mizithresin näköala
Saaret,  Saarihyppely

Saarihyppely Jooniansaarilla: paluun jälkeiset tunnelmat reissusta

Voit jakaa postauksen tästä:

  • Mikä matka: Saarihyppely Jooniansaarilla
  • Lento ja matka saarille: Lento mantereelle Prevezaan, josta ensimmäiseksi yöksi Vonitsan kylään. Seuraavana päivänä autolla Kylliniin, josta lähdimme lautalla saarille.
  • Saarireitti: Zakynthos – Kefalonia – Ithaka – Lefkas (-Meganissi, päiväretki)
  • Matkan ajankohta: 27.8. – 10.9.2022

Saarihyppely Jooniansaarilla, todellisissa postikorttimaisemissa, on nyt takana. Toisaalta tekisi mieli “sulatella” hetki kaikkea nähtyä ja koettua, toisaalta taas sormet syyhyävät kirjoittamaan. 

Tämän viimeisimmän reissun jäljiltä sulattelua vaatii ei vain tuo nimenomainen reissu, vaan oikeastaan Kreikka kokonaisuutena. Siis kokonaisuutena niiltä osin, mitä me olemme Kreikasta kokeneet – paljonhan meillä on vielä Kreikkaa näkemättäkin!

Olen tietenkin jo tajunnut sen, että Kreikan saaret ovat keskenään erilaisia, ja että saariryhmien välillä on eronsa ja kullekin tyypilliset piirtensä. Tämä reissu sitoi pakettia taas hieman paremmin kasaan ja toi lisää näkökulmaa. 

Aion kirjoittaa syksyn ja talven aikana vertailupostauksia eri saarista ja saariryhmistä. Uskon, että postauksista tulee tosi hyödyllisiä Kreikan matkoja suunnitteleville.

Jos nyt ensin kuitenkin ihan vain pienen yhteenvedon eri saarista ja reissun jälkeisten tunnelmien verran kirjoittaisi… Joten näppäimistön ääreen vain. 😉

Saarihyppely Jooniansaarilla 

  • 5 saarta: Zakynthos, Kefalonia, Ithaka, Lefkas ja Meganissi (Meganissi vain päiväretken verran)
  • 7 lauttamatkaa
  • 10 eri majoitusta
  • Lukemattomia ajokilometrejä: meillä oli auto vuokrattuna heti lentokentältä, ja matkustimme saarelta toiselle auto mukanamme
  • 1 Maanjäristys! Lyhyt ja lievä, mutta erikoinen kokemus kuitenkin.

Tiedän, että varsinkin tuo majoitusten lukumäärä hirvittää monia! Vaihdoimme majapaikkaa tiheään tahtiin, mutta emme kokeneet sitä rankaksi. Siinähän sitä vaihtoi majoitusta samalla, kun muutenkin kierteli saarella katselemassa paikkoja.

Useimmiten emme uloskirjautuessamme tienneet, missä olisimme seuraavan yön. Olimme ehkä hahmotelleet, mihin kylään suuntaisimme, mutta suunnitelmat muuttuvat usein reissun päällä sen mukaan, mihin tuntui hyvältä jäädä.

Reissuun lähtiessä tuntui, että Kreikan vehreimpiin alueisiin kuuluva Joonia voisi hyvinkin olla oikea suunta juuri meille. Vehreämmät Kreikan saaret kun ovat olleet maisemallisesti erityisesti meidän mieleen, ja kesän alussa hyppelimme luonnoltaan melko karuilla Kykladeilla.

Vehreydestä ja järjettömän hienoista maisemista saimme kyllä nauttia ihan koko rahan edestä.

Vaikka maisemia ja näkymiä on mahdotonta laittaa paremmuusjärjestykseen, niin tällä reissulla oli taatusti eräitä upeimpia ikinä kokemiamme Kreikka-maisemia.

Näimme omin silmin pari kaikkein ikonisinta paikkaa, joiden kuvat koristavat lukemattomia Kreikasta kertovia juttuja tai postikortteja.

Jos maisemat olivatkin 10 + kautta linjan, niin saarien tunnelman suhteen tuli fiiliksiä laidasta laitaan. Joukkoon mahtui niin ihastuksia kuin pettymyksiäkin.

Zakynthos

Zakynthoksen maisemat ovat ehkä upeimpia postikorttimaisemia ikinä, eikä Zakynthos Town ollut ollenkaan hullumpi paikka.

Kääntöpuolena taas oli, että ne huikeimmat paikat eivät ole ihan helposti saavutettavissa. 

