antiparos jäi taakse
Saarihyppely

Näin pääset Antiparokselle ja liikut Paroksen ja Antiparoksen välillä

Voit jakaa postauksen tästä:

Oodini Antiparokselle (eli tämä postaus: Antiparos: bougainvilleaparatiisi ja Kykladien saarihyppelymme suurin yllättäjä) oli sen verran pitkä, että päätin pyhittää sen pelkästään tunnelmoinnille. 

Nyt on sitten tiedossa ainoastaan kuivaa tekstiä siitä, miten Antiparokselle mennään ja kuinka Paroksen ja Antiparoksen välillä liikutaan. Ei jää ihana saari väliin ainakaan sen takia, ettet tiedä kuinka sinne pääsee!

Antiparokselle ei ole suoria lauttayhteyksiä muualta kuin lähinaapuri Parokselta.

Parokselle puolestaan pääset joko Kreikan sisäisellä lennolla tai lautalla. Paroksen sijainti Kykladien saariryhmässä on keskeinen, ja sinne on hyvät lauttayhteydet muilta saarilta.

Sisarsaarien välillä liikkuminen onkin sitten helppoa, nopeaa ja edullista.

Vaihtoehtoja on kaksi: lauttoja lähtee sekä pääkaupunki Paroikian satamasta että Pountan kylästä, joka sijaitsee lähimpänä Antiparosta.

Me testasimme reissullamme molemmat reitit. Katsotaanpa sitten tarkemmin, mitä kumpainenkin vaihtoehto pitää sisällään ja kumpi kannattaa valita.

paros-antiparos lautta
Tällä lautalla matkataan Paroksen Paroikian ja Antiparoksen väliä. Kuva Paroksen satamasta.

Lautta Antiparokselle Paroikiasta

 • Matka-aika: 30 minuuttia
 • Hinta: 6 € (2022)
 • Liput ostetaan lautalta.
 • Ainoastaan henkilöliikennettä, ei kulkuvälineille.

Jos majoitut Paroikiassa tai saavut sinne lautalla toiselta saarelta jatkaaksesi matkaa Antiparokselle, niin kannattaa luonnollisesti lähteä Paroikian satamasta – jos vain lautta-aikataulut osuvat kohdalleen. 

Lautta Paroikiasta Antiparokselle kulkee nimittäin vain muutaman kerran päivässä.

Meillä kävi tuuri, kun jatkoimme Antiparokselle suoraan Naxokselta tultuamme, sillä lautta lähti sopivasti kahvilakäynnin pituisen odottelun jälkeen.

Jos saavut toiselta saarelta ja lautan lähtöön on vähän pitempi aika, niin voit käyttää sen ajan Paroikian vanhan kaupungin labyrinttimäisten kujien tutkimiseen. 

Vetolaukun kanssa vanhaa kaupunkia ei kannata lähteä kiertämään, mutta satamassa, tien toisella puolella lautalta tullessa, on useampia matkatavarasäilytyspaikkoja. Vanha kaupunki alkaa lähes heti noiden rakennuksien takaa: pujahdat vain talojen takana ja väleissä oleville kujille.

Lautta lähtee sataman kulmauksesta, “tuulimyllyliikenneympyrän” vierestä.

Puolen tunnin merimatka oli mukava ja oli upeaa, kun matkalla näki mitä hienoimpia meren sävyjä tummasta sinisestä vaaleaan turkoosiin. 

Meidän matkamme ajalle sattui aika navakka tuuli, ja pieni lautta keikkui melkolailla. Jos tiedät tai pelkäät tulevasi merisairaaksi, niin valitse silloin Pountasta lähtevä lautta.

Antiparoksella lautan saapuu kaikkein keskeisimmällä paikalla olevaan laituriin. Hypättyäsi pois lautasta Choran kaunis pääkatu on suoraan edessäsi, vain tien ylityksen päässä.

tuulimyllyliikenneympyrä
Tämä kuva on Paroksen satamasta Paros – Antiparos lautan kannelta. Edessä oikealla näkyy bussiasema, oikealla aitauksessa odotetaan isompia, muille saarille meneviä lauttoja.

Lautta Antiparoksen ja Pountan välillä

 • Matka-aika: noin 7 minuuttia
 • Hinta: 2 €/hlö, 2 €/skootteri, 7,30 €/auto. (2022)
 • Liput ostetaan lautalta.

Antiparos – Pounta välin lautta on kuin lossi. Jos siirryt saarten väliä kulkuneuvon kanssa, täytyy sinun käyttää Pountasta menevää lauttaa. 

Myös Pountan lautan satama on aivan Antiparoksen Choran ytimessä, noin 150 metrin päässä pääkadun alkupäästä.

Lauttoja kulkee kesäaikaan tiheästi: puolen tunnin välein aina aamuvarhaisesta myöhään yöhön saakka. Kesäsesongin ulkopuolellakin lautat kulkevat vähintään tunnin välein. Matka taittuu niin nopeasti, että olet perillä ennen kuin huomaatkaan.

kiitos kun sain kaivaa nenääsi -patsas
Lautta Antiparokselta Parokselle Pountan kylään lähtee tämän patsaan vierestä. Ihan en yltänyt kaivamaan nenää. 😂
lossi Parokselle
Lossi Pountan kylän ja Antiparoksen välillä on nopea ja vakaa kulkuneuvo.

