Ios – tulevaisuuden suosikkikohde Kreikassa?
Voit jakaa postauksen tästä:
Ios
- Väkiluku: ~2000
- Pinta-ala: 109 km²
- Pääkylä: Chora
- Saariryhmä: Kykladit
- Matkan ajankohta: toukokuu 2022 (saarihyppely Santorini – Ios – Naxos – Antiparos – Paros – Santorini touko/kesäkuussa 2022)
Kun suunnittelin Kykladien saarihyppelyn reittiämme, ei Ios kuulunut aluksi edes harkittavien vaihtoehtojen joukkoon. Miksikö?
En tiennyt saaresta juuri mitään, mutta minulla oli siitä mielikuva “pikku-Mykonoksena”. Saarena, jolla on annettavaa lähinnä juhlimisesta kiinnostuneille.
Meidän bilevuodet ovat jääneet jo aikaa sitten taakse, joten Kreikan parhaina party-saarina mainostetut eivät ole niitä, jotka meitä vetävät puoleensa. 😀
Tutkiessani saarivaihtoehtoja törmäsin kuitenkin juttuun, joka antoi hieman toisenlaista kuvaa Ioksesta. Jutussa kerrottiin, että saaren bilekausi on oikeastaan aika lyhyt: vain parin kuukauden mittainen, noin kesäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin asti. Me voisimme sijoittaa Ioksen reitillemme jo toukokuun puolelle.
Bilekauden ulkopuolella Ios on kuin mikä tahansa muu pieni kreikkalaissaari. Ioksen (pää)kylää eli Choraa vanhoine kaupunkeineen kehuttiin erittäin viehättäväksi, eikä saari näyttänyt kuvissa muutenkaan hullummalta.
Se tuntui olevan hieman tuntematon muiden paitsi nuorten juhlijoiden keskuudessa, ja osaltaan se alkoi houkuttaa siksikin. Tuntematon, salaperäinen… Ios rupesi vaikuttamaan oikeastaan aika mielenkiintoiselta!
Saaren keskeinen sijainti muihin suunnitelmissamme oleviin saariin nähden sinetöi päätöksemme valita Ios yhdeksi hyppelymme kohteista. Päätimme viettää siellä kolme yötä.
Santorinin hälinästä Ioksen rauhaan
Kiivain turistisesonki ei ollut vielä lähimaillakaan toukokuun lopulla reissatessamme. Silti Santorinilla, mistä saavuimme Iokselle, oli meidän makuumme jo turhan hektistä.
Kun astuimme lautalta Ioksen kamaralle, tuli välittömästi rauhallinen olo. Satamassa ja rantabulevardilla ei ollut tietoakaan tungoksesta, mutta ei siellä ollut liioin täysin autiotakaan.
Nyt oltiin sellaisessa Kreikan saarien tunnelmassa, josta nautimme! Siellä oli meille sopiva energia.
Kävelimme satamasta muutaman minuutin päässä sijaitsevalle hotellillemme. Majoitusvalintamme osui aivan nappiin sekä sijainnin että itse majoituksen suhteen.
Matalasesongin aikaan matkustamisen etuihin kuuluu tietenkin se, että pääsee nauttimaan kaikesta ilman tungosta ja edullisempaan hintaan. Kritikakis Village hotellin huoneemme hinta-laatusuhde oli kyllä parhaimpia matkoillamme ikinä. Deluxe-huone merinäköalalla maksoi 58 €/yö.
Mietimme etukäteen, onko hotelli liian suuri makuumme, sillä majoitumme yleensä mieluiten yksityismajoituksissa tai todella pienissä hotelleissa.
Hotellissa oli kuitenkin iloksemme pienen hotellin fiilis, rustiikkisia yksityiskohtia ja kylätunnelmaa. Majoittujia ei tietysti ollut vielä paljon, mutta uskon, että olisimme viihtyneet siellä, vaikka porukkaa olisikin ollut enemmän.
Upea uima-allasalue sisältää kaksi allasta kahdessa eri kerroksessa merinäköalan äärellä. “Pahimillaan” siellä oli yhtäaikaa kanssamme toinen pariskunta – välillä saimme nauttia allasalueesta ihan yksin.
Mukava tuttavuus Ioksella
Juttelimme aika paljon yhden hotellimme työntekijän kanssa, mm. reissuistamme ja kreikkalaisesta ruuasta. Ja Kreikan eri saarista. Hän ei asu pysyvästi Ioksella, vaan palaa sinne vuosi toisensa jälkeen työskentelemään kesäkaudeksi. Teini-ikäisenä häntäkin kiinnosti Ioksen bileskene, mutta nyt se on jo nähty.
Syvä rakkaus Iokseen on silti jäljellä.
