Ithakan maisemissa
Yleistä Kreikassa matkustamisesta

Kreikan parhaat

Voit jakaa postauksen tästä:

Tässä tulee Kreikan parhaat! Epävirallisen virallinen arviointini käymiemme paikkojen perusteella.

Tykkäätkö sinä muuten “Jos pitäisi valita vain yksi…” -kysymyksistä? Minä rakastan niitä! Välillä ihmisistä – itseni mukaan lukien – on hankala saada irti vastauksia, mielipiteitä tai keskustelun juurta. Kun vastaukset ovat ympäripyöreitä tyyliin “en oikein tiedä”, “on niin vaikea valita” tai “niitä on monia”, ei keskustelu etene mihinkään. 

Patistamalla valitsemaan vain yhden saadaan jotain mistä jutella. 😀

On mielenkiintoista huomata, miten vaikeaa vain yhden valitseminen ihmisille – jälleen itseni mukaan lukien – onkaan. Siihen suhtaudutaan jopa vakavasti. Ihan kuin ajateltaisiin, että vain yhden sanominen ääneen sulkee kaikki muut pois lopullisesti. Lukittu, enää ei saa vaihtaa ikinä! 

Päätin siis haastaa nyt itseni ja kaikki mukaan haluavat valitsemaan vain yhden, sen parhaan, muutamasta kategoriasta.

Jos osallistut haasteeseen, voit valita, vastaatko esim. sellaisen yhden maan perusteella, jossa olet matkaillut paljon. Tai vastaa halutessasi kaikkien reissukohteidesi pohjalta. (Jätä pois esim. kohta paras saari, jos se ei sinulle sovi.)

Minä vastaan tietenkin Kreikan parhaat -näkökulmasta. Sokerina pohjalla vastaan kysymykseen Kreikan paras saari! Tässä vielä kaikki kategoriat:

 • Rannat
 • Ruoka (missä paikassa, esim. maa)
 • Ruokalaji
 • Ravintolakokemus
 • Baari/kahvila
 • Juoma
 • Majoitus
 • Kaupunki
 • Maisemat
 • Nähtävyys/kokemus
 • Auringonlasku
 • Road trip -kohde
 • Saari

Joten mennäänpä asiaan! Tässä tulee Kreikan parhaat:

Rannat

Ithaka

Ithakan saari ei ehkä tyypillisimmin komeile ensimmäisenä listoilla, kun puhutaan saarista, missä on Kreikan parhaat rannat. En kyllä ymmärrä miksi! Ehkä siksi, että saari ei ole ihan helpoimmin saavutettavissa, tai ehkä siksi, että siellä ei niinkään ole valtavia järjestäytyneitä rantoja oheispalveluineen.

Ithakan uimavedet ovat joka tapauksessa mielestäni houkuttelevammat kuin millään muulla Kreikan saarella.

Helposti saavutettavia rantoja tuntuu olevan vähän kaikkialla, ja ne pienimmätkin, lähes heti autotien vieressä olevat näyttävät ihanilta ja houkuttelevilta. 

Ruoka

Kreeta

Vaikka ulkomaalainen ei eroa oikeastaan huomaisikaan, niin kreetalaisen ruuan sanotaan olevat hieman oma juttunsa ja myös terveellisempää kuin muualla Kreikassa (Ikariaa lukuun ottamatta).

En minäkään osaa sanoa mikä se ero on, mutta mielestäni Kreetalla ruoka on himpun verran parempaa kuin millään muilla Kreikan saarilla. 

Ruokalaji

Kesäkurpitsapyörykät eli kolokithokeftedes

(Tai mitkä tahansa muistakin kasviksista tehdyt, tarjolla olevat pyörykät, esim. tomaatti tai punajuuri.)

Tämän kohdalla sorruin melkein “mahdoton valita” -vastaukseen! 🙈 

Lopulta sain kuitenkin valittua ruuan, joka on aina kreikkalaisissa tavernoissa kirkkaasti parempaa kuin missään muualla, eikä se itse tekemällä jostain syystä oikein onnistu. Kun nyt mietin, niin tilaan kesäkurpitsapyöryköitä lähes aina ensimmäisenä päivänä Kreikan reissuillamme. Enkä minä edes oikeastaan pidä kesäkurpitsasta – paitsi tässä ruokalajissa! 

Ravintolakokemus

Kalokeri, Antiparos

Erityisesti kysymykseen parhaasta ravintolasta saa todella usein sen ympäripyöreän kantaaottamattoman vastauksen. Minulle vastaus sen sijaan on Kreikan osalta selkeä: paras on Antiparoksella sijaitseva Kalokeri.