Liikkuminen Pountaan/Pountasta bussilla

Me käytimme Pountan lauttaa tullessamme pois Antiparokselta, ja jatkoimme Paroikiaan bussilla. Meillä kävi tuuri, ja kyyti lähti kätevästi heti lautan saavuttua. Ostimme lipun kuljettajalta.

Bussiyhteydet Pountaan/Pountasta kulkevat kerran tunnissa, joten linja-autoa tai lauttaa saattaa joutua odottamaan puolisen tuntia. 

Antiparokselta lautalta tullessa näet bussipysäkin tolpan edessäsi. Me ennätimme odottaa ehkä vain puoli minuuttia, jos sitäkään, mutta jo siinä ajassa taksikuski ennätti käydä kysymässä meiltä tarvitsemmeko kyytiä. Taksikyyti järjestynee siis tarvittaessa vaivatta.

Paroikiassa bussiasema on heti lauttasataman vieressä ja sieltä on todella helppoa liikkua niin Pountaan kuin muihinkin kyliin. Bussien etulaseissa lukee selkeästi, mille päätepysäkille se on menossa. 

Kuskit rupattelevat ja pitävät taukoaan kaikessa rauhassa bussien lähettyvillä, ja avaavat ovet ja laittavat määränpään näkyville toisinaan vasta pari minuuttia ennen lähtöaikaa. Jos olet asemalla ajoissa, niin ei kannata siis ihmetellä, vaikka missään busseista ei vielä näkyisi määränpäätäsi.

Bussilipun ostaminen Paroksella

Bussiliput voi ostaa ennakkoon tai bussikuskilta. Bussista ostettuna lippu on hieman kalliimpi. 

Lippuja voi ostaa ennakkoon enemmänkin (esim. paluuliput), sillä niissä ei ole tiettyä käyttöaikaa. Eri pituisille matkoille sen sijaan on eri hintaiset liput, eli sama lippu ei välttämättä käy mille tahansa matkalle Paroksen sisällä. Hinnat pyörivät kahden euron hujakoilla.

Paroikian linja-autoasemalla sekä Naoussassa on lippukojut. Lisäksi lippuja myydään KTEL-merkillä merkityissä marketeissa ja kioskeissa. 

Oli supersympaattista, kun ostaessani liput bussiasemalta sain kaupan päälle myös ravintolasuosituksen kylään, jonne olimme menossa. Iloisesti asiakkaitaan palveleva lipunmyyjä kehui vuolaasti erästä tavernaa ja suositteli käväisemään siellä lounaalla. 

Lippukioskissa työskenneltiin kahden sukupolven voimin. Myyjän äiti tuhisi vieressä hieman närkästyneenä, koska tytär ei ollut vieläkään vienyt häntä siihen suosittelemaansa tavernaan – tytär tulkkasi tämän minulle naureskellen. 😃

Löytäisitkö näillä ohjeilla Antiparokselle?

Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys

Lue myös:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

6 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Eiköhän näillä ohjeilla löytäisi perille! 🙂 Itse olen ehkä niin kuiva tyyppi, että tykkään eniten lukea juuri näitä ”kuivia” faktaperusteisia tekstejä! Tuo Lossi Pountan kylän ja Antiparoksen välillä näyttää muuten kyllä jo pelkkänä matkanakin todella kivalta!

  • Kati

   Heh, oon kyllä itse vähän samanlainen ja pidän ”infopostauksista”, sekä lukijana että kirjoittajana.

   Lossimatka oli tosi kiva, ja oikeastaan se oli jopa huono puoli, että matka kesti vain sen 7 minuuttia! Ylipäänsä Kreikassa ja saarihyppelyillä lauttamatkat on minusta kuin mukavia meriretkiä, eikä ne tunnu pelkästään raskaalta siirtymiseltä ja matkanteolta. Ja sama juttu oikeastaan auton kanssa roadtrippailussa: siirtymät on samalla autoretkiä, joilla näkee ympäristöä, hienoja paikkoja ja maisemia.

 • Kirsi

  Ihanaa, että kerroit noin tarkasti! Tuosta on varmasti hyötyä! Maalailen jo mielessäni kuvaa ensi kesän matkasta. Kaksi viikkoa Naxoksella ja sieltä pariksi yöksi Parokselle ja vähintään yhdeksi yöksi Antiparokselle! Paroikia vai Naoussa, se selkenee minulle varmaan postauksestasi Paroksen saaresta! 🙂

  • Kati

   Kuulostaa hienolta matkasuunnitelmalta. 🤗 Ja olen tosi iloinen, jos postauksista on hyötyä tiedoille käyttöä!

 • Raili

  Olemme juuri nyt 11.7. Paroksella. Tarkoituksena poiketa Antiparokselle. Kiitos tästä selvästä ohjeesta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.