“Saarella ei ehkä ole paljon nähtävää, mutta siinä on sitä jotain… Pinnan alla kuplii”, hän totesi osuvasti.
Nuori mies on jo katsastanut lukuisat Ioksen 365:stä kappelista, ja löytänyt niiden joukosta itselleen täydellisen hääpaikan. Hän haluaa mennä tulevaisuudessa naimisiin juuri Ioksella, sen verran tärkeä saari hänelle on.
Morsiankokelas on jo olemassa, ja hänet esiteltiin meillekin. Tyttöystävä työskentelee samassa hotellissa, ja kiikutti iltapäivällä silmät loistaen eväitä allasbaaria isännöivälle poikaystävälleen.
“Niin muuten, tämä on tyttöystäväni Anastasia”, hän esitteli muka ohimennen.
Mikroilmeet kuitenkin paljastivat, että oikeasti olisi tehnyt mieli huutaa tämä tieto lujaa kaikkien kuuluville! Innostus ja ihastus heijastuu silmistä, hymy kareilee suupielissä, vaikka naamaa yrittää kuinka pitää peruslukemilla, ja pientä punastumista ei vain voi estää. Aivan ihana nuori pari. ❤
Tämä nuori mies, jonka seurassa saimme nauttia mielenkiintoisista jutuista ja tiedoista liittyen kreikkalaiseen ruokaan, kulttuuriin ja historiaan, oli yksi mukavimpia kohtaamisia reissullamme.
Pääsimme hänen vinkkiensä ansiosta helpolla ruokapaikan valinnan suhteen Ioksella. Kun kerroimme millaista minäkin päivänä kaipasimme, hän kertoi suosituksensa kriteereihimme perustuen. Luotimme hänen suosituksiinsa kaikkina päivinä.
Oli hauskaa ja tervetulluttakin säästää itseään ruokapaikkojen tutkimiselta ja seulonnalta, sillä reissun aikana sitä saa aina tehdä ihan riittämiin. Kurkkasimme kyllä hänen suosittelemansa paikan aina nopeasti Tripadvisorista… (Kukapa niin ei tekisi? 😉)
Emme pettyneet kertaakaan. Ja sinäkin pääset nauttimaan hänen vinkeistään, sillä jaan ne tietysti teillekin. Vinkit löydät tästä postauksesta: Hotellivinkki ja 3 x ravintolavinkki Iokselle.
Ioksella on suosikkilomakohteen puitteet
Ios on kuin vielä hieman taka-alalla vuoroaan odottava tulevaisuuden tähti. Puitteet ovat tietenkin jo olemassa.
Satamakylä, vanha kaupunki, rannat, jotain nähtävää… Siinäpä Kreikan saarien ydin tiivistettynä onkin, ja nämä palikat löytyvät myös Iokselta.
Ioksen satama levittäytyy rantabulevardin varteen. Tavernoita, kahviloita, myymälöitä, leipomoita ja autovuokraamoita on matkailijan tarpeisiin. Rantabulevardin jatkona sen kyljessä on Gialos-ranta.
Mielestäni sataman seutu on paras alue majoittumiseen Ioksella. Siellä on riittävästi palveluita, ranta vieressä ja Chora helposti saavutettavissa.
Paitsi jos olet Ioksella niiden juhlien perässä. Silloin on optimaalisinta majoittua Chorassa tai Mylopotas-rannan läheisyydessä.
Jos sinulla on todella paksu lompakko, voit viettää Ioksen lomasi myös luksusresorteissa, sillä pienellä saarella on sellaisia hieman yllättäen jopa useampia. Hulppeimmat ovat saman perheen omistuksessa olevat Calilo ja Agalia Luxury Suites.
Ioksen nousua suosittujen lomasaarten joukkoon hidastaa lentokentän puute. Saarella ei ole edes sisäisten lentojen lentokenttää.
Iokselle matkustetaan laivalla joko Ateenasta tai muilta saarilta. Esimerkiksi Santorinilta, jossa on kansainvälinen lentokenttä, pääsee sinne alle tunnissa. Kreikan saarten mittakaavassa Ioksen sijainti ja saavutettavuus ei lopulta ole ollenkaan hankalimmasta päästä.
Niihin luksusresortteihinhan voi tietysti matkata vaikka helikopterilla. Lentokentän puute hidastaa vain rahvaan pääsyä Iokselle. 😀
Ioksen Chora
Viehättävä Chora ja sen vanha kaupunki kohoaa upealla paikalla kukkulan rinteellä, noin kilometrin kävelymatkan päässä satamasta. Satamasta Choraan päästäkseen täytyy kävellä ylämäkeen noin 15 minuutin verran. Välin voit taittaa halutessasi myös bussilla tai taksilla.
