antiparos
Saaret,  Saarihyppely

Upea Kykladien saarihyppely: paluun jälkeiset tunnelmat reissusta ja saarista

Voit jakaa postauksen tästä:

 • Mikä reissu: Kykladien saarihyppely
 • Reitti: Santorini (1 yö) – Ios (3) – Naxos (4) – Antiparos (2) – Paros (2) – Santorini (2)
 • Ajankohta: 26.5. – 9.6.2022

Kykladien saarihyppely takana ja koettu.👌Kun kotiinpaluusta on nyt kulunut pari päivää, tuntui sopivalta hetkeltä aloittaa reissukokemuksista kirjoittaminen. Pää on täynnä postausideoita, ja puhkun tietenkin intoa kertoa matkasta ja päästä jakamaan tietoa ja matkavinkkejä! 

Ajattelin kertoa ihan ensimmäisenä hieman yleisfiiliksiä reissumme eri saarista ja Kykladien saarihyppelystämme. Otsikkohan tietysti antaa jo vahvan vihjeen siitä, millaisia aatoksia matkasta jäi… 😛

Kirjoittamisen aloittaminen on kyllä hieman tahmeaa, vaikka olenkin äärimmäisen inspiroitunut! Reilun parin viikon loma myös bloggaamisesta oli ihan tervetullut, mutta kirjoittaminen on yksi niistä asioista, jonka kohdalla säännöllisesti tekemällä homma on paljon paljon sujuvampaa. 

Olen bloggaamisen aloitettuani pyrkinyt kirjoittamaan lähes joka päivä ainakin vähän. Olen todennut sen itselleni erinomaiseksi tavaksi, jotta tuntuma kirjoittamiseen säilyy. 

Joku saattaa tehdä niin, että pitää vaikkapa viikossa yhden kirjoituspäivän ja tuottaa sen aikana useita tekstejä, ja sitten muina päivinä muokkaa postauksia, valitsee ja käsittelee kuvia jne. Tietysti minäkin joudun käyttämään aikaa myös noihin muihin juttuihin, mutta pyrin silti kirjoittamaan mahdollisimman usein. 

Oli minulla kone mukana reissussakin siltä varalta, jos siellä olisi tullut inspiraatio ja sopiva hetki kirjoittamiselle. En kuitenkaan kirjoittanut, eikä se tauko tosiaan sinällään huono asia ollut.

Nyt vain käynnistellään koneet uudelleen – kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti! 😉

Matka täynnä uusia tuttavuuksia

Kaikki reissumme saaret, kuten Kykladit muutenkin, olivat meille uusia tuttavuuksia.

Uusia kohteita kohtaan muodostuu aina väkisinkin ennakko-odotuksia: sekä sen suhteen, millaista siellä on, että myös sen suhteen, mitä siitä paikasta pitää.

Millaiset ennakkoajatukset meillä oli kustakin saaresta ja kuinka saaret “suoriutuivat” ennakko-odotuksiin nähden? Millaisen fiiliksen Kykladien saarihyppely jätti kokonaisuutena?

Santorini

Ennakko-odotukset

Lähes kaikki tietävät Santorinin ja monella se kuuluu unelmakohteiden joukkoon. 

Me olemme suhtautuneet siihen vähän epäilevästi, ja olemme olleet aika varmoja siitä, ettei se ole meidän tyylisemme paikka. Santorini ei ole kuulunut niiden saarien joukkoon, jonne erityisesti haluaisimme. 

Santorinille kuitenkin oli tarjolla suorat lennot ja hinnan sekä aikataulujen puolesta se oli järkevämpi vaihtoehto kuin Ateenan kautta matkustaminen. Ajattelimme, että noh, tuleepahan nähtyä nyt sekin “siinä sivussa”, vaikka emme sinne erityisesti hinkuneetkaan. Ja tietääpähän sitten oman kokemuksen kautta, mistä Santorinissa on kyse! Aina on myös mahdollista, että sitä yllättyykin positiivisesti…

Meidän kokemus

Santorini oli sitä mitä ajattelimmekin, emmekä yllättyneet positiivisesti. Itseasiassa siellä oli rähjäisempää ja epäsiistimpää mitä kuvittelin. 

