ceviche kalokeri
Kreikkalainen ruoka

Paras ravintola Antiparoksella (tänne kannattaa tulla Parokseltakin!)

Voit jakaa postauksen tästä:

Paras ravintola Antiparoksella on Kalokeri. Aika kova väite, kun kahden saarella vietetyn illan aikana ei kovin kattavasti ennätä valikoimaa vertailla. 😄 Paikka on kuitenkin yksi parhaita ravintolakokemuksiamme missään, joten uskallan tehdä tällaisen väitteen pikkusaaren osalta.

Jos Kalokeri alkaa jutun perusteella kiinnostaa, mutta matkasi ei vie Antiparokselle, vaan lomailet viereisellä Paroksen saarella, niin harkitse päiväretkeä Antiparokselle. Ajoita se illallisaikaan ja varaa pöytä.

Ruokaelämykset ovat tärkeää osa reissuja

Syöminen on meille tärkeä juttu niin matkoilla kuin muutenkin, ja panostamme mielellämme kivoihin ruokailukokemuksiin. 

No, kukapa nyt ei hyvästä ruuasta tykkäisi! Kysymys taitaa olla enemmänkin millaisesta ruuasta ja ruokailukokemuksista itse kukin tykkää.

Joku etsi ruokapaikakseen tähtiravintoloita, toiset taas mutkattomia paikallisten suosimia helmiä, joita ei oppaista löydy. 

Me kyselemme ruokapaikkasuosituksia kohtaamiltamme paikallisilta, tutkimme Tripadvisorin listaukset tai zoomaamme Google Mapsista lähialueen tarjonnan. Illallispaikan kohdalla kurkkaamme lähes aina vähintäänkin pikaisesti, mitä paikasta sanotaan joko Googlen arvosteluissa tai Tripadvisorissa.

Me käymme Kreikan reissuillamme niin perustavernoissa, parhaiksi kehutuissa pizzapaikoissa kuin hieman fiinimmeissä ravintoloissakin. Mutta vain hieman fiinimmeissä! Kaikkein hienostuneimmat paikat eivät yleensä ole meidän valintamme. Pidämme siitä, että tunnelma on rento.

Tykkäämme kreikkalaisen ruuan makumaailmasta, eikä pyörää todellakaan tarvitse keksiä uudelleen, mutta uudet näkökulmat ovat virkistäviä myös niihin hyväksi havaittuihin juttuihin.

Meidän mieleemme ovat erityisesti sellaiset ravintolat, jotka tarjoavat kreikkalaisia makuja modernimmalla otteella laitettuna. Jos sellainen on lähistöllä, testaamme sen takuulla! 

Suunnaksi Kalokeri

Paras ravintola Antiparoksella oli Tripadvisorin mukaan Kalokeri. Ja se vaikutti juuri siltä, millaisesta eniten pidämme. 

Refined (jalostettu) Aegean Cuisine luki jo heidän logossaankin. Sellaisella sloganilla meidät saa taatusti houkuteltua asiakkaiksi! 

Ensimmäisenä iltana meitä ei onnistanut, sillä paikka oli täyteen varattu. Pöytiäkin on tosin vain kymmenkunta, joten ne täyttyvät äkkiä.

Varasimme pöydän Kalokeristä toiselle Antiparoksen illallemme. Olin jo päättänyt, että tämän paikan haluamme kokea, enkä halunnut jättää sitä tuurin varaan. 

Normaalisti emme tee lomilla pöytävarauksia ravintoloihin, sillä haluamme suunnata syömään silloin kun keretään ja nälkä on.

Oikeastihan se illallisnälkä osuu useimmiten joka ilta samoihin aikoihin, joten nälän sijaan kyse on enemmänkin siitä, että lomalla haluamme säilyttää vapauden aikatauluista. Teemme poikkeuksen vain silloin, kun todella haluamme syödä juuri tietyssä ravintolassa.

Kalokerin sijainti Antiparoksen pääkadun varrella ei ehkä kuulosta houkuttelevalta. Eikö saaren parhaaksi mainitussa paikassa ole merinäköalaa tai edes tunnelmallista puutarhaympäristöä? 

