Miten säästää omatoimimatkan kustannuksissa (ilman pihistelyä)?
Voit jakaa postauksen tästä:
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Nyt tulee taas postausta erityisesti omatoimimatkailun kustannuspuolesta kiinnostuneille!
Tämä postaus sopii oikeastaan jatkoksi tai tarkennukseksi Kuinka paljon omatoimimatka tai saarihyppely maksaa? -postaukselleni. Kannattaa siis ehdottomasti käydä lukaisemassa myös se – sillä ei ole oikeastaan merkitystä, missä järjestyksessä nämä postaukset luet.
Avasin tuossa aiemmassa postauksessa omatoimimatkan kustannuksia ja annoin hintaesimerkkejä, mutta reissukustannuksissa on aina muuttujia.
Haluan kertoa tässä postauksessa, missä kohtaa reissukustannuksista voi säästää ilman, että tinkii mukavuudesta, tai että reissu tuntuu pihistelyltä!
Harva meistä kuitenkaan haluaa maksaa turhaan enempää kuin on tarpeen!
Valitse edullinen kohde!
Kaikki lähtee tästä! Jos meidän pitäisi valita, teemmekö yhden kalliin matkan vai samalla rahalla kaksi edullisempaa matkaa, valintamme olisi useimmiten kaksi matkaa!
Mikäli sinulla on unelmissasi joku tietty kohde tai matka, olkoonkin tyyriimpi, niin toteuta se ehdottomasti. Niin mekin olemme tehneet, jos joku paikka on tai reissu on tuntunut olevan meille “must”. Emme me valitse reissukohteitamme ainoastaan sillä perusteella, missä matkailu on kaikkein halvinta.
Hintatasoa on kuitenkin hyvä pohtia. Meidän useammat vuoteen sisältyvät reissut on mahdollistanut se, että olemme matkailleet melko edullisissa maissa.
Esimerkkinä kiersimme kesällä vuoristossa Tatravuorilla Puolassa ja Slovakiassa, sen sijaan että olisimme olleet Alpeilla Sveitsissä tai Itävallassa. Tatravuorilla reissaaminen oli paljon edullisempaa kuin Alpeilla, sillä majoitukset irtosivat halvemmalla ja myös ruokailu hoitui paljon huokeammin.
Kreikka on matkailumaana mielestäni melko edullinen, ja me selviämme esimerkiksi Kreikan reissuistamme paljon edullisemmin kuin matkoista Espanjaan.
Hintaeroja on jonkun verran myös Kreikan sisällä. Moni varmaan tietää, että esim. Santorinia ei varsinaisesti tunneta budjettitietoisen matkakohteena. Omatoimisesti matkaillessa kalliimmistakin kohteista voi aina valita huokeamman alueen tai vähän vaatimattoman majoituksen paraatipaikoilla olevien sijaan.
Lisäksi saarihyppelyn ja omatoimimatkailun yksi mahtava puoli on se, että voit hyvin nauttia myös kalliimmista saarista tai paikoista reissullasi olemalla siellä yhden tai pari yötä!
Se ei romuta koko reissun budjettiasi, ja voit sitten halutessasi palata paikkaan myöhemmin uudelleen, jos toteat sen kalliimman hintatason arvoiseksi.
Valitse edullinen ajankohta
Tämä on varmasti jo tuttu vinkki monelle, mutta matkustusajankohdalla on väliä. Säästömielessä matka kannattaa ajoittaa tärkeimmän sesongin ulkopuolelle.
Juuri ennen sesonkia/juuri sen jälkeen säät eivät ole oikeastaan sesonkia huonommat, mutta hinnat sen sijaan ovat paljonkin huokeammat esimerkiksi majoituksen, lentojen ja auton vuokrauksen osalta.
Kaikessa on tietysti puolensa: siinä missä valinnanvaraa on enemmän vaikkapa majoituksen suhteen, ja monista suosituistakin paikoista pääsee nauttimaan ilman tungosta ja ihmismassoja, eivät aivan kaikki palvelut kuitenkaan ole välttämättä käytettävissä. Myös kulkuyhteyksiä saattaa olla vähemmän, joten esimerkiksi lauttayhteyksien toteutuminen kannattaa tutkia ennakkoon.
Lennot
Lentojen kohdalla on monta mahdollisuutta säästää matkakuluissa.
Matkustuspäivä ja -aika
Monelle saattaa olla jo tuttu vinkki, että lentoja kannattaa katsella joustavasti sen toivotun matkustuspäivän ympäriltä. Mikäli joustovaraa on vähänkin, voi vaihtoehtoisen lentopäivän valitsemalla löytää edullisemmat lennot.
Lisäksi lennot saattavat olla samaan kohteeseen eri päivinä eri kellonaikaan, joten rahallisen säästön lisäksi voit hyötyä löytämällä sopivamman lentoajan!
Jos perjantaina lennettävä vuoro kohteeseen X on perillä vaikka klo 22, ja lauantaina taas olisi mahdollista lentää aamupäivällä vaikka klo 10, niin valitsisin tietenkin tuon lauantain, ellei hintaero olisi merkittävä perjantain eduksi.
Perjantai-illasta ei kuitenkaan ennättäisi nauttia kohteessa, mutta kuluja tulisi majoituksesta perjantain-lauantai yöksi, ja jos vuokraat auton, niin siinäkin maksat yhdestä päivästä, jolloin et siitä juurikaan pääse nauttimaan.
Vaihdolla vai ilman
Jos suorat lennot haluttuun kohteeseen maksavat maltaita, voi järkevän hintainen vaihtoehto löytyä vaihdollisista lennoista. En yleensä käytä vaihtolentoja Euroopan sisällä, jos suoria on tarjolla. Mutta joskus voi tietysti käydä tuuri, ja vaihdollisen lennon löytää sekä huippuhyvään hintaan että järkevällä vaihtoajalla.
Vaihdoissa on toki aina riskinsä, mutta toisaalta: matkustaminen on kokemuksien kartuttamista. Jos kaikki ei mene aivan putkeen, on seikkailu vain hieman jännittävämpi. 😛
Lennä sinne minne pääsee edullisesti
Jos et ole päättänyt, että haluat välttämättä juuri tiettyyn paikkaan, niin voit valita kohteen myös edullisen lennon perusteella. Joihinkin paikkoihin on enemmän edullisia lentoja tarjolla, mutta hyviä tarjouksia voi olla myös erikoisempiin kohteisiin.
Omatoimimatkailussa on se hyvä puoli, että se minne lennät ei sido sinua lomailemaan pelkästään siihen kohteeseen! Kreikassa voit lentää minne tahansa ja pääset useimmiten matkaamaan melko helposti muillekin saarille.
Eri saarilla on melkein kuin eri maassa, ja koet matkallasi monenlaisia kohteita riippumatta siitä, mille kentälle lennät.
Kreikkaan mennessä kannattaa myös miettiä, onko parempi/edullisempi vaihtoehto lentää Ateenaan ja jatkaa sieltä matkaa muualle mantereelle tai saarille, vai lentääkö suoraan jonnekin saarelle.
Lue lisää täältä: Millaista ja kenelle saarihyppely on (ja miksi se on upea tapa matkustaa)?
Matkatavarat vai ei?
Ruumaan menevät matkatavarat täytyy ostaa nykyisin lähes aina erikseen. Tässä on tietysti säästön paikka, mikäli pärjäät vain käsimatkatavaroilla! Pienemmän tavaramäärän kuljettaminen on aina helpompaa hyppelytyylillä matkustaessa.
Pariskuntana tai kaverin kanssa matkustaessa on myös se mahdollisuus, että maksaa vain yhdestä ruumaan menevästä matkatavarasta, ja ottaa loput sitten käsimatkatavaroina.
Tällöin esimerkiksi nesteiden (eli kosmetiikan, jonka saaminen käsimatkatavaroihin tekee tiukkaa ainakin itselläni) kanssa on helpompaa.
Käytännössä me olemme toimineet niin, että minä olen pakannut omat muut matkatavarani käsimatkatavarana menevään laukkuun ja ruumaan menevässä laukussa ovat sitten puolison tavarat + minun nesessäärini.
Kannattaa huomioida, että käsimatkatavararajat muuttuvat ja ne ovat pienentyneet ja tiukentuneet monella lentoyhtiöllä. Tarkista siis voimassaoleva käsimatkatavaran kiloraja ja muut määräykset lentoyhtiön sivuilta ennen kuin lähdet reissuun pelkillä käsimatkatavaroilla.
Kanta-asiakasjärjestelmiin liittyminen ja bonuspisteiden hyödyntäminen
Lähes kaikilla lentoyhtiöillä on kanta-asiakasohjelmansa, kuten myös majoitusvarausjärjestelmillä ja hotelliketjuillakin.
Niihin kannattaa tietysti liittyä, sillä se on maksutonta ja liittyminen vaatii yleensä ainoastaan omien tietojen syöttämisen tunnusten luomiseksi – samat tiedot joutuisit syöttämään joka tapauksessa varausta tehdessäsi.
Me kuulumme Finnairin, Norwegianin ja Booking.comin kanta-asiakasjärjestelmiin. Olemme varmaan vuosien varrella liittyneet joihinkin muihinkin, mutta niille ei ole ollut säännöllistä käyttöä. Näitä sen sijaan käytämme ja hyödynnämme säännöllisesti.
Booking.com palkitsee käyttöaktiivisuuden perusteella nostamalla asiakkaan Genius-tasolle 1-3. Tasopalkintoina on alennuksia huonehinnoista, huoneluokan korotus veloituksetta tai ilmainen aamiainen.
Hyödynnämme Finnairin lentopisteitä usein matkatavaroiden maksamiseen. Emme lennä niin paljon, että pisteitä kertyisi älyttömiä määriä tai niin nopeasti, että tuntuisi, että niitä kannattaisi säästää vaikkapa kalliimpaa matkaa varten. Matkatavaramaksuihin riittävät pisteet kertyvät kuitenkin melko nopeasti, ja se tuntuu minusta aina säästöltä.
Norwegian-pisteitä voi käyttää kätevästi kuten rahaa, ja maksaa niillä osan lennostaan aina halutessaan. Pisteitä ei tarvitse kerryttää tiettyä määrää ennen kuin niitä voi käyttää.
Majoitus
Majoitus on omatoimimatkoilla helposti se kaikkein suurin menoerä. Erityisesti jos sinulla on selvät sävelet sen suhteen, missä kaupungissa tai kylässä haluat majoittua, niin vaihtoehtoja on melko helppo suodattaa puhtaasti hintajärjestykseen, ja valita vaan omaan budjettiin sopivista itselle paras vaihtoehto.
Etsi majoitusta toiselta alueelta
Jos reittisuunnitelmasi ei ole vielä lukkoon lyöty, niin kannattaa tutkia majoitusvaihtoehtoja laajemmalta alueelta. Toisinaan jotkut (suositut/erikoiset) alueet ovat kalliimpia ja majoitus saattaa maksaa moninkertaisesti verrattuna naapurikylään.
Tingi tarpeettomista mukavuuksista
Mieti mikä on sinulle tärkeä mukavuus majoituksessa, ja tingi sitten muusta. On turha maksaa sellaisesta mitä ei tarvitse tai käytä.
Esimerkiksi uima-allas voi olla kiva, mutta jos hotelli on rannan läheisyydessä ja uit mielummin meressä, niin maksat turhaan uima-altaallisesta hotellista. Tai merinäköala voi olla upea juttu, mutta vietätkö huoneella niin paljon aikaa, että ennätät nauttia siitä?
Yksi säästön paikka, mitä et ehkä ole tullut ajatelleeksi, on se onko huoneessa yksityinen kylpyhuone. Huoneet jaetulla kylpyhuoneella ovat edullisempia, ja mikäli kylppärin jakaminen ei haittaa sinua, voit saada majoituksen paljon parempaan hintaan.
Lue lisää täältä: Majoituksen varaaminen omatoimimatkalla tai saarihyppelyllä
Sisältyykö majoitukseen aamiainen vai ei?
Joskus majoitus on kannattavampaa valita niin, että siihen sisältyy aamiainen, toisinaan taas ei. Tämä riippuu tietysti siitä, mikä aamiaisen hinta on, sillä usein sama huone on tarjolla kahdella eri hinnalla: aamiaisella tai ilman.
Mikäli rakastat kattavia aamiaisia, niin sisältyvä aamiainen varmasti kannattaa. Kevyesti aamulla syövä taas ei hyödy siitä, erityisesti jos majoitus on keskustassa / lähellä kahviloita, jolloin lähistöltä saa varmana helposti aamiaista edullisemmin kuin hotellin hinnalla.
Jos huoneessa on keittotilat, voi aamiaisen valita valmistaa myös itse.
Onko huoneessa keittotilat?
Jos olet samassa majoituksessa pidempään (tai edes muutaman päivän), voi olla ihan hyvä vaihtoehto valmistaa aamiainen ja halutessasi muitakin aterioita omassa huoneessa. Valitse silloin sellainen majoitus, että pienten aterioiden valmistus onnistuu.
Me emme yleensä valmista aterioita huoneessamme, sillä tykkäämme vaihtaa majapaikkaa reissuillamme melko tiheään. Monia tarvikkeita pitäisi ostaa suuremmissa erissä, eikä niitä olisi kovin kätevää raahata mukanaan aina uuteen majapaikkaan. Eikä sekään ole hyvä vaihtoehto, että esim. margariinit tai juustopaketit joutuisi heittämään aina vähän käytettyinä pois.
Muuten varmasti tekisimmekin aamiaista useammin omalla kämpällä – se olisi minusta ensisijaisesti kätevämpää, mutta mahdollisesti myös ulkona syötyä aamiaista edullisempaa.
Siirtyminen paikasta toiseen
Jos olet menossa saarihyppelylle, niin lauttojen hinnoissa on eroja, ihan kuten lennoissakin. Matkapäivä vaikuttaa, samoin se, onko kyseessä nopea vai hidas lautta.
Aika on tietenkin rahaa, joten halvin ei ole aina se paras. Vertaile hintoja ja aikatauluja, jotta löydät itsellesi edullisimman hinnan ja aikataulun. *Ferryscanner-sivustolta lauttahintojen ja -aikataulujen vertailu on kätevää.
Road trip -tyylisellä reissulla, tai kun lomakohteen ympärillä on tarkoitus kierrellä enemmän, julkisilla liikkuminen kuulostaa ensin ajateltuna yleensä edullisimmalta vaihtoehdolta.
Jos matkaseurueesta kuitenkin löytyy kuskiksi halukas henkilö, kannattaa autonvuokrauksen hinta ehdottomasti tarkistaa – matkaseurueen koosta riippuen auton vuokraaminen saattaa tulla julkisia edullisemmaksi. Huomioi autonvuokrauksen kohdalla myös bensakulut.
Omalla kulkuneuvolla reissaaminen on tietysti myös joustavampaa, kun et ole sidottu aikatauluihin, ja kuljetuspalvelu on aina niin sanotusti ovelta ovelle.
(Minä rakastan saarihyppelyä, eikä lautta-aikataulujen noudattaminen stressaa. Koen lauttamatkustamisen silti jotenkin vapautena. Mutta road tripin haluan tehdä ehdottomasti autolla, enkä usko, että minusta olisi road tripille junien ja bussien varassa matkustamaan. Se tuntuisi aikatauluihin kahlitulta!)
Vakuutukset
Matkavakuutus
Meillä on jatkuvasti voimassaoleva matkavakuutus, joten en laske sitä varsinaisesti yhden matkan kuluksi. Jatkuva matkavakuutus on kuitenkin huomattavasti matkakohtaista vakuutusta edullisempi ja kannattava, mikäli reissuja tulee tehtyä säännöllisesti vuosittain.
Lisäksi jatkuva vakuutus on voimassa myös pienemmillä reissuilla kotimaassa, kuten viikonloppumatkalla toiseen kaupunkiin. (Tarkista oman vakuutuksesi ehdoista, kuinka kauas kodista täytyy matkustaa, jotta vakuutus on voimassa. Usein rajana on 50 km.)
Monesti myös luottokortteihin kuuluu matkavakuutus. Kannattaa selvittää sen käyttöehdot ja miettiä, riittäisikö se pelkästään, jolloin erillistä matkavakuutusta ei tarvitse ostaa.
Muista tutkia ehdot tarkkaan! Usein luottokortin matkavakuutuksen voimassaolon ehtoihin kuuluu esim. se, että matkan kuluista vähintään tietty määrä täytyy olla ostettu ko. luottokortilla.
Huom! Tärkeintä on, että matkavakuutus on olemassa, kertaluontoisena tai jatkuvana. Älä säästä olemalla ottamatta matkavakuutusta!
Autovakuutus
Jos vuokraamme matkallemme autoa, olemme ottaneet sille oman vakuutuksen joko erillisestä palvelusta tai luottokorttiin kuuluvan/luottokorttiyhtiön kautta vuokraamon myymän omavastuunpoiston ja lisävakuutuksen sijaan. Ne ovat huomattavasti halvempia, ja lisäksi tähän liittyy henkilökohtainen, hieman negatiivinen asenne autovuokraamoiden lisäpalveluiden “pakkomyyntiä” kohtaan…
Vakuutus on yleensä voimassa esim. vuoden, joten yhdellä vakuutuksella hoitaa kaikki vuoden autovuokraukset ja tosiaan – hinta on huomattavasti edullisempi kuin jokaiselle vuokra-autolle erikseen otettuna.
+ Lentoparkki
Loppuun vielä vinkki, joka ei liity pelkästään omatoimimatkailuun, vaan hyödyttää jokaista, joka lähtee matkalle Helsinki-Vantaalta ja tulee sinne omalla autolla. Eli hieman asiaa parkkivaihtoehdoista.
Olemme käyttäneet jo vuosien ajan lentokenttäparkkeeraukseen ns. kaukoparkkeja, kuten Flyparkia, joka sijaitsee noin kolmen minuutin ajomatkan päässä lentokentältä. Se on huomattavasti lentokentän omia parkkeja edullisempi, mutta meidän mielestä myös älyttömän kätevä.
Ajat siis vain auton parkkipaikkaan, ja sinut kyyditään sieltä minibussilla terminaalille. Pois lähtiessäsi soitat parkkipalveluun kun odotat matkatavaroita, ja sinut noudetaan taas minibussilla ja viedään sillä autollesi. Helppoa, kätevää ja edullisempaa!
Pääset tavaroinesi lähemmäksi terminaalia mitä useimmat lentokentän parkkihallit, joista todellisuudessa tulee yllättävänkin pitkä matka tavaroiden kanssa terminaalille käveltäväksi.
Flypark on minibussikuljetuksen ansiosta joustavampi ja nopeampi kuin lentokentän läheisyydessä sijaitseva melko edullinen ulkoparkki Lentoparkki, josta kentälle liikutaan mennen tullen bussikyydityksellä.
Huonona puolena talviaikaan matkustaessa on se, että kyseessä on ulkoparkki, ja matkalta palattua on mahdollisesti edessä auton puhdistus lumesta. Lisämaksusta kaukoparkeissakin saa auton sisätilaan tai esim. esilämmitettynä juuri ennen saapumistasi, mutta tällöin hinta kipuaa jo aika korkeaksi. (Hintaesimerkit vuodelta 2022)
- Flypark: 42,10 €/vko (lisäksi kanta-asiakastarjouksia ja etukorttialennuksia)
- Lentoparkki: 53 €/vko, 45 €/vko kanta-asiakas
Lentoaseman pysäköinnit:
- P4 ulkoparkki (ei kuljetusta): 47 €/vko
- P1-P5 (suurimmaksi osaksi katettuja, mutta osa paikoista on parkkihallin katolla): 74 € – 174 € / 7 vrk
Tuliko uusia vinkkejä? Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi reissukuluissa säästämiseen?
Tule seuraamaan blogia Instagramiin!➡️ kreikan_saaren_metsastys
Lue myös:
Voit jakaa postauksen tästä:
6 kommenttia
Reissu-Jani
Viime vuosina olen päätynyt lentämään kaukolentoja business luokassa ihan vaan matkustusmukavuuden vuoksi ja tietysti yölennoilla on kiva päästä kunnolla nukkumaan. Myös pandemian aikana on mukana matkustaa väljemmin. En kuitenkaan varaa suoraan business luokan lippuja vaan economyja. Tällä hetkellä ainakin Qatarilla on minulle tullut 1-2 viikkoa ennen lähtöä tarjous business upgradeen, jonka olen hyödyntänyt – ja ne ovat olleet todella hyviä tarjouksia. Näin on käynyt kolmella viimeisimmällä kaukolennolla vuoden sisään. Olen myös Dohassa käynyt upgrade tiskillä ostamassa business luokan lippuja. Toki tässä on aina mahdollisuus ettei business luokkaan ole enää lippuja ja silloin mennään economyssa. Viimeksi Tansanian matkalla esim. econony liput maksoivat 600€ ja business 3700€ – per henkilö. Upgrade tarjouksilla saatiin business luokkaan upgraded noin 1000€ – eli business luokan lennot maksoivat 1600€ per henkilö. Säästöä ja säästöä — mutta ainakin hieman jos olisi ostanut suoraan business luokan liput.
Mullakin on luottokortissa autovuokraukseen liittyvän omavastuun nollaus, ja se hyvä olla eikä maksaa ylihintaisia lisävakuutuksia vuokrauksen yhteydessä. Majoituksen hinnassa voi säästää jos maksaa suoraan hotellille eikä brokerin kautta, ja jos on aivan varma että pääsee matkalle niin silloin valitsee ilman peruutusvaihtoa ja maksaa heti huoneen. Itse kuitenkin otan aina sekä autovuokran että majoitukset peruutus vaihtoehdolla – varsinkin näin korona-aikana jolloin tilanteet voivat muuttua monesta suunnasta.
Kati
Kiitos upgradevinkistä, Reissu-Jani! Me lennetään lähinnä lyhyitä lentoja Euroopan sisällä, jolloin businessluokasta maksaminen ei ole tarpeen. Pitkillä lennoilla tekisin ihan samoin ja odottaisin tarjousta upgradeen – hinnasta riippuen sitten ottaisin tai en.
Joskus vielä jaksoin tarkistaa majoituksen suoran hinnan Bookingiin/Hotels.comiin verrattuna, mutta kun hinta oli aina aivan sama, lopetin sen enkä jaksanut enää nähdä sitä vaivaa. 😛 Suoraan varaamalla majoittaja tietysti saisi koko rahan, mutta erityisesti silloin kun reissun aikana tarvitsee useampaa majoitusta, haluan mennä hieman yksinkertaisempaa reittiä ja varata kaikki samasta, käteväksi todetusta paikasta (eli Booking.comista).
Jos majoituksen varaa paikan päällä suoraan majoittajalta, saa toisinaan edullisemman hinnan. Ei tosin aina silloinkaan, kuten olen kertonut jutussa Jvg:tä Skopeloksen illassa 😂
Marika / Matkalla Missä Milloinkin
Täytyykin tutustua tuohon luottokorttiyhtiön autovuokrausvakuutukseen. Kuulostaa kätevältä. Autovuokrafirmojen vakuutusmaksut nostavat vuokraushintaa merkittävästi. Me lennämme pääosin kaukolentoja. Toistaiseksi olemme valinneet useamman reissun tai pidemmän matkan ja lentäneet economy-luokassa. Kerran lennolla Ecuadorista Espanjaan meidät upgreidattiin business-luokkaan ja saihan sitä aivan eri tavalla levättyä ja nukuttua lennolla.
Kati
Moikka Marika! Joo kannattaa tsekata luottokorttiyhtiöden palvelut vakuttusten osalta! Meillä taitaa olla tällä hetkellä Bank Norwegianin kautta vakuutus vuokra-autolle. Ei siis kuulu luottokorttiin, vaan on erikseen vuodeksi kerrallaan ostettava palvelu. Hinta oli jokusen kympin. Meillä tulee (ainakin normioloissa) kuitenkin vuodessa useampi autonvuokraus, ja rahallisen säästön lisäksi on kätevää, että se on jo olemassa, eikä asiaa tarvitse sen enempää pähkäillä joka kerta autoa vuokratessa. Säästyy myös vuokraamon luennolta lisävakuutuksen myymiseksi. 😖
Työtäänhän he tietysti vaan tekevät, mutta on niissä autovuokraamojen lisäpalvelujen myynnissä myös puhtaasti rahastuksen tuntua. Lisäpalveluina myydään asioita, jotka ovat toistensa kanssa päällekäisiä tai jopa sellaisia juttuja, jotka jo kuuluvat siihen vuokrauksen hintaan. Kerran meille myytiin vuokraamossa lisämaksusta navigaattoria. Emme ostaneet, sillä puhelimen navigaattorilla pärjää kyllä (meillä oli ko. alueen kartta ladattu myös offline-tilassa käytettäväksi, ja Euroopassa datankäyttö kuuluu puhelinliittymään joka tapauksessa). No, vuokra-autossa oli silti se navigaattori ihan kiinteänä siinä konsolissa. Jos olis maksettu siitä navigaattorista, niin en tiiä olisivatko esittäneet, että aktivoivat sen käytettäväksi jos asiakas maksaa sitä tms.
Hyvin muotoiltu muuten tuo, että valitsette useamman/pidemmän reissun mutta edullisemmat lennot. Sillä näinhän se useimmiten menee, että täytyy tehdä valintoja, eikä ihan kaikkea voi saada. Matkailun mahdollistamiseksi valitoja voi/pitää tehdä siinä normielämässä, matkaan liittyen sekä matkan aikana.
Raija / Kohti avaraa maailmaa
Hei, aivan mahtavaa! Meillä on aika lailla samat periaatteet matkustaessa. Autonvuokrausvakuutuksesta en tiennyt, emme ole autoa juurikaan kyllä vuokranneetkaan. Käytämme mielellämme julkisia ja edullisia kulkuneuvoja aina kun mahdollista. Vinkin lentokoneen business-luokkaan jätän suosiolla käyttämättä. Jos sinne pitäisi maksaa, niin meillä jäisi matkat tekemättä. Matkojen suhteen olen suunnitteluvaiheessa todellinen pennin venyttäjä! Olen kuitenkin oppinut, että tarvitsen aina altaan, koska aamu-uinti taivasalla on minulle melkein tärkein juttu! Edullisia majoituksia löytyy silti. Olemme tottuneet aika ”mataliin majoihin” reissatessa. Ja kun pitää nähdä monta paikkaa, niin yleensä otan matkan loppuun vähän tasokkaamman paikan, kun rahaa on muuten säästelty 🙂
Kati
Moikka Raija, kiva kun tulit lukemaan ja kommentoimaan! Hauskaa, että meillä on samoja ajatuksia/periaatteita matkustaessa. 🙂
Tuo businessluokkahan ei meille ole yleensä mitenkään ajankohtainen, sillä lennämme lähinnä Euroopan sisällä, enkä näe sitä lyhyillä lennoilla tarpeellisena tai kannattavana. Jos haluaisin jonnekin kauemmas, niin kyttäsin takuulla upgreidausta businessluokkaan, koska se olisi ns. kertaluontoinen special case, ja en oikeastaan tykkää matkustamisen lento-osuudesta kovin paljon… 🙈 En kyllä tiedä, mikä todellisuudessa sitten olisi se summa, jonka olisin valmis siitä maksamaan.
Minäkin taidan olla luonteeltani vähän penninvenyttäjä, tai ainakin haluan aina löytää mahdollisimman hyvän hinta-laatusuhteen, ja olen valmis tekemään sen eteen paljon töitä. 😉 Joku toinen taas saattaisi ajatella, että ei maksa vaivaa käyttää siihen niin paljon aikaa!
Tuo on kyllä todella tärkeää, että ylipäänsä tunnistaa, mitkä ovat ne itselleen tärkeät jutut joihin kannattaa panostaa! Pätee aika moneen asiaan elämässä. On muuten hyvä pointti tai vinkki, että ottaa paremman majoituksen reissun loppuun. Me tehdään toisinaan niin – ei pelkästään siksi, että budjetissa on ns. varaa, vaan myös siksi, että lopussa ehkä haluaa olla jo vähän paikoillaan, ja silloin on erityisesti kiva, että niissä puitteissa on jotain extramukavaa. 🙂 Toisinaan se vähän luksuksempi majoitus taas on matkan keskivaiheilla, koska sieltä on sattunut semmoinen sopiva löytymään…