oleanteri ja bougainvillea Antiparoksella
Saaret,  Saarihyppely

Antiparos: bougainvilleaparatiisi ja Kykladien saarihyppelymme suurin yllättäjä

Voit jakaa postauksen tästä:

Antiparos

 • Asukasluku: 1200
 • Pinta-ala: 35 km²
 • Pääkylä: Antiparos eli Chora
 • Saariryhmä: Kykladit
 • Matkan ajankohta: kesäkuu 2022 (saarihyppely Santorini – Ios – Naxos – Antiparos – Paros – Santorini touko/kesäkuussa 2022)

Antiparos houkutteli minut heti kirjoitushommiin, vaikka olisi ehkä järkevintä ja helpointa kirjoittaa saarihyppelymme saarista kronologisessa järjestyksessä, hyppelymme reittiä seuraten. 

Antiparos oli monella tapaa reissumme yllättäjä. Olimme alunperin suunnitelleet olevamme siellä vain yhden yön. Puolisoni epäili hieman, että siinäkin saattaisi olla yksi yö liikaa… 

Olin itsekin pitänyt sitä vähän kuin Paroksen kylkiäisenä. Että käydään nyt, kun se siinä kerta on helposti hollilla. Ajattelin, että ollaan kuitenkin päiväretken sijaan yötä, sillä pidän kaikkien paikkojen tunnelmasta aina eniten iltaisin. Näin sitten lupasimme armollisesti suoda Antiparokselle yhden yön kalliista reissuajastamme.

Jo saaren nimi kuulosti vähättelevältä. Antiparos. Ihan kuin se olisi vähäinen, mitätön tai vastakohta sille oikealle Parokselle. Jos olen oikein ymmärtänyt, anti kuitenkin viittaa vain saaren sijaintiin ja tarkoittaa vastapäätä olevaa. Vastapäätä Parosta sijaitseva. Nimellä ei ole tarkoituksellista negatiivista tai vähättelevää merkitystä.

Pienestä saaresta ei ollut valtavan paljon tietoa saatavilla, ja saaresta puhuttiin lähinnä mukavana päiväretkikohteena Parokselta. Käväisyn arvoisena paikkana.

Olin sinne päästyäni täysin ihmeissäni: Kuinka en ollut lukenut saaresta ainoastaan ylistäviä kirjoituksia? Enkö vain ollut ymmärtänyt lukemaani? Eikö missään muka oltu mainittu, että siellä bougainvilleat jostain syystä näyttävät kauniimmilta, kuin missään muualla?

Minä aion nyt tehdä oman osuuteni ja laittaa vaatimattoman korteni kekoon Antiparoksen mainostamiseksi ja kuvailemiseksi! 

Kenties joku muukin hoksaa sen ansaitsevan pidemmän käynnin. Rohkenen jopa heittää ilmoille seuraavan ajatuksen: mene Antiparokselle, ja tee sieltä päiväretki(ä) Parokselle.

Täydellisen Kreikan saaren kaava – onko sellaista?

Siirryimme Antiparokselle jopa hieman haikeiden tunnelmien vallassa Naxokselta, koska olimme viihtyneet siellä loistavasti. 

Olimme miettineet Naxoksella ollessamme jälleen kerran sitä, mikä tekee jostain paikasta juuri itselle mieluisan. Päättelimme, että taidamme olla hieman isompien saarien ystäviä, sillä Naxoksella on noin 17900 asukasta. Antiparoksella asukkaita on puolestaan vain 1200, joten emme senkään puolesta odottaneet päätyvämme paikkaan, joka olisi meidän juttumme.

Mutta kuten olemme todenneet jo lukemattomia kertoja aiemminkin, niin oikeasti se on täysi mysteeri, miksi jossain paikassa viihtyy ja toisessa ei. Kriteerejä viihtymiselle on mahdotonta asettaa. 

Universumi antaa muistutuksen partaansa naureskellen, jos kuvittelee keksineensä edes palasen Täydellisen Kreikan saaren kaavasta.

