santorini lippu
Yleistä Kreikassa matkustamisesta

Vältä nämä virheet Kreikkaan matkatessasi – saat lomastasi enemmän irti

Voit jakaa postauksen tästä:

Oletko suunnittelemassa ensimmäistä matkaasi Kreikkaan? Tai kenties olet jo varannutkin sen? Siinä tapauksessa kannattaa lukaista tämä postaus, ja voit saada matkastasi enemmän irti!

Ihan ensimmäinen ja tärkein vinkki on, että vältä tekemästä niin kuin muut sanoo, ellei se tunnu itsestäsi hyvältä. Tee juuri niin kuin sinusta parhaalta tuntuu – tietenkin! 😉

Sen lisäksi minä kannustan välttämään Kreikan loman suunnittelussa ja lomalla näitä:

1. Niputat Kreikan (saaret) yhdeksi

Kreikassa jos missä on hyvin erityyppisiä kohteita. On saaria, joilla kaikilla on tietenkin aivan omat luonteensa. Saarien lisäksi mielenkiintoisia kohteita on myös mantereen puolella. 

Olenkin valmis väittämään kiivaasti vastaan, enkä suostu sitä kovin helpolla uskomaan, jos joku sanoo, ettei Kreikka sovi hänelle! 

En sano, etteikö näin voisi olla. Mutta minun on ainakin vaikea kuvitella, etteikö Kreikasta löytyisi sopivaa kohdetta lähes millaisiin lomatoiveisiin tahansa.

Saaret ja kohteet ovat Kreikassa sen verran erilaisia, että kohteen valintaan kannattaa todellakin käyttää hieman aikaa, jos haluat löytää itsellesi parhaiten sopivan lomapaikan. 

Kokemuksia tai arvosteluja lukiessa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota siihen, millainen matkustaja on kyseessä (perhe, pariskunta, nuori, vanhempi…) ja mistä asioista hän tykkää / ei tykkää kohteessa. 

Jos luet ainoastaan, että joku kehuu kohdetta maailman parhaaksi, mutta jätät huomiotta, että tämä johtuu siitä että saarella oli aivan mahtavia rantabaareja ja bileitä, voi lapsiperheenä matkatessa seurata pettymys…

Vinkki! Facebookissa on useita Kreikkaan ja Kreikassa matkustamiseen vihkiytyneitä ryhmiä. Kannattaa liittyä niihin ja kysellä siellä kohdevinkkejä konkareilta. Saat taatusti apua! 

Parhaat neuvot saat, jos muotoilet kysymyksen tarkasti ja annat taustatietoja seurueestanne ja toiveistanne. Esim. ketä matkaporukkaan kuuluu, millaisia tyyppejä olette, mitä kaipaatte lomalta ja mitä kaipaatte lomakohteelta.

Jos et määrittele tarkemmin, millainen kohde on haussa, niin jokainen tietenkin suosittelee sitä omaa, suurinta lemppariaan – ja sehän voi soveltua aivan toisen tyyliselle matkailijalle.

2. Et tutki valitsemaasi kohdetta/saarta tarkemmin etukäteen

Ennakkotutkimista ei kannata lopettaa vielä siihen, kun olet päättänyt mille saarelle tai mille alueelle Kreikan mantereella aiot matkustaa. Saarellakin, varsinkin mitä suuremmasta on kyse, on hyvin eri tyylisiä paikkoja.

Hypellessä tai road tripillä asialla ei ole niin suurta väliä. Maisemat vaihtuvat joka tapauksessa ja niissä itselle ei niin mieluisissa paikoissa ei tarvitse olla koko lomaansa.

Mutta jos aiot olla yhdessä kohteessa pidemmän aikaa tai viettää koko loman samassa paikassa, niin tee taustatyösi myös saaren eri kohteiden osalta.