Kun vietimme siellä kaksi yötä reissumme lopussa, lomakausi oli kerennyt kiihtyä jo sen verran, että kalderan reunaa oli ahdistava kävellä ihmispaljouden takia. Ja kyseessä oli silloinkin vasta kesäkuun alku, eli kaukana kiihkeimmästä sesongista! 

Saapuessamme paria viikkoa aikaisemmin ihmisiä oli selvästi vähemmän, mutta silloinkin tunnelma oli jotenkin rauhaton, eikä meillä ollut siellä kodikas fiilis. Kalderamaisemat ovat toki upeat, mutta ne on nyt nähty. 

Emme palaisi Santorinille uudelleen, ellei sitten saarihyppelyn takia ole pakko taikka järkevää. Viettäisimme siellä tuolloin mahdollisimman vähän aikaa.

santorini valkoinen kupoli
Vaikka tämä kupoli ei olekaan sininen, niin maiseman tunnistanee Santoriniksi.

Ios

Ennakko-odotukset

Ios tuli matkaamme hieman yllättäen ja viime tipassa. Aluksi en edes harkinnut sitä saaren bilemaineen takia, mutta sitten luin, että Ioksen bilekausi on itseasiassa aika lyhyt, eikä olisi vielä alkanut meidän reissumme aikaan. 

Saaren keskeinen sijainti ja kuvat kauniista rinteellä kohoavasta Chorasta saivat meidät valitsemaan sen yhdeksi kohdesaareksi. Ennakko-odotuksia voisi sanoa uteliaiksi ja odottaviksi. Kokemuksia Ioksesta löytyi verrattain vähän, jonka takia Ios vähän säästyikin ennakko-odotusten paineilta.

Meidän kokemus

Ioksen maaperälle astuessa tuli saman tien hyvä ja rauhallinen tunne. Saavuimme Iokselle Santorinilta, ja kontrasti oli suuri. Ioksella tuntui että on helppo hengittää. Bilekausi ei tosiaan ollut onneksi vielä alkanut, ja meno saarella oli “normaalia”.

Pidimme saaren tunnelmasta, mutta nähtävää ja kierreltävää siellä on aika vähän. Saaresta jäi hyvä fiilis, vaikka emme olekaan varmoja, palaisimmeko sinne uudelleen. Ei siellä ole varsinaisesti mitään, minkä takia erityisesti haluaisi palata.

Ehkä voisimme mennä Iokselle ihan vain rentoilemaan. Jokin Ioksen tunnelmassa kuitenkin mystisesti viehätti!

portti Ioksella
Ioksen sataman kupeessa.

Naxos

Ennakko-odotukset

Naxos oli Paroksen ohella saari, jolta odotin todella paljon. Ajattelin, että suurempana saarena se ehkä olisi sen tyylinen, josta pidämme. 

Meidän kokemus

Naxos ei ollut rakkautta ensiaskeleella, mutta hyvin pian kuitenkin. ❤ Naxoksella on oikeastaan ihan kaikkea: on rantoja ja hienon värisiä vesiä, uudempaa ja vanhempaa kaupunkia, kyliä niin vuorilla kuin rannoillakin, patikointireittejä, historiallista nähtävää… 

Mietimmekin, että siinä on saari, joka sopii Kreetan ohella kaikista käymistämme Kreikan saarista helpoiten kenelle tahansa.

Naxoksen suosiota jarruttaa varmaankin kansainvälisen lentokentän puuttuminen, mutta ehkä se on hyväkin asia.

Palaamme Naxokselle varmasti, sillä siellä oli todella hyvä ja helppo olla.

portara naxos
Apollonin temppelin raunioista jäljelle jäänyt portti on yksi Naxoksen kuuluisimpia paikkoja. Se on aivan upea, mutta Naxoksella on lisäksi todella paljon muutakin!