Vanha kaupunki tuntui tunnelmalliselta, loputtomalta sokkelolta, kun menimme sinne ensimmäisenä iltana jo hämärän tultua illalliselle. Kun palasimme sinne päiväsaikaan, huomasimme, että vanhan kaupungin alue on oikeastaan aika pieni.
Vaikka katujen labyrintti tuntuukin sekavalta, ei eksymisen vaaraa oikeastaan ole. Tulet aina vähän matkaa käveltyäsi jollekin tutulle kulmalle.
Pidimme Choran tunnelmasta toukokuun lopulla, kun villi bilekesä näkyi ainoastaan vielä kiinni olevien baarien shottitarjouksista kertovissa mainoskylteissä.
Ajattelisimme todennäköisesti toisin, jos olisimme joutuneet jakamaan vanhan kaupungin kadut uima-asuissa tai jopa alasti (kyllä, sellaista siellä kuulema saattaa olla!) ympäripäissään juhlivien nuorten kanssa. 😛
Ioksen rannat
Ioksella on tietenkin upeita rantoja, mutta suurin osa on vielä täysin vailla palveluita. Monille ei edes vie auton mentävät tiet, vaan mönkijällä pääsee parhaiten. Autiorannat ovat ihania, mutta ehkä tieverkostoa täytyy hieman parantaa tulevaisuudessa, jotta matkailijat ylipäänsä pääsevät nauttimaan saaren rantatarjonnasta.
Järjestäytyneitä rantojakin toki on, joista suurin ja tunnetuin on parin kilometrin päässä Chorasta sijaitseva Mylopotas. Ranta näytti upealta, ja meidän käyntimme aikaan siellä olikin vielä hiljaista, sillä bilekausi ei ollut vielä alkanut.
Bilekaudella rannalla juhlitaan päiväsaikaan ja alkuillasta, ennen juhlien siirtymistä yön ajaksi Choraan. Mylopotaksella mahtuu bilekaudellakin viettämään rauhallista rantaelämää, sillä ranta on tosiaan valtava – kilometrin mittainen – ja juhlat ovat keskittyneet vain tiettyyn osaan rannasta.
Muutaman kilometrin säteellä sataman kylästä on pari muutakin hienoa rantaa. 1,5 km:n päässä satamasta on kaunis Tzamaria-ranta, jossa ei ole palveluita. Vajaan kolmen kilometrin päässä on mukavan näköinen Koumpara-ranta, jossa on aurinkotuolit varjoineen ja vieressä rantataverna.
Vesi on kirkasta ja upean väristä, menitpä mille rannalle tahansa.
Mitä nähtävää Ioksella on?
Vuokrasimme Ioksellakin tapamme mukaan auton. Otimme auton kahdeksi päiväksi, ja siinä ajassa ennättää koluta saaren koko autolla mentävien teiden verkoston.
Autoilureitit melko karulla ja pienellä saarella ei tarjoa samanlaista elämystä maisemien ja näkymien puolesta kuin vehreämmillä saarilla.
Ioksella ei ole lopulta kovin paljon nähtävää tai nähtävyyksiä, mutta parille päivälle sieltä löytyy kivoja käyntikohteita.
Paleokastro
Paleokastro on 1300-luvun linnoituksen raunio kukkulan huipulla. Sinne päästäkseen täytyy kävellä noin 15 minuutin matka kivipäällysteistä polkua pitkin. Perillä odottaa rauniot, mielettömät näkymät merelle ja pieni kappeli.
Polku näyttää lähtöpaikalta katsottuna kapeammalta ja vaarallisemmalta kuin se todellisuudessa on. Minä en meinannut edes uskaltaa lähteä sinne!
Oikeasti tie on hyvässä kunnossa ja leveä, eikä portaita tai nousuakaan ole älyttömän paljon. Onneksi rohkaistuin, sillä paikka on huikean hieno, ja jo itse kävelymatka näköaloineen oli mahtava kokemus.
Odysseas Elytis -amfiteatteri
Upealta amfiteatterilta on mahtavat näköalat Mylopotas-rannan suuntaan ja merelle. 1997 valmistunut amfiteatteri on valmistettu marmorista ja siellä järjestetään konsertteja. Siellä on helppo vierailla, sillä se sijaitsee vain 3,5 km:n päässä satamasta.
Homeroksen hauta
Runoilija Homeroksen sanotaan tulleen haudatuksi Iokselle 700-luvulla ekr. Hautapaikka sijaitsee näyttävällä paikalla saaren pohjoiskärjen kukkulalla, ja sieltä näkee aina naapurisaarille saakka.
Diaseli-juustola
Sympaattisessa Diaseli-juustolassa voit ottaa opastetun kierroksen, jolla kerrotaan perinteisistä juustonvalmistusmenetelmistä ja/tai juustotastingin.