Kuten nytkin. Päättele olevasi suurempien saarten ystävä, ja universumi nakkaa sinut pikkuruiselle saarelle, joka vastaa lähes prikulleen mielikuvaasi paratiisista. Ja siellä tuntuu hyvältä olla.

saapuminen Antiparokselle
Edessä siintää Antiparos! Voiko tämän väristä vettä olla rakastamatta?

Antiparos on ihanan väristä vettä ja loputtomasti bougainvilleoita

Matkasimme Antiparokselle ajatuksella, että olemme siellä yhden yön. Olimme varanneet sieltä melko vaatimattoman majoituksen, koska yhden yön pikapysähdykselle ei ihmeitä ympärilleen tarvitsisi.

Minä joka rakastan ihanan värisiä vesiä, olin puoliksi myyty jo lähestyessämme Antiparosta ja vesien käydessä koko ajan vain vaaleamman turkoosimmiksi. 

Lautalta noustuamme lähdimme kävelemään muutaman minuutin matkaa hotellillemme. Halusin majoituksen mahdollisimman keskeiseltä paikalta, koska olisimme vain yhden yön. Voisimme käyttää ajan tehokkaasti kylän parhailla paikoilla. 

Tuon lyhyen kävelymatkan aikana olinkin sitten jo kokonaan myyty. Antiparoksen siisti pääkatu lukuisine bougainvilleoineen ja oleantereineen oli yksi kauneimpia koskaan näkemäni paikkoja. 😍 

Odotin jotain ihan sievää, löysin kylän jossa minua alkoi lähes itkettää, kun siellä oli niin kaunista. En tiedä, sijaitseeko Antiparos ihan oman aurinkonsa alla, koska värit näyttävät siellä kirkkaammilta, puhtaammilta ja kauniimmilta kuin missään muualla. 

Katua reunustavat tietenkin suloiset kahvilat, tavernat ja myymälät. Kylässä taitaa olla vain yksi perinteisiä matkamuistotavaroita myyvä kauppa, ja loput ovat tyylikkäitä vaate- tai sisustustavaraputiikkeja. Monet liikkeistä myyvät kreikkalaisten suunnittelijoiden tuotteita. 

Rustiikkisempi Kreikka on viehättävää, eikä tarvitse olla ylellistä ollakseen kaunista. Mutta jos kylässä on ostoskatu, niin kyllä minun silmääni miellyttää enemmän hieman fiinimmät liikkeet kuin pelkkää ranta- ja matkamuistokrääsää myyvät. 

Hotellille päästyämme kysyin jo puolisoltani, pitäisikö kysyä, onko huoneemme vapaa myös seuraavaksi yöksi. “Ehkä sille oli syynsä, että emme löytäneet emmekä vielä varanneet Paroksen majoitusta”, puolisoni totesi. 

Saatoimme siis muuttaa suunnitelmaa ja viettää Antiparoksella pitemmän ajan, sillä meillä ei ollut vielä majoitusta varattuina seuraaville öillemme Paroksella. Olimme varanneet lauttaliput Parokselta Santorinille neljän yön päähän, ja nuo yöt voisimme jakaa nyt saarien kesken miten haluaisimme. 

Päätimme, että olisimme Antiparoksella kaksi yötä. Tunsin niin suurta onnea ja hyvää oloa tuon päätöksen jälkeen! En usko, että olisin voinut edes rennosti ja täysin siemauksin nauttia olostani Antiparoksella, jos meidän olisi pitänyt lähteä sieltä jo seuraavana päivänä. 😃

Antiparoksen pääkatu
Päivisin Choran pääkadulla saa ihailla bougainvilleoita rauhassa.

Ihana pääkylä eli Chora

Seuraavaksi päätimme, että vuokraisimme auton toisena päivänä ja menisimme silloin tutkimaan pikkuruisen saaren muita kolkkia. Ensimmäisen päivän viettäisimme kiertämällä lähitienoita. 

Vaikka Antiparoksen Chora onkin pieni, on se kuitenkin paljon suurempi kuin olimme kuvitelleet. Luulimme tulevamme suloiseen, mutta ehkä vain kolme-neljä tavernaa ja pari myymälää käsittävään pikkukylään. Todellisuudessa palveluita on runsaasti, ja kompakti Chora tuntuu jopa kokoaan suuremmalta. 

