Auto Alonissoksella
Yleistä Kreikassa matkustamisesta

Auto vai skootteri – kumpi kannattaa vuokrata Kreikassa?

Voit jakaa postauksen tästä:

Auto vai skootteri? Kumpi kannattaisi vuokrata Kreikassa? Moni pähkäilee, kumpi olisi parempi valinta.

Kumipyörillä kun pääsee helposti “kotikylää” kauemmaksi omassa tahdissa. Menopeli mahdollistaa retket vaikkapa toisella puolella saarta sijaitseville hienoimmille rannoille tai omien, yksityisten paratiisien löytämisen. 

Meille autonvuokraus on aika itsestään selvää lähes aina reissussa ollessamme. Road tripit teemme aina autolla, mutta vuokraamme auton usein myös eri saarilla saarihyppelyllä ollessamme. Pienemmillä saarilla jo yhdessä päivässä näkee paljon, joskus taas on kiva huristella useampana päivänä. 

Auton vuokraaminen on mielestämme aina tuonut vastinetta rahalle! Olemme nähneet ja kokeneet sen ansioista monia, upeita paikkoja, jotka muuten olisivat taatusti jääneet välistä.

Olet ehkä jo päättänyt, että todellakin, kulkupeli otetaan alle, mutta et osaa valita auton ja skootterin väliltä.

Meillä reissuporukkaan kuuluu minä ja puolisoni. Kerron, miksi meidän valintamme on yleensä vuokrata juuri auto.

Auto on mukavuudenhaluisen valinta

Ihan ensimmäinen syy valita auto on matkustusmukavuus. Onhan se nyt mukavampaa istua auton penkissä iskunvaimentimien päällä kuin skootterin kyydissä!

Matkustusmukavuutta voi tarvittaessa tehostaa ilmastoinnilla. 

Autossa on helppo pitää mukana tarvikkeita, kuten vaikka koko reserviä uimakamppeita snorkkeleineen, aurinkovarjoineen ja uimaleluineen, tai tukevampia kenkiä pientä patikointia varten. 

Voit jättää tavarat autoon, jos poikkeat vaikkapa kiertelemään matkalle sattuneeseen kivaan kylään, etkä joudu kantamaan niitä aina repussa mukanasi.

Vuokra-auto on kätevä myös silloin, jos olet hyppelyllä ja vaihdat majapaikkaa saaren sisällä toiseen kylään. 

Joskus emme edes tiedä, missä aiomme majoittua, vaan lähdemme kiertelemään saarta ja valitsemme mukavalta näyttävän paikan. Silloin auto on tietenkin itsestään selvä valinta, kun tavarat mahtuvat kyytiin ja voimme tutkiskella eri kyliä omassa tahdissamme.

Autossa voi keskustella ja navigoida

Autossa pystyt keskustelemaan helpommin reissukaverisi kanssa kuin skootterilla huristellessanne. 

Me tehdään usein suunnitelmia tien päällä lennossa, eikä määränpää ole välttämättä selvillä vielä siinä vaiheessa, kun istumme auton penkkiin. Minne mennään, mitä reittiä ajetaan, osuisiko matkalle jotain, missä halutaan poiketa… Kaikenlaista puhuttavaa riittää.

Lisäksi apukuskin on huomattavasti vaivattomampaa käyttää navigaattoria tai etsiä tietoa auton penkissä kuin skootterin kyydissä. Itse asiassa luulen, että puhelimen käyttö olisi minulle täysi mahdottomuus skootterin selässä ollessa. 😬

Ja autossa matkalla voi kuunnella musiikkia. Paikallinen radiokanava soimassa tuo aina erityistä reissufiilistä! 

auto kalymnoksella
Pienemmän kokoluokan autot ajavat hyvin asiansa, eikä vuokraus maksa maltaita.

Autossa et ole sään armoilla

Auto suojaa sääolosuhteilta, toisin kuin skootteri. 

Aurinko ja lämpö ovat tietysti suuri syy, miksi Kreikkaan ylipäänsä matkustetaan, mutta auringonkin kanssa on hyvä muistaa se kuuluisa kohtuus. Päivä skootterin selässä porottavan auringon alla saattaa suojavoiteista huolimatta tehdä tepposet käsivarsille, niskalle ja etureisille.

Auton kyydissä ei tarvitse pelätä palavansa. Tämä on minulle melko tärkeä peruste valita auto eikä skootteri, vaikka suoran auringonpaisteen välttely saattaa kuulostaa hullulta Kreikka-fanin suusta! 

Ero on siinä, että muulloin voin yleensä valita ja olla halutessani auringolta suojassa. Skootterilla ajellessa sen sijaan ei voi päättää ajaa vastaantulevien kaistaa vain siksi, että se olisi mukavasti varjon puolella… 

Ja jos ottaa alleen avoauton, on mahdollista nauttia sekä auringosta että varjosta, itse annostellen!

Sateita Kreikassa lomailevan kohdalle osuu harvemmin, mutta tuulista säätä saattaa kyllä olla tarjolla. Tuulen tuiverrus hiuksissa skootterin selässä matkatessa voi kuulostaa idylliseltä, mutta kiemuraiset tiet yhdistettyinä navakoihin tuulenpuuskiin eivät välttämättä tee matkustamisesta skootterin kyydissä kovin mukavaa. 