Kyse ei ole vain ruuasta, vaan palvelun ja ruuan kokonaisuudesta ja paikan tunnelmasta. Kalokerissä saimme huipputasoista, modernia kreikkalaisruokaa mukavassa ympäristössä. Palvelu oli sujuvaa, ystävällistä, oikea-aikaista ja ammattimaista. 

Vaikka kaikki oli laadukasta, niin jäykästä tunnelmasta ei ollut tietoakaan. Paikka on rento, ja hinnat erinomaiseen laatuun nähden varsin kohtuulliset.

Baari/kahvila

Petroulas Bar, Kreeta

Petroulas Bar on niin ikimuistoinen kokemus, että vaikka se ei ehkä varsinaisesti laadullisesti parhain olekaan, niin en vain voi vastata tähän muuta!

Petroulas on kokemus, elämys ja nähtävyys tienvarsibaarissa kiemurtelevalla tiellä vuorilla, keskellä ei mitään. Se sisälsi aamiaishetken baarin sisällä vapaana tallustelevan aasin kanssa.

Juoma

Frappe 

Kreikkalaisista juomista Frappe on minulle ehdoton kunkku. Kylmä kahvijuoma on täydellinen piristäjä kuumana päivänä. 

Aamukahviksi siitä sen sijaan ei ole. Aamukahvi herättää minut ainoastaan kun se on lämmintä, eikä se ole pikakahvista tehtyä. 😀

Majoitus

Angels Suites, Platanias, Kreeta

Angels Suites on kaikkien aikojen lempparimajoituksemme, vaikka vertailu onkin siinä mielessä epäreilua, että se on myös kalliimpi kuin normaalisti valitsemamme majoitukset. Toisaalta; olen kyllä muulloinkin tutkinut vaihtoehtoja myös kalliimmasta hintaluokasta, eikä tarjolla vain ole ollut sellaista, mistä me haluaisimme maksaa tavallista enemmän. 

Angels Suitesissa maksoimme mielihyvin yksityimajoituksesta, jossa oli jättimäinen oma merinäköalallinen terassi useine oleskeluryhmineen ja poreammeineen, mutta sijainti oli kuitenkin aivan kylän keskeisimmällä paikalla. Häiritsevää meteliä sinne ei tietenkään siitä huolimatta kuulunut. 

Bonuksena siellä on kirkkaasti paras sänky (Cocomat), jolla olen koskaan nukkunut. Tätä emme voineet tietää ennen käyntiämme, mutta nyt kun sen tietää, niin kyllä ne hyvät unet Cocomat-sängyssä vain painavat vaakakupissa, kun mietimme jatkossa majoitusta Kreetalta.

Kaupunki

Naxos Town

Naxos Town on kaupunki, jossa on oikeastaan aivan kaikkea.

Palvelutarjontaa on kuin suuremmassakin kaupungissa konsanaan, mutta sillä on selkeästi pikkukaupungin sielu. 

Ihana vanha kaupunki, mukava uudempi puoli, rantabulevardi, keskellä kaupunkia oleva historiallinen linnoitus, josta on näkymät koko kaupungin yli tarjoava terassi ja ravintola, upea uimaranta käytännössä kaupungissa, lisää historiallisia kohteita… Ja hyvä tunnelma, josta olen kuullut niin monen erityisesti mainitsevan.

naxos kapea katu
Tämän täytyy olla Naxoksen viehättävimpiä kujia. 😍

Maisemat

Ithaka

Korkeuserot ja saaren pitkulainen mutta kapea muoto tekevät Ithakan maisemista huikeat. Maisemista myös pääsee nauttimaan poikkeuksellisen paljon kapealla saarella ajellessaan, ja merinäkymät ilahduttavat Ithakalla ajellessa lähes kaikkialla. 

Nähtävyys/kokemus

Meteora

Manner-Kreikassa sijaitseva Meteora on ainutlaatuisuudessaan ehdottomasti huikein Kreikan paikka tai nähtävyys, jossa olen käynyt. Haluaisin todellakin vierailla uudelleen, ja päiväreissun lisäksi myös yöpyä Meteoran lähikylissä Meteoramaisemissa.

Auringonlasku

Naxos Portara eli Apollonin temppeli

Santorinin auringonlaskut saattavat olla maailmankuuluja, mutta minulle maagisin tunnelma on ollut, kun seurasimme auringon laskemista Naxoksen marmorisen Portaran läpi.