Minä pidin siitä, että Choran tunnelma oli kuin kreikkalaisessa pienessä kalastajakylässä, joka on tuotu tähän päivään.

Nykyaikaistumisen ei tarvitse tarkoittaa perinteisen totaalista tärveltymistä, vaan parhaimmillaan ne tukevat toisiaan. 

Parasta kuitenkin oli, että kaikkialla oli niin loputtoman sievää ja kaunista.

Siistit kadut, bougainvilleoita ja oleantereita kaikkialla – siis aivan kaikkialla – ja valkoiseksi kalkittujen talojen lomassa väriläiskinä kirkkain värein maalattuja ovia tai ikkunaluukkuja.

Viehättävän Choran pääkatua pitkin asteleminen sai minussa aikaan syvää onnentunnetta. Olisin todennäköisesti voinut vain kävellä sitä edes takaisin lähes loputtoman pitkään, ja olla silti aivan tyytyväinen. 

antiparos

minä Antiparoksen pääkadulla

Hyviä rantoja on kävelyetäisyyden päässä Antiparoksen Chorasta

Choran välittömässä ympäristössä on muitakin kivoja paikkoja, ja mieheni ehdotti, josko kuitenkin laajennettaisiin hieman reittiämme. Ehtisimme kävellä pääkatuakin taatusti aivan riittämiin.

Kävelemällä rantakadun päähän koilliseen päin päätyy hienohiekkaiselle ja matalalle Spyridonas-rannalle. Rantaa kutsutaan myös Baby Beachiksi, ja lempinimi on varsin kuvaava: matala ranta sopii aikuisille lähinnä kahlailuun, mutta uskoisin sen olevan erinomainen paikka rantaoleiluun erityisesti pienten lasten kanssa. 

Meri näyttää tuolla poukamassa maitomaisen vaaleansinisen-turkoosin sävyiseltä. Se on yksi veden lempisävyistäni! 

Matka Spyridonakselle kulkee ohi tavernan, joka yhdessä maiseman kanssa luo täydellisen kreikkalaisen postikorttikuvan. Vai mitä olet mieltä? 

Ihana merenrantataverna matkalla Spyridos-rannalle. 😍

Rantakadun toisesta päästä, hieman eteen päin kävelemällä löytää Psaraliki-uimarannan. Pikkukiviranta näytti suositulta, mutta ei tupaten täydeltä. 

Tamariskit tuovat rannalle luonnollista varjoa – ja minun silmiini retrotunnelmaa! Tamariskien hailakanvihreät neulaset saavat maiseman näyttämään (hyvällä tavalla) siltä, kuin katsoisi haalistunutta vanhaa valokuvaa. 

Kun satamasta kävelee kilometrin verran saaren vastakkaiselle puolelle, päätyy jälleen rantaan. Tuolla puolella saarta, Sifneiko-rannan tuntumassa, on otollisimmat paikat katsella auringonlaskua.

Kylän keskustasta 15 minuutin kävelymatkan päässä saaren pohjoispäädyssä on naturistiranta. Ilkosillaan polskimisen lisäksi siellä pääsee nauttimaa turkoosista vedestä, ja päivää saa paistatella sypressien katveessa. 

Koko pohjoispääty ei ole nakurantaa, vaan uima-asuisillekin on paikkansa.

Saaren suosituin ravintola ja kivoin kahvila

Halusin syödä saaren kenties suosituimmassa, kesäksi nimetyssä ravintolassa. Kalokerin ruokalista kuulosti mielenkiintoiselta ja hieman fiiniltäkin, mutta paikan tyyli on tavernamaisen rento. Ravintolan pöydät ovat valtavan bougainvillean alla. Kuinkas muutenkaan. 😊

Ekana iltana meitä ei walk-in asiakkaina onnistanut, ja päätimme varata pöydän seuraavaa iltaa varten.

Saimme nauttia sydämellisestä palvelusta, mukavasta ympäristöstä pääkadun varrella ja aivan fantastisesta ruuasta. Myös viinisuosittelu oli asiantuntevaa, ja viini osoittautui aivan erinomaiseksi pariksi ruokiemme kanssa. 

