munakoisokiekot
Kreikkalainen ruoka

Kreikkalaistyyliset täytetyt munakoisokiekot

Munakoiso on yksi suurimmista herkuistani ja kreikkalaistyyliset täytetyt munakoisokiekot on meidän yhteisiä suosikkiruokiamme. Näihin herkkupaloihin ei helpolla kyllästy! 😋

Kreikassa munakoisoa on tarjolla usein esimerkiksi moussakan, melitzanosalatan eli munakoisotahnan tai papoutsakian muodossa. Me tykkäämme valmistaa kreikkalaisia makuja pursuavan munakoisoherkun hieman mukaellen. 

Munakoisokiekkojen makumaailma on lainattu moussakalta tai papoutsakioilta, mutta tähän reseptiini ei tule bechamelkastiketta. Hyväähän se on, mutta reilu kerros bechamelia tekee annoksesta todella, todella tuhdin. Sen sijaan munakoisokiekot kruunataan hieman kevyemmin mutta mausta tinkimättä juustolla. 

Tällä tavoin valmistettuna munakoisot käyvät ihanasti niin alkupaloiksi, buffetruokailuun kuin kokonaiseksi ateriaksikin.

Ne sopivat nautittaviksi niin lämpimänä kuin kylmänäkin, joten ovat erinomaista tarjottavaa vaikka juhlissa, kun tarjoilulämpötilan kanssa ei ole niin justiinsa. 

Kreikkalaistyyliset täytetyt munakoisokiekot

Tarvitset:
  • 2-3 munakoisoa (noin 1 kg). Tästä määrästä tulee noin 45 munakoisokiekkoa. 
  • 400 g naudan paistijauhelihaa. Saat kreikkalaisemman version käyttämällä karitsan jauhelihaa.
  • 1 prk (400 g) tomaattimurskaa
  • 1 pieni sipuli
  • Valkosipulia (noin kaksi kynttä)
  • Sokeria
  • Mustapippuria myllystä
  • Kanelia noin ½ tl. Opit sopivan määrän kokeilemalla, mutta kanelia kannattaa laittaa ehdottomasti. Kaneli on ainesosa, joka saa ruuan maistumaan juuri kreikkalaiselta!
  • Kuivattua oreganoa
  • +Muita haluamiasi mausteita jauhelihan maustamiseen. Yksi hyvä ja helppo vaihtoehto maustamiseen on Meiran kreikkalainen jauhelihamauste. Löysimme tämän uutuuden vastikään ja sillä jauhelihan maustamien käy todella kätevästi!
  • Tuoretta basilikaa tai minttua
  • 1 pss juustoraastetta (Valitse itsellesi mieluista, minusta voimakas emmentalraaste sopii tähän.)
Tee näin:
Valmistele ensin munakoisot:
  • Pese munakoisot hyvin ja viipaloi ne noin sentin paksuisiksi kiekoiksi. 
  • Levitä munakoisokiekot leivinpaperin päälle ja ripottele niille suolaa, jotta ne itkettyvät. Itketä vähintään 10 min. (Munakoisojen itkettämistä ei pidetä enää välttämättömänä kitkeryyden poistamiseksi, mutta itse teen tämän edelleen, sillä mielestäni itketettynä niihin tulee parempi maku ja koostumus. Voit itkettää halutessasi molemmilta puolilta, minä teen usein vain toiselta puolelta.)
  • Painele suolan pintaan nostama neste pois talouspaperilla tai pyyhkeellä. 
  • Voitele munakoisoviipaleet reilusti oliiviöljyllä.
  • Esipaista munakoisoja uunissa noin 25-35 minuuttia 200 asteessa. Viipaleisiin saa tulla väriä.

Huom! Munakoison täytyy paistua kunnolla pehmeäksi, jotta se on hyvää! Munakoiso ei oikeastaan voi olla liian kypsää, mutta liian raakaa se voi olla. Jos munakoiso on edes al dente, se on auttamattomasti liian raakaa ja silloin se on sekä mautonta että kitkerää. 

paahdetut munakoisokiekot
Munakoisokiekot paahtamisen jälkeen. Nämä olivat riittävästi paahtuneita, mutta ei haittaa, vaikka saisivat vielä enemmän väriä. Munakoiso ei mene pilalle liiasta kypsentämisestä, paitsi polttamalla. 😉
Jauhelihatäyte:
  • Kuullota sipulit ja paista jauheliha. Mausta sipuli-jauhelihaseos suolalla, mustapippurilla ja kanelilla, sekä muilla valitsemillasi mausteilla. Jauhelihan tulee olla maukasta. Muista se kaneli! 😉
  • Lisää tomaattimurska ja ripaus sokeria. Sokeri on tärkeä ainesosa, sillä se taittaa tomaattimurskan kirpeää makua ja tekee kastikkeen mausta täyteläisen ja pehmeän.
  • Voit lorauttaa kastikkeeseen tilkan punaviiniä, jos sitä sattuu olemaan käsillä. Se sopii kastikkeeseen erinomaisesti, mutta ei ole pakollista.
  • Mausta vielä oreganolla ja anna kastikkeen porista hiljalleen noin 10 minuuttia, jotta maut tasaantuvat.
  • Maista ja mausta vielä tarvittaessa lisää. 
Yhdistä munakoisokiekot ja täyte:
  • Levitä jauhelihatäyte esipaistettujen munakoisoviipaleiden päälle.
  • Kuorruta viipaleet juustoraasteella. 
  • Paista uunissa noin 10 minuuttia 225 asteessa grillivastuksella, niin että juusto sulaa ja ruskistuu kauniisti.
  • Anna munakoisokiekkojen jäähtyä ennen tarjoilua ja ripottele päälle vielä basilikasilppua tai tuoretta minttua.
munakoisokiekot menossa uuniin
Kun kiekot saavat päällensä juustoraasteen, ne pääsevät vielä hetkeksi uuniin!
munakoisokiekot
Valmista syötäväksi!

Munakoisokiekkojen kanssa tarjottavaksi sopii helppo tsatsiki ja innokas kokki pyöräyttää kylkeen vielä pitaleivätkin.

Hyvää ruokahalua! Kalí órexi!

Onko munakoiso sinun juttusi? Aiotko testata reseptiä?

Lue myös:

 

2 kommenttia

    • Kati

      Olen 98 % varma, että ne jotka eivät pidä munakoisosta kovin paljon, ovat vain saaneet liian raakaa munakoisoa. 😉 Riittävä (jopa yli-) kypsentäminen on munakoison kanssa niiiiiin tärkeää!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.