekevät reissuja “kesämökkisaarilleen”.
Viikonloppuna matkustamaan aikovan kannattaa harkita lauttalipun ostamista etukäteen myös elokuun ulkopuolella.
Jos et ole varannut lauttalippuja valmiiksi, sinulla on mahdollisuus edetä hyppelylläsi siihen tahtiin ja siihen paikkaan, mikä fiilis kulloinkin on. Mikäli joku saari ei tunnukaan ihan olevan sinun juttusi, voit jatkaa matkaasi heti seuraavalla mahdollisella lautalla.
Tai jos vastaavasti rakastut palavasti johonkin saareen (tai vaikka ihmiseen, jos sinkkumatkalaisena on liikenteessä 😉), voit hyvin mielin jäädä pidemmäksi aikaa, eikä ennakkoon maksetut liput mene hukkaan.
Tämä tietysti edellyttää myös majoitusten varaamista samalla periaatteella, ja matkaa joutuu suunnittelemaan reissun päällä ollessaan. Tai saa suunnitella – miten sen kukakin kokee. Me olemme toimineet molemmilla tavoilla, ja meille sopii parhaiten se, että reissussa on ainakin jonkin verran pelivaraa.
Lipun ostamista ei kannata jättää ihan siihen lähtöpäivään, vaan osta ne silloin, kun olet tehnyt päätöksen siitä milloin haluat siirtyä seuraavaan paikkaan. Tällöin sinulle jää aikaa uuden suunnitelman tekemiseen, jos aikomasi lautta olisikin jo täynnä.
Jos mukanasi saarelta toiselle kulkee auto, voi liput olla parasta varata mahdollisuuksien mukaan jo ennakkoon. Kaikki lautat eivät ole autolauttoja, joten autopaikkoja on vähemmän kuin pelkkiä matkustajapaikkoja.
Vaihteleeko lauttalippujen hinta ostoajankohdan mukaan? Mikä vaikuttaa hintoihin?
Lauttamatkojen hinnat eivät vaihtele ostoajankohdan mukaan. Joskus harvoin on tarjouskampanjoita, mutta yleisesti ottaen lauttahinnat ovat kiinteitä.
Hintoihin vaikuttaa matkustusajankohta ja se, millainen lautta on kyseessä:
- Nopeat lautat ovat kalliimpia kuin saman reitin hitaammat lautat.
- Vuorokauden parhaisiin kellonaikoihin liput voivat olla kalliimpia.
Aikataulusivustoilta näet sekä matka-ajan että matkan hinnan, joten vertailu eri vaihtoehtojen kesken on helppoa.
Nyt tiedät, kuinka toimit Kreikassa, kun haluat ostaa lauttalipun ja tutkia lautta-aikatauluja. Vai jäikö jokin vielä mietityttämään?
Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys
Lue myös:
- Kreikan saarihyppelyn suunnittelu: näin pääset alkuun
- Lautalla matkustaminen Kreikassa: näin toimit satamassa ja lautalla
Lisää luettavaa:
- Millaista ja kenelle saarihyppely on (ja miksi se on upea tapa matkustaa)?
- Mistä lennot, majoitukset, lautat, autot ja vinkit reissuille?
- Saarihyppely HELPOITEN ja 5 askelta sen toteuttamiseen: saarella hyppely
- Saarihyppely Sporadeilla: näin meidän reissumme meni
- Dodekanesian saarihyppely oli monipuolinen ja edullinen – yhteenveto matkasta
Voit jakaa postauksen tästä:
6 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Pitävätkö muuten aikataulut hyvin Kreikassa? Pari kuukautta sitten Filippiineillä tuntui, että vuorot muuttui milloin mitenkin ja lähtöjä saatettiin perua. Toisaalta vuoroja oli kuitenkin päivää kohden useampia eri yhtiöillä, niin suhteellisen näppärästi se sielläkin sujui.
Kati
Hyvä kysymys Mikko! Me ollaan oltu hyppelyillä siinä mielessä hyviin aikoihin (aina touko-kesäkuu tai elo-syyskuu), että kesäkausi on jo käynnistynyt ja vuoroja on runsaasti ja säiden puolesta on vakaimmat ajat. Meidän kohdalle on satunut vain pari kertaa, että lautta on ollut jonkin verran myöhässä! Muuten ei perumisia tai muutoksia aikatauluihin.
Yleisesti ottaen aikataulut tuntuvat pitävän ihan hyvin, mutta tietenkin ollaan säiden armoilla – sekä Kreikassa suhteellisen yleisten, noin vuorokauden mittaisien lakkojen. Siksi saapuminen sinne mistä on lento kotiin kannattaa suunnitella paria päivää lentoa aikaisemmaksi, että aikatalujen muuttuessakin ennättää lennolleen.
Osa saarista on vilkkaammin liikennöityjä (keskeisiempi sijainti) ja osa syrjäisempiä ja vähempien yhteyksien varassa. Tämä tietysti kannattaa ottaa oman reitin suunnittelussa huomioon, että kuinka se vaikuttaa omaan reissuun, jos harvemmin liikennöidyltä saarelta ei pääse juuri tiettynä päivänä pois.
Tiinamari
Todella hyödyllistä tietoa kaikille, jotka aikovat lähteä saarihyppelylle tai vain käväistä jollakin saarella! Lippujen ostamiseen liittyvät systeemit eri maissa vaihtelevat niin paljon, että on aina pakko selvittää käytännöt etukäteen. Arvokkainta on se, että saa tiedon suoraan sellaiselta, joka on kayttänyt palveluja niin paljon, että osaa ottaa erinäisiä asioita huomioon kertoessaan niistä muille! Kiitos, Kati!
Kati
Kiitos Tiinamari! Mukava kuulla, että tiedoista on hyötyä ja että ne on sopivan seikkaperäisesti kerrottu. 🙂
Kyllä siihen saa kirjoittaessaan todella kiinnittää huomiota, että asiat tulee esitettyä selkeästi ja tarkasti. Helposti meinaa jäädä jotain ”pientä” mainitsematta, kun asia on itselle tuttu.
Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra
Tämä oli tosi hyödyllinen postaus! Tästä on paljon helpompaa aloittaa, kun ihan ummikkona etsiä netissä kaikki paikat ja ihmetellä, mikä niistä tiedoista pitää paikkansa. Kiitos hyvistä vinkeistä!
Kati
Kiitos Nadine ja ole hyvä! 🙂 Minusta on ihana tehdä selkeitä ”oppaita”, kun itse muistaa miten on haalinut tiedon sieltä täältä, eikä silti ole ollut ihan varma.😀 Monilla saattaa jäädä kivat reissut tekemättä, jos ei ole varma miten hommat toimii.