Naapuripöydässä yksin ruokaillut herra aloitti jossain vaiheessa keskustelun kanssamme. Tästä kehkeytyi yksi mielenkiintoisimmista kohtaamisistamme koko reissun aikana. Taidan kirjoittaa siitä ja Kalokeristä vielä oman, tarkemman postauksensa… 

Mutta sanonpahan vain, että jos kreikkalaiset maut modernilla otteella laitettuna kiinnostaa, niin mene Kalokeriin. Jos olet Paroksella ja mietit päiväreissua Antiparokselle, niin harkitse ajoittavasi se sellaiseen aikaan, että voit nauttia illallisen Kalokerissä. Mutta muista varata pöytä!

Pääkadun varrella on myös toinen mukava paikka, jossa kävimme frappella päiväsaikaan ja nauttimassa ouzot digestiiviksi kumpaisenakin päivänä. Kahvilan pöydät ovat molemmin puolin pääkatua ja toisella puolella tietenkin bougainvillean suojissa. Paikan nimi on – Bougainvillea. 😅

Bougainvillea tuntui vakipaikalta, vaikka vain vähän aikaa saarella olimmekin. Illalliselle on mukava mennä testaamaan eri paikkoja, mutta aika usein lyhyemmilläkin vierailuilla joku muodostuu vakkarikahvilaksi. Jalat ikään kuin kuljettavat aina sitä kautta, ja juuri siellä on hyvä pysähtyä. Muodostuuko sinulle yleensä reissuilla vakipaikkoja?

Oliko bougainvilleoilla sitten osuutta siihen, että päädyimme juuri näihin paikkoihin? Vaikka muuta voisi luullakin, niin tuskin. Antiparoksella bougainvilleoita on nimittäin ihan kaikkialla. 😍

Auto alle Antiparoksella, turhaa vai ei?

Antiparoksella viihtyy helposti varsin hyvin ilman autoakin. Etenkin jos Chora ihastuttaa yhtä paljon kuin minua, saa aikansa kulumaan siellä maleksien oikein mukavasti. Ja hyvät rannat kun löytyvät myös kävelyetäisyydeltä.

Kun saarella on pituutta vain noin 12 km ja leveyttä keskimäärin 2-3 km, voisi luulla, ettei siellä tarvitse kulkupeliä tai ettei siellä ole edes mitään nähtävää. Ei siellä ehkä paljon olekaan, mutta pari ehdottomasti käymisen arvoista paikkaa kuitenkin, joihin pääset kätevimmin vuokraamalla kulkupelin. 

Antiparoksen luola

Antiparoksen tärkein, tunnetuin ja ainoaksikin mainittu nähtävyys on Antiparoksen luola. Tippukiviluola sijaitsee noin 9 km päässä Chorasta. Päästäksesi luolalle et tarvitse välttämättä autoa. Sinne on myös bussiyhteys tai vaihtoehtoisesti 1,5 tunnin patikkareitti Chorasta.

Tippukiviluola on vaikuttava paikka. Mietimme etukäteen, onko luolassa mitään uutta ihmeteltävää, koska olemme käyneet tippukiviluolissa aikaisemminkin. Ei niitä tippukiviluolia kuitenkaan ihan jatkuvasti pääse ihailemaan, joten todellakin kannatti mennä. 

Antiproksen luolassa vierailu on moniin muihin luoliin verrattuna helppoa, sillä se on melko pieni ja siellä käydään omassa tahdissa. Vähemmän helppo osuus on se, että luolan syvyys on reilut 400 askelmaa. 

Sisäänpääsymaksu on kuitenkin vaivaiset 3 €, joten luolaan voi hyvin mennä vaikka epäilisikin, jaksaako sitä askeltaa kokonaan. Laskeutua voi vain osan matkaa, ja alkupäästäkin näkee jo paljon. Meillä meni koko reissuun alas ja takaisin ylös 20 minuuttia.

Antiparoksen luolan portaat
Antiparoksen luola on 400 porrasta syvä!
Tippukiviä Antiparoksen luolassa
Luonnon taidetta tippukiviluolassa.