Antiparos

Ennakko-odotukset

Antiparosta kohtaan ei ollut juurikaan ennakko-odotuksia. Ajattelimme sitä vähän sellaisena käydään nyt, kerta se siinä aivan Paroksen vieressä on -paikkana. 

Meidän kokemus

Antiparos oli reissun suurin yllättäjä! Ihastuimme saareen saman tien, oikeastaan jo ennen kuin edes saavuimme sinne. Veden väri matkalla Parokselta Antiparokselle lupaili hyvää, ja maailman kaunein bougainvilleoilla ja oleantereilla kuorrutettu kaupunki alkoi heti satamasta. 

Hotellille käveltyämme olimme oikeastaan jo päättäneet, että jäämme sinne pitemmäksi aikaa kuin yhdeksi yöksi. Onneksi matkasuunnitelmassa oli juuri siinä kohtaa ilmaa, sillä emme olleet varanneet vielä seuraavia majoituksia.

Antiparoksen pääkatu
Antiparoksen satamasta astuttiin tämän näköiselle kylän pääkadulle. Halusimme heti jäädä pitemmäksi aikaa!

Paros

Ennakko-odotukset

Odotin Parokselta etukäteen todella paljon. Ehkä se voisi jopa olla Täydellinen saareni…

Meidän kokemus

Halusin rakastaa Parosta, mutta ei sitä tunnetta vain voi pakottaa! Olimme kyllä tuossa vaiheessa reissua jo vähän väsyneitä niin reissaamisesta kuin kaiken uuden ihastelustakin, mutta luotan silti omiin tuntemuksiini. 

Voisimme hyvin mennä Parokselle uudelleen ja kiertää saarta hieman enemmän, sillä siellä meille jäi vielä paljon näkemättä. En tosin majoittuisi pääkaupunki Paroikiassa. Paroikia ei ollut mieleeni, vaikka se kovasti yrittikin tarjoilemalla ehkä kaikkein muhkeimmat bougaivilleat, mitä koko reissulla tuli vastaan. 

Bougainvillea Paroksella
Niin kreikkalaista ja kykladista! Paroikian kenties upein bougainvillea.

Kykladien saarihyppely kokonaisuudessaan

Reissu oli ihana ja onnistunut! Hienoja paikkoja, mukavia kohtaamisia ihmisten kanssa…

Kykladeita miettiessäni silmieni eteen piirtyvät ehdottomasti ensimmäisenä liuskekivistä tehdyt tiet, joiden saumat on maalattu valkoisiksi ja monissa eri sävyissä auringossa hehkuvat bougainvilleat valkoisiksi kalkittuja taloja vasten.

Siinäpä se, miltä Kykladit näyttävät tiivistettynä minun mielessäni.😍

Kykladeilla on helppo hypellä, sillä lauttayhteyksiä ja saaria on paljon. Me valittiin tarkoituksella saaret melko lyhyiden siirtymien päässä toisistaan ja hyviin kellonaikoihin, sillä siirtymätahtimme oli aika tiivis. Pitemmillä lauttamatkoilla huonoihin aikoihin reissu olisi ollut turhan raskas. 

Lauttayhteyksien korkeat hinnat Kykladeilla tulivat vähän yllätyksenä. Yleisesti ottaen tuntui, että Kykladeilla (ei ainoastaan Santorinilla) oli vähän kalliimpaa kuin monilla muilla saarilla. Tätä tosin en voi sanoa mitenkään faktana, sillä emme tosiaan ole aiemmin käyneet Kykladeilla.

Kyse voi tietenkin olla ihan vain yleisestä hintojen noususta, enkä pidä sitä välttämättä huonona asiana. Kreikan hinnoissa on esim. tavernoiden kohdalla ollut todellakin korottamisen varaa. Tällöin hintojen nousu onkin minusta enemmänkin niiden ”normalisoitumista” oikealle tasolleen, jotta liiketoiminta voi olla kannattavaa, ja on mahdollista maksaa niin asiaankuuluvat verot kuin muutkin kulut. 