Ja lisäksi Zakynthoksen kylät olivat – anteeksi suorat sanani – meidän makuumme epämiellyttävimpiä ja epäviehättävimpiä turistikyliä ikinä. Ja olemme käyneet todella monissa paikoissa, jotka on rakennettu turismin tarpeisiin…

Vaikka tiesinkin, että Zakynthoksella on paljon bileturismia ja turistikyliä, niin en osannut arvata, että mukavampia kyliä pienine viehättävine keskustoineen ei olisi saarella oikeastaan lainkaan.

Kefalonia

Kefalonian niskassa oli reissun ennakkosuosikin paineet. 

Alku Kefalonian kanssa oli ihan lupaava, ja teimme siellä paljon tosi kivoja juttuja. 

Lopulta se kuuluisa jokin jäi kuitenkin puuttumaan, jotta se olisi päässyt suurimpien suosikkiemme joukkoon. Puolisoni totesikin: “HALUSIN tykätä Kefaloniasta enemmän, mutta…”

asos kefalonia
Asoksen kylä on Kefalonian kuvauksellisimpia.

Itkaha

Ithaka puolestaan oli reissun suurin yllättäjä – myönteinen sellainen. 🥰

Siellä meille tuli saman tien hyvä fiilis, ja huokailimme ihastuksesta jatkuvasti niin maisemia, kauniita rantoja kuin mukavan tuntuisen pääkylän Vathinkin nähdessämme.

Jooniansaarten rannat ovat saaresta riippumatta ehkäpä koko Kreikan upeimmat, mutta Ithakalla rannat olivat mielestämme vieläkin kauniimpia ja vesi kirkkaampaa kuin muilla saarilla. 

Tuntui, kuin päässä olisi ollut maagiset Ithaka-lasit tai ilmassa jotain erityistä taikaa, sillä kaikki oli niin… ihastuttavaa!

Päättyikö täydellisen Kreikan saaren metsästys sitten Ithakalle? Sen kerron, kun kirjoitan saaresta oman postauksensa. 😉 

Lefkas

Odotin mielenkiinnolla ja ehkäpä vähän jännitykselläkin paluuta Lefkakselle, jossa lomailimme viikon seitsemän vuotta takaperin. 

Tykkäsimme saaresta tuolloin, ja Lefkasta on suurelta osin “syyttäminen” siitä, että minusta tuli Täydellisen Kreikan saaren metsästäjä.

Paljon oli muuttunut, mutta moni asia oli myös pysynyt samana (ja tämä oli joissain suhteissa hyvä asia, joissain vähemmän hyvä). Tunnistimme mm. pari mieleenpainunutta tarjoilijaa edelliseltä reissultamme! 

Lefkas on oikein mukava lomasaari, mutta toinen käyntimme ei syventänyt tykkäämistämme rakkaudeksi sitä kohtaan.

Meganissi

Meganissiin tutustuminen jäi päiväreissun tasolle ja hyvin pintapuoliseksi, sillä majoitusten hinnat siellä olivat pilvissä.

Joonian saariryhmä hyppelyn kannalta

Lauttayhteydet olivat Joonialla huomattavasti huonommat, mihin olemme muilla saariryhmillä hypellessämme tottuneet.

Yhteyksiä oli vähän, ja ne lähtivät toisille saarille eri puolilta saarta. Saarien väliset lauttamatkat oli optimoitu lyhimmiksi mahdollisiksi, joten lauttasatamat saattoivat olla pienissä kylissä tai jopa keskellä ei mitään, eikä suinkaan saarten keskeisimmissä kylissä.

Kovat koronavuodet ja polttoaineen kallis hinta vaikuttivat ilmeisesti tähän, sillä aikana ennen koronaa yhteyksiä on ollut paremmin. 

Meille tuli suoraan sanottuna vähän yllätyksenä, että saarihyppely Jooniansaarilla on muihin saariryhmiin verrattuna paljon hankalampi toteuttaa.

Onneksi tajusimme tämän ennen reissua, ja päätimme vuokrata auton koko matkan ajaksi. Muuten emme olisi pystyneet toteuttamaan matkaamme kovin helposti haluamallamme tavalla, eli tekemällä suunnitelmat ja varaukset vasta reissun päältä matkan edetessä.

Auton vuokraaminen koko ajalle nosti kyllä reissun kuluja massiivisesti (vuokrahinta, bensa, lauttaliput autolle). Toisaalta, onpahan nyt sitten koettu sekin, miten auton kanssa matkustaminen lautoilla toimii.

ithaka
Upea Ithaka. ❤️

Jooniansaarten hintataso

Hintatason puolesta (ruokailu, lautat) saariryhmä kuuluu niiden edullisimpien joukkoon. 

Majoituksen osalta emme päässeet erityisen edullisesti tai hyvällä hinta-laatusuhteella. Luulen, että tämä kuitenkin johtui enemmänkin reissumme ajankohdasta kuin majoitusten hintatasosta ylipäänsä.