Minä olen oppinut tämän kantapään kautta. 😛 Tuolloin syynä oli kiire, sillä varasimme lennot meille uuteen kohteeseen jo seuraavalle päivälle, ja aikaa kohteen tutkimiseen ja majoituksen ja majoitukseen sopivan paikan tutkimiseen oli vähän. Koska aikaa oli vähän, niin ajattelin myös, että ei sillä kohteella nyt niin suurta väliä ole… 

Noh, onnistuin sitten valitsemaan (arpomaan) meille täysin vääränlaisen lomakohteen. Reissumme oli silti oikein hyvä ja matkailu avartaa aina. Ja optimaalisessa tilanteessa virheistään oppii, ja niiltä välttyy sitten jatkossa. 😉

Tarkkakaan ennakkotutkiminen ei tietenkään takaa sitä, että valinta menee nappiin. Mahdollisuuksiaan voi silti ainakin parantaa ja tähän todellakin kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa, jos vain mahdollista.

santorini näkymä
Upeinkaan kohde ei ole jokaiselle sopiva!

3. Et liiku minnekään omasta lomakohteestasi

Lomalla saa tietenkin olla tekemättä yhtään mitään ja toisinaan rento oleilu uima-altaalla, hotellin rannalla tai lähinurkilla on juuri sitä mitä siihen hetkeen kaipaa. 

Mutta jos kiinnostusta ja jaksamista vain on, niin reissun aikana kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa sen oman lomakylän ulkopuolelle. Eri kohteissa on aina vähän omanlaisensa fiilis ja tietenkin uutta nähtävää.

Pienen reissun uusille kulmille voi tehdä helpostikin:

  • Lähimmät kylät saattavat olla kävelymatkan päässä.
  • Voit kysyä vaikka hotelliltasi, minne paikallisbussilla pääsee helposti.
  • Taksikaan ei välttämättä maksa maltaita, ja vaikkapa lounasreissu johonkin melko lähellä sijaitsevaan kylään voi olla hauskaa vaihtelua.
  • Auton tai skootterin vuokraaminen yhdeksikin päiväksi mahdollista jo useammankin paikan tutkimisen oman kylän ulkopuolelta!

Autonvuokraus on meidän lempitekemisiä reissuilla, ja suosittelen sitä ehdottomasti kaikille, joilla on ihan normaali hyvä ajotaito. Liikenne ei ole Kreikassa mitenkään kaoottista.

Kreikassa on yleisesti ottaen turvallista, ja omasta kohteesta on siksikin helppoa ja kannattavaa lähteä hieman seikkailemaan.

4. Et syö paikallisia ruokia

Perinteiset kreikkalaiset ruuat saattavat kuulostaa ensikertalaiselle lähes heprealta: souvlaki, horiatiki, keftedes, kleftiko, stifado, pastitsio, htipiti… Kynnys voi olla aika korkea testata ruokalajia, josta ei ollenkaan ymmärrä mistä on kysymys! 

Kreikkalaisten tavernoiden listoilla on usein myös tutun oloisia annoksia, kuten vaikka broilerinfilettä ja ranskalaisia, ja sellainen saattaa helposti kuulostaa tuttuudessaan houkuttelevalta. Broilerinfile voi olla hyvää, en minä sitä sano, mutta voisit syödä sitä oikeastaan missä päin maailmaa tahansa. 

Ruokalistoilla on monesti pieni kuvaus siitä, mistä niissä oudon nimisissä ruokalajeissa on kysymys. Jos selitys ei aukea riittävästi, niin googleta! Tai tutki ennen reissuasi kreikkalaisia ruokalajeja, ja mieti mitä olisi kiva kokeilla sitten matkalla.

Voit aloittaa kreikkalaiseen ruokaan tutustumisen vaikka postauksestani Kreikkalainen ruoka: mitä, missä, milloin ja miten?

Väitän, että harva pettyy testattuaan kreikkalaisia ruokalajeja autenttisessa ympäristössään. Kreikkalaiset hallitsevat perinteiset ruokalajinsa ja ne valmistetaan huolella. 

Kannattaa myös kysyä, onko tavernassa tarjolla jotain paikallisia erikoisuuksia, sillä usealla saarella/seudulla on sellaisia, ja niistä ollaan erityisen ylpeitä. Matkailijoista, jotka osoittavat kiinnostusta juuri paikallisia tuotteita kohtaan, ollaan aina erityisen mielissään!

dakos
Tässä on dakos: korpuksi kuivatettu leipä, jonka päälle kasataan mehukasta tomaattihakkelusta ja juustoa. Se korppuleipä on tuolla kaiken näkyvän alla. 😀

+ 5. Et yritä ymmärtää matkaseuraasi

Olipa kohde sitten mikä tahansa ja puitteet kuinka täydelliset hyvänsä, niin kireä tunnelma matkaseuralaisten kesken pilaa parhaankin reissun. 