Antiparoksen pääkatu on kävelykatu, jonka varrella on lukuisia putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita. Katu on kaunis ja mukava ruokailuympäristöksi.

Kalokerin pöydästä oli kiva seurata kadulla omiin iltamenoihinsa suuntaavia ihmisiä. 

Kalokerin terassin yllä ja sitä kehystämässä kasvaa bougainvillea, kuten niin monen muunkin ravintolan terassilla Antiparoksella. Koko kylä on oikeastaan niin puutarhamaisen kaunis, että merinäköalaa ei muista kaivatakaan – vaikka ruokapaikkansa voi Antiparoksella tietysti valita myös rannan läheisyydestä.

kalokeri katu
Kalokerin pöydät ovat bougainvilleoiden alla (oikeassa reunassa).

Valinnanvaikeus ja kohtuullisen tilausmäärän dilemma

Totesimme, että voisimme helposti tilata aivan jokaisen listan ruuista, kun vihdoin pääsimme Kalokerin illallispöytään. Kaikki vaihtoehdot kuulostivat sekä herkullisilta että mielenkiintoisilta. 

Olemme oppineet hieman paremmiksi ruokailussa Kreikassa. Enää emme tilaa aivan kaikkea, mikä vain hyvältä kuulostaa! Yleisimmin otamme Kreikassa illallisella kolme ruokalajia jaettavaksi meidän kahden kesken: joko kaksi alkuruokaa ja yhden pääruuan tai päinvastoin. 

Kreikassa annoskoot eivät useimmiten noudata mitään järkevää kaavaa, ja esimerkiksi alkuruuat saattavat hyvinkin olla valtavan kokoisia. Tämä selittyy sillä, että perinteisesti tavernoissa ruoka-annokset on tilattu jaettaviksi, eivätkä ne siksi noudattele yhden ihmisen annoskokoja. 

Kolmen ruuan taktiikalla ei tule tilattua ihan hirvittävästi yli kahden ihmisen tarpeen (vaikka siinäkin on yleensä runsaasti). Ja aina voi tilata lisää, jos vatsa sitä vaatii. 

ceviche kalokeri
Vaikka annosta ahmi jo silmillään, niin siitä olisi riittänyt neljällekin!

Maailman kaunein ceviche ja muut erinomaiset annokset

Valitsimme alkuruokien puolelta kaksi merellistä annosta, ja tilasimme cevichen sekä jättirapuja.

Kalokerin ceviche on varmasti kauneimpia ja tyylikkäimmin esille laitettuja ikinä syömiäni annoksia! Ei kannata ymmärtää väärin – annoksen anti ei ollut pelkästään sen ulkonäössä.

Tuoreus, riittävä hapokkuus ja hyvä maustaminen ovat upean cevichen komponentit, ja tuossa annoksessa ne olivat todellakin kohdillaan.

Kyljessä tarjoiltua wasabimajoneesi sai annostella oman mieltymyksen mukaan – meillä sitä olisi mennyt reilumminkin!

Pyysimme kylkeen hieman lisää pöytään heti alussa tuotuja nacho-tyylisiä rapeita lastuja. Söimme cevichen lastujen päällä, ja mielestämme ne kruunasivat annoksen.

Toisessa alkuruoka-annoksessa jättiravut tarjoiltiin angel hair -nuudelipedillä avocadokreemin kanssa. Kokonaisuus oli herkullinen. Nuudelit rapeana elementtinä oli hauska ja toimiva idea, eikä niistä puuttunut makua, kuten ensin epäilin.

Kalokerissä annoskoot olivat juuri Kreikka-logiikkan mukaisia, eli sitä ei oikeastaan ollut, ja olimme melkoisen täysiä jo näiden kahden alkuruokalistalta tilaamamme annoksen jälkeen.

Lähes 20 €:n hinta/annos ei tuntunut enää kalliilta, kun annokset olivat viimeisen päälle herkullisia ja annoskoot runsaita. Yhdestä alkupalasta olisi riittänyt helposti 3-4 ruokailijalle.