Tai pöllyävä hiekka hiekkateillä ajettaessa. Vuokra-automme ovat usein olleet sellaisen hiekkatomun peitossa, että olen ihan tyytyväinen, että se on ollut auton eikä minun pinnassani.

avoauto
Tällä oli niin hauska mennä! Ajo-ominaisuuksista en tiedä, mutta kaikkialle päästiin. 😂

Turvallisuus

Jos tiet eivät ole priimakunnossa, niin neljällä pyörällä meno on luotettavampi tapa liikkua kuin kuoppien väistely skootterilla.

Autossa ei tarvitse säikkyä säärtä hipoen ohittavia autoja, kuten skootterin kyydissä!

Monilla saarilla tiet kiemurtelevat vuoristoisessa maastossa, ja reunalta saattaa olla lähes pystysuora pudotus alas rotkoon. 

Samat rotkot siellä teiden vieressä on tietenkin niin autolla kuin skootterillakin ajellessa, mutta olen aika varma, että skootterin kyydissä ainakin minua todellakin pelottaisi sellaisilla teillä! Skootterin päältä kun ei voi oikein olla näkemättä viereen ja alas…

Auton kyydissä puolisoni ajaessa minua ei ole pelottanut kiemuraisillakaan vuoristoteillä, vaikka aikamoinen arkajalka yleensä olenkin. 

Pääseekö autolla kaikkialle?

Jotkut miettivät, pääseekö autolla kaikkialle ja ajelemaan esimerkiksi pienempiä hiekkateitä. Meidän ei ole oikeastaan koskaan tarvinnut päästä paikkoihin, joihin ei olisi autolla mentävä tie. Tai jonne ei pääsisi niin, että auton jättää parkkiin ja lopun matkaa voi kävellä.

Mikään paikka ei ole jäänyt kokematta siksi, että meillä on auto alla, eikä skootteri.

Sen kerran, kun meillä ei ollut autoa vaan mönkijä, jouduimme paikkaan, jonne ei olisi tarvinnut päästä. 🙈 Siellä ei olisi saanut olla emmekä olisi todennäköisesti joutuneet tai edes päässeet ajamaan sinne, jos olisimme olleet autolla.

Kyseessä oli tulivuoren kraatterin seinämä Nisyroksen saarella. 😛 Kirjoitin tuosta tapauksesta täällä

nisyroksen menopeli
Mönkijällä oli ihan hauskaa ajella Nisyroksella, kun välimatkat olivat todella lyhyitä. Menopeli oli tosin melkoisen äänekäs ja se oli pitemmän päälle rasittavaa.

Onko pysäköintipaikan löytäminen vaikeaa autolle?

Skootterin saa tietenkin parkkeerattua lähes mihin rakoon tahansa, mutta emme me ole koskaan jääneet ilman parkkipaikkaa auton kanssa. Pysäköinti ei ole ollut ongelma Kreikan saarilla.

Majoituksien yhteydessä ei ole aina ollut parkkeerausmahdollisuutta, mutta se on löytynyt kyllä lähistöltä.

Onko skootteri edes vaihtoehto..?

Jos minulta kysytään auto vai skootteri, niin vastaan auto.

Lähimmille rannoille päivän viettoon tai naapurikylään tutustumaan – jokusen kilometrin säteellä tehtäviin matkoihin skootteri toimii hyvin. Jos on tarkoitus taittaa ainoastaan alle 10 km:n matkoja, niin silloin pärjäät varmasti skootterillakin.

Mikäli haluat kierrellä enemmän ja kauemmaksi, on matkanteko sujuvampaa ja nopeampaa auton kyydissä. Autolla ennätät koluta vähän suuremmankin saaren paremmin.

Auto on mielestäni paljon mukavampi, kätevämpi, helpompi ja turvallisempi menopeli kuin skootteri, kun haluaa kierrellä enemmän tai kohteet ovat kymmenien kilometrien päässä.

Mistä auto kannattaa vuokrata?

Lyhyisiin vuokrauksiin saarilla emme varaile autoa etukäteen. Otamme vuokra-auton sitten haluamanamme päivänä jostain paikallisesta vuokraamosta, joka osuu sopivasti kohdalle.

Saatamme kurkata netistä vuokraamon arvostelut pikaisesti ennen kuin menemme vuokraamaan, mutta yleisesti ottaen hommat ovat sujuneet saarilla ongelmitta autonvuokrauksen suhteen.

Emme enää tee oikeastaan hintavertailujakaan, sillä  päivävuokrauksen hinnoissa ei ole ollut kummempia eroja.

Road tripien pidemmät vuokraukset ovat sitten toinen juttu. Silloin varaamme auton etukäteen ja haluamme myös panostaa autoon, kun ajamista on tiedossa enemmän. Mutta siitä lisää toisessa postauksessa…

Kumpi on sinun valintasi (Euroopassa), auto vai skootteri? Ja jos ajelet mielummin skootterilla, olisi kiinnostavaa kuulla miksi.

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

Voit jakaa postauksen tästä:

2 kommenttia

    • Kati

      Mietin kans tuota hinta-asiaa, mutta jätin sen pois tekstistä, koska luulen, ettei skootterin ja edullisimman auton hintaero ole kuitenkaan kovin suuri.

      Olisi mielenkiintoista kuulla myös heiltä, jotka mieluummin vuokraavat skootterin kuin auton, että miksi näin? Ja kuinka pitkiä matkoja/päivä skootterilla ajaksaa ajella? Mulla ei meinaan luultavimmin takamus kestäisi kovin pitkiä skootterikyytejä ja useana päivänä. 😁

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.