Road trip -kohde

Kreeta

Kreikan suurimpana saarena Kreeta on ehdottomasti paras road trip -kohteeksi. Nähtävää ja kierreltävää riittää lukuisiin road trippeihin! Ja toisin kuin pienemmillä saarilla, Kreetalla et joudu huristelemaan samoja teitä edes takaisin, vaan reittivaihtoehtoja on usein monia.

kiemurteleva tie Kreetalla
Kreetalla pääsee ajelemaan mm. tällaisilla teillä.

Saari

Naxos

Voit varmaan kuvitella, että tätä  vastausta ei ollut helppo puristaa itsestä ulos! Mutta onnistuinkuin onnistuinkin ja vastaan, että Naxos on Kreikan paras saari. 

Kerroin jo aiemmassa vastauksessa monipuolisesta Naxoksen kaupungista. Sen lisäksi koko saari on monipuolinen, ja siellä on mielestäni ei vain jokaiselle jotain, vaan jopa kaikille kaikkea. 

Samaa voisi tietenkin sanoa myös Kreikan suurimmasta saaresta Kreetasta, ja pohdin myös sitä vastaukseksi. Päädyin kuitenkin Naxokseen, sillä vaikka sekin on verrattain suuri saari, siinä on kuitenkin Kreetaan verrattuna pienemmän saaren tunnelmaa, enemmän saarifiilistä.

Naxoksen ainoa huono puoli on, että siellä ei ole kansainvälisten lentojen lentokenttää. Ehkä se toisaalta on hyväkin, kenties jopa osasyy saaren viehätykselle. 

Naxokselle pääsee kuitenkin suhteellisen helposti. Voit lentää sinne maan sisäisillä lennoilla, ja Naxokselle on myös todella hyvät lauttayhteydet. Suomesta tehdään Naxokselle myös valmismatkoja. Tuolloin lento on Santorinille, josta loppumatka kohteeseen taitetaan lautalla. 

Miltä minun listani kuulostaa? Mitä suosikkeja sinulla on Kreikasta?

Jaa kommenteissa omat Kreikan parhaat tai muiden maiden parhaat vinkiksi kaikille! Tai jos pidät blogia, niin kirjoita oma postauksesi aiheesta – lisään postaukseeni mielelläni linkit osallistuneiden postauksiin! 

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Postauksen kansikuvassa ollaan Ithakan maisemissa. 😍

Lue myös:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

30 kommenttia

 • Minna

  Aivan täydellinen postaus, kiitos. Minä olen niitä jos saisit valita vain yhden… -ihmisiä, nautin tällaisesta!

  Tulen varmasti palaamaan tähän juttuun, kun seuraavaksi suuntaamme Kreikkaan tai suunnittelemme matkaa Kreikkaan. 🙂

  Minna

  • Kati

   Kiitos Minna, ja kiva kun joku muukin tykkää jos saisit valita vain yhden -kysymyksistä. 😀 Ja parasta, jos ne ovat myös hyödyksi. 😉

 • Kirsi

  Moi Kati!
  Heititpä vaikean mietinnän! Ja niinkuin sanoit, ensi ajatuksella jokaisesta kysymyksestä tulee useita vaihtoehtoja!
  Hmm, jos nyt yrittäisin kuitenkin…
  Rannat: (ehkä) Rethymnon Kreeta. Rantaa riittää, joten jokainen voi valita parhaan kohdan, jossa uida ja ottaa aurinkoa.
  Ruoka: Rhodos, paras gyros-pita ja giouvetsi (juvetsi suomalaisittain)
  Ruokalaji: kts edellinen
  Ravintolakokemus: Tilos (Rhodoksen lähisaari), en muista ravintolan nimeä. Ihana vanha mies omistajana, aina hyvä ruoka ja opetti paljon kreikan kielestä! Lähetti meille myös joulukortin!
  Baari/kahvila: Kummastakin vähän kokemusta
  Juoma: Metaxa*******
  Majoitus: Tilos, Ilidi Rock. Mahtavat maisemat, super iso parveke!
  Maisemat: Santorini, Oia. Kauniimpia maisemia saa hakea!
  Nähtävyys/kokemus: Meteora (kuten sinullakin). Uskomattoman hieno paikka!
  Auringonlasku: Santorini, Oia
  Road Trip: Kreeta, ehdottomasti
  Saari: Kreeta, niin monipuolinen. Kohteita monenlaisia, joka makuun. Jotenkin pidän hyvin paljon Kreetan omanlaisestaan fiiliksestään. Jos jostain ostaisin/vuokraisin pidempiaikaisen asunnon, niin ehdottomasti Kreetalta.😍
  Olipahan vaikea vastata, kun tavallaan jokaisesta Kreikan kohteesta löytyy kaikkia noita 💙🇬🇷