Kreikka on kuitenkin edelleen suomalaiselle edullinen matkailumaa. Omista valinnoistaan riippuen Kreikassa selviää hyvinkin edullisesti, sillä niin ruuan kuin majoituksenkin suhteen valinnanvaraa on laajalla hintaskaalalla. 

seinään nojailua Antiparoksella

Miksi jonkun saaren kanssa synkkaa ja toisen kanssa ei?

Pohdimme reissun aikana paljon sitä, millaiset tekijät saavat meidät tykästymään juuri johonkin tiettyyn saareen.

Mietimme, onko meille mieluisilla paikoilla yhdistäviä tekijöitä. Ja onko mahdollista laatia kriteerejä, mitä paikassa pitäisi tai ei pitäisi olla, jotta se olisi mieluinen? Vai onko kyse vain puhtaasti tunteesta? Että joko se paikka vain tuntuu omalta tai sitten ei, eikä syitä välttämättä edes osaa määritellä! 

Kykladien saarihyppely sisälsi ihan odotetusti sekä sellaisia, joille emme lämmenneet, että vahvasti ihastuttaneitakin.

Keskustelimme tästä asiasta myös muutamien kreikkalaisten kanssa, ja jokainen heistä puhui nimenomaan tuosta kemiasta. Kukaan heistä ei ollut syntyjään siltä saarelta, jonne olivat päätyneet, ja kaikki olivat valinneet asuinpaikakseen juuri sen kyseisen saaren, koska se vain tuntui saman tien hyvältä. 

Ehkä juuri siksi kukaan heistä ei yrittänyt käännyttää meitä rakastamaan juuri sitä hänelle rakasta saarta, sillä he tiesivät, ettei sitä tunnetta voi pakottaa.

Tähän tulokseen tulimme itsekin. Joissain paikoissa vain on itselle sopiva, sanotaan nyt vaikka energia. Se selviää vain testaamalla.

Seuraavaksi pääsenkin sitten kirjoittamaan hieman tarkemmin reissustamme ja kohteista. Mistähän sitä aloittaisi…? 😃

Onko toiveita? Mistä saaresta tai aiheesta tähän saarihyppelyyn liittyen haluaisit tietoa erityisesti? Mikä saarista vaikutti tämän todella lyhykäisen kuvailun perusteella sinusta kiinnostavimmalta?

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Postauksen kansikuva on kauniin Antiparoksen ehkä kaikkein kuvauksellisimmasta kadunkulmasta. 😍

Lue myös:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

8 kommenttia

 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  Kiva postaus ja vertailu eri saarista. Olen ymmärtänyt, että jokainen Kreikan saarista on omanlainen ja ne joko sytyttää tai sitten ei. Itsekään en pitänyt Paroikia sta. Naoussa oli jees mutta saaren sydän löytyi sen vanhasta kaupungista. Sinne sitten jäinkin hengailemaan päiväksi🥰. Innolla odotan lisää juttujasi saarista. Jospa pääsisi uudelle saarihyppelylle ja uusille saarille. No mutta ei tänä kesänä.

  • Kati

   Moikka Sari! Kiitos, ja kiva kuulla, että odotat tarkempia juttuja saarista. Tämä oli nyt tällainen tositosi yksinkertaistettu, mutta auttoi vähän itseänikin jäsentelemään reissua päässä.

   Sinun postauksen olen tietenkin käynyt lukemassa ennen reissua. 😉 Mekin oltais haluttu Milokselle, mutta lauttayhteudet sinne/sieltä oli vähän huonot ja ihan järkyttävän kalliit!

   Saarihyppelyn suola on juuri siinä, että saaret ovat kaikki omanlaisiaan. Toivottavasti haaveesi uudesta saarihyppelystä toteutuu vaikka sitten ensi kesänä!