Kuulimme reissussa mm. majoittajilta, että kesä 2022 on ollut todella vilkas. Kesäkausi tuntui jatkuvan täydellä vauhdilla edelleen elokuun vaihduttua syyskuuksi. Joten viime tipassa varauksensa tekeville ei tietenkään ollut enää kovin paljon valinnanvaraa jäljellä. 

Toisaalta pääsimme kyllä hyödyntämään viime hetken tarjouksia, sillä edellisenä tai samana päivänä tuli Booking.comiin aina tarjolle majoituksia, jotka eivät paria päivää aiemmin olleet mahtuneet hintasuodattimeemme.

Tällä reissulla varasimme majoituksia myös suoraan majoittajilta. Yleensähän emme ole tätä oikeastaan tehneet, varsinkaan erään epäonnisen yrityksen jälkeen, josta kerroin postauksessa JVG:tä Skopeloksen illassa.

Tämän kesän kahdella Kreikan saarihyppelyllä on kyllä tullut koettua vaikka mitä, ja olen saanut paljon kirjoittamisen aiheita blogiin talven varalle! 

Kannattaa muuten tilata postaukset sähköpostiin, jotta et jää paitsi uusista jutuista! Tietokoneella tämä kohta on sivun oikeassa reunassa, mobiilissa sivun alalaidassa. (Postausten tilaaminen on muutaman askeleen takana, mutta jatka vain sinnikkäästi loppuun asti. 🙂)

Tuntuu kyllä vähän haikealta, kun tämän vuoden lomat on pidetty, ja loppuvuoteen mahtuu korkeintaan joku pidennetty viikonloppu -tyyppinen matka. Vai jokos sitä alkaisi suunnittelemaan seuraavan vuoden reissuja..? 😉

Millaisia reissuja sinulla on suunnitteilla tai jo varattuina? 

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Postauksen kansikuva on Mizithresistä Zakynthokselta.

Lue myös:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

4 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Joo, tuollaiset vertailut kiinnostavat ainakin itseäni. Vaikka en ihan heti olisikaan reissua suunnittelemassa, osaan niiden perusteella varmasti valita sen itseäni eniten kiinnostavan saaren / paikan, kun joskus sinne tulee lähdettyä. Majoitusten vaihtamisen suhteen on omasta mielestäni muuten niin, että mitä kauemmin on samassa, sitä raskaampaa sen vaihtaminen on, kun ehtii levittämään hyvin kaikki tavarat. Jos asennoituu heti siihen, että pian majapaikka vaihtuu, pysyvät tavaratkin kasassa paremmin. 🙂

    Suunnitteilla meillä on vaikka mitä, mutta on poikkeuksellinen tilanne, sillä varattuna ei ole tällä hetkellä yhtään mitään. Katsotaan, jos kuitenkin loppuvuonna intoudutaan johonkin lähtemään!

    • Kati

      Moi Mikko! Tuo on muuten niin totta, mitä sanoit tavaroiden levittelystä! Jos tiedossa on yhtään pitempi majoittuminen (välillä jo kaksi yötä samassa paikassa tuntuu pitemmältä), alkaa helposti ”asettumaan kodiksi”: kosmetiikat kylppäriin/meikkipöydälle, kengät matkalaukusta ulos eteiseen, jokunen vaate hengariin jne… Tavarat ovat ihan siististi, mutta koska ne eivät ole matkalaukussa, tiedossa on enemmän pakkaamista lähdettäessä.

      Mun piti jo tälle viimeisimmälle reissulle hommata sellaisia matkalaukun organisoijia (tai mitä lienevätkään oikealta nimeltään), joissa vaatteet ja muut matkatavarat olis laukun sisällä omissa säilytyspusseissaan. Helpottais sitä, että jos laukusta etsii jotain, niin koko sisltö ei siinä mylläänny sekaisin, kun tietää sen löytyvän tietystä säilytyspussista.

      En muistanut etsiä ja hommata niitä, mutta mulla on ollu nyt parilla reissulla pari semmosta muovista läpinäkyvää pussukkaa (vähän kuin reilumman kokoinen minigrip-pussi), joihin oon laittanut esim. alusvaatteet. On ollut ihan superkätevä ja helpottanut tvaroiden järjestyksessä ja laukussa pysymistä todella paljon! tarvitsisin sellaisia vain enemmän, jotta kaikki matkatavarat olis laukun sisällä sellaisissa.

      Hyviä tulevien seikkailujen suunnitteluja teille! 🙂

    • Kati

      Hei Sari! Mukava kuulla, että kiinnostusta on! Pysyhän kuulolla – blogi päivittyy uusilla postauksilla viikoittain.🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.