Olimme kuitenkin jo tilanneet  yhden pääruoka-annoksen possua. Se oli herkullista, vaikka jäi näyttävyydessään alkuruokien varjoon. Angel hair nuudeleita oli käytetty hauskasti tuossakin annoksessa: tuomaan rapeutta riisin joukossa. Lihan ja kastikkeen syvät maut viimeisteli sitrusaromiset yrtit.

Vaikka vatsat eivät varsinaisesti sitä vaatineetkaan, niin päätimme ottaa vielä jälkiruokaa. Annoskoosta puuttui logiikka myös jälkkärin kohdalla, ja siitä olisi riittänyt neljälle. Tulipahan syötyä!

jättiravut kalokeri

kalokeri possu

Kalokeri on Antiparoksen paras ravintola!

Hienon kokemuksen Kalokerissä täydensivät hyvä viinilista ja palvelu. Viiniä suositeltiin asiantuntevasti ja Peloponnesokselta tuleva Ktima Bairaktaris -viinitilan Rarus K -valkoviini osuikin aivan nappiin.

Palvelu oli mutkatonta, ystävällistä ja ammattitaitoista ilman, että sitä tarvitsi kuorruttaa turistin mielistelyfraaseilla. 

Ruokailusta jäi todella hyvä mieli. Kalokerissä kohtasi oikeastaan kaikki, mitä ravintolalta toivomme: kreikkalainen ruoka innovatiivisella tavalla tehtynä ja mutkattomassa ympäristössä ammattitaidolla tarjoiltuna. 

Olen valmis julistamaan, että paras ravintola Antiparoksella on Kalokeri! Vaikka meillä ole sieltä juurikaan mihin verrata, niin sen tiedämme, että siitä on vaikea pistää paremmaksi. 

Jos tai kun palaamme Antiparokselle, niin varaan sieltä pöydän joka illalle – ainakin kunnes kaikki listan rannokset olisi käyty läpi. Usko pois, en vitsaile!

Voisi nauttia ruuista maltillisemmin, ehkä vain kaksi annosta jakaen, kun tietäisi, että muita pääsee testaamaan toisena iltana. 😃

Naapuripöydän herra

Iltaamme Kalokerissä sisältyi myös mukava kohtaaminen naapuripöydässä omassa seurassaan illallista nauttivan noin 65-vuotiaan, olemukseltaan nuorekkaan herran kanssa.

Ihailimme hänen tyyliään. “Hienostunut rantapummi”, luonnehdimme miestä.

Shortsit ja paisley-kuvioinen värikäs kauluspaita olivat surffarilookia, mutta selvästi laadukkaita. 

Miehen ryhdikäs olemus huokui tyyliä, vaikka huomasimme pöydän alla sandaaleista riisutut paljaat jalat. Hän nautiskeli silminnähden ja rauhallisesti jokaisesta suupalasta. Voisin hyvin kuvitella, että hänellä on jatkuva pöytävaraus Kalokeriin joka illaksi.

Hän avasi keskustelun kanssamme – kohteliaasti vasta kun olimme syöneet pääruokamme. “Oletteko USA:sta?” toimi avausrepliikkinä, vaikka hän taatusti oli kuullut meidän puhuvan ja tajunnut, ettemme puhu englantia.

“Sinulla on hienot kengät”, mies kehui puolisoni On-merkkisiä kenkiä. “Uskoisin, että ne ovat USA:sta, ovat tällä hetkellä todella suositut siellä. Minä viihdyn parhaiten paljain varpain, sandaalitkin ovat liikaa”, mies virnisti. “Olen muuten Michael”, hän jatkoi, ja me esittelimme vastavuoroisesti itsemme.

Kerroimme, että olemme Suomesta ja lomailemme Antiparoksella osana saarihyppelyämme. Suomi ei ollut miehelle aivan tuntematon, sillä kuinka ollakkaan, hänellä oli ollut suomalainen tyttöystävä. 