 • Anne

  Aivan mahtavia kuvia, todella kauniista paikoista. Santorini on myös meille ollut sellainen paikka jonne ei ole halunnut uudelleen lähteä juuri väenpaljouden vuoksi. Kaunista siellä on mutta se jokin puuttuu. Antiparos näyttää ihanalle ❤️ Siellä ei olla vielä käyty. Naxos on ollut monta kertaa ihan klikkauksen päässä, mutta aina jokin muu saari on vienyt voiton. Kiitos kun jaat upeita kokemuksia ja kirjoitat niin että tuntuu kuin olisi ollut itse matkassa mukana.

  • Kati

   Olipa ihana kommentti, kiitos Anne! ❤️ Kauniista paikoista saa kauniita kuvia, ja oli kyllä todella vaikeaa valita tähän postaukseen vain jokunen kaikkien reissukuvien joukosta!

   Pikku hiljaa tulee sitten tarkemmat postaukset paikoista, niin saat vähän lisää luettavaa ja ehkä perusteita Naxoksen matkan tilaamiseksi/tilaamatta jättämiseksi. 😉

  • Kati

   Santorinistakin on tulossa tarkempi postaus! 😉

   Mielipiteet ja kokemukset on tietty aina vain just niitä; mielipiteitä ja kunkin omia kokemuksia omasta näkökulmasta. Joka paikasta sekä pidetään että ei pidetä. Ja niistä toisten kokemuksista pitäisi sitten poimia sellaiset pointit, mitkä on itselle relevantteja, tai itsensä kanssa samanhenkisten matkaajien kertomuksia… Ja lopulta oma fiilis paikasta voi silti olla mitä tahansa rakastumisen ja inhoamisen väliltä. 😃

 • Maarit / maaritinmatkamuistoja

  Kiva lukea sinun kokemuksia, uusia blogikirjoituksia odotellaan! 😀 Antiparos ja Naxos jäivät minun saarihyppelylläni väliin, mietin pitkään Naxoksen ja Paroksen välillä! Ehkäpä pitäisi antaa vielä Naxokselle mahdollisuus? Kykladit vetävät kyllä puoleensa 😃 Antiparos oli suunnitelmissa, mutta minullakin se reissuväsymys sitten iski Paroksella 😅 Toisaalta sain Paroksesta irti enemmän, kun vietin siellä vielä kolmannen päivän (alkushokin jälkeen). Mulla oli aika samankaltaiset tuntemukset Paroksesta ja Santorinista; Odotin pitäväni molemmista enemmän. Mutta valokuvauksellisuuden puutteesta ei voi kyllä näitä kahta syyttää! 😍

  • Kati

   Hei Maarit ja mukava kuulla, että siellä odotetaan postauksia. 🙂

   Kaikille saarille kannattaa minusta antaa edes se yksi mahdollisuus, mutta valintoja joutuu tietysti saarien välillä tekemään, kun aikaa matkustaa ei yleensä ole rajattomasti. Se on niin mysteeri, että mikä paikka lopulta ihastuttaa. Ja vielä suurempi mysteeri on se, että miksi. Ei selviä kuin kokemalla itse. 😉

   Meillä jäi kyllä kieltämättä Paroksella paljon kokematta. Voisin hyvin kuvitella, että me menisimme seuraavalla kerralla Antiparokselle ja lähtisimme sieltä käsin vuokra-autolla tutkimaan Parosta. Erityisesti pienemmät kylät rannalla kiinnostavat, josko joku niistä olisi sittenkin enemmän oma juttu.

   Kaunista ja kuvauksellista oli, todellakin. Kauneuden suhteen meinasi tulla jopa pienoinen ähky! Pidän omalla kohdalla lievästi huolestuttavana, jos jättimäisen bougainvillean tullessa vastaan on vain että ”jaahas, taas yksi tuollainen”. 😂 🙈

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.