Joustavuus puolin ja toisin auttaa reissua menemään paremmin ja rento tunnelma luo taatusti parempia muistoja kuin se, että saa aina oman tahtonsa läpi.

Voit lukea aiheesta postauksestani Reissukemioista – pariskunta matkalla. Postauksen lopussa on vinkki sopuisampaan reissaamiseen! 😉

Oletko jo tutustunut Täydellisen Kreikan saaren metsästyksen Instagramiin? Tervetuloa lukemaan Kreikka-vinkkejä ja saamaan reissuinspiraatiota myös Instagramin puolelta kreikan_saaren_metsastys -tililtä.

Lue myös: 

 

Voit jakaa postauksen tästä:

4 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tuo numeroimaton ensimmäinen vinkki on minun mielestäni kaikkein tärkein ja pätee kyllä monelta osin muutenkin matkailuun. Mitä noihin ruokiin tulee, niin itse olen ilman muuta sillä kannalla, että aina kannattaa syödä mahdollisimman paljon paikallista ruokaa, ja että ennakkoselvitys kannattaa. Se kannattaa toisaalta siksi, että varmasti maukkaalta ja herkulliselta kuulostavia ruokia löytyy, mutta myös siksi, että kaikki ei välttämättä ole omaan mieleen, niin tällaisia ei mene ensimmäisenä tilaamaan. Ja tosiaan, muutenkin mahdolliseen kohteeseen kannattaa tutustua ennen varaamista, ja toisaalta edelleen sen jälkeen, jolloin osaa suosia eniten itseään kiinnostavia juttuja.

    • Kati

      Samaa mieltä Mikko, se on se kaikkein tärkein! 👍

      Ja ihan totta tuo, että etukäteen tutkimalla oppii yhtälailla sen mitä haluaa, kuin myös sen mitä itse ehkä kannattaa välttää – niin makumielessä kuin käyntikohteidenkin suhteen.

  • Reissu-Jani

    Paikallisia ruokia toki pyrin syömään – Kreikassa kreikkalaista, ja Georgiassa georgialaista… jne. Pitsaa ja pihviä saa ihan kaikkialla, mutta en nyt lähde kenellekään sanomaan ”että väärin syöty matkalla” ja sama koskee muutenkin mitä nyt kukin matkoillaan haluan tekevän. No kolmen viikon Intian reisuslla alkoi parin viikon jälkeen sen ruoka jo hieman tympimään.

    Sen kyllä allekirjoitan että kohteeseen jos hieman ehtii tutustumaan kotona tai lennolla, niin on sitten edes jokin käsitys paikasta ja mahdollisesti tietoa kohteissa joissa ehkäpä haluaisi käydä. Paikallisista ruuista tuli mieleen, että Suomessa (Helsingissä) kun alkaa miettimään mistä ravintolasta saisi perinteistä suomalaista ruokaa niin menee hetki kun miettii — kyllä niitä on, mutta ylipäätänsä ravintolat tarjoavat tätä saa seittiä: burgeria-pihviä-kanakoipee-salaattia-ranuja-pitsaa pastaa– ei mitenkään suomalaista (silakkapihvit, ahvenkeitto, rössypottu, karjalanpaisti, klimppisoppa,…)

    • Kati

      Hei Jani, kiva kun tulit kommentoimaan!

      Ei ole missään nimessä minullakaan tarkoitus sanoa, että joku syö tai tekee ylipäänsä mitän väärin lomallaan – kuten jutussanikin ihan ensimmäisenä vinkkinä totesin, tärkeintä on, että tekee juuri niin kuin itse haluaa. 🙂 Tuon ruuan suhteenhan ei tarvitse olla mitenkään joko-tai. Reissun aikana ennättää hyvin nautiskella niin kansainvälisiä kuin paikallisiakin makuja.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.