  -Kirsi

  • Kati

   Ihanaa Kirsi, kiitos kun kirjoittelit omat vastauksesti! Näitä oli niin kiva lukea. Ja heti piti mennä kurkkaamaan Ilidi Rock. Maisemat sieltä kuten Tiloksella muutenkin näyttävät upeilta. Olisipa ihanaa päästä sinnekin. 😍

   Minulla muuten sattuu olemaan tänän ruokana itsetekemääni juvetsia. Reseptini kyllä kaipaa vielä vähän hiomista… 😛

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Mainio idea, oli kiinnostavaa lukea!

  Kreeta oli yllättävänkin vahvoilla, vaikka toisaalta suurimpana saarena ehkäpä aika luonnollinenkin asia, että näin se monessa kategoriassa oli. Näistä mainituista Meteora on paikka, joka itsenikin olisi pakko päästä näkemään, vaikuttaa huikealta.

  Täytyy laittaa tämäkin harkintaan, jos tähänkin jollain tavalla osallistuttaisiin.

  • Kati

   Ihan totta, että Kreetalla suurena saarena on oikeastaan kaikkea. Joten sieltä löytyisi vahva ehdokas oikeastaan jokaiseen ”kategoriaan”. Meteora on kyllä paikka, joka todellakin kannattaa nähdä! Kuvista saa jonkunlaisen käsityksen, mutta kyllä se livenä vain on niin monin verroin vaikuttavampi.

   Ja ihanaa, jos osallistutte haasteeseen! 🤗

 • Mari/Kodinvaihtaja

  Taas kerran täydellinen postaus. Odotan innolla aikaa, että saarihyppely edessä (voisi olla kevät 2024) ja suunnittelu alkaa ja saa kynä ja paperi kädessä suunnitella. Vaikea hahmottaa – niin on Suomen saariston kohteita ja lauttoja myös☺️

  • Kati

   Kiitos Mari! Hei jee, kiva kuulla, että siellä ehkä on saarihyppely tulossa. 🤗

   Suunnittelu on ihanaa – mutta alku voi olla tosiaan vähän hankalaa ennen kuin vähän hahmottaa mitä missäkin on. Kartta on alussa paras kaveri. Tämä gtp.gr -satamayhteyskartta on yksi kätevä apuvälinen alkuun.

   • Niklas

    Hei. Yli 25 saarta + Kreikan mannerta olemme jo kiertäneet vuosien mittaan ja lisää tulee joka vuosi.
    Mahtavia ja kovin erilaisia paikkoja lähes kaikki.
    Listaan lisäsin vielä PARAS KYLÄ: Folegandroksen kylä keskellä saarta. On kyllä ylivoimaisesti tunnelmallisin kreikkalainen kylä.
    Itse saari ei ole kovin kummonen. Huonoja rantoja, eikä muutenkaan kovin paljon nähtävää. Mutta kylä ja sen ravintolat on kyllä todella hienot ja tunnelmalliset varsinkin iltaisin. Lisäksi on kylä autoton ja mopoton, joten liikkuminen kylässä on helppoa ja mukavaa.

    • Kati

     Hei Niklas, ihanaa kun kävit lukemassa ja kommentoimassa!

     Teillä onkin aikamoinen määrä Kreikan kohteita käytyinä. 🤩 Ja todella hyvä lisäys tuo paras kylä -kategoria, ja kiva kun kommentoit siihen oman suosikkisi! Minulla oli myös aikeissa laittaa paras kylä -kategoria, mutta se jäi sitten pois… Oli jo niin monta kategoriaa, enkä heti osannut päättää minkä siihen valitsisin. 😀

     Folegandroshan alkoi tietysti nyt heti houkuttelemaan minua, kun mainitsit tunnelmallisuuden, kivat ravintolat ja moottoriajoneuvottomuuden… Huoh, lista paikoista joihin haluaisi mennä kasvaa ihan liian nopeasti suhteessa siihen, miten nopeasti niissä ennättä käymään… Ja kun moneen paikkaan olisi kiva päästä uudestaankin. 🙈

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Mulla menee aina sormi suuhun, kun pitää valita se ainoa ja paras. Itselläkin on monta eri suosikkeja kaikissa ryhmissä. Erityisesti ruokapaikkoja. Niitä on eri päiville omia.
  Frappe on mielestäni alunperin italialainen juoma. Paras espresso on myös italialainen. Parhaan frappeen olen saanut yhdestä kahvilasta Barbadoksella. Ja näin se on, aamujuomaksi se ei sovi, se on iltapäiväkahvi.
  Niin Angels Suites vaikutti sellaiselta paikalta, jossa itsekin viihtyisi mainiosti.

  • Kati

   Kiitos Tiina ja ole hyvä! Ymmärrän tuon tuskan, ja kyllähän tällaisia on kieltämättä helpompi lukea kuin valita omat. 😅

 • Raija / Kohti avaraa maailmaa

  Tämä olisikin kiva haaste, jos olisi reissannut enemmän. Jäin ihan hämilleni, kun en osaa sijoittaa itseäni minnekään. No, Sri Lankasta olen nähnyt eniten, mutta ei tule mitään mieleen noin monesta kategoriasta 🙂 Täytyy varmaan jossain vaiheessa miettiä tarkemmin! Aika paljon olet tuota Kreikkaa kolunnut…

  • Kati

   Hei Raija, olisi kyllä kiva nähdä haaste sinun toeuttamanasi. 🙂 Ehkä voisit valita parhaat kaikkien käytyjen matkakohteiden pohjalta?

 • Aila ja Juha

  Oih, olipa kivasti rakennettu postaus. Lähdin analysoimaan omia kokemuksiani, mutta kuten sanoit, ”vain yksi” rajaus ei onnistu kohdallani ollenkaan. Kreikka ei ole minulle tuttu, ainoastaan Ateenassa olen pari kertaa vieraillut, mutta Espanjasta voisin yrittää vastailla. Mutta en niin nopeasti, että pystyisin ne nyt kirjoittelemaan.

  • Kati

   Kiitos! Ei niitä ”parhaita” ole ihan helppo valita, mutta pistä ajatus hautomaan. Jos vaikka Espanjan parhaat jalostuisi blogipostaukseksi?

 • Pirkko / Meriharakka

  Meteora on kyllä JOTAIN, eli suosittelen vahvasti sitä, jos joku kaipaa aiheesta lisävahvistusta.
  Roadtripin osalta voisin antaa ääneni myös Peloponnesoksen niemimaalla, sielläkin kun riittää kyllä kohteita vaikka kuinka.

  • Kati

   Kiitos Pirkko, Meteoran kehujia ei ole koskaan liikaa. 😊

   Peloponnesoksen kierros on minulla ehdottomasti kiinnostavien listalla! Se oli jo suunnitelmissa vuonna 2020, mutta sitten tuli pandemia… Ensi syksynä saattaisi hyvinkin olla edessä Peloponnesos + joku(nen) lähisaari.

 • INDIVUE

  En olekaan Kreikassa vielä ehtinyt käydä, mutta kuvailujesi perusteella tulisin kyllä siitä pitämään. Tällainen Best of -luokittelu on hyödyllinen ja voisinkin sellaisen tehdä blogistani löytyvään Goa-oppaaseeni. Kiitos, kun jaoit.

  • Kati

   Kiitos Indivue ja mukavaa että tulit lukemaan Kreikasta ja kommentoimaan! Tällaiset luettelot/luokittelut on minustakin kivoja, ja niistä saa helposti vinkkejä ja inspiraatiota omien reissujen kohteisiin. Tulen heti lukemaan Goa-listasi, kun sen teet! 👍

  • Kati

   Kiitos Melissa! Keäskurpitsa taitaa olla monelle herkkua, mutta minä en yrityksistä huolimatta onnistu innostumaan siitä, paitsi tässä ruokalajissa. 🙂

  • Kati

   Kyllä! Eihän se ero varmasti suuri ole muualla Kreikassa tehtävään ruokaan, mutta ainakin makunystyräni kuvittelevt, että jotain eroa on. Vaikka en osaakaan sanoa mitä. 😅

 • Kohteena maailma / Rami

  Kreikasta itselle ei ole tuttuja kuin Rodos, Kreeta ja Symi. Siitä kuitenkin olen samaa mieltä, että ainakin Kreeta on loistava road-trip kohde! Rodoksesta tykkään vanhastakaupungista, vaikkakin tietysti nykyään siellä on paljon erilaisia kauppoja pääosassa. Tämä postaus on varmasti mieluisa jokaiselle kreikkafanillle!

  • Kati

   Kiitos Rami! Kolme saarta on oikein hyvä alku. 😀 Vanhat kaupungit ovat kyllä aina upeita ja monen paikan ehdoton kohokohta, myymälöineen kaikkineen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.