Hän kysyi, millainen ilmapiiri Suomessa on naapurimaan sotatoimien vuoksi, ja lohdutti meitä toteamalla, että naapurimaamme johtaja on ilmeisimmin kuolemansairas, eikä varmastikaan elä enää montaa kuukautta.

Rantapummi vai bisnesmies?

Mies kertoi vuokranneensa talon Antiparokselta ja asuvansa siellä, ainakin toistaiseksi. Kreikan talven ja kevään kylmyys oli tullut hieman yllätyksenä uimista rakastavalle miehelle. Kysyimme, onko hän saarella lomailun vai töiden merkeissä. 

“Minulla on uima-asuja ja paitoja myyvä pieni myymälä Paroksella, Naoussan kylässä. Ja toivottavasti saan piakkoin avattua liikkeen myös tänne Antiparokselle. Mutta ne ovat vähän kuin harrastus. Minun pitäisi varmaankin palata välillä USA:han hoitamaan niitä töitä, jotka tuovat elannon…”, hän kertoi kevyeen sävyyn.

Kysyimme, oliko hänen päällään oleva paita hänen omasta liikkeestään. “Kyllä. Suunnittelen siellä myytävät vaatteet itse. Ne ovat kaikki sellaisia, joita itse haluan käyttää.”

Juttelimme niitä näitä, kunnes meidän oli aika jatkaa matkaamme. Toivotimme mukavaa illanjatkoa ja hyvää myyntisesonkia.

Kysyimme vielä, mikä hänen liikkeensä nimi on, sillä olimme suuntaamassa seuraavaksi kohti Parosta, ja haluaisimme ehkä käydä kurkkaamassa liikkeen tarjonnan. Omistajansa mukaan nimetty myymälä on Michael’s. 

Saimme Michaelilta käyntikortin, jossa luki hänen yrityksensä nettiosoite. Sitä kautta Michaelin tarina avautui tarkemmin. Vaatetusalalla tunnetuille merkeille koko elämänsä työskennellyt herra päätti yhtenä päivänä yhdistää rakkautensa mereen ja vaatteisiin suunnittelemalla oman malliston, jonka uimahousut ovat maailman mukavimmat – tyylikkyydestä tinkimättä.

Millaiset ruokapaikat ovat sinun mieleesi? Miten suhtaudut pöytävarauksiin lomalla?

Tule seuraamaan blogia myös Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

2 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Itsellä harvoin tulee paikallisilta kysyttyä ravintolasuosituksia, kun pelkään, että ne suosittelevat vain ystävänsä paikkaa, ei sen, joka voisi olla hyvä. Mutta toisaalta, jos tuon yhdistää vaikka juuri Tripadvisoriin, niin tuskin siinä silloin kovin vikaan menisi. Harvoin meilläkään tulee varauksia tehtyä ja meillä syynä on juuri tuo, että silloin pystyy säilyttämään vapauden tekemisissä.

  • Kati

   Tuohan siinä aina onkin, että yhden ihmisen suositus voi hyvinkin olla hyvä veli -tyyppinen, eikä erinomaiseen laatuun perustuva. Ja sillä suosittelijallahan voi olla täysin erilainen maku kuin sinulla, vaikka suositus olisikin vilpitön!

   Me suhtaudutaan yksittäisen henkilön suosituksiin enemmänkin niin, että sillä voi saada vihiä hyvästä paikasta, joka ei ole vaikkapa Tripadvisor-arvostelujen kärjessä. Siellähän listasijoitukseen vaikuttaa myös se, kuinka paljon arvosteluja paikka on kerännyt.

   Listan kärjessä voi olla vuosikausia toimineita paikkoja, jonka arvosana on 4,5/5 ja arvosteluja on tuhansia, mutta erinomaisten arvioiden vastapainoksi on sitten myös huonoja. Sitten taas vaikkapa uudehko ravintola, jolla arvosteluja on vasta muutamia kymmeniä, ei kohoa Tripadvisorissa niin korkealle, että se tulisi kovin helposti selaillessa vastaan. Ei, vaikka kaikki olisivat täyden vitosen arvosteluja.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.