Me otettiin vain tasting, joka oli todella herkullinen ja mukava kokemus. Juustojen kanssa tarjoiltiin hunajoita, joista toinen oli paksua kuin kinuskikastike!
Diaselille on satamasta matkaa noin 11 km, joten tarvitset vuokrakulkupelin tai taksin allesi. Me menimme ilman varattua aikaa, mutta etenkin jos menet taksilla, niin varaa aika käynnillesi etukäteen.
Ios Winery
Meidän käyntimme aikaa toukokuussa pieni viinitila ei ollut auki kävijöille. Tarkista onko tila auki sinun käyntisi aikaan – viinimaistelut olivat saaneet kovasti kehuja. Tila sijaitsee vain reilun parin kilometrin päässä satamasta.
Panagia Gremniotisa -kirkko
Choran yläpuolella rinteellä sijaitseva kirkko kuuluu itsestäänselvästi Ioksen must-kohteisiin. Kirkolta aukeaa hienot maisemat, ja se on yksi saaren parhaita paikkoja auringonlaskun ihailuun.
Agia Irini -kirkko
Vähän matkan päässä satamabulevardista eteen päin näkyy Agia Irini kirkko. Kirkolle kannattaa kävellä jo pelkästään näkymien takia, sillä sieltä näet Ioksen sataman lahden upeasti.
Ios, näemmekö vielä?
Vaikka pidimmekin saaren tunnelmasta ja meillä oli siellä mukavaa, niin kolmen yön jälkeen olimme jo valmiita siirtymään seuraavaan paikkaan.
Saaressa ei ollut mitään vikaa. Päin vastoin: tunnelma oli meille sopiva, kävimme hyvissä tavernoissa, näimme kauniita paikkoja, meillä oli todella kiva majoitus ja tapasimme mielenkiintoisen ihmisen.
Olemme todella iloisia, että kävimme Ioksella, ja mielestämme siellä kannatti käydä. Meistä vain tuntuu, että kerkesimme nähdä sitä riittävästi.
Haluaisimmeko mennä uudestaan? Kyllä ja ei. Voisimme hyvin mennä sinne rentoilemaan päiväksi tai pariksi. Piipahtaa siellä taas saarihyppelyllä, jos se reitityksen kannalta olisi järkevää. Mutta emme varsinaisesti kaipaa sinne takaisin.
Ios jätti jotenkin ristiriitaisen fiiliksen. Ehkä se on se tunne, että siellä pinnan alla kuplii. Ehkä odotamme sitä, että Ios jossain vaiheessa puhkeaa kukkaan.
Toivottavasti tavallisia matkaajia ei unohdeta, ja saarella muistettaisiin panostaa muuhunkin kuin bileturismiin ja luksusmatkailuun.
Millainen käsitys sinulla on Ioksesta? Oletko käynyt siellä, juhlakaudella tai sen ulkopuolella?
Tule seuraamaan blogia Instagramiin! ➡️ kreikan_saaren_metsastys
Postauksen kansikuvassa on kuvattu Agia Irini -kirkon suunnasta satamaan päin. Kukkulalla kohoaa Chora.
Lue myös:
- Upea Kykladien saarihyppely: paluun jälkeiset tunnelmat reissusta ja saarista
- Antiparos: bougainvilleaparatiisi ja Kykladien saarihyppelymme suurin yllättäjä
- Naxos – täydellinen Kreikan saari?
- Hotellivinkki ja 3 x ravintolavinkki Iokselle
- Saarihyppely Sporadeilla: näin meidän reissumme meni
- 10 + 1 syytä, miksi Kreikka on mahtava matkakohde!
Voit jakaa postauksen tästä:
4 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Eipä ole Ioksella tullut käytyä enkä itse asiassa ollut kuullutkaan paikasta. Mukavan rentouttavalta paikka kuitenkin kuulosti ainakin toukokuussa, mutta tosiaan kesäkuun puolivälin jälkeen kokemus varmasti olisi ollut hyvin erilainen. Jos itse tulisi lähdettyä, niin en valitsisi ajankohdaksi myöskään juhlakautta.
Kati
Ios on varmaan monille täysin ennenkuulematon saari. Saa nähdä, tuleeko siitä tulevaisuudessa tunnetumpi, kuten aprikoin. 😉
Maarit
Ihana juttu Ioksesta, kunpa pääsisi vielä! 😄 Tuo Paleokastro ja rannat jäivät minulta viime reissullani kokonaan näkemättä ajan puutteen vuoksi.
Kati
Moikka Maarit ja kiitos kommentista!🤗 Pidetään peukkuja, että sinun ja Ioksen tiet vielä kohtaisivat ja että Paleokastro mahtuu silloin ohjelmaan.👍