Agios Georgioksen rannikko ja Despotiko saari

Agios Georgioksen kylä sijaitsee 12 km:n päässä Chorasta, saaren vastakkaisella puolella. Alueella näytettiin rakennettavan paljon, mutta varsinaiseksi kyläksi palveluineen sitä ei voi vielä sanoa. Agios Georgios on enemmänkin talojen keskittymä, ja rannalla on pari tavernaa sekä kahvila. 

Agios Georgioksen rannoilla saa nauttia kirkkaista vesistä ja näköalasta vastapäiselle Despotikon pikkusaarelle. Historiasta kiinnostunut voi myös vierailla Despotikon antiikin aikaisten raunioiden kaivauksilla, jotka näkyvät Agios Georgioksen rannalta katsottuna. Yhteysalus lähtee Agios Georgioksen pienestä satamasta.

agios georgios ranta antiparos
Agios Georgioksen rannoilla.

Ubini Rocks

Kaikkein upein käymämme paikka Antiparoksella (Choran lisäksi) oli Ubini Rocks, ja minä kyllä mainostaisin sitä nähtävyytenä!

Ranta muodostui valkoisesta vulkaanisesta kivestä, jonka luonto on muovannut näyttämään aivan kuumaisemalta. 

Ubini Rocks on lähes saaren eteläisimmässä kärjessä. Sinne vie vain kuoppainen hiekkatie, mutta uskaltauduimme ajamaan sinne autolla, koska vuokraamolta sanottiin että hiekkateillä ajaminen on ok ja alueella oli muitakin autoilijoita. 

Alue tarjoaa myös mukavia kävelyreittejä kauniiden merimaisemien äärellä. Lukemattomia merkittyjä reittejä näkyi kaikkialla ympäri Antiparosta.

ubini antiparos

Saaren eteläkärjen autiorannat ja Soros Beach

Minisaaren ennätti koluta kattavasti ja ajoimmekin siellä lähes jokaisen ajettavissa olevan tienpätkän aina rantaan saakka. Vaikka emme ole oikeastaan rantaihmisiä, niin ne tuli tietysti nähtyä siinä samalla. 

Ubini Rocksin läheisyydessä oli mielestäni saaren kaikkein kauneimmat autiot rantapoukamat ja upean turkoosia vettä. Antiparoksen eteläkärki kannattaa ehdottomasti tsekata!

Järjestäytyneistä rannoista viihtyisin oli minun silmissäni Soros Beach. Rantapedit olivat tyylikkäitä ja rantaa reunustaa tamariskipuut sekä siisti rantabaari.

Kuinka kauan Antiparoksella kannattaa viipyä?

Tunnelman puolesta olisimme hyvin voineet viettää Antiparoksella pitemmänkin ajan kuin kaksi yötä. Saaren ennättää kuitenkin koluamaan läpikotaisin ja saamaan siitä varsin kattavan kuvan jo parissa päivässä. 

Yhden yön pysähdykselläkin ennättää nauttia Choran tunnelmasta ja käydä halutessaan saaren muissakin osissa.

Jos Antiparokselle tekee päiväretken, niin Chorasta saat eniten irti ajoittamalla retken ulottumaan myös ilta-aikaan. Chora on päivällä kaunis, mutta hieman unelias, kuten kreikkalaiskylät tapaavat olla. 

Osa paikoista on toki auki päivälläkin, mutta kaikki myymälät ja tavernat avaavat ovensa kuuden-seitsemän maissa. Silloin kylä herää toden teolla eloon. Minä nautin Chorassa kuljeskelusta kyllä niin päivällä kuin illallakin. 😊

Itse tekisin seuraavalla reissulla niin, että majoittuisin Antiparoksella, vuokraisin sieltä auton ja tutkisin Parosta sieltä käsin.

Lossilautta kulkee tiheästi ja sillä pääsee 7 minuutissa toiselle saarelle myös auton kanssa. 

Useimmitenhan taidetaan suositella toimimaan juuri toisin päin. Minusta Antiparoksen Chora on niin tunnelmallinen paikka viettää iltansa, että tällainen järjestely kuulostaa paljon järkevämmältä! Uskon, että näin ainakin minä saisin molemmista saarista parhaat puolet irti.

Jälkiviisaana kun ajattelee, niin olisi kannattanut tehdä näin myös tällä reissulla. Mutta sitä emme voineet tietää vielä tuolloin, sillä olimme menossa Parokselle vasta Antiparoksen jälkeen. Halusimme kokea myös Paroksen, vaikka olimme jo ihastuneet Antiparokseen ikihyviksi. 

Ehkä alitajuiset mielemme ajattelivat, että kerta Antiparos on niin ihana, niin Paroshan saattaisi hyvinkin olla sitäkin ihanampi…

Antiparos, me näemme vielä!

Vaikka visiittimme Antiparokselle oli lyhyt ja ihastuimme saareen, jatkoimme matkaamme hyvillä mielin. Hieman haikeina toki. 

Ihastuttaneista paikoista lähtemisessä on jotain katkeransuloista. Mahanpohjassa on hykerryttävä tunne, kun jättää sen taakseen ja samalla ajattelee: “Tänne haluan palata, näemme vielä!” 

Rakastan sitä, kun löydän paikan johon haluan uudelleen. Uusien kokemusten ohella se on se tunne, mitä metsästän.

Paikkoihin voi haluta uudelleen monella tavalla: joihinkin tietää haluavansa aina vain vähäksi aikaan kerrallaan, jossain voisi kuvitella viettävänsä hieman pitempiäkin aikoja. Joskus vastaan tulee se paikka, johon haluaa jopa pysyvämmin.

Antiparokselle haluan ehdottomasti uudelleen. Näistä jollain tavalla.

Mikä vaatimattomaksi kuvittelemasi paikka on yllättänyt sinut positiivisesti? Onko Antiparos tuttu saari?

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:Booking.com

Voit jakaa postauksen tästä:

8 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  On aina todella kivaa, kun jokin paikka yllättää posiitivsesti. Ja hyvä osoitus siitä on se, että viettääkin aikaa paikassa ajattelemaansa enemmän. Itse muuten tykkään tippukiviluolista todella paljon, enkä missään tapauksessa jättäisi luolassa vierailua väliin, jos sellainen sijaitsee jossain lähialueella.

  • Kati

   Moikka Mikko! Totta, positiiviset yllätykset on ihan parhaita! Onneksi matkoille mahtuu niitäkin, vaikka lähtökohtaisestihan sitä valitsee kohteiksi sellaisia paikkoja, joista ajattelee pitävänsä. 😃

   Luolat on hienoja! Syy miksi epäröitiin menoa oli oikeastaan se, että jos siellä kierretään opastetusti/ryhmässä. Ei ollut yhtään sellainen fiilis. 😉 Mutta onneksi sai mennä ihan omaan tahtiin alas ja ylös.

 • Kirsi

  Kuulostaa tosi ihanalta paikalta! Tuonne täytyy päästä, jos ensi kesänä menisimme vihdoin Naxokselle. Odotan innolla kertomustasi Naxokselta ja Parokselta, sekä kuinka päästä Antiparokselle! Kiitos Kati! <3

  • Kati

   Ole hyvä Kirsi! 🤗 Jutut Naxoksesta ja Paroksesta ovat tulossa, toivottavasti niistä on apua kohdepäätöksen tekoon. 😉

 • Heidi

  Ravintola vastapäätä despotico saarta:
  Captain Pipinos Seafood Taverna
  Unnamed Rd, Ag. Georgios Greece, Antiparos 840 07, Kreikka
  Ihan parasta, yksi parhaista ravintoloista joissa saa meren herkkuja 😋

  • Kati

   Kiitos hyvästä vinkistä Heidi! 🤗 Mekin nähtiin tuo taverna ja jäi mieleen veikeän nimen ansiosta. Harmi ettei osuttu sinne nälän aikaan. Seuraavalla kerralla pitää testata! 😉

 • Saija

  Sain ihania vinkkejä tästä paikasta kiitos. Matkakuume nousee ! Mutta ensin varmaankin haluaisin lapsen kanssa
  lomalle Kreetalle

  • Kati

   Kiva kuulla Saija. Antiparos on ihana, mutta niin on Kreetakin. HYviä kohdevalintoja molemmat, niin kuin moni muukin Kreikassa. ❤️

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.