oliiviöljyjä cinque
Yleistä Kreikassa matkustamisesta

Mitä Kreikasta kannattaa ostaa?

Voit jakaa postauksen tästä:

Mitä Kreikasta kannattaa ostaa? Monella maalla on erikoisuutensa ja ne tietyt tuotteet, joita juuri sieltä kannattaa ostaa joko poikkeuksellisen hyvän laadun tai edullisuuden vuoksi. 

Mikä sitten on edullista, erityistä tai erikoisen hyvää juuri Kreikassa? Minun suosikkiostokseni Kreikasta ovat sellaisia, joille on takuulla käyttöä. Kreikasta ei kannata hamstrata mitään suuren rahallisen säästön toivossa, mutta laadukkaat käyttötuotteet ilahduttavat kestäessään käytössä vuosikausia. Paikalliset herkkutuotteet taas tuovat mieleen mukavan makumuistoja matkoilta ja ilahduttvat niitä nauttiessa, vaikka kotiin toisikin vain paria herkuttelukertaa varten. 

Käsityönä tehdyt nahkatuotteet

Kreikassa on vielä nahkaseppiä, jotka valmistavat tuotteet itse liikkeissään. Nahkaseppien perinteisissä puodeissa asioiminen on ihanaa! On mahtavaa ostaa tuote suoraan häneltä, jonka käsissä se on syntynyt ja joka tuntee tarkasti jopa materiaalin alkuperän. 

Hyllyt ovat täynnä klassisin ja melko yksinkertaisin mallein tehtyjä tuotteita. Laukkujen kylkiä eivät korista logot ja liikkeessä ei tuoksu muovi. Nahkatuotteiden valikoima riippuu sepästä: toiset ovat erikoistuneet sandaaleihin tai laukkuihin, joiltain löytyy lähes kaikkea mahdollista nahasta: niin vöitä kukkaroita, laukkuja kuin sandaaleitakin.

apokrystos
Sandaalit viimeistellään toiveiden mukaan.

Tekstiilit: hamam-pyyhkeet

Tekstiiliostoksista lemppareitani ovat kauniit ja käytännölliset hamam-pyyhkeet. Ohut ja helposti kuivuva pyyhe on ihana ja matkaa jatkossa kätevästi mukana myös reissuilla. Tyylikäs hamam-pyyhe on monikäyttöinen, ja voit käyttää sitä myös huivina tai vilttinä. Hamam-pyyhkeitä on tarjolla montaa laatua, eivätkä ne aina suinkaan ole kreikkalaista tekoa, joten jos haluat suosia kreikkalaista, tarkista tuotteen alkuperä.

Upeimpia kreikkalaisia hamam-pyyhkeitä (tai pestemal-pyyhkeitä, ne tarkoittavat samaa) ovat mielestäni Aelia Anna -pyyhkeet. Kuosit ovat moderneja ja mallit on nimetty hauskasti mm. Kreikan saarien mukaan. Aelia Anna -pyyhkeiden kangas on ihanan pehmoista. Pyyhkeet eivät ole niitä kaikkein edullisimpia, mutta laatu vastaa todellakin hintaa. Meidän pyyhkeet ovat jatkuvasta käytöstä huolimatta pysyneet uudenveroisina. 

aelia pyyhkeet
Uusimmat Aelia Anna -pyyhkeemme.
aelia pyyhkeet naxos
Nämä Aelia Anna -pyyhkeet ostimme Naxokselta.

Muut käsityöt

Kaikkialla Kreikassa on tarjolla kauniita oliivipuusta valmistettuja keittiötarvikkeita ja monin paikoin myös paikallista keramiikkaa. Joillain saarilla tai kylissä on erityisen vahvat keramiikkaperinteet ja tyypilliset mallit, joita keramiikasta valmistetaan.

Tarjolla on tietysti tehdaslaatuakin, mutta Kreikassa voi suosia pienyrittäjiä ja ostaa tuotteet suoraan tekijältään, sillä matkamuistomyymälöiden joukosta löytyy kyllä myös käsityönä tehtyjen tuotteiden myymälöitä ja pajoja. 

Elintarvikkeet

Mitä Kreikasta kannattaa ostaa kotiin elintarvikkeiden osalta riippuu tietysti omista syömätottumuksista. Yleisesti ottaen hunaja ja oliiviöljy ovat Kreikassa huippulaatuisia, mutta kannattaako niitä sitten tuoda Suomeen laukussaan… No, ei ehkä suurissa määrin, mutta  erikoisuus tai vierailukohteen oma tuotanto ovat hyviä herkkumatkamuistoja.

Hunaja

Kreikassa tehdään erinomaista hunajaa, ja kuten oliiviöljykin, niin joka saaren hunaja on heidän itsensä mielestä ihan parasta. 😉 Parasta tai ei, niin herkullista se on joka tapauksessa. 

Autenttisinta on, kun ostat kotitekoista hunajaa tien vieressä purkkeja myyvältä kauppiaalta. Kaupasta voi valita vaikkapa paikallisen tuottajan yrteillä, kuten timjamilla tai laventelilla, maustetun hunajapurkin. Maustetut hunajat kruunaavat kotona ihanasti juustotarjottimen. 

Oliiviöljy ja oliivituotteet

Kreikkalainen oliiviöljy on maailman parasta, piste! Laadukas oliiviöljy ei kuitenkaan ole Kreikastakaan ostettuna niin halpaa, että sitä varsinaisesti säästön vuoksi kannattaisi matkatavaroissaan raahata kotiin koko vuoden tarpeiksi.

Päivittäistä käyttöä varten kreikkalainen oliiviöljy on kätevämpää ostaa Suomesta, sillä marketeissa on myynnissä hyviä kreikkalaisia merkkejä. Hyvä vaihtoehto on tilata oliiviöljy itselle postitettuna vaikkapa Happy Olivelta.

Jos vierailet oliiviöljypuristamossa tai oliiviöljytastingissa, on mukava ostaaa muistoksi pullo maistamaasi lempparia. Usein tarjolla on myös muita oliivituotteita, kuten tapenadea eli oliivitahnaa tai muita kastikkeita. Kannattaa kysyä, mikä on paikan erikoistuote. Puristamoista löytyy usein mielenkiintoisia oliiviherkkuja.

Paikalliset erikoisuudet tai vierailukohteen oma tuotanto

Kreikassa on paljon alueellisia elintarvike-erikoisuuksia, ja ne ovat tietysti mitä herkullisimpia matkamuistoja – mikäli vain ovat säilyviä tuotteita. Esimerkiksi Naxoksen erikoisuus on kitron-sitrushedelmä, josta tehdään niin likööriä kuin hilloakin. Korfun juttu taas on kumkvattihedelmä ja siitä tehdyt tuotteet.

Tiloilla, kahviloissa ja ravintoloissa on usein myynnissä paikan itsetekemiä tuotteita, kuten hilloja. Minun on vaikea vastustaa suloisia kotitekoisia hillopurkkeja ja herkullisia, erilaisia makuyhdistelmiä. Mukaani tarttuu lähes joka reissulta joku kotitekoinen hillo – kotona juustojen kanssa syötäväksi tietenkin!

cinque viiniä ja hilloa
Viinibaarista mukaan ei tarttunut viiniä, vaan paikan omatekoista paprikahilloketta, jota oli tarjolla juustojen kanssa.
hillopurkkeja kefalonialla
Syrjäisen kylän kahvilassa Kefaloniassa oli myynnissä mitä suloisimpia hilloja. En voinut vastustaa!

Ihanat vai kauheat magneetit?

Ostamme magneetin jokaiselta reissultamme. Saarihyppelyllä ja road tripillä jopa useammankin, sillä ostamme magneetin jokaisesta kohteesta, jossa yövymme. Magneetin valinta on tärkeä reissurituaali. Emme valitse välttämättä sitä mielestämme kaikkein kauneinta, vaan ostamme esimerkiksi sellaisen, joka kuvaa jotenkin juuri sitä reissua, kohdetta tai jotain tapahtumaa kyseisessä paikassa. 

Vaikka muuten tykkäänkin siitä, että kodissa on melko selkeää ja tavaraa ei ole ylen määrin, niin lukuisat magneetit sopivat meille oikein hyvin. Magneettimeren näkeminen jääkaapin ovessa tuo aina hyvän mielen.

Joku tolkku magneettisekasortoon pitää sentään olla, joten yritän järjestää ne värikoodatusti jääkaapin oveen. On muuten hankalaa, koska magneetit ovat useimmiten kirjavia! Olisi pitänyt silloin joskus ajatella asiaa, ja ostaa ainoastaan yksivärisiä magneetteja. 😂 (Jos et ole vielä saanut tuota ideaa päähäsi, niin suosittelen: älä kokeile! Siinä tulee hulluksi, kun eivät asetu täydellisesti värijärjestykseen…)

Sitten vielä vinkki magneetteja matkoilta ostaville: kirjoita magneetin taakse reissun ajankohta, ja pystyt helposti tarkistamaan, milloin kyseinen reissu olikaan! 

Onko muita magneettien värikoodaajia? Mitä teillä on tapana ostaa reissuiltanne ja mitä Kreikasta kannattaa ostaa sinun mielestäsi? 

 Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

Voit jakaa postauksen